Spánok v škôlke

sosinkairl
19. apr 2012

Ahojte mamicky. Moj 3rocny syncek uz od svojich dvoch rokov nespi poobede vobec. Ked spal cez den, noci sme mali tazke... Takze uz pocas dna nespava, no i tak sa v noci budi. Chcela som sa spytat, ako to je s detickami, ktore nespia poobede v skolke.. Ci budu nutene si ist lahnut, alebo ucitelky spravia vynimku... Chceli by sme dat Kubka do skolky, zijeme s rodinkou v Irsku, no coskoro planujeme navrat domov, tak zatial len pre info zistujem, ako to vlastne je s takymito detickami. Mate niekto skusenosti? Dakujem vopred, Nika

sjuzocka
19. apr 2012

My mame to iste - povedali nam - MUSI spat. Tak som si v duchu myslela, ze haha, to viete, som zvedava, ako ho donutite. Najprv mali naozaj problemy. Nechcel spat, plakal, protestoval. Potom nejak sa im podarilo ho uspat, neviem ako, ale vzdy ze zaspal tak o tristvrte hodinu neskor ako ostatne deti. A niekedy aj nespal, len pozeral do blba. Prikazu im ze tam musia zostat lezat a niektore sa unudia k spanku asi 🙂) alebo im nieco pridavaju do obeda, dake sedativa, haha :D proste nejak to dokazali ze v skolke zaspava. ale mne doma nikdy nezaspi, nech robim co chcem.

tintinka
19. apr 2012

no u nas i ked nespi, musi lezat .. hralo by sa jedno, chceli by aj ostatne..v nasej skolke maju vsetko v jednej miestosti..v jednej casti stoly a stolicky a ta druha (vacsia cast) je na hranie, no a cez obed im tam porozkladaju postielky..takze by ho ani nemali kam oddelit aby ho ostatne deti nevideli..

henulienka
19. apr 2012

s najstaršou dcérkou som mala rovnaký problém, ale bola som prekvapená, ako sa jej podarilo občas v škôlke zaspať, myslím si, že to bolo tým težimom... lebo aj keď doma bola hore tiež od šiestej, predsa len, príchod do škôlky, učenie sa, hry... proste na 100% využitý čas ju unavili. Ale niekedy nespala, a učiteľky jej dovolili tíško sa hrať, alebo pozerať knižku. A niekedy im púšťali rozprávky na počúvanie - hlavne tým väčším, kde už veľa z nich nespalo, a ten kto chcel, zaspal, kto nie, tak počúval 🙂

mia258
19. apr 2012

U nas je to tak, ze si vsetci spoli lahnu, cita sa im rozpravka a zaspia. Ked jedno nespi, tak ho potichu vezmu a venuju sa mu, idu s nim von, alebo do inej miesnosti, aby nerusili ostatnych.
Moja chodi do jasli a viem, ze je tu chlapcek, ktory poobede proste nezaspi, tak to s nim robia takto 🙂

sympa1
19. apr 2012

@sosinkairl aj u nas vsetky deti musia ist spat...aj ked spat nebudu , musia tiško lezat a oddychovat. aj predskolaci. ucitelka cita riozpravku alebo pusti v radiu rozpravku potichu a potom vypne a deticky maju spinkat

anjelicek26
19. apr 2012

@sosinkairl - hladaj skolku, kde sa spat nemusi, co ti poviem. Lezat hodinu na lezadle a kukat do blba je hrozne - a zaspat a potom ti dieta plne energie lieta do jedenastej po dome - este horsie.

sosinkairl
autor
19. apr 2012

@anjelicek26 Vsak s tymto sme s Kubkom mali stale problem... On nepotrebuje spat tolko, ako ine deticky. energie ma straaaaasne vela.. Od narodenia bol slaby spac, noci strasne tazke, cez den ako miminko spal len raz po 30min. Katastrofa... tak v jeho 2r sme mu odstavili poobedny spanok uplne, spat chodi vecer pol 9, rano vstava o pol8, no i napriek tomu, ze nespi, neoddychuje poobede, tak v noci nespi ako zabity, ale tu mrnci, tu sa budi, tu placka, tu sa chce hrat... na nervy riadne. Bude mat tri roky a ja stale neviem, co je to v noci vyspat sa. Ale to je na inu debatu hehe Teraz riesim tu skolku, ze ako to tam vlastne je. Zijeme s rodinkou v Irsku, no coskoro sa planujeme vratit a tak priebezne zistujem co a ako.. Ale vidim, ze asi bude problem 😖
@sjuzocka
@tintinka
@henulienka
@mia258
@sympa1 baby vdaka za info

anjelicek26
19. apr 2012

@sosinkairl - my sa vraciame v juli do nemecka, tam sa väcsinou v skolkach nespi, ja som vybrala taku, kde deti maju moznost spinkat - povinne to samozrejme nie je - ale maly ide od dvoch rokov do skolky a doma spava este 4 hodiny denne, takze nam to bude treba to spinkanie... ten opacny problem ti fakt nezavidim 😖

janka_pn
19. apr 2012

@sosinkairl moja bola tiez velmi nespave dieta a asi od 2 rokov poobede nespala.... mala rom rovnake obavy ako ty, ze co v skolke. avsak som veeelmi milo prekvapena, ze v skolke spavat zacala, cca 1-1,5 a vecer v pohode o tej pol 9 zaspava. rano sice od 6 hore, ale to mi nevadi 🙂 . uvidis, skolka deti unavi, vela sa ucia, nove podnety, bude unaveny.... 😉 drzim paste. nestresuj sa, ved potom sa to dako vyvinie 😵

xenicka13
19. apr 2012

u nas v skolke musia deti spat vsetky aj predskolaci ked nespia musia potichu lezat co je onicom moja skolkarka ma 5 rokov a spava ale potom vecer nam do 22hej skace po dome

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sosinkairl
autor
19. apr 2012

@stvura Mne skor ide o to, aby uz nespal.. ak spi poobede, mame strasne tazke noci... o2 sa budi vyspaty a chce sa hrat, mrnci, vymysla... akosi nepotrebuje spat aj poobede. a prave sa bojim, ze skolka nam zasiahne do i nie tak velmi pokojnych noci :(

kokorunecka
19. apr 2012

No, veru... Neviem ako to je v súkromných škôlkach, ale čo sa týka štátnych-dieťa musí aspoň ležať, lebo ako tu už písala @tintinka , hralo by sa jedno-chceli by aj ostatné...
Je to ťažko, keď potom v noci doma nespí... Ale v škôlke sa to zrejme inak nedá...
Aspoň sa nedalo v tých škôlkach, kde som praxovala.

nelinka0401
19. apr 2012

@sosinkairl no aj moja bola taká ked nastúpila.doma nechcela spávať od 1,5 roka.do škôlky išla ked mala3 roky.nechcela tam vôbec spávať ani ležať.tak ju brávali do druhej triedy a tam sa hrala.teraz predškoláci nespávajú ale majú nejakú pol hodinku angličtiny

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
babulina
19. apr 2012

u nas musia lezat na lehatku, do postielky si mozu zobrat hracku, vacsina deti ma vlastnu z domu, takze pokial nespia tak sa mozu potisku hrat, nasa vacsinu dni nespi a neni s tym ziaden problem

lienockaa
19. apr 2012

no nas tiez od dvoch rokov nespal..isiel do skolky a tam povedali, ze musi lezat..tak lezi, ze vraj sa zhovara s ucitelkou.. 🙂 ale ist sa potichu hrat nema povolene..ked ho chceli naucit spat, tak mi vitazne volala ucitelka, ze maly im tam zaspal..ako dovolala, uz aj bol hore..spal 5 minut.. 😀 tak niekedy si tam takto podriemka a niekedy nespi..nam doma hovori, ze sa tvari, ze spi..a verim mu, ja som na to isla rovnako este pred x rokmi.. 🙂

slavkav
19. apr 2012

dcera je predskolacka, v skolke musia lezat 2h. ona uz nespava. a ked tam nahodou zaspala, tak este o 23.00 sa prevalovala v posteli, co nevedela zaspat ... mam vyhodu, kedze som na RD a mame skolku pri panelaku - chodim po nu naobed a potom o 2h ju tam nosim spat ... nadhodila som tuto temu aj na rodicku - nik z rodicov sa nepridal - ocividne to prekazalo len mne a ja som bola pre ucitelov uz len chronicky stazovatel ...

janinah
19. apr 2012

riešila som to v školke,ale syn mal už 5,5 - 6r. fakt starý na spanie,a on tam dokonca spal celkom bez problemov,ale doma nevedel samozrejme zaspať ,hocikedy zaspal o 23-24hod a potom ráno sa nevedel zobudiť o 6,30 do školky- začarovaný kruh 😒 učiteľky mi povedali,že dieťa naobed oddychovať musí,že sa to odporúča aj z "odborného hľadiska" a nevybavila som celkom nič 😒

duracelko
19. apr 2012

moja dcerka tiez v skôlke nespi, nám vravi že leži . zo spánkom to bolo biedne od 20 tich mesiacov a od 2 rokov som poobednajší spánok zrušila, pretože nedokázala poobede zaspať ani po 1.5 hodine. ked chodila od 3 rokov do sukromnej skôlky tam sa jej venovali zobrala ju ucitelka na gauc citala jej a niekedy jej zaspala na rukách 🙂 teraz v štátnej musi ležať ako ostatné deti a byť ticho 🙂 aj ked si to ja vôbec neviem predstaviť lebo je hyperaktívna 😀 možno aj tvoj malý bude len ležať a nebude spať, a večer rýchlo zaspí a nebude zo spánkom problém

slavkav
19. apr 2012

@janinah ja som pisala aj na ministerstvo skolstva, dali mi za pravdu ... a ze mam sa dohodnut s ucitelkami ...ze tymto detom staci len 1/2h ... no a tak sme sa nedohodli. ucitel bol ochotny a ucitelka nie ... co uz, dufam len, ze synovi to problem robit nebude ...

kamilka22
19. apr 2012

moja dcerka chodi do statnej skolky, spinkat musia ist vsetci, dcerke doma trvalo aj hodinu kym zaspala. V skolke presne viem - podla jej nalady - ci spala, alebo nie. Naposledy chodi domov vytocena na svoju najlepsiu kamosku, ze sa s nou chce vzdy pocas spanku rozpravat a ona nemoze kvoli nej spat. Dnes sa dozadovala, aby som povedala ucitelke, aby tu jej kamosku napomenula. Pride mi trapne toto riesit, ale co mam robit? Skusam ju naviest aby zavrela ocka a predstierala pred kamoskou, ze spinka, a ze kamosku potom prestane bavit rozpravat na "spiacu" kamosku. Tak snad to zaberie 😎 . Moje deti bez rozdielu , ci idu, alebo nejdu poobede spat nezaspia pred deviatou, ulozit ich o osmej je uplna zbytocnost a strata casu... su este o deviatej ako motorove mysi....

mamavera
20. apr 2012

už tu táto diskusia pred časom bola, dieťa v MŠ spať NEMUSÍ!!!! Poobede deti oddychujú, samozrejme, že tie do štyroch rokov väčšinou zaspia všetky, pretože režim v materskej škole ich zrejme viac vyčerpáva, tak ako tu už bolo písané a zaspia aj tie, ktoré doma nespávajú. Je ideálne, ak majú staršie deti možnosť výberu, lenže to je bohužiaľ možné len v súkromných MŠ kde je viac učiteliek a menej detí. Dá sa to ešte riešiť, ak herňa a spálňa sú susedné miestnosti, deti, ktoré počas nejakých 30 minút nezaspia, ale si oddýchnu napr. s knihou, môžu sa v herni hrať (aj keď hlukom nesmú vyrušovať deti vedľa) a tie, čo spánok potrebujú sa vyspia. Je tam totiž len jedna učiteľka a tá nemôže byť aj v herni aj v spálni, ak je jedna miestnosť na prízemí a druhá na poschodí. Ale moje skúsenosti sú také, že väčšina detí (minimálne tri štvrtiny) zaspí, ak teda sú do 8,00 v materskej škole a nespia do pol deviatej a tá jedna štvrtina sa dokáže hrať, vystrihovať si, riešiť nejaké úlohy v prac. zošitoch a pod....tak, aby nebudila ostatných.

marhulka88
21. nov 2013

bohuzial su aj sukromne skolky kde musia deti spat..resp. oddychovat ;) pride mi to nenormalne nemozem si pomoct..moje dieta je plne energie chce byt poobede vonku hrat sa...a nie lezat a pozerat do plafonu...preto ho zo skolky vyberam poobede...co mi je kvoli nemu luto...

precudziedeti
29. nov 2013

@marhulka88 U nás detičky, ktoré nespinkajú, alebo maminky nechcú aby spali sa pekne hrajú v herni, aby nezobudili ostatné detičky. Ja som proti núteniu spinkať a papať.

marhulka88
30. nov 2013

@precudziedeti tak to je dobre ze mate aj taketo moznosti..resp. ze ich ponukate detom a ich rodicom...ja by som mojho predskolaka rada nechala v skolke o dve hodiny dlhsie najma preto aby bol s detmi mohol sa hrat ci nieco naucit... avsak vychadza mi to tak ze je jediny resp. ja jedina matka ktora ma zaujem o to aby dieta poobede nemuselo spat ;) v skolke argumentuju tym ze postupuju podla smernic a vsetci rodicia ziadaju aby ich dieta poobede oddychovalo 🙂 nuz..som sama..rebelantka ;)

saskia_repcikova
30. nov 2013

V škôlke, ktorú máme v parku, si deti deti po obede idú oddýchnuť pri rozprávke. V akváriu mame rybičky, pozorovať ich je veľmi upokojujúce. Po 20 minútach deti, ktoré nespia, idú do herne venovať sa tichým aktivitám. Všetko prebieha nenásilne, s pokojom a rešpektom k potrebám dieťaťa. Niektoré deti potrebujú spinkať,, inak by boli popoludní veľmi unavené a nespokojné. Už sa tešíme na jar a na lehátka pod gaštanmi v záhrade. Vonku sa najlepšie spinká, to deti poznajú už od kočíka 🙂

precudziedeti
11. dec 2013

@marhulka88 No u nás skôr maminky chcú, ak dieťatko spinká, tak len kratučko, lebo im nechcú detičky spať večer.

marhulka88
11. dec 2013

@precudziedeti ..no mne bolo povedane v skolke ze takto si to ziadaju rodicia...aby deti poobede spali...a aka je skutocnost netusim..resp. tusim ale nechcem to rozoberat na tychto strankach 🙂 kazdopadne myslim si ze pedagogicka praca si vyzaduje profesionalitu a cit ... a tu ja v nasej skolke obcas postradam ;) pozdravujem vas nech sa vam dari 🙂