Škôlka pre dieťa s detskou mozgovou obrnou v okolí Trnavy

sorayev
1. mar 2012

Ahojte rodičia. Potrebujem sa podeliť o moje skúsenosti, a možno aj poradiť a inšpirovať. Mám 3,5 ročnú dcérku s diagnózou DMO, navyše je ešte celiakička. Je hrozne zlatá, spoločenská a veľmi rozumná, napriek tomu mám problém umiestniť ju do škôlky. Striktne odmietam dať malú do špeciálnej materskej školy či detského integračného centra, keďže som presvedčená o tom, že do takéhoto zariadenia nepatrí. Spoliehala som sa teda na našu slávnu legislatívu a populárnu integráciu dieťaťa do normálnej materskej školy. Čoskoro som však pochopila, že to je nemožné - okrem toho, že som sa stretla len s odmietavými stanoviskami a hŕbou výhovoriek (nemajú vybudovaný bezbariérový prístup, nemajú na to zaškolený personál, atď., aťď.), pochopila som, že by to pre moju dcérku nebolo ani to najvhodnejšie riešenie. Učiteľky totiž vo väčšine prípadov (česť výnimkám...) nie sú ochotné vymyslieť týmto detičkám osobitný program napr. na čas, kým zdravé deti cvičia, tancujú, a pod. Postihnuté dieťa sa za takýchto okolností môže v normálnej škôlke cítiť menejcenne, čo vedie v konečnom dôsledku k znechuteniu a depresii... ZÚFALO POTREBUJEM NÁJSŤ ŠKôLKU V OKOLÍ TRNAVY, KTORÁ JE NIEČÍM MEDZI "NORMÁLNOU" A "ŠPECIÁLNOU" ŠKôLKOU. Za každú radu vopred ďakujem!