Skoro trojročné dieťa nevie držať farbičku

8. mar 2024

Prosím vás, je normálne keď skoro 3 ročne dieťa nevie držať farbičku? Kreslí si rada (teda cmara) ale tu pastelku nevie držať aj tak. Nemá správny uchop, drží to ako kolik. Ako to dieťa naučiť? Ja jej normálne aj napravím ruku, nech to drží správne ale ona si to aj tak drží ako kolik. Nebude to problém v škôlke?

anjelicek26
8. mar 2024

Tak kolik sa nauci drzat spravne niekde medzi dnes - a nastupom do skoly... skoly, nie do skolky... este jej daj cas... je pekne, ze ju to bavi, mozes usmernit, ale nezober jej tym radost s kreslenia... nam velmi pomohlo natiahnut na farbicky rybicky... potom sa to uz inak ani chytit nedalo...

autor
8. mar 2024

@anjelicek26 joj nie, to vôbec nechcem. Len mam občas pocit že sú na týchto najmenších kladené čoraz väčšie nároky, tak sa trošku bojím aby som náhodou niečo nezanedbala

hederamonstera
8. mar 2024

Kto urcil co je spravne? Ludia maluju rozne, napr taki bez ruk, maluju nohami, taki bez par prstov tiez maluju nadherne.
Prosim ta neries, nezabi jej chut k malovaniu. To ze to teraz robi takto, neznamena, ze to tak bude robit aj v 18tje ci 50tke.

Naroky kladies ty, co ti ma nejaka inatitucia buzerovat dieta

brezza
8. mar 2024

Moj 5vrocny ma stale zly uchop. Ale on aj nerad kresli, takze ho musim nutit. Mladsi mal spravny uchop uz v dvoch rokoch sam od seba. Je to individualne, ale kazdy sa to raz nauci. Naco stresovat..

anavixy
8. mar 2024

Skoro 3r dieta este nemusi drzat farbicky/ceruzky “spravne”. Uchop sa formuje medzi 3.-4. rokom a aj potom to nemusi byt este ukazkove. Odporucam sledovat na ig tento profil, ma tam popisane mnozstvo roznych situacii, informacie, co kedy ako a ako nie..

ada12345
8. mar 2024

Prosim Ta, tvoje dieta este nema ani 3 roky! Kam sa zenies? Dieta sa ma naucit spravny uchop dokym nastupi do skoly. Citas moc vela premotivovanych statusov inych mamiciek. K tomu spravnemu uchopu sa musi dieta casom a vyvojom dopracovat.

anjelicek26
8. mar 2024

Ono je pravda, ze ten pristup k informaciam nie je dobry a vzdy najdes na nete dostatocne mnozstvo dokonalych, resp. velmi sikovnych deti, co vedia veci robit skor a zacne clovek nad tym spekulovat, ze "preco to moje este nevie"... je to uplne normalne, ze sa nad tym zamyslis, ze preco tuto Zuzka od kamosky to uz vie a moja nie... ale treba nejaky ten filter, kazde dieta sa rozvija rozdielne a v urcitom veku sa tie "nedostatky" uplne zrovnaju... ja si dobre pamatam, ze v jasliach dcerka 14 mesacneho plynule rozpravajuceho chlapca, ze mi sanka padala... chodia spolu dnes aj do skoly, nosi domov trojky, nic ho poriadne nebavi, same chobotiny po rozume... proste kazdy isiel inym smerom... dolezite je, aby dieta robilo INDIVIDUALNE pokroky, takze vedelo dnes viac, ako pred rokom...ponukat stimulacie, venovat sa, ale nehrotit to...

tiika
8. mar 2024

Nerob si ťažkú hlavu z toho. Vidíš, že niektoré deti to držia v tom veku správne iné nie. Skús to len podporovať a veriť, že raz na to pride. Do školy je ešte vela času.
Dobre sú hrubšie trojhranné pastelky alebo skús niečo vygúgliť a potom ostáva už len jedine, dať tomu čas. Sem tam ukázať, že sa da i inak, keď si prichytí, nevadi. Ona si potrebuje vyskúšať rôzne spôsoby.

simona20201309
8. mar 2024

Máš rôzne pomôcky na nácvik správneho uchopu, ergonomicke pera, doplnky... skus pogooglit. My sme dávali deťom do ruky fazuľku, aby si ju držalo s 5, 4 a 3 prstom. Ukazovák a palec - zobacik- motivuj tak ze sa zahráte na vtáčika a nakoniec vezme do zobaka farbičku.
Neupozornuj neustále, aby si nedemotivovala. Moja držala od 2r ukážkovo a preto súhlasím, že ma to obrovský vplyv na vývoj reči, celkovo mozog
Takže nepocuvaj rady úplných laikov. Netušia o com grafomotorika je. Ja ti fandím ✌️

simona20201309
8. mar 2024

https://www.overenedetmi.sk/aktivity-pre-deti/g...

Na nete je toho dosť popísané. Skus sa inšpirovať aj pinterestom. Zadaj úchop ceruzky a vyhodí ti nejaké napady

zorkahorka
8. mar 2024

Mam 3rocneho skolkara a drzi ceruzu piatimi prstami. Stale napravam, stale to robi po svojom. Ucitelka ma ukludnila,ze nie je jediny, ze sa to casom nauci.
Starsi vedel pri nastupe do skolky trochuchop, potom sa to naucil casom zle a teraz v 1.truede ho musim stale upozornovat na trojuchop. A predstav si, učiteľka sama povedala, ze mam na to kaslat. Ak sa mu pise dobre po svojom,mam ho nechat tak. Ze sa na tom uzrak nebaziruje 🤷‍♀️

kacena4
8. mar 2024

skus si trosku nastudovat vyvoj dietata a jemnu motoriku (grafomotoriku) dieta v tomto veku viac menej nedokaze mat spavny uchop ceruzky

simona20201309
8. mar 2024

@kacena4 a ty si si predtým precitala kým si tu napísala toto co si napísala? Lebo si napísala nezmysel. Prosím nájdi mi kde je napísané, že 3r dieťa nedokáže držať ceruzky správne?

saxana000
8. mar 2024

Vymen farbicky za voskovky a polam ich na take malicke.ze.ju nebude moct chytit ako.kolik ale jedine pinzetovym uchopom.. kreslite na papier na stenu alebo.na tabulu s kriedou..