Ahojte, syn v piatok prisiel domov zo skolky poskriabany po tvari, do krvi. Zajtra to chcem riesit. Povedal mi, ze ho poskriabal spoluziak (nie prvykrat, ale predtym po ruke a nie az takto).
Ak s tym mate skusenosti, ako postupovat?
Chcem sa najprv spytat ucitelky, ci ho naozaj poskriabal ten spoluziak, aby som mala istotu a dalej co? Dohovorit matke toho dietata? Ci ako?
Najradsej by som si odchytila priamo toho chlapca a povedala mu, ze ak este raz niekoho poskriabe, tak potom si ho pockam a poskriabem ja jeho. Velmi som nahnevana, muz vravi, ze mu asi aj jazva ostane.
neriesit s matkou ani s dotycnym dietatom (este by si ty mala z toho problem, u nas je to napr vyslovene zakazane v skolskom poriadku). riesit s ucitelkou, nech na nich dohliadne, a keby to nepomohlo, pripadne spolocne stretnutie vsetkych rodicov (vas aj rodicov toho dietata) s ucitelkou/riaditelkou.
Toto sa v skolke deje casto, skriabu-hryzu hlavne deti, co maju rezervy v komunikacii a nevedia vyjadrit - vyhadat si nejake veci a riesit problemi verbalne... ucitelka je tam na to, aby na take dieta dohliadla a do nemoty vysvetlovala. Takze NIE, to dieta nema zmysel si odchytit, je to male 3-4 rocne dietatko ako to tvoje... navyse este -tu problem skutocne moze byt "dvojaky" - tvoje dieta tomu "nememu" stale nieco berie, bura, robi zle a to ho za to poskriabe, ublizi - ano moze to byt aj takto... Porozpravaj sa v pokoji s ucitelkou. Aby ti dieta chodilo domov je neakceptovatelne a musia to vyriesit. Ale s kludom a rozvahou velryby... Poziadat o dohliadnutie, dohovorenie druhemu dietatu, plus nech ucitelka povie mamicke, co sa deje (ale ta mamicka s tym dietatom do skolky nechodi, moc nevymysli...)
Hlavne fakt vytesnaj napad, ze poskriabes 3-4 rocne cudzie dieta... nebavime sa o zrelych pubertiakoch, ale o skolkaroch...
Po 3 ročnom dietati chceš, aby sa kontrolovalo a ty sa nevieš: “ potom si ho pockam a poskriabem ja jeho.”
Bohuzial, stane sa. Nabuduce tvoje dieťa môže niekomu nechtiac ublížiť. Nechaj to na ucitelku, jej to mozes spomenut, spytat sa na okolnosti, ale nehrotila by som to. Hlavne vôbec nevieš, kde je pravda. Raz za mnou prišla jedna matka, že jej syn plakal, lebo mu dcéra robila zle a chcela ho bit a že jej mám dohovorit. Ja som zostala zaskočená, lebo ten chlapec bol zo sociálne slabšej rodiny, problémový, skôr on zvykol ubližovať detom, no dcéra sa s ním kamaratila. Potom sa ukazalo, že ten chlapec bil môjho 3 ročného syna, pravdepodobne zo žiarlivosti a dcéra si ho iba bránila.
Prečo si to neriešila už v piatok? 🤔
Určite riešiť s učiteľkou/riaditeľkou.
Nerozumiem, čo presne by si čakala od zastrašovania cudzieho malého dieťaťa… Nepíšeš vek syna, len že škôlkar, čiže max 6r dieťa…
Niet nad hystericke matky.Zeny chcela by som aby ste vsetky vedeli,ze ak chcete,aby bolo vase dieta ako v bavlnke,treba s nim ostat doma.V kolektive dvatsiatich deti vznikaju konflikty,skriepky,zabrdanie a taketo reakcie dietata su normalne.Zazila to pri detoch kazda z nas.Moj syn taji jak partizan,ked ho niekto uskrabne 🙈 Milujem hystericke matky,ktore si odchytia inu a stazuju sa,akoby tam ta zena pri tom bola a vedela zakrocit.Ako co cakas ze co urobi?Jasne ze si obhaji svoje dieta a nezmozes ale ze nic.Keby si tvoje dieta rozbilo v skolke hlavu tak s kym riesis?Koho beries na zodpovednost?No ucitelku nie.Takze mozes saskovat pri maminke,aj jej dohovorit,ale bude ti to figu platne.Mozes pekne poprosit p.ucitelku,aby viac dozrela,nech sa to uz neopakuje.
A este jedna vec.Bez vetra sa ani listok nepohne.Prve co by som urobila na mieste tej mamicky,ze sa spytam svojho dietata preco to spravilo?Nezriedka tomu predchadza ze to ublizene dieta vytrhlo hracku,robilo zle,skocilo na to dieta atd.Takze treba hladat podstatu.Nie len skrabanec,s najvacsou pravdepodobnostou to bol len dosledok niecoho ineho.
Inak malemu dietatu povedat,resp.zvazovat povedat ze si ho pockas a poskriabes ty jeho?!Sa trosku zastav a spamataj.Ze dueta nevie zvladat emocie,to je prirodzene ale to ze taketo povie dospela zena je dokaz toho,ze si precitlivela a upata na to svoje.Toto by chlap v zivote neriesil,to fakt dokaze jedine matka...
Hystericke ste tu jedine vy poniektore, kde pisem, ze idem doskriabat to dieta? Ale myslim, ze ak 6 rocnemu poviem, ze sa mi nepaci, ze mi skrabe syna a ci ho mam nabuduce poskrabat ja, tak to je take strasne?
Syn mi povedal, ako to bolo, on sa chce s nim kamaratit a moj syn nie, takze mu povedal, ze nebude jeho kamarat a on ho nasledne poskriabal - ale chcem to este overit, ci to naozaj tak bolo.
V piatok ho vyzdvihla starka, preto som to neriesila uz v piatok.
A starká sa ani nepýtala učiteľky čo sa stalo?
Ja by som sa opytala ucitelky, dala by som si zavolat aj toho fagana a povedala mu pred ucitelkou, ze nech sa to uz neopakuje.
Akoze 6 rocny uz ma dost rozumu na to, aby vedel, ze sa to nerobi a nie ako tu podaktore pisete, ze sa nevie vyjadrit. Chcela by som vas vidiet, keby vasmu dietatu ublizovali, ci by ste tiez takto vraveli...
Poškriabat späť cudzie malé dieťa? To je čo za rozum? 🙄 Rieš to s učiteľkou a nauč sa ovládať svoje emócie, ešte sa ti to zíde. Takýchto konfliktov v škole bude viac. Chápem, že je to tvoje dieťa ale jedna sa o malé deti v škôlke, nie o pubertiakov, čo si naschvál ublížiju. Možno ten malý ani nevie, čo mu vlastne spravil alebo ze mu vôbec ubližil. Deti si niektoré veci ešte neuvedomia. A druhá vec, nebola si pri tom, nevieš presne co sa stalo. To, že ti tvoj syn povedal určitu verziu, neznamená, že to nemohlo byť aj inak. Treba upovedomiť učiteľky aby to sledovali keďze sa to nestalo prvýkrat ...
A to si žiadna učiteľka nevšimla? keď píseš, že to je také, že až jazva bude...lebo očakávala by som od učiteľky, že povie osobe, ktorá dieťa vyzdvihuje, čo sa stalo...
Odpoviem na tvoju otázku - podľa mňa áno, je to strašné vyhrážať sa 6ročnému dieťaťu.
Si dospelá, rieš veci s dospelými, malému to má vysvetliť jeho matka. Nevieš, čo to dieťa žije.
Je to DIEŤA 6 ročne ale STÁLE DIEŤA, chápem ze každá z nás nechce aby jej dieťaťu bolo ublizovane, mojej dcére keď bola v 3 triede vlepila facku prvacka a ešte ju prezývala. Ver mi tiež so mnou lomcovali emócie, ale určite som sa jej nešla vyhrážať. Oboznamila som druzinarky o danej situácii, v prípade ze by sa malo niečo také opakovať nech zasiahnu a upovedomia rodičov. Ale nie priama konfrontácia a vyhrážanie sa malému dieťaťu. Haló sú to ešte deti treba vždy aj otočiť kartu ako by si sa cítila kebyže to urobí Tvoje dieťa niekomu inému a rodič daného skolkara sa začne Tvojmu synovi vyhrážať???
Všetko môže byť úplne inak , ako to teraz vyzerá. Raz moja dcéra jedného chlapca pohrýzla do líca, bolo mi to veľmi nepríjemné, nikdy predtým to nespravila, už som rozmýšľala, ako sa ospravedlniť matke i dieťaťu, nakoniec mi učiteľka povedala nech to neriešim, nakoľko chlapec sa sám priznal, že vytrhol mojej dcére loptu s ktorou sa hrala z rúk , ona výrazne menšia ako on,sa bránila tak, že ho pohrýzla. Jeho otec dokonca povedal, že dobre mu tak,aspoň sa poučil...
Nie, nie je to v poriadku sa vyhrážať 6 ročnému dietatu. Hlavne poznas príčinu, že tvoj syn ho odmietol, že sa s ním nechce kamarátiť. Verím, že aj synovi si vysvetlila, že síce mame právo hrať sa s kým chceme, ale nie je vhodné slovami zranovat iné deti, lebo aj jemu by sa nepacilo, keby sa s ním nechce niekto kamarátiť.
Inak dost cudne, ze to ucitelky ani nezachytili. Viem, ze nemaju oci vsade ale ... Moja dcera mala uz 2x v tomto roku ,,uraz,,. Raz sa objimali so spoluziackou a obe spadli do skrine s polickami. Pekne bol zaznam o tom v zosite, ktory som podpisala.
Druhykrat si jeden chlapcek urobil mec z lega a otestoval to na hlave mojej malej. Plac bol aj hrbol bol. Ucitelky zariadili aby sa chlapcek ospravedlnil, upovedomili mna a rodicov chlapceka.
Cize spytaj sa, nech dohovoria ucitelky rodicom.
riešiť s p. uč.
my sme mali v tr. chlapca čo hrýzol deti... poznali sme aj jeho matku, ale nikdy sme to s ňou neriešili - vždy iba s p. uč. a riaditeľkou.