Ahojte maminy. Ja mám len taký dotaz , keďže mám prvé dieťa. Syn nastúpil v septembri u nás v meste normálne do štátnej škôlky , a mesačne mu platím 43 € stravu a školné sa platí 35 € mesačne. A ja sa pýtam, čo je to to školné čo sa zato kupuje alebo kam tie peniaze idú? Keď majú prísť kone platíme my rodičia zvlášť, keď prišlo divadlo tiež sa platilo, keď niekam idú tiež platíme my. A ešte sme platili na začiatku septembra 25 € ZRPŠ. Ešte aj pracovné zošity sme mu platili. Peniaze mi vychádzajú tak akurát, nie som chudobná ani bohatá, len ma to zaujíma. Za normálne odpovede ďakujem a pekný deň.
A prečo sa neinformuješ v škôlke?
Školné by malo pokrývať náklady na prevádzku mš. Ostatné platby ako zrpš alebo triedny fond sú dobrovoľné. Platiť ich nemusíš, len treba myslieť, že práve z nich sa deťom hradí Mikuláš, deň detí... Kone , vystúpenia a iné blbosti sú tiež dobrovoľné.
Školné je čiastočná úhrada výdavkov materskej školy - elektrina, voda, plyn, dokonca aj hračky, nábytok, opravy a tak ďalej. ZRPŠ aspoň u nás používali na dokupovanie rôznych prvkov na dvor, tabule do tried, balíčky na mikuláša, deň detí, vystúpenia pre škôlku v rámci MDD a podobne.
Povinné je len predprimárne vzdelávanie čiže predškoláci neplatia školné lebo za nich "štúdium" v škôlke financuje komplet štát. Deti mladšie niesú povinné do škôlky chodiť ale majú tú možnosť takže sa spolupodieľajú akokeby na nákladoch.
Kone, výlety, divadlo sú nadrámec - rodič má právo rozhodnúť dieťa tam zapísať alebo nie.
@dzina007 ďakujem pekne, už chápem 🙂 áno to viem že predškoláci platia len stravné, aj to menej
My sme krajny vychod a tu to zvysili na hroznych 40e...ked je z mesta, 20e mu mozu vratit...my z dedin bez skolky mame smolu...kto moze, dava do inych dedin za 10e. Predskolaci neplatia.
Tiež syn nastúpil v septembri do škôlky. Mesačne platím stravu 50 eur ( trvalý príkaz, preplatky vrátia) a príspevok za pobyt v škôlke 20 eur, teraz od januára sa zdvihol na 30 eur. Rodičovský príspevok je 50 eur/polrok (divadielka, Mikuláš, veci na výtvarnú a tvorenie,...).
Na mesto je to super cena..
Ešte pred 6r som platila 50e školné
To kde toľko platíš? Ja platím 70 školné a 60 stravu 😄
Ten mesačný poplatok je za elektrinu, vodu, kúrenie, opravy atď.