Som zúfalá z 3-ročného syna

gabika029
10. júl 2024

Ahojte. Ja som už zúfalá z 3 ročného syna. Absolútne nerešpektuje ani mňa, ani manžela. (v škôlke je vraj ako cukrík). Nadáva, vyplazuje nám jazyk, vysmieva sa nám do ksichtu a keď povieme slovo NIE začne po nám vieskat Heeeej!!!. Každému len robí zle. Veľmi sa bojím lebo čakáme ďalšie dieťa. Neviem si s ním rady aký je drzí, nepočúvny miestami sa za neho až hanbím. Hanbím sa vychádzať na chodbu lebo keď začne revat to jak keby som ho lopatou po hlave bile. Hrozne.
Rozmýšľam nad psychológom pre neho.

mamickalisticka
10. júl 2024

@gabika029 u nás to isté a sú to dvojičky 😒 je to strašne ťažké teraz, niekedy sa s nimi dá, ale niekedy naozaj katastrofa 🥵

gabika029
autor
10. júl 2024

@mamickalisticka bože vy to mate dva krát tak. 😪

jazula
10. júl 2024

No…moja 3r má občas rovnaké ťahy, to zas bude nejaké obdobie 🙄.
Čo sa týka výsmechu do tváre, vraj tak reagujú na situácie, v ktorých nevedia, čo majú robiť, vraj to nie je reálny výsmech…toto si ja opakujem, keď sa mi škerí do tváre, vtedy ma ide poraziť.

A nezhoršuje sa to u vás odkedy vie, že bude súrodenec? Lebo ja si myslím že to správanie je relatívne normálne, pomôžu len hranice a výchova, len možno u vás je to zhoršené žiarlivosťou. A psychológa podľa mňa určite nie pre dieťa, max vy sa s ním poradiť nejaké finty na syna.

gabika029
autor
10. júl 2024

@jazula nie on sa práve veľmi teší na neho.

anjelicek26
10. júl 2024

@gabika029 on nevie, na čo sa teší, lebo ani nevie,co to v praxi znamená. Teší sa preto,lebo mu to pozitívne prezentujete, Prax ukáže.. ja by som za tým psychológom veru zašla (ja ako rodič,nie dieta) a deti si poradiť,ako také situácie lepšie zvládať. Keďže v skolke je v pohode,tak autority fungujú, len vy a manžel pre neho ste na srandu a neberie vás vážne...

gabika029
autor
10. júl 2024

@anjelicek26 my vieme že nás nerešpektuje to ste nám novinku nepovedala. My chceme vedieť ako asi si tu autoritu u neho presadiť.

anjelicek26
10. júl 2024

@gabika029 ved ti vravím choďte k psychológovia a on ti na rôznych modelových situáciách ukáže,ako tieto veci riešiť. Ja som tiež bola (syn je auti a mával strasne amoky), mne to veľa dalo. A autorita sa presadzuje pravidlami a dôslednostou.. trestami a odmenami v rovnováhe... u nás to nikdy tak ďaleko nezaslo, že by dieta nemalo rešpekt, takže toto ti radiť nebudem, je to z dlhej cesty návrat. Ale dá sa.

vladi4444
10. júl 2024

Ahoj, pracovala som s deťmi s problémovým správaním. Dieťa musí pochopiť, kde je jeho miesto, ja som rodič, ty si dieťa - neznamená, že je "niečo menej" ale ja som ten, ktorý ťa živí, šatí, kupuje hračky a ty ma budeš rešpektovať. Znie to možno tvrdo, ale pokiaľ to zájde do štádia, kde sú rodičiq zúfalí musia si to takto najmä oni, nastaviť v hlavách. Už si možno počula - chváliť a venovať pozornosť želanému správaniu (za každý výlet, prechádzku zvladnutú bez scén pochvala, odmena) a ignorácia neželaného správania (dieťa to robí najmä pre získanie pozornosti, rodicia si ma nevšímajú keď sa pekne hrám a som potichu- príklad). Pokiaľ nefunguje - konfrontácia (dôrazný hlas, dôslednosť, napr keď deti chcú udrieť rodiča - chytiť ruku za zápästie a dôrazne do očí povedať, že to sa nesmie), neopakovať údery. Dôslednosť je dôležitá, nepovolovať. Výlety, pizza, aquaparky za odmenu, za želané správanie, nie bežne. Pokiaľ sa napríklad dieťa cestou do aquaparku správa nevhodne, otočiť sa, žiadny výlet nebude a nepovoliť. Je to tvrdý trest ktorý si zapamätá. Naša dcéra robila scény, keď sme šli na pizzu - dobre, pizza sa zabalila, odišli sme s revom, nedostala ani kúsok v ten večer. Už scény nerobila. Kolegyňa psychoterapeutka dokonca odporúčala, (možno ma tu mamičky zlinčujú, ale chodili k nám zúfalí rodičia ktorí si naozaj nevedeli rady ) zrušiť všetky benefity ako formu trestu- len základné jedlo, základné oblečenie, žiadne výlety len bežné ihrisko a prechádzka okolo domu - žiadne hračky (odoprieť dieťaťu prijemne - to ma byt za odmenu).
Opísala som zlomok toho, ako sa dá s deťmi pracovať, každé dieťa je iné, inak reaguje. Tresty a odmeny však fungujú u každého, treba ich len správne nastaviť a byt veeeľmi dôsledný, nepoľaviť, nepodlahnut emóciám. Každopádne naozaj rady od psychologa alebo detského psychoterapeuta by pomohli, kľudne bez dieťaťa zatiaľ.
Držím palce.

sevrin
10. júl 2024

Za mojich mladých čias sa to riešilo varechou a remeňom. Tradície by sa asi mali dodržiavať.

gabika029
autor
11. júl 2024

@sevrin jemu ani na zadok nepomôže. Akože naj si každý myslí čo chce ale ano, dala som mu už aj na zadok, lebo to bolo neznesiteľné.
Keď mu dáš na prdel, ešte horší je.

zuzu11166
11. júl 2024

@vladi4444 suhlasim s kazdou vetou!

beata_k
11. júl 2024

@vladi4444 A ked mam deti dve? Tak to cestou na pizzu otocit a ani druhe nic nedostane? Kvoli surodencovi? Jednemu dam a druhemu nie? Ci skryvat zmrzinu pred druhym surodencom?

vladi4444
11. júl 2024

@beata_k súrodenec nemá trpieť za správanie svojho brata/sestry. Nechcem tu písať modelové situácie, to je veľmi individuálne. Ani nemôžem, poradila som len konkrétne autorke, ktorá má jedno dieťa. A zmrzlinu by som neschovávala pred surodencom. Potom je tiež dôležitá spolupráca rodičov, logistika v takých prípadoch. Konkrétne odmeny a tresty už sa nastavujú individuálne ako rodinná situácia dovolí 🙂 Ale sama som matka, chápem že to nie je jednoduché.

beata_k
11. júl 2024

@vladi4444 ok, dik

gabika029
autor
11. júl 2024

@beata_k tak jeden rodič ide domov z jedným dieťaťom a druhe ide na pizzu. Momentálne tu ma manžel deti a takto to riešime.

sisska96
13. júl 2024

Treba vyfackovať, studená sprcha, hneď bude vedieť kde má miesto
@sevrin presne tak, my sme si také nemohli nedovoliť.

gabika029
autor
13. júl 2024

@sisska96 studená sprcha? Ja som za, dat po riti ale toto zas nie 😁

anouschka5
13. júl 2024

@sisska96 nikdy preboha to čo sú za psycho metódy - správanie ako píše autorka je zanedbaná emocionálna výchova nielen od narodenia ale už pred narodením ( rozhovor s bábätkom v brušku, púšťanie príjemnej hudby, hladkanie bruška ap. skúste sa mamky zamyslieť ako ste sa správali ku dieťatku počas celého obdobia ak sa vám dieťatko v 3 rokoch správa agresívne

gabika029
autor
13. júl 2024

@anouschka5 my sme sa k nemu vždy správali maximálne milujuco 😉

ysseba
13. júl 2024

@gabika029 Maximálne milujúco. Aha 🙂 To je možno vysvetlenie. Možno až príliš milujúco...

carter30
14. júl 2024

Kto má dieťa ako cukrík mi môže hovoriť básničky ako dieťaťu nikdy nedá po zadku atd atď. A nevie pochopiť,že sú aj iné deti , ktoré tu zivelnost majú v sebe. My máme tiež 3r. malého živého ,, blázna,, . A samozrejme,že po tom zadku dostane keď je to už cez,aj keď ho nadovšetko milujeme. .. ale hranice sa musia dodržiavať a môže mi každý hovorit co chce a ohovárať.. známej dieťa dostalo na parkovisku z kúpaliska hysák,ale že strašný. Dieťa začala biť mamu, kopať tak dostala na zadok. Na druhý deň im klopala sociálka.. kontaktovana škola,doktor atď. Nejaká dobrá duša si odpísala značku auta a udala ich na sociálku. Potom zistili o koho sa jednalo, bezdetná KR..A

sisska96
14. júl 2024

@gabika029 brat bol taký. On dostal jeden pohár studenú vodu a hneď sa ukludnil. Vtedy pediatricka odporučila

mantilka
14. júl 2024

To som počula so studenou sprchou, v minulosti to odporúčali pediatri deťom keď boli hysterické. Niektoré dieťa vie až zmodriet. Určite nie každému dieťaťu.
Výchova je najťažšia veda pre nás všetkých 🤓. Mne pomohli prednášky napr. v aute pred obchodom som povedala čo nemá robiť a vysvetlila ako sa má správať ( niekedy dieťa nevie čo je slušné správanie aj to treba vysvetliť). Pohrozila som, že pôjdeme preč a necháme nákup v obchode, keď sa bude zle správať. U nás bol problém len v obchode. Ak je problém na ihrisku, podobne. Keď vystrája, naozaj hneď odísť. Nenakupit, aj keby chýbali potraviny. Dieťa musí vidieť, že to myslíte vážne. Buďte VŽDY dôslední a hlavne jednotne sa správať k dieťaťu s manželom, aby nemalo v tom misung.
Raz sme nešli na kolotoč, lebo sa nevhodné správala....pamätá si to dodnes. Veľmi nám to bolo ľúto, doteraz mi stisne srdce lebo dlho sa nám potom nepodarilo ísť na kolotoč, ale oplatilo sa. Po mesiaci stačilo len povedať v obchode sa slušne správame, v prípade že sa pozabudla ...niečo som povedala. Úplne ako vymenená.
Všetky deti skúšajú hranice...a nye vždy to má niečo spoločné s nedostatkom lásky alebo času na dieťa.

sisska96
14. júl 2024

@anouschka5 Keď nenastavíš hranice, bude rozmaznané a neovládateľné

gabika029
autor
15. júl 2024

@sisska96 choré.

gabika029
autor
15. júl 2024

@sisska96 hranice sa nenastavuju typom zimná voda pri múre. Sorry. Toto nie.

sisska96
15. júl 2024

@gabika029 tak potom sa nečuduj že neovládatelné decko, keď si nevieš vybudovať rešpekt

gabika029
autor
15. júl 2024

@sisska96 rešpekt sa nebuduje na násilí. Preboha. Ľutujem tvoje deti.

sisska96
15. júl 2024

@gabika029 netreba. Moje sú vychované.. Poznajú rešpekt. Nevrieskajú

gabika029
autor
15. júl 2024

@sisska96 😊 blahoželám