Škôlky a ukrajinské deti

25. apr 2022

Hneď na začiatok napíšem že nechcem vyvolať žiadnu búrlivú diskusiu. Nenájdem niekde článok alebo vyhlásenie ministra školstva ako budú riešené škôlky a prijímanie detí ? Posledné info mám že v Ba sú už plne. Myslím že celkovo je problém so školkami, veľa detí, málo škôlok. Ako to bude teraz keď tu máme utečencov, ako budú prijímať ich deti vs. naše. 50:50? Sú nejaký pokyny k tomu ? Tiež idem dávať prihlášku obávam sa neprijatia aj skrz toto. Samozrejme viem že nebude prijatých aj veľa ukrajinských detí, no toto asi ešte zhorší už vzniknutý problém ktorý tu bol ešte predtým. sú nejaké riešenia ?

fineta
25. apr 2022

Aj mňa to zaujíma. 🤔

matullienka
25. apr 2022

Aj ja sa pripnem tiež sa obávam neprijatia

zitaje
25. apr 2022

Čo to znamená, že škôlky v BA sú už plné? Moja má 3r. v lete, v máji idem dávať prihlášku, ale počítam s tým, že jedna trieda zo škôlky ide do školy, čiže naplnia jednu triedu.
Inak ja celkom nerozumiem, kam umiestnili tie ukrajinské deti, keď boli škôlky plné už pred ich príchodom, neviete pls niekto?

pribinak
25. apr 2022

50 : 50 ? To asi nie. Toľko Ukr. deti sa nehlási. V rádiu som počula že budú povolené nadstavy deti v triedach

autor
25. apr 2022

@zitaje čítala som, že utečenecké matky sa "sťažujú" že im už nechcú prijať deti lebo už nie je miesto. S tým nepočítaj že jedna celá trieda pôjde do školy čo mám známe tak vravia že dosť rodičov dáva deťom aj odklad že ešte nie si zrelé na školu.

kittykat22
25. apr 2022

Ja som v Prahe a tu je to tak, ze sa navysuje kapacita deti v jednotlivych triedach. Doteraz bolo 22-25 a planuju 30-35 deti v jednej triede. Predpokladam, ze u vas bude to iste.

autor
25. apr 2022

@pribinak hej stým 50:50 som to prestrelila. Aj keď ich sem ešte asi dosť pricestuje. Nadstavy takže viac detí v triede hádam teda príjmu aj viac personálu.

mimka1402
25. apr 2022

No čo ja aktuálne viem, tak ľudia to zbytočne nafukuju, nedávajú tu veľa detí lebo málokto tu ostáva dlhšie ako na mesiac dva, teraz dokonca veľa ľudí ide späť na Ua...
Neobavala by som sa veľkého prilivu deti, určite nie viac ako doteraz

hradnapani
25. apr 2022

ukrajinske deti nie su prijimane, ale len umiestnovane a to do 30.6. Co bude nasledovat potom, nevie zatial nikto.

ukulela
25. apr 2022

@zitaje hygiena povolila prijat viac deti, ako su predpusy. A tiez povolili pre skolky aj vyuzivanie aj nie schvalenych priestorov. Ako matetske centa, a podobne. Si z BA? Tak mas ruzove okuliare, ze ti vezmu 3r dieta. Ani keby tu neboli ukrajinky....

loginexistuje
25. apr 2022

Ak maju ukrajinci statut utecenca ateda docasne utocisko tak maju aj prechodny pobyt
A vztahuju sa na nich standardne kriteria ako na ine deti ano uvilnili zopar miest znizenim noriem
My ideme s ukrajinskym dievcatkom na zapis o chvilu v dedine nebolo miesto ona ma v dedine uz prechodny pobyt a uprednostnena by mala but lebo v auguste bude mat 5 rokov a tj ide o predskolacku

hradnapani
25. apr 2022

@zitaje na nejaku vynimku hygiena povolila vacsi pocet deti v triedach, ale trvalo je to neudrzatelne. Bude sa to musiet nejako inak riesit, ale sami zatial nevedia ako. Na druhej strane je dobre, ze konecne sa tato tema zviditelnila a je potrebne ju komplexne riesit.

loginexistuje
25. apr 2022

A zasa tu niektore z toho robia kovbojku karlovka normalne umiestnovala aj trojrocne ano su mestske stvrte kde je problem petrzka nove mesto atd ale tak tlacte na samospravu par desiatok deti na take mesto hadam nemoze byt problem

beata_k
25. apr 2022

@loginexistuje Par desiatok deti? Dva roky dozadu nebolo v Petrzalke umiesynenych 750 deti....nie par desiatok.

zitaje
25. apr 2022

@ukulela
@loginexistuje no presne o KV mi ide... tiež viem tak, že šanca je.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanazu85
25. apr 2022

Prestaňte rozdeľovať a zbytočne. Dieťa ako dieťa. Nepodarí sa v jedinej škôlke,tak sa podarí v druhej,tretej...

loginexistuje
25. apr 2022

@beata_k ale to ja viem ja pisem pr desitok ukrajinskych deti a ano myslim si ze sa ma uprednostnit ukrajinske dieta ktoreho mama musi ist pracovat aby mali co do ust ako dieta mamy co je na RD s mladsim
Samozrejme priorita ma byt dostatok skolok pre vsetkych ale to ovpluvnite vyberom kominalnuch politikov tam kde mate TP

pribinak
25. apr 2022

@zuzanazu85 povedz rodičom v Petržalke. Tam nevedeli umiestniť dieťa nie že do statnej MS, ale ani do súkromnej. Nepodarilo sa umiestniť vyše 500 deti

V iných mestských častiach to až take zúfale nebolo, ale aj tam sa veľa rodičov obávalo či sa dieťa dostane do MS

loginexistuje
25. apr 2022

@pribinak sak ok ale to je aj chyba obyvatelov petrzalky a vysledok toho akych zastupcov si volia a ake maju priority

pribinak
25. apr 2022

@loginexistuje to je už na ďalšiu tému, blížia sa voľby a všeličo by sa malo riešiť

zuzanazu85
25. apr 2022

Mne sa skôr zdá,že teba škôlku pod každým panelákom a čo najbližšie,tak ako parkovanie,rovno pod okno kuchyne 😉

kikushaa
25. apr 2022

@pribinak 500deti mozno, ale urcite nie s tp. V petrzalke to postupne pribuda nastastie. Ak sa stihne vsetko vcas mali by prijat vsetky 3r s tp co splnaju podmienky prijatia k 31.8. Uvidime co bude realita 😁

majkabambulik
25. apr 2022

tato tema aj mna zaujima, nedavno bola zverejnena diskusia s detskou lekarkou, ktora pred prichodom ukrajincov mala cca 5 novorodencov za mesiac, s prichodom ukrajincov dostala 10 malych ukrajincov tyzdene a to ju bombardovali papiermi, nech im potvrdi, ze ich deti su zdrave, plne zaockovane podla nasich standardov a mozu ist medzi zdrave slovenske deti do skolky Pritom lekarka mala vyhradu vo svedomi toto podpisat, pretoze s matkou sa bavi cez google translator, nevidi kartu, matka zataji a neprizna ani to, co je na dietati viditelne a je to zname, ze na ukrajine je to s ockovanim horsie ako na slovensku. Pritom je tam armada detskych aj dospelych pacientov chorych na tuberkulozu, ktori sa v uteceneckej vlne vrhli do europy. Jeden cesky lekar navrhoval, aby kazdy utecenec mal pri nastupe do prace povinost predlozit od lekara popis Rtg pluc,nech nenakazi cele pracovisko, no to ho umlcali, ze je to uz vraj "diskriminacia". Naozaj, ako pisu mamicky, toto by mala riesit samosprava co s tym.

ailiba
25. apr 2022

@pribinak no ale nadstav nie je riesenie... Je isty pocet, ktory sa da zvladnut, plus nejaky pocet skriniek, zachodov, atd... Tam sa neda velmi carovat.

ailiba
25. apr 2022

@pribinak suhlasim, ale to nie je len problem petrzalky... Je to dlhodoby problem v BA a okoli.

ailiba
25. apr 2022

@zuzanazu85 to si fakt myslis? Ver, ze to nie je take jednoduche... Aspon nie v Bratislave.

travelllerka
26. apr 2022

Ja myslím, že aktuálne žiadne pokyny nie sú k tomu, ukrajinské deti sa dostali do škôlok väčšinou vďaka tomu, že hygienici "znížili nároky", proste nemusia sa dodržovať stanovené normy. Mne sa pre získanie info osvedčilo sledovať starostov jednotlivých mestských častí na FB, napríklad ružinovský Chren dosť komunikuje, vysvetľuje, odpovedá na otázky. Od neho mám vlastne aj tu info o hygienikoch. Potom všeobecne za Bratislavu Vallo.

sisska
26. apr 2022

Ahoj, ja učím v škôlke a momentálne je to tak, že hygiena povolila nadstav o 10 %. My sme dedinská MŠ, štandardnú kapacitu máme 60 deti, takze teraz môžeme prijať ešte ďalších 6. Vyšlo usmernenie, že deti z UA nemôžu byť uprednostňovane. Prednostne prijímané sú vsetky deti, ktoré do 31.8.dosiahnu 5 rokov veku, teda budú "predškoláci"- bez ohľadu na národnosť. Deti do 3 r.sa prijímajú len výnimočne, ak to kapacita a možnosti MŠ dovolia. Áno, je možné otvoriť aj "iné priestory" a tam zriadiť ďalšiu triedu, ale napr.u nás v obci ziadne také vhodné nemáme, takže to nebude vôbec jednoduché 😔

belllinka
26. apr 2022

@zitaje s tym naisto nerataj. Vobec nemusia otvorit triedu najmensich deti, ak bude vela odkladov a prihlasi sa vela predskolakov.