Môj syn má takmer 4roky skoro vôbec nerozpráva..Chodíme k logopedovi no nejak sa to nehýbe.
a chodite ku klinickemu logopedovi? co pediater, nejake dalsie vystrenia? na OVR alebo aky konkretny problem?
@hianicka13 áno chodí do škôlky,trošku lepšie ale aj tak dosť zle..Nevie povedať dlhú vetu..inak všetko zopakuje aj všetkému rozumie.
@amelia89 chodíme nič.Vsetko bolo ok
@jarulienka121 môj má 4r3m a tiež nerozpráva .chodí do škôlky ,aj klinické mu logopedovi máme aj vyšetrenie u psychológa ,aj neurológa aj ORL.vsetko má dobré . Povie slová vety nie .
@bobo2433 môj tiež presne to isté..Povie kratšie vety ako mama daj papať,kcem cikať a tak ale niečo viac nie..Neviem už ako ďalej postupovať..V škôlke hovoria že sa moc nezapaja,všetky deti tam rozprávajú a on jediný nie..Tak som zúfalá
@jarulienka121 ale prosím ťa .aj ja som mala také stavy a len som plakala ,že prečo druhé rozprávajú a môj nie . Idem na neho všetkými radami čo radia s každej strany a nič... Nechala som tomu voľný priebeh netlačil.na neho . A teraz je na Tom tak ako pred mesiacom nebol.takze možno chce ozaj len čas každé dieťa je iné . Neriešim . Raz rozprávať začne ,potom budeme riešiť výslovnosť .on musí sám od seba začať chcieť.to není ako učiť ho písmenko R ... Že mu vsyvetlujes a ukazujes.toto.musi prísť samé od seba v nom
Ahoj, návšteva logopéda nestačí, treba s nim doma pravidelne pracovať, podľa pokynov logopeda. Niekedy je progres pomaly, niekedy zrazu skokový ale netreba to vzdávať, následne by mohli vzniknúť problémy v škole. Odporúčam možno vyhľadať nejaké centrum, zariadenie na stimuláciu reči, konzultaciu so špecialnym pedagogom, zistiť ako je na tom motorika (bicykluje? Vie stáť na jednej nohe aspoň pár sekúnd? Ako je na tom uchop drobných predmetov?) Motorika veľmi súvisí s rečou. Je to na dlhšie ale určite sa s tým dá pracovať, podporovať aj oblasti, ktoré sú pre reč dôležité.
Ako napísala mamička predomnou, áno, netreba na dieťa tlačiť, a vždy začínať od ľahkej úrovne, aby bolo dieťa motivované k postupu.
Odporúčam tréning fonematickeho uvedomovania, rozvíjanie porozumenia, komunikačné kartičky (napr s kartulky.sk).
@vladi4444 Samozrejme že snim pracujeme ale on nejak nespolupracuje,je dosť šikovný pozná všetky písmenká a vie čítať ..tiež pozná všetky čísla aj anglický vie aj abecedu aj načítať do 10. byciklovat nevie,ale ani sme ho to neučili zatiaľ pred týždňom mu svokrovci akurát kúpili bycikel tak budeme trénovať ..Je dosť rozumný len niekedy neposlušný ale dosť múdry..Uvidíme ako hovorila pani výšsie asi potrebuje čas..
Orl vyšetrenie vám neodporučili?
@pribinak uz sme boli všetko v poriadku
neviem odkial si... ale v BA je vraj nejaka specialna skolka pre taketo deticky - tusim sa vola Dialog ... ale nie som si ista...
len som sa bavila so sesterkou (ucitelkou) o kamoskinej dcere a ona odporucala toto...
@katkaseiner on má svoju škôlku do ktorej chodí rád,len trošku zaostáva za deťmi ale tak jeho dali do 2.triedy a on by mal byť v 1.tak preto zaostáva.Skolku by som určite nemenila.Ucitelky sú výborné,máme to pod nosom.
@jarulienka121 ale takto, on musi mat diagnostikovany oneskoreny nastup reči nie ? Ved spajanie 2 slov do viet je milnikom u 2-rocneho dietata. Za 2 roky ma ist do skoly.
Moj syn ma 4 roky a 3 mesiace, je trilingvalny a zacal rozpravat vo vetach az okolo 3. roka a intenzivne sme to riesili, teraz chodime na logo lebo zle vyslovuje viacero hlasok ale rozpravanie ako take je v poriadku. Napriek tomu,nie je najvyrecnejsie dieta na svete,cudzim ludom urcite len tak nieco neporozprava,ake veci sa diali v skolke je tiez velakrat hadanka ale je to cele v ramci normy. Ale keby hovoril len cisto slová asi by som to riesila intenzivnejsie v tomto veku.
Samozrejme ze sa to neda natrenovat ako pismenko, ale je mnozstvo roznych terapii na rozvoj reci.
@jarulienka121 moja tiez isla do 2.triedy a nie do prvej a isla vo veku 2roky - cize nemyslim si ze je to tym... Ta skolka ktoru pisem je špeci prave pre nehovoriace deti...ale samozrejme ty rob ako myslis. Tazko radiť..
@jarulienka121 no len o to ide. Ja sa vyjadrujem z pozície špeciálneho pedagóga ale aj mamičky. Z popisu je naozaj šikovný, ale v tomto veku tie znalosti čo má nepotrebuje - on si najmä potrebuje zlepšiť sluchove vnimanie, fonemaficke uvedomovanie, a reč stimulovať, rozvíjať. On nepotrebuje vedieť anglicky, počítať a ani abecedu. Ja ti rozumiem, že je to naozaj super ze ma takéto znalosti, ale pri oneskorenom vývine reči mu to nepomôže. Dôležitá je dobra diagnostika, a aj podľa opisu pracovať na motorike. Veľmi ta prekvapí, ako úzko s rečou súvisí 🙂
Všetko dobre, držím palce.
@jarulienka121 ani Einstein nerozprával do 4 rokov 🙂 tak ak je rozumný všetkému chápe bude mať zrejme vyššie IQ ;)
a chodi do skolky? ako postupujete na logopedii?