Dobrý den,
Syna sme dali tento rok do skolky po prvý krát. Vybrala som súkromné zariadenie ( mensi kolektiv atd) v triede vsak nemá žiadne slovenské dieťa o ktorom zatiaľ teda viem. Zo zoznamu vidno že mena su ukrajinské a ešte par ázijských deti. Som trochu nervózna či sa to neodrazí na reči??
Predpokladám, že škôlka je slovenská, učiteľky budú s deťmi hovoriť po slovensky. Tak isto ukrajinské, či ázijské dieťa, keď sa bude chcieť porozprávať s tvojím, či medzi sebou navzájom, budú musieť po slovensky. Nebála by som sa toho.
(Môj syn chodil do súkromných jaslí, kde polovica detí bola maďarskej národnosti, učiteľky hovorili oboma jazykmi, so slovenskými deťmi po slovensky, s maďarskými po maďarsky. Áno, boli to len jasle, nie škôlka, ale neodrazilo sa to na synovi vôbec nijako.)
Tak dala si dieťa predpokladám do SLOVENSKEJ súkromnej škôlky. Ak hej,tak učiteľky budú hovoriť s deťmi slovenský a ukrajinské a iné deti sa budú musieť učiť. To je absolútne jasné.
Ak su ucitelky slovenky (a nie ukrajinky), tak problem vobec nevidim, po slovensky budu musiet komunikovat vsetci. I ked vynimky sa vzdy najdu, ze ano, moja najstarsia dcera, ktora vedela vylucne po sk a nastupila do nemeckej skolky si nasla najlepsiu kamosku indku, ktora rozpravala z domu svahilsky, a s ktorou tajne komunikovali spolu po anglicky (a nie po nemecky ako vyzadovali ucitelky🤪)
Ak je to slovenska škôlka, tak učiteľky budú hovoriť po slovensky. Deti, ktoré sú inojazycne, budú tiež musieť sa učiť komunikovať v slovenskom jazyku.
Moje obe deti chodili do zmiešanej Slovensko-maďarskej triedy. A nemajú najmenší problem s jazykom. Naopak, pochytili vela z maďarčiny, keďže učiteľky hovorili častejšie maďarsky.
Nehladaj problémy tam, kde nie sú.
ved to je uzitocne....ja som chodila ako dieta do anglickych skolok a okolo mna boli deti zo zahranicnych rodin..naucila som sa kopec zahranicnych slov, ale hlavny jazyk v skolke bol aj tak jazyk, v ktorom s nami ucitelia pracovali, v mojom pripade anglicky, ale ak tvoje dieta je v slovenskej skolke bude.rozpravat prevazne slovensky
A co na tom ked sa pouci ine jazyky?Slovencine sa bude venovat najma doma predsa a deti su na jazyky mimoriadne talentovane
pod našim balkónom máme štátnu škôlku, polovica ukrajinci džavocú v jednom kúte dvora po ukrajinsky (akurátne je to roh pri nás, preto počujem), slovenské deti sú v druhom kúte na piesku... syna sme odtiaľ odhlásili. oni rozumejú po slovensky (alebo čochvíľa budú) ale preferujú komunikovať spolu 🤷 je to riadne rozdelené. ak bude sám slovák tak si daj pozor na šikanu, nie je to také "super" že však čo chceš, ešte aj reč sa naučí 🤦
Doma hovoríte predpokladám slovensky, okolie tiež hovorí slovensky, učiteľky budú hovoriť slovensky. Ak tam bude viac detí hovoriacich rovnakým jazykom, syn môže pochytiť nejaké cudzie slová, ale na tom nie je nič zlé... teda, ako matka detí, ktorý majú spolužiakov z celého sveta, musím upozorniť na jedno negatívum - možno budeš musieť častejšie a dlhšie googliť, či ten ktorý výraz, čo dieťa donieslo zo škôlky, je v nejakom jazyku sprosté slovo a nakoľko neslušné je jeho používanie ;D
Tak urcite pochyta nejaké cudzojazyčné slova, veď je to úplne prirodzene