Správania syna v škôlke

5. sep 2024

Ahojte, ma 3 roky. Chodia 6 do 1 triedy a stale ib ana mojho pocuvam ody, ze on pri ulohach neposedi.. S jednym kamosom s ktorym sa poznaju neustale sa provokuju... Kricia, pistia, utekaju...
Doma ale vydrzi sa hrat aj hodinu s 1 hrackou, ak ho to bavi. Velakrat si citame, na vsetko sa pyta, vsetko ho zaujima. Robim s nim aj aktivity doma....

Jeho materinskym jazykom je ale madarcina, plynule rozprava, po slovensky este nie. Vie jednoduche vety... Rozumie v slovencine, ale podla mna nie vsetko. Parkrat som pucula uz ale 6 slovne vety po slovensky.

Ja sa citim tak trapne, ze stale iba moj je ten zly... 😏
Ako mu mozem pomoct?

viestta
5. sep 2024

Asi nerozumie a nudi sa. Ked bude rozumiet co od neho chcu mozno to bude lepsie. Takze rozpravaj s nim slovensky

autor
5. sep 2024

@viestta rozpravame sa aj my, ale krici, aby som prestala, a hovorila nanho madarsky. Takze rozpravam na neho, kolko len viem.

lienka.7
5. sep 2024

Jedna vec je rozprávať, druha vec je rozumieť.
Ja mojej hovorím po slovensky, ona mi odpovedá po anglicky. Keď nerozumie po slovensky, mala si ho dat do maďarskej skolky.

pribinak
5. sep 2024

Ja to tak tragicky nevidím. Však chodí do skolky 4 dni aj s cestou
Tak zrus maďarčinu a prejdi na slovenčinu. Aby mal širšiu slovnú zásobu a aj viac rozumel.
Zas lepšie že behá a kričí akoby tak stal a reval a reval

A ešte tá opravím: ódy - to sú chvály, ty počúvaš ponosy či sťažnosti

mogaa
5. sep 2024

no zjavne dieťa riadi teba a nie ty jeho....kričí po tebe aby si s ním rozprávala po maďarsky? to kde sme?aby dieťa kričalo na matku...a čo ty? vrátiš sa k maďarčine? ale podľa mňa toto nie je problém že nerozumie, ale že nechce rozumieť....jednoducho neposedné dieťa ktoré nemá stanovené hranice.....len vysvetlovať, vysvetlovať a vysvetlovať a ak nepočúva tak trest....

ki__
5. sep 2024

Nemusíte sa cítiť trápne. Je to dieťa. Deti sa hrajú, zabávajú, kričia, pištia, hádajú sa. Bolo by divné ak by celý deň v škôlke presedel na jednom mieste s jednou hračkou.
Možno to nebude zo dňa na deň, ale po slovensky sa naučí, len sa musíte snažiť aj vy. Ak mu čítate pred spaním, tak mu čítajte po slovensky. Ak mu spievate pred spaním, tak mu spievajte po slovensky. Hovorte si hádanky, riekanky po slovensky. Podľa mňa je super že ste ho dali do slovenskej škôlky.

autor
5. sep 2024

@ki__ Dakujem! Citame si aj slovenske knizky, ale napriklad od nich odbieha a prosi o madarsku. Takze v tomto smere neviem, ako by bolo idealne, zatlacit nanho, aby pocuval, alebo nesilit to. Co sa tyka slovenskej skolky/skoly, je to samozrejmost, kedze tu zijeme. 😊

autor
5. sep 2024

@pribinak Ano, toto ma tiez napadlo, ze je to tak asi lepsie. 🥲 Keby som nemala ten pocit hanby..... 😅 On je ale zatial stastny, az v euforii, ze moze byt s detmi.

luccija
5. sep 2024

Prečo si myslíš, ze jazyk je problém?
No tak tam má kamaráta a vyvádzajú sú to deti.
Na to tam je učiteľka nech ho zaujme, napomenie...doma vydrží, lebo je len s tebou tam je divoch saskuje Vypocuj si a život ide ďalej.

pribinak
5. sep 2024

4 dni, aj ucitelka ho lepšie spozná, zisti čím ho zaujať. Chce to čas

autor
5. sep 2024

@luccija len ma to napadlo.

autor
5. sep 2024

@pribinak ano, mas uplnu pravdu. 🙂 dakujem! A dakujem aj za "odu". 🌺🙂

ki__
5. sep 2024

Napríklad ja si nepamätám že by sa somnou rodičia rozprávali niekedy po slovensky. Po slovensky som sa naučila práve v škôlke, tam som mala kamarátov, ktorí po maďarsky ani necekli, takže ak som sa chcela snimi kámošiť, musela som sa naučiť ich jazyk. A naučila som sa. Dnes hovorím po slovensky podľa mňa perfektne a veľa ľudí ani nevie že som maďarka.

autor
5. sep 2024

@ki__ ani so mnou.. Az na zakladnej som sa naucila, pretoze ucitelky na nas hovorili tiez madarsky, aj ked to bola slovenska skolka. Syncek ale ma stastie, pretoze sme sa prestahovali medzi cistymi slovakmi a ma aj slovenskych kamosov. Ja som vyrastala medzi madarmi.

annm81
5. sep 2024

Určite mu neruš maďarčinu, zvlášť ak je to materinský jazyk teba a tvojich rodičov. Ak má problém s porozumením slovenčine, popros učiteľku, aby s ním pre začiatok komunikovala jednoduchšími vetami a aby sa uistila, že rozumie základným pokynom, ktoré dáva deťom - pri šiestich deťoch nemôže byť nijako zložité opýtať sa ho, či rozumie a prípadne mu osobne ukázať, čo má robiť. Ak dieťa zvládne šesťslovnú slovenskú vetu, možno mu len chýba slovná zásoba a to v škôlke rýchlo dobehne, zvlášť ak učiteľka bude mať trocha snahy.

Inak ale to, že trojročné dieťa piští a neobsedí dlho je nejaký závažný problém?

ki__
5. sep 2024

Ja som chodila na maďarskú základnú školu, kde sa na slovenský jazyk a gramatiku nepozerajú nejak prísne. Bývalí spolužiaci doteraz neovládajú jazyk, čo je podľa mňa veľmi smutné.
Takže možno mu bude stačiť to, že sa sním učiteľky a kamaráti budú rozprávať po slovensky. Ale ako hovorím s básničkami, s rozprávkami nič nepokazíte.

mclissa
5. sep 2024

Trapne sa citit nemusis. Pokracuj a rozpravaj na neho tak ako ty chces, aby vedel jazyk. On si zvykne v skolke na slovencinu. Aj na mojho zaluju niekedy, doma sa o tom porozpravam s nim, a viacej sa to nezopakuje. Klud, syn nie vzdy bude 100% v sprani. Dnes som bola pre neho, a ze deti odhanal. Doma som sa s nim o tom porozpravala, povedal, ze uz nebude zajtra.

simona20201309
5. sep 2024

@lienka.7 keď žije ba Slovensku mala ho v prvom rade učiť po slovensky... ach madari...

simona20201309
5. sep 2024

To je špeciálna škola že sú 6 v triede?

annm81
5. sep 2024

@simona20201309 Celý súčasný civilizovaný svet ide cestou, keď sa odporúča rodičom, aby bez ohľadu na to, kde žijú, hovorili na dieťa svojim rodným jazykom, len akási Simona ostala uväznená v 19. storočí a ešte k svojej neodbornej rade nezabudne pridať nacionalistickú poznámku...

unicornlady
5. sep 2024

Ale ja si tiež myslím, že dieťa by malo v prvom rade ovládať jazyk krajiny, v ktorej žije.
Ja som mala na VŠ spolužiačku Maďarku žijúcu na Slovensku a teda ani v 19tich nevedela poriadne po slovensky, čo je dosť smutné, no.
Kamarát tiež si tak našiel slovenskú Maďarku, a tiež moc slovenčinu neovládala, lebo škôlka maďarská a že na ZŠ to dosť flákali, asi aj na strednej. Tak na VŠ mala problém.
A to sa bavíme o dievčatách vyrastajúcich na Slovensku.

Kamarátka žije v Rakúsku a jej syn vie najprv nemecky, až potom slovensky.

Ale tak neviem, ideálne, aby sa deti učili oba jazyky.

unicornlady
5. sep 2024

Ale mala som aj maďarské spolužiačky, ktoré plynulo hovorili oboma jazykmi.
Len som spomenula prípady, kedy ani na VŠ neovládali dosť dobre slovenčinu.

autor
5. sep 2024

@annm81 ja som bola v tom, ze je to problem, kedze to robi iba moj... 😏

autor
5. sep 2024

@ki__ cely cas som s nim teraz bavila po slovensky a odpovedal po madarsky. Ked som ho poprosila, tak miesala slovencinu s madarcinou. On je velmi sikovny v jazykoch. 🙏🏻

autor
5. sep 2024

@simona20201309 Simonka, nebud frustrovana. ❤️ Nauc sa aj ty nejaky iny jazyk a uvidis, je to fajn pocit. ;)

autor
5. sep 2024

@annm81 ❤️

autor
5. sep 2024

@unicornlady Ma iba 3 roky. 🙂 Preto sme ho dali uz teraz do slovenskej, aby sa naucil statny jazyk. Podotykam uz druhy. Zo skusenosti niektore slovenske deticky v troch rokoch nevedia ani svoj statno-materinsky... nie to este dalsi... A kedze moj manzel hovori aj anglicky + francuzsky, po slovencine ideme na dalsi...

ki__
5. sep 2024

To nevadí že vám odpovedá po maďarsky. Dôležité je, že odpovedá. To znamená, že rozumie a to je super. Pokračujte vtom a uvidíte že príde aj na reč. Držím palce.

monika4487
5. sep 2024

Su to len styri dni. Deti z ineho jazykoveho prostredia niekedy potrebuju aj rok ponoru do ineho jazyka, aby povedali suvislu vetu. Cize vy doma s nim hovorte po madarsky a v skolke po slovensky. Nemiesajte jablka s hruskami dokial s nim nikto od malicka nehovoril slovensky. Pozrite si pravidla bilingvalizmu. V skolke sa nauci. Ale na druhej strane by som si dala vysvetlit od ucitelky preco tak reaguje. Je to naozaj len vplyvom jazyka ? Alebo aj kolektivu, ze sa chce ukazat? Respektuje pravidla v skupine? Ak ano, ostatne pride. Viem asi cim si prechadzate, tiez sme to riesili.

ivonadusa
5. sep 2024

aj mojej dcere v tom veku - cca 3 roky sa nepacilo, ak som na nu rozpravala manzelovov recou. bola nahnevana a brala to vazne. akceptovala som to. teraz ma 5 a je to velka sranda, ak hovorim na nu tym inym jazykom. to len postreh k jednemu komentaru, ze tvoj syn ti urcuje a je rozmaznany a nemas povolit. deti to maju inak a neakceptuju taketo jazykove zmeny v tom veku 🙂