Ahojte mamičky. Máte prosím niektorá skúsenosť, ako to chodí pri dieťati s asistentom? Ide o to, ze dieťa vôbec (nič) nehovorí, bol u psychológa a je všetko v poriadku, no nástup dk škôlky pokladá za diskutabilny. Odporúča ho kvôli začleneniu a rozvoju reči, na druhej strane sú obavy, aby mu deti nespravili "šikanu" a nedostal blok. Taktiez sa nevie sám celkom najesť, vyzliecť. Pri kontakte s inými deťmi sa chce zapájať, no keďže nevie odpovedať druhým deťom, tie stratia záujem a odchádzaju od neho. Preto Odporúča nástup do škôlky s asistentom. Budem vďačná za akúkoľvek radu. Ďakujem
Koľko má rokov? Máte to aj na papieri, že potrebuje asistenta?
@hanulik17 naša tiež zaala chodiť keď funkčne povedala pár slov, inak hatlaninku, bola to trieda kde boli deti od 2-3rokov, super jej to pomohlo a naozaj sa rozrozprávala, ale vtedy mala 2roky....ale celkovo ju to posunulo dopredu, do týždňa chcela jesť celý obed sama lebo tak videla detičky, takže aj polievku aj druhé jedla len sama.....a tým malým v škôlke pomáhajú aj s obliekaním a vyzliekaním, toho by som sa nebála....naša teraz priniesla domov cudzie topánky že to sú jej🙉 bežne chodí oblečená že tepláky má naopak, ale to sú detaily....
A specialna skolka nie je v hre?
@hanulik17 Ahoj, mali sme to veľmi podobné a poviem Ti - úplne najviac záleží na učiteľkach, na aké natrafíte. Mne nechceli asistentku do triedy, aby im "nekecala" do roboty a nevynasala info.. Ale učiteľky nemali čas (ani záujem) venovať sa mu a zaclenovat ho do kolektívu. Boli to riadne boje za práva socializácie dieťaťa, vydupala som si aspoň nech chodí na 2 hodinky denne. Pri tretej, tentoraz sukromnej škôlke boli ochotní akceptovať asistentku-ak si ju nájdem a budem ju platiť (lebo štát ti ju nedá, s tým nerataj). V skratke, ak by som sa mohla vrátiť v čase, tak volím špeciálnu škôlku. Žiaľ, my v meste takú nemáme.. K rozrozpravaniu malému veľmi pomohlo chodiť do denného stacionára Dialóg, za mesiac urobil neskutočný pokrok a už sa to rozbehlo.
Dnes je z môjho malého ukecany, šikovný druhak, tak neboj, bude to dobré, držím palce.
@magdy80 no ono ide o to kto tú asistentku bude platiť, lebo škôlky nemajú na to aby platili asistentku pre jedno konkrétne dieťa....známej syn bol iný a potreboval v škôlke tú asistentku, pretože mal aj fyzický aj psychický hendikep, nakoniec jej ho do jednej vzali ale musela tam byť s ním ako asistentka matka(samozrejme platené to nemala)...
Tak ja osobne som mala take dieta v triede a teda bola to riadna zataz po kazdej stranke. Velmi by som zvazila specialnu skolku, alebo minimalne skolu kde ani nie je asistent, ale specialny pedagog. Take dieta potrebuje specialny pristup. Ja som socialny pedagog a teda niekedy som sa bala, aby som nenarobila viac skodi ako osohu. Do noci som sedela nad "mudrymi" knihami, intenzivne riesila chlapceka s logopedickou, psychologickou...nakoniec to aj tak zlyhalo, lebo ucitelky mali v triede 21 deti este do plusu. Ucitelky samotne su velmi radi ak maju asistentku v triede lebo fakt maju toho vela, ale necakajte ziadne zazraky...a mozte ma ukamenovat, pokial je dieta naozaj nejako postihnute ma ist do specialnej skolky. V normalnej je to len trapenie a to teda som zastanca inkluzie a integracie, ale nie za kazdu cenu lebo si rodicia "dupnu nohou" a just bude chodit do normalnej skolky.
@hanulik17 moj nevedel povedať ani slovo pri nástupe do školky a vobec to nebol problém, záleží od učiteľky, ako to berie, naše s tým nemali najmenší problém, ale on rozumel všetko, len nerozprával a bol dobrý povahovo, kludný
@miskajerry áno napísala to psychologicka aj do správy, že odporúča asistenta
Ďakujem mamičky. Tak snáď sa s učiteľkami nejako dohodneme na istej tolerancii bez asistenta. Dieťa je zdravé 3ročné, rozumie. Jemná motorika zaostáva, reč žiadna, ešte plienka. Snáď to do septembra dáme, inak zostáva doma. Na špeciálnu je zdravý a ani nič poblíž. Ďakujem každej jednej za vašu skúsenosť a radu, verím ze mu kolektív pomôže a zvládne to
Moj syn ma naruseny vyvin reci a chodi od 3 rokov do normalnej skolky bez asistenta. Adaptacia bola tazka, chodil 1,5 roka len doobeda, prvy rok vynechaval aj stredy - aby sa eliminovala zataz. Takymto velmi pomalym tempom to islo dobre, neboli s nim ziadne problemy. Chapem, ze nie kazdy ma starych rodicov po ruke, ktori postrazia dieta. Niekedy je to komplikovane. Kazdy odbornik, ci uz logopedicka alebo klinicky psycholog nam odporucal beznu skolku kvoli spravnym socialnym vzorom. Asistenta nepotreboval, lebo nebol agresivny ani nic podobne, ked s nim komunikovali jednoducho, tak to islo. Nedupli sme si nohou, ako niekto vyssie komentoval, isli sme podla odporucani a intuicie...Zalezi ale na konkretnom dietati, nas nemal problem so sebaobsluhou, dobre imitoval deti a chytal sa na tie ich bezne cinnosti, aj ked mal problem s porozumenim. Verim ucitelkam, ze to mali tazke s nim prve mesiace, ale zvladli to perfektne a nikdy sa nestazovali. Velmi sme im vdacni za to...
@hanulik17 to že nerozpráva naozaj nie je problém....ak teda rozumie a spolupracuje....skôr ako problém môže byť že je plienkovaný....veľa škôlok neakceptuje ani pocikávanie ak je to častejšie...k tomu treba pridať ešte zmenu prostredia a môžu ti ho vylúčiť aj keď bude prijatý.....naša sa doma pýtala, pri nástupe do škôlky sa bežne pocikávala....teda akceptovali to, ale každý deň poznámka že zase sa pocikala, treba jej dohoriť...našťastie to prešlo po 3týždňoch....ale viem že niekde s tým robia problém a deti chcú vylúčiť...vždy záleží aké deti budú v škôlke a na aké učiteľky natrafíte.....čo u jednej nemusí byť problém, u druhej z toho bude veľký problém a bude chcieť dieťa vylúčiť...naša je veľmi živá, jedna učiteľka v kuse nejaký problém s ňou - že berie deťom hračky, doťahuje sa s nimi a podobne, pritom u iných učiteliek(aj zastupujúcich) s ňou nie je žiadny problém....
@hanulik17 pri trojrocnom dietati vobec nie je problem, ked nerozprava, takych bude v triede viac, staci, ked kyvne ano - nie, ani to, ze sa nevie vyzliect alebo obliect. Toto podla mna vobec nie je na asistentku
@hanulik17 no asistenta ti žiadna škôlka nedá len preto že dieťa nehovorí.....neboj, naozaj je tam veľa detí čo hovoria minimálne alebo svojou hatlaninkou, nebála by som sa toho a minimálne to treba vyskúšať...ak dieťa rozumie, nie je žiadny problém....