Som v koncoch zo štvorročného syna

katuskad
3. nov 2015

Ahojte mamičky. obraciam sa na vás s problémom, s ktorým nie som asi sama a veľmi dúfam že mi budete vedieť poradiť so svojimi skúsenosťami, lebo mám pocit že som v koncoch. mám tri deti, ktoré veľmi zbožňujem, no s prostredným synčekom máme už od malička problémy. ani neviem kde začať a ako to opísať. od malička je veľmi aktívny, hlučný, niekedy mám pocit že si ani vlastné myšlienky nepočujem pri ňom a to mám deti tri, ale on je aj za svojich dvoch dalších súrodencov. myslela som si že sa časom skludní ale už má cez 4 roky a niekedy mám pocit že je to len horšie. ked sa nám narodil najmenší synček tak sa to ešte zhoršilo, neskutočne na seba púta pozornosť, s manželom nevieme dve slová prehodiť, lebo vkuse skáče do reči a ked ho upozorníme, že teraz sa rozprávame my a on musí počkať tak začne vrieskať ako zviera a hádzať so sebou, prípadne rozhadzuje veci okolo seba. už to po ňom opakuje aj menší, tak to už bude asi na psychiatriu 😒 z mojej strany...... synčekovi neustále opakujem ako veľmi ho ľúbim, často sa počas dňa túlime a má to veľmi rád, lebo je strašne emotívny, čo vlastne situáciu ešte zhoršuje, lebo všetko prežíva ešte viac. dnes ma vytočil tým, že si chcel dať jogurt a ja som mu ho otvorila a pritom ho chcel otvoriť on tak mi začal nadávať a kričať že ma nelúbi len za takúto maličkosť a toto je celý deň niekoľkokrát. potom ked sa ukludní, tak sa ospravedlní a povie že ma lúbi ale tieto výstupy už nezvládam. už som nakoniec na neho nakričala aj ja, nech vie aké to je. vrieskal vo svojej izbe a hádzal hračky o zem tak som tam išla a začala ich hádzať aj ja, tak plakal ešte viac. jednoducho už nevládzem dalej. tak strašne ma vyčerpáva, že nemám ani energiu sa venovať ostatným deťom. prosím poradte ako to zvládate vy...... dakujem

daniela1978
3. nov 2015

@katuskad návšteva detského psychológa by možno pomohla, hlavne pre teba, aby si neskončila na cajle a doma ti ostanú tri deti.....nemyslím to vôbec ako iróniu, ale vážne.

kkarolkaaa
3. nov 2015

@katuskad nemas ho v skolke?

jumama
3. nov 2015

Citala som ze bud treba urobit nieco velmi smiesne, co odvedie jeho pozornost, alebo sa mu pirhovorit sepkajucim hlasom. Obe reakcie neocakava... 🙂 V kludovom stave sa s nim hrat hru na trhanie novin. Dat mu casopis a nech ukazuje, ako silno sa da trhat podla toho, ako je clovek nahnevany. Aj sama mu to mozes ukazat, ze ked si kludnucka, ze ten casopis aj pohladis, a ked si nahnevana, ze na franforce ho zurivo roztrhas. Okomentuj, ktore spravanie sa ti paci a spytaj sa aj jeho, ci sa mu paci zuriva mama trhajuca casopis. Nech ti popise, co citi, ked na teba pozera. A nech skusi povedat, co vtedy treba robit, ako takemu cloveku treba pomoct. Mozno sa dozvies 🙂 Urcite nastavi zrkadlo a najprv vymenuje co robievas tyna jeho skludnenie 🙂 To odmietaj, nech nejake vlastne riesenie ponukne... Ked sa nabuduce bude hnevat, tak mu uz len podaj casopis... malo by sa mu to spojit a vtedy sa skus zachovat ako navrhol... Ja viem lahko sa vravi... no skratka treba to riesit hlavne za kludu, zahrat sa rozne take hry, kde mu trosku ukazete zrkadlo ako sa chova a v klude mozno sam na nejake riesenie pride.

katuskad
autor
3. nov 2015

@daniela1978 na to som myslela aj ja, ale chcela by som sa ešte pokúsiť vyriešiť to doma, viem že musíme len násjť nejakú spoločnú cestu, ktorá nám obom bude vyhovovať..... len ešte neviem ako. ale ak to inak nepôjde tak som zvažovala aj toho psychologa

katuskad
autor
3. nov 2015

@jumama dakujem, celkom ma zaujalo čo píšeš, určite to vyskúšam..... skúsim hocičo, lebo mi je ho tak lúto, niekedy mám pocit že je sám stratený vo svojich pocitoch. velakrát na neho skúšam ísť s kludom ale už to trvá tak dlho že jednoducho strácam síl....

daniela1978
3. nov 2015

@katuskad niekedy potrebuje aj mama radu, za to sa vôbec nemusíš hanbiť......treba myslieť na to, že máš ďalšie dve deti, ktoré to môžu od brata veľmi rýchlo okopírovať a potom sa môžeš zblázniť

danka79
3. nov 2015

@jumama toto su sice fajn rady,ale neplatia na kazde dieta. Mojmu v hysaku nepomaha nic, mozem mu ukazat aj panenku mariu, nevnima. Sepkanie, prihovaranie, silne objatie nic. nepomaha Vzdy musim pockat kym to cele prehrmi. Jednoducho ho ignorovat.

katuskad
autor
3. nov 2015

@kkarolkaaa nie nemám, som na rodičovskej tak som ho nechala doma, ako som spomínala ked sa narodil mladší tak strašne žiarlil na neho, dokonca sme sa k plienkam vrátili a dlho trvalo kým si zase odvykol. nechcela som ho do škôlky dať, aby si nemyslel že ho odstrkujem, ide až na rok

katuskad
autor
3. nov 2015

@danka79 ale dokedy sa to dá ignorovať......, u nás to trvá nejaké tri roky s nejakými obmenami, kedže aj syn rastie tak stále sú tie záchvaty iné, no čím je väčší, tým asi horšie

sense
3. nov 2015

U nas pomaha ignoracia kde nie je publikum nie je ani divadlo...a v uplne najhorsom pripade musi do izby sa skludnit

katuskad
autor
3. nov 2015

@daniela1978 no ved práve, dcéra je už staršia a vždy bola taká rozumná ale mladší kopíruje, a veru už teraz mám strach

jumama
3. nov 2015

Ono ci psycholog alebo nejaka knizka, skratka ti poradia cestu ako to riesit. Napriklad ta hra s novinami bola v kizke "Hry pro usmernovani agresivity"... ja som si ju kupila v obdobi vzdoru nasej malej 🙂 Napr. tu ju maju na Martinuse: http://goo.gl/JM6Mj6. Je tam vela hier, a vysvetlenie ze je dolezite pracovat s detmi hlavne za kludu, aby sa naucili, ze sa mozu hnevat, ale ze nemusia sa valat po zemi, skor to iba naznacit, ze sa hnevaju... uz trebars ked hnev prichadza.

daniela1978
3. nov 2015

@katuskad za návštevu psychológa nič nedáš a možno skutočne pomôže...držím palce

drotenka
3. nov 2015
Používateľ drotenka je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od drotenka.

myslim ze ho len treba nechat vyburit a asi by som to riesila cez psychologa..

budova108
3. nov 2015

Ahoj...ja som vychovala 2 synov, ale mala som to šťastie, že boli v pohode kľudní ....asi po ocíkovi 😵 Tebe by som určite poradila návštevu psychologa...o takom extremnom správaní som ešte nepočula, naozaj to neodkladaj.
Želám Ti aby sa to dalo do poriadku.

libka1
3. nov 2015

@katuskad psychologicka ti podla mna nepomoze. aspon mne nepomohla. mam rovnakeho syna ako ty, aj vekovo, aj spravanim. tyra celu rodinu a kolkokrat som uz zufala z neho. hlavne starsej sestre dost ublizuje. ja som aj bola s nim u psychologa ked uz som mala pocit ze sa zblaznim, zhruba pred pol rokom, ale jedine co mi poradila, ze mam byt dosledna a dodrzovat ked mu nieco zakazeme a podobne. a este mi povedala ze skor ako zakazmi ho mam motivovat nejakymi odmenami. to aj robime a vysledok jedna velka 0 😅 akurat som sa obrnila viac a snazim sa to nejak vydrzat a dufat v lepsiu buducnost ked trochu zmudrie. vyvolava ale stale konflikty v rodine a luto mi je hlavne starsej dcerky, lebo tej naozaj dost ublizuje nech robime co robime. 🙄

gaby21
3. nov 2015

@katuskad Presne toto som ja prežívala so starším, navštíviť psychologa nie je na hanbu neodkladaj to, najprv sa bude chcieť stretnuť iba s rodičmi, kde im vysvetlíte, čo sa doma deje, takéto dieťa potrebuje totižto iný prístup a iné pravidlá vo výchove, to že si teraz povieš ešte počkám , tomu nikomu nepomožeš ani sebe ani malému. Dalej, dajte ho do školky, to že si myslíš, že sa bude cítiš odstrčený nemusí buť pravda, pravdepodobne to cítiš tak iba ty, ved doma neustále vidí ako sa musíš venovať mladšiemu surodencovi, kdežto v školke by ho zamestnali a naučil by sa dodržiavať nejaké pravidlá, zistil by že takéto správanie sa netoleruje, nerobia to iné deti a prestane to robiť aj on. Podla mna si spravila velku chybu, že si ho nedala do školky, záchvaty zurivosti može mať Jaj z pocitu nudy, predpokladám že sa mu nemožeš venovať naplno a ku tomu všetkému 4 ročné dieťa si už musí začať budovať nejaké sociálne vazby, teda mať kamarátov a podobne

katuskad
autor
3. nov 2015

@sense no do izby ho posielam aj ja, aj tam ide, ale tam strašne vrieska, hádže všetko o zem, kope do steny, aj napriek tomu že nemá obecenstvo, to skludnenie trvá veľmi dlho.

gaby21
3. nov 2015

@libka1 tak to potom nebol dobrý psycholog, mi sme si našli sukromného a ženská bola fakt skvelá, najprv sa chcela stretnut s nami, dala nám určitý návod ako dalej, povedala, keby ste znova začali tápať vo výchove, a nevedeli by ste čo dalej ozvite sa. Tak som jej po dvoch mesiacoh volala, malý bol na piatich sedeniach, potom sme išli ku nej zase my, vysvetlila ako sa veci maju.... Tieto sedenia boli zároven aj terapeutického chcarakteru pre malého, postupne sa jeho správanie zlepšovalo, v sučasnom období je všetko v absolutnom poriadku, niekdy neviem že ho máme

katuskad
autor
3. nov 2015

@budova108 dakujem veľmi krásne, stále si hovorím, že tým že mu dávam najavo moju lásku aj ked sa tak správa, tak to bude ok, ale už o tom začínam pochybovať, asi to nestačí.

puklica13
3. nov 2015

Ignorovat...mam tri deti a vzdy to pomohlo...dorazne povedat ze to nebudes tolerovat ked zacne vrieskat a upozornit co bude nasl3dovat...napr.separacia v izbe a dodrzat to...ma 4roky, takto sa sprava ako dlho? necakaj ze ti tu niekto da radu ako mavnut carovnym prutikom, ak sa to dialo dlho aj naprava potrva nejaky cas...disciplina aj pre dieta ale aj pre rodicov co sa doslednosti tyka...

moni244
3. nov 2015

@katuskad podla mna mal byt v skolke, min.tento skolsky rok, za prve by si si aj ty oddychla, za druhe by zistil, ze existuje nejaky rezim, pravidla a ze sa svet netoci len okolo neho, ale su tu aj iny. Ved si zober, ze pojde do skolky ako 5 rocny, co je vlastne uz predskolska a dieta uz ma mat nejaje navyky a nielen vtedy zacinat zo skolkou, dokedy to chces ignorovat a cakat, kym to prejde? Kym nepojde do skoly?

libka1
3. nov 2015

@gaby21 ja sa na tu psychologicku nestazujem. podla mna nebola zla a poradila mi v ramci toho co sa poradit dalo. tiez mi povedala ze ked to neprejde mam sa ozvat. tak uvidim, mozno to spravim. moj napriklad do skolky chodi a radila som sa aj s ucitelkou. v skolke taky zly nie je, aj ked vzdy ked sa spytam na neho tak sa len pousmeju a povedia ze da sa 😀
ja len na tomto vidim, ze nie vsetko je vychovou. kedysi ked som videla neposlusne dieta som hned odsudzovala rodicov. teraz ich v niektorych pripadoch lutujem. 😀 vychovavame vsetky deti rovnako. starsia dcera je rozumna, az prilis opatrna, so vsetkym sa zdoveri a radi s nami a nas krasavec vychovavany rovnako je proste hurikan. nepocuva, nespolupracuje, robi naschval, vsetko nici a vysvetlovat mozem 1000x to iste a vysledok 0 🙄

gaby21
3. nov 2015

No tak moj vystrájal aj v školke, hodil chlebík o zem, podupal ho, potom zase od nervov hodil o zem tanier, pravidelne sa hádzal o zem, ked sa pokušali izolovať do inej miestnosti, tak ako tu niekto radil, to bolo ešte horšie, trieskal na dvere jak zmyslov zbavený a tak podobne. Preto som napísala, že takéto deti potrebuju iný sposob výchovy, to čo platí v uvodzovkách na normálne deti, može u takýchto detí vyvolať uplne opačnu reakciu, a možu im len poškodiť, preto som zakladatelke navrhla návštevu psychologa

sense
3. nov 2015

@katuskad tak ho tam n3chaj skor ci neskor sa vyburi a prestane len nesmies chodit opakovane za nim...ale mozno treba len vydrzat kedysi som opattovala deti bol tam chlapec cista katastrofa dokazal mat taketo stavy az do vycerpania a od piatich rokov bol ako vymeneny ....horsie to bolo potom s jeho sestrou kt. Obdobie vzdoru asi ani nemala a od 6 ako by ju puberta plieskala papulnata, odvrava neposlucha jak maly cert...

sense
3. nov 2015

@gaby21 ja posielam do izby ale nikdy som dvere nezavreale...ono co plati na jedno nemusi platit na druhe....

gaby21
3. nov 2015

@sense Pokial sa jednalo o skutočný záchvat zurivosti, nikdy som neposielala do druhej izby, ani som ho neizolovala, urobili to tak v školke a potom už nikdy viac, skoro za tými dverami zošalel.

slnecnica174
3. nov 2015

@katuskad Nemam skusenost s tymto spravanim, ale myslim si, ze ti dobre radia ti co hovoria, ze ho mas dat co najskor do skolky.

sense
3. nov 2015

@gaby21 ono su deti kt. Si vedia v takychto situaciach ublizit. Niektorym detom pomaha silne objat a nepustit kym amok neorejde...to zas neslo u nas to chytila este vacsie nervy...

libka1
3. nov 2015

@sense ani u nas objatie nefunguje, tiez zuri ako tiger v klietke. 🙄