Škôlka v Rakúsku a bývanie v Bratislave

lui_free
23. jan 2017

Dobrý deň, ahojte.
Pravdepodobne onedlho začnem pracovať v Rakúsku a bývam v BA - budem dochádzať. Bola by som rada, ak by sa tu našli ešte nejaké žienky, mamičky, čo majú podobnú situáciu alebo aspoň info a vedeli by ste mi poradiť 🙂
-Mám 4 ročného syna, tak som sa chcela opýtať, či je možnosť, aby chodil aj v Rakúsku do škôlky, za predpokladu že ja tam budem pracovať.
- V prípade, ak by som mala druhé dieťa, mám nárok na rakúsku materskú/príspevky?

Ďakujem, budem rada ak sa najde niekto kto poradí 🙂

vroni
23. jan 2017

@lui_free, Rakusko je siroky pojem. Ak myslis Vieden, tak do skolky nemas sancu. Ako, zakazane to nie je, teoreticky by ti syna do skolky vzali, ale skolky praskaju vo svikoch, k septembru chybalo skoro 3000 miest, takze pravdepodobnost, ze dostanes miesto je takmer nulova. V sukromnej skolke by si ho mozno upichla, ale ze tu nemas trvaly pobyt, nemas narok na dotaciu od mesta na dieta, tak rataj za skolku minimalne 600€ plus mesacne. Existuje zopar firemnych skolok - ak ides do vacsej firmy, tak tam by to mohlo prejst (urcite ma skolku Tmobile a Siemens, ale bude ich viac) Situaciu mimo Viedne nepoznam, takze tam neviem.
Ak budes zamestana oficialne (tj. ze nejdes niekomu upratovat alebo robit do kuchyne na dohodu a podobne) a minimalne na polovicny uvazok, tak narok na pridavky a matersku mat budes. Tu to plati pre cele Rakusko.

bluka2
23. jan 2017

@vroni So vsetkym suhlasim, aj ked s tymi skolkami vo Viedni to tak tragicky nevidim. Na webstranke nasej "Kinder in Wien" je stale nejaky oznam o volnych miestach (aj ked dnes zrovna nie ako pozeram) a aj sa v skupine dost obmienaju deti. Nam osobne ponukli miesto este ked mala ani nemala ich minimalny vek na prijatie, co sme teda odmietli a o mesiac, dva bola nova ponuka. Rovnako kolegyna, co sa vratila do Viedne z UK a hladala skolku, kde jej zoberu OBE deti a hned nasla. Z ostatnych kolegov tiez nikto nemal problem - hovorim o sukromnych skolkach. Pokial viem nicht-wiener Kind vyjde u nas na medzi 400-500 euro mesacne.
Tolko moj dojem, je mozne, ze vies viac...

lui_free
autor
23. jan 2017

Dievcatá, ďakujem za odpovede, vy ste obidve asi v okolí Viedne že? Mńa skôr zaujímajú tie prihraničné oblasti ako Kittsee, Pandorf, Hainburg atď.. keďže tam budeme denne dochádzať a vracať sa do BA. A tam su aj zvyknutí viac na slovákov. Tak neviem či aj o týchto miestach máte nejaké info.

A teda hlavne by som mala záujem o štátne MŠ, na súkromnú asi nebudeme mať :/ Takže neviem ako to je štátne škôlky v R a cudzinci - že či tam musím mať trvalý/prechodný pobyt, či trvalý pracovný pomer, alebo stačí na dohodu, alebo berú všetky deti aj z cudzini len tak? :D Ja neviem fakt

mimajo
23. jan 2017

@lui_free aby si mala miesto v statnej skolke, musis mat v tej obbci, meste trvale bydlisko. inac nie. a skolky su plne vsade.

vroni
23. jan 2017

@bluka2, tento rok v lete "sa" polozili Altwien Kindergarten, bolo to skoro 5000 miest, ktore zo dna na den zmizli (pomlcme o sposobe a politickom pozadi). Nieco z toho mesto dokazalo vykryt, nieco prebrali ine sukromne skolky, vacsina deti ostala visiet v lufte... Myslim, ze sa to uz dost utriaslo, vacsinu priestorov zobrali KiWi (cira nahoda, vobec si to nerozobrali cerveni khmeri....) Chvilu to vyzeralo celkom v pohode, zrazu sa hovori o bankrote dalsej siete (mensej, len okolo 1200 miest), takze dlhodobo nejaku ulavu nevidim. Obcas sa v privatnej miesto najde, ale ak hladas konkretnu stvrt, byva to o drzku. KiWi skolky su "lacne", lebo okrem statnej dotacie maju aj vlastne stranicke, ale ani na tie nie je vzdy narok, ak tu dieta ani rodic nemaju TP vo Viedni. Sekretarka sefa najvyssieho chcela dieta premiestnit do skolky vo Viedni, byva vo Schwechate, miesto nasla a cena bola puhych 640 evri (KiWi). Tak si to zase "rozmyslela", odtial som cerpala "moje" ceny 😉

lui_free
autor
23. jan 2017

Vedeli by ste mi prosím ešte niekto aj popísať, ako presne je to s tou materskou a prídavkami na dieťa?

mimajo
23. jan 2017

@vroni no - alt wien bolo 2300 kinder, ak myslis multika - tak je to 240 deti. my byvame NÖ, dieta v skolke vo Viedni (sukromnej) a platime 390 eur. To len ako info, lebo tie tvoje cisla celkom nesedia.

vroni
23. jan 2017

@mimajo, 4900 miest bol udaj magistratu, nie moj, cez dvetisic deti nebolo v septembri este umiestnenych. Nemala som tam dieta, co vsetko k tomu patrilo fakt netusim... Ten druhy bankrot asi bude nieco ine, hovori sa o nejakych vyse sto zamestnancoch... Ale len som to jednym okom citala v Heute, tak netvrdim, ze to nie je z kategorie JPP. Mestska dotacia plus strava je mesacne cosi cez 300€. Ze by sukromna skolka chcela len tak nizky doplatok je - povedzme zvlastne. Pokial sa teda nejedna o tendencnu skolku, tie maju uplne ine podmienky....