Ahojte prosim podelte sa skusenosťami čo sa tyka škôlky v at. Je problem ak dieťa rozprava len po slovensky? Pište všetko čo Vás napadne. Ďakujem 😵
Ahoj, ja byvam v 22. Bezirku a mala zacala chodit do cisto anglickej skolky a predtym nevedela ani tuk a adaptovala sa super... Predtym chodila do inej skolky a tam boli aj take deti, co nerozumeli ani slovo nemecky.. Deti si dokazu velmi rychlo zvyknut 😉
@petra1303 ahoj, moj bratranec byva so zenou vo wiener neustadt. jeho deti (jedno urcite) chodi do skolky tam a nemalo problem s recou, hoci vedelo len po slovensky. ja zijem vo svajciarsku a moj syn zacal teraz chodit do spielgruppe a tiez rozprava len po slovensky. deti sa rychlo ucia. 😉
@bubelko tak si ma potesila, moja mala bude chodit o rok do skolky a ked som si predstavila ze jej oni nebudu rozumet ani ona im tak z toho mam mindrak uz teraz, aby jej nerobili zle deti. Ale ja budem to chodenie do skolky horsie znasat ako Sofia 😔 . A kde vo wieneri byvaju? Nemas na nich nejaky kontakt aspon internetovy?teda na jeho zenu? 😵 rada by som Sofii nasla kamaratky,alebo kamaratov
@petra1303 zial neviem, kde tam byvaju. on tam robi patologa v nemocke a ona je s detmi doma. casto sa s nimi nestretavam, kedze sme takto rozlietani. 😒 dost ma to mrzi. mozem ti poslat akurat meno do ip, ak chces a mozes skusit pozriet v telefonnom zozname. ja skusim pozhanat nejaky internetovy kontakt. mam totiz len ten z facebooku a tam nikto vacsinou nebyva. 😖
@bubelko no ok a on ma zenu slovenku?alebo rakusanku? Jedneho slovaka patologa pozna moja mamina a on ma otca gynekologa 🙂 . Ja neviem nemecky rozpravat len pisat a rozumiem :(( sme tu kratko. No bolo by super keby som ich nasla ,moja Sofi miluje deti a ja tu nikoho nepoznam tak sme stale len mi dve spolu :/ bola by si zlata keby si mi poslala ip s jeho menom 🙂
@petra1303 Ahoj..ja tiez byvam v neustadte a zatial tu nikoho nepoznam...s nemcinou to nieje bohvieco tak sa chcem opytat ci nevies o nejakom gynekologovi tu v meste ktory je slovak..?? Ja som teraz w osmom mesiaci a na slovensku som sa uz odhlasila od doktora a hladam nejakeho tu... rodit by som chcela v nemocnici vo wiener neustadt ale zatial neviem ako tam je...tiez budem potrebovat detskeho doktora tak ak vies s niecim poradit budem ti vdacna... ak mozes nechaj mi na seba nejaky lepsi kontakt nez je toto tu...ak mas zaujem o novu kamosku bolo by to fajn, zatial sa tu citim dost sama....no ale zaciatky su uz take...moj mail: pupawienka@centrum.sk
@petra1303
@pupawienka ahojte dievcata... tiez byvam vo wiener neustadt, mam 4 rocnu dceru, som tu uz par rokov takze ak mate nejake otazky a budem moct pomozem.....
@pupawienka teoreticky ti uz staci ist na geburtanmeldung do nemocnice, myslim ze sa tam chodi v 36 tyzdni( uz potom nechodis k gynek).... zial v wn som nenasla gynekologa ktory by mi bol sympaticky(teda nasla ale sukromnu gyn na Bahngasse a vzdy som si musela u nej zaplatit a potom mi cast z toho vratila krankenkassa) , preto chodim do Eisenstadtu(odporucenie kamaratky tiez z wn) vzdy dostanem termin ako potrebujem, dlho necakam a hlavne tam to nie je preplnene tureckymi spoluobcanami.....
@petra1303 nestretavame sa v meste??????????? nemas nahodou zo sk taky tmavosivozeleny kocik?????moja dcerka je uz trosku vacsia ale mozno by som ti dala cislo na kamosku jej dcerka ma par mesiacov(je ceska) takze mozno by ste mohli spolu zajst na prechadzku...
nemcina sa na vas nalepi ked zacnete viac chodit medzi ludi a viac komunikovat... navyse urad prace robi pravidelne integracne kurzy ,alebo theatherschule ponuka tiez kurzy nemciny za pomerne slusne peniaze...uz si len vybrat.....
@petra1303 ty si sa vlastne pytala na skolku.... moja dcera rozprava viac menej nemecky, nakolko jej otec je rakusan a tym rozpraveme doma tiez vela nemecky,ale moji susedia su obaja slovaci a ich deti melu len po slovensky a vobec nemali problemy v skolke...tu je tak vela cudzincov ze sa uz ani nepozastavuju nad tym ze im deti nerozumeju ... inak my chodime na Reyergasse..do ktorej skolky si ju nechala zapisat... ja som si vtedy ani neuvedomila ze tu deti chodia do skolky v 2 1/2 a prepasla som zapis... ved kto by rozmyslal ze s 16 mes. dietatom musim na zapis...takze to ze mala nerozumie je v pohode ale aspon ty by si mala zacat trosku s nemcinou aby si mohla svojej dcere nieco prelozit alebo aby si rozumela co vobec od teba v skolke chcu....
@petra1303 Skúsenosti so škôlkou? Dolné Rakúsko má jediné škôlku od 7.30, resp. 8.00 do 13.00 zadarmo. Inde sa platí. Koľko, neviem. Nie je problém s jazykom. Žiadny naozaj. Deti sa naučia. Desiate si nosia so sebou. Väčšina školiek nemá kuchyňu preto jedlá vozia s Gasthausov a pod. Jedlo treba platiť samozrejme. Ešte sa odvádza Getränkebeitrag na Gemeinde, čo činí cca 60 eur polročne. Dei do školky treba pohodlne obliecť. V školkach sa spravidla nespáva, neprezlieka do pyžám a podobne. Väčšina detí ide i tak o 13.00 domov. Po 13.00 sa platí za opateru. O 13.00 končí i "výučba" čiže decká sa už len voľne hrajú a pod. Pedagogičky a ich asistentky sú hlavne v obciach všetko: učiteľky, upratovačky, servírovačky obedov v jednom. Platí povinná školkárska dochádzka rok pred nástupom do školy (povinné je chodiť do školky minimálne 4 dni v týždni, resp. zároveň tak, aby to činilo minimálne 16 hodín týždenne. Vymeškané hodiny je nutné vopred ospravedlniť z dôvodu choroby a pod. Podľa najnovšieho môžu do školky chodiť už i 2 1/2 ročné deti, podmienka /na ktorú školka je oprávnená/ však je, aby bol minimálne záujem 3 detí v takomto veku. Inak nezoberú.
dievcata prosim vas o radu. ked chcem dat dieta v NO do skolky, kedy je zapis a treba len pracovne povolenie, versicherungsnummer alebo treba aj trvale bydlisko?? do statnej skolky. vdaka 🤐 . pripadne mi poradte stranku, kde by som si to mohla precitat.
@janka_pn na skolky rok 2011 uz bol zapis v oktobri 2010...takze teraz uz musis len zajst na prislusne Gemeide v ramci bydliska a podat prihlasku do skolky.... ano, potvrdenie o trvalom pobyte a rodny list dietata som musela doniest... ale myslim ze maggie tu davala nejaky link na skolky,alebo info ohladne skolok....
@lauraa tekze sa musim prihlasit natrvalo? 😖 nestaci len, ze by som tam pracovala? no skusim vyzistit dako na gemeinde osobne. v rakusku som dlhsie zila, ale teraz som uz par rokov na sk, avsak premyslam o navrate, kedze to tu na sk nevyzera velmi ruzovo 😝 . tak zhanam infosky. ja viem nemecky celkom dobre, tak kludne, ak niekto ma, poslite mi linky na dane urady 🙂 dakujem
@janka_pn neviem uz ako pisala maggie najlepsie ked sa informujes tam kde chces dat dieta do skolky(na zapis som musela doniest rodny list a meldezetel).... u nas je vela deti , skolky nestihaju ,maggie pisala ze u nich nebol zaujem....
@maggie2 kde byvas?
@janka_pn a uz vies kde pojdes pracovat, mas uz nieco?
@maggie2 ano, vyzistim si osobne situaciu. mam moznost kedykolvek byvat v rakusku oblast HL, aj s prihlasenim. ale radsej by som volila moznost, ak by sa dalo, ist tam pracovat na pol dna, myslim, ze pracu si minimalne niekde na kasse v obchode, pre zaciatok najdem. a tym sposobom dat tam dieta do skolky, sa mi nechce menit si vsetky doklady, kvoli trvalemu bydlisku 😝 . no ale aktualne by to bolo az teda dako v sept, pockam este ci mi tu malu vezmu do skolky a ci ma vezmu naspat do prace, ak nie, tak arrivederci slovensko 😉 ved co ine by mi zostalo??? 😢
no idem vas docitat od zaciatku, aby som mala prehlad, ze kde sa nachadzate 🙂
dievcata a kolko vas vyjde skolka mesacne po 13 hodine?dakujem
este sa chcem spytat ci mate niekto konkretne skusenosti so skolkami v Kittsee alebo Heinburg dakujem
fu to je dost ale to je sukromna vsak?
@petra1303 opytaj sa tu
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/jasle-skolka-v-hainburgu-a-okoli-mate-skusenost/