Som začínajúca učiteľka v škôlke. Ako motivovať dieťa, ktoré sa nechce zapájať?

rinsh
16. mar 2021

Vedel by mi niekto poradiť? Som začínajúca učiteľka v MŠ takže veľa skúseností nemam. V triede mám jedno dieťa, ktoré sa absolútne nechce zapájať. Ak sa rozprávame na tému tak len sedí ani nemukne. Ani keď ho vyzvem a priamo jeho sa opýtam tak odpovedá neviem. Včera som dala deťom úlohu nakresliť zvieratko. Deťom to šlo super len to jedno nechalo prázdny papier. Dieťa má 5 rokov a v škôlke je už 3 roky takže problémom s adaptáciou to nebude.
Za každú radu ďakujem.

maud13
16. mar 2021

Neskúšala si sa ho spýtať, že čo by chcelo robiť? Možno že sa hanbí pred kolektívom rozprávať alebo mu chýbajú rodičia.. neviem. V každom prípade, začala by som asi tým, že hocijaký jeho úspech chválim, možno že doma je sústavne zhadzované, že nič nevie a podobne.
Deti sú záhada. 🙂 Držím palce!

margaretka_
16. mar 2021

a nechce sa s tebou vobec rozprávať? napr ked nechcce kresliť, že by si mu navrhla, že či nechce kresliť niečo iné?

puplatko
16. mar 2021

Možno si treba nájsť cestu k nemu inak, možno je hanblivejšie, možno mu nejaké veci nevyhovujú, najlepšie bude fakt si za ním zájsť a opýtať sa ho, čo ho baví, čo má rád.

rinsh
autor
16. mar 2021

Hanblivé nebude podľa mňa. Kedykoľvek príde ku mne objíme ma čo predtým nerobilo s deťmi sa na dvore hrá. Na každú moju otázku odpovedá neviem. A keď už z neho niečo vypadne tak to ide ako z chlpatej deky. Už som rozmýšľala že sa aj s rodičmi porozprávam, ale najprv som to chcela riešiť bez toho. Skúsim dať tomu ešte nejaký čas a uvidím.
Ďakujem za vaše rady 🙂

pribinak
16. mar 2021

@rinsh ako reagovalo v predchádzajúcich triedach na iné učiteľky?
Komunikuje s deťmi? Zapája sa do hier? Uprednostňuje v triede nejaké dieťa?

ivn
16. mar 2021

ahoj, učím 20 rokov v MŠ - ako je na tom s druhou pani učiteľkou? s tou sa rozpráva? odpovedá? čo s deťmi? ako to bolo minulý rok s inými učiteľkami? ak je to len pri Tebe, tak to je problém, ak to má s dospelými - teda s učiteľkami, kuchárkou, upratovačkami v MŠ, tak to je bežné, ak ale aj s deťmi - tak to by som už riešila s rodičmi

rinsh
autor
16. mar 2021

Aj učiteliek som sa pýtala ako to bolo predtým ale že od prvého dňa bolo také. Vraj je to teraz na tom oveľa lepšie ako predošlé roky v MŠ.
S hraním problém nemá, síce je skôr samotárske, ale má aj "kamaráta" ak sa to dá tak nazvať. Ono je akoby len jeho poskok ak viete čo tým myslím.

ivn
16. mar 2021

@rinsh je to asi všeobecne introvert, by som sa s tým netrápila 🙂, mala som aj také deti, no problém je ak nereaguje na pokyny a je predškolák, tak napríklad bude musieť mať odklad a to by som už s rodičmi konzultovala

rinsh
autor
16. mar 2021

@ivn aj mne to už napadlo, má ešte rok tak sa možno stane zázrak 🙂 ale trochu ma to trápi keď si neužíva škôlku ako ostatné deti.

pribinak
16. mar 2021

@rinsh ja by som oslovila rodičov s tým že sa malo zapája alebo vôbec, či im doma hovorí čo sa deje v MS, či rozpráva o deťoch a tak
Možno potrebuju spätnú väzbu

gbgb
16. mar 2021

@rinsh teba by som chcela ako učiteľku pre deti 😉. Ja sa bojim dat dieta do skolky, lebo nic dobre som nepocula na nu a jemic precitlivele.

namornicka
16. mar 2021

Ked je to predskolak, tento rok ich cakaju testy skolskej zrelosti. Uvidis, ako bude dieta komunikovat so psychologickou. Inac a ked robite pracovne listy a ine veci ako pripravu do skoly? Pracuje pekne? Ako komunikuje so spoluziakmi?

katulienkax
16. mar 2021

@namornicka ziadna psychologicka nebude sak je covid aj zapis do zs bude len na dialku - cele nafigu a deti budu take spro .... ste z toho distancneho lutujem ich vsetky

andreatytler
17. mar 2021

@rinsh Nechapem... dieta je taketo uz 3 roky a ziadna ina ucitelka to s rodicmi doteraz neriesila? Nechodia alebo nespolupracuju so skolkami psychologovia? Nemoze to byt diagnoza alebo tyranie?
Kedze si nova, ja by som to este pozorovala... snazila sa ziskat co naviac informacii od dalsich uciteliek, spoznat rodicov a hlavne spoznat dievcatko... pomalicky, postupne sa ju snazila ziskat.

bavlnka92
17. mar 2021

neskúšala si sa ho spýtať či nepotrebuje pri tom kreslení napríklad pomôcť? vybrať farbičku alebo aké zvieratko ak nemá nápady.. skúsiť dať do dvojíc nech si navzájom podávajú tie pastelky alebo čokoľvek s čím budete robiť? nakresliť nemusí len nech sa zapojí aspoň tým podávaním na začiatok.

namornicka
17. mar 2021

@katulienkax tak to bude zaujimave ked pride do skoly a nebude sa bavit ani s ucitelkou, popripade jej bude odpovedat na vsetko neviem.

rinsh
autor
17. mar 2021

@pribinak ešte vyskúšam rady vyššie a ak to nepomôže, obrátim sa na rodičov. Lebo ak je dieťa doma úplne iné ako v škôlke tak nech mi poradia oni sami ako na to 🙂

rinsh
autor
17. mar 2021

@gbgb ono čo som si všimla u detí tak v škôlke sa naozaj správajú inak ako doma. Ja to vidím aj u svojej dcérky. Možno zbytočne stresuješ 🙂

rinsh
autor
17. mar 2021

@namornicka má ešte rok do predškoláka. Pracovné listy mu idú celkom dobre. Len keď sa niečo naučí v jeden týždeň na druhý týždeň akoby to zabudol. Či už držanie lyžice, ceruzky a o nožniciach ani nehovorím. S deťmi komunikuje ako kedy. Ono je skôr taká tichá voda inokedy má aj dní kedy veselo rozpráva.

rinsh
autor
17. mar 2021

@andreatytler možno to učiteľky riešili to naozaj neviem. O týraní by som nehovorila na rodičov sa teší. Veľa krát keď už sme poobede vonku tak často chodí pozerať k bráne či nejde mama alebo otec.
No mám sa ešte čo učiť 🙂

rinsh
autor
17. mar 2021

@bavlnka92 aj to som skúšala. Keď sme spolu kreslili prasiatko tak v pohode a keď som sa ho opýtala či skúsi nakresliť sám alebo len o kresliť to čo sme nakreslili, tak len krútil hlavou.

rinsh
autor
17. mar 2021

@namornicka a to ma trápi tiež. Tak dieťa predsa nemôže fungovať.