Ahojte maminky , mám 4 ročného syna , ktory chodí do škôlky no nechávam ho tam iba do 12 tej, pravda je že som momentálne nezamestnaná , mám problém ho tam nechať viac ako do 12 tej pride mi to ako odkladanie deti ako batožiny .. aj keď ja sa už s ním tak nezahrám ako s rovesníkmi .. čo si o škôlke myslite vy a myslite zw konám nesprávne? Syn mi veľmi chyba a chodí ešte každý druhý víkend k otcovi
Tak ak si doma, tak podla mna je to v pohode. Ked budes chodit do prace, tak to bude ine, nebudes mat inu moznost ako ho tam nechat ci ti to pride ako odkladanie alebo nie, ina moznost nebude 🤷🏼♀️ Keby si ho tam nechala dlhsie, tak po obede ide spat, zobudi sa, naolovrantuju sa a prisla by si pre neho. To by sa ani nestihol poriadne hrat s kamosmi.
Ja som tiež doma ako nezamestnana ale kvôli deťom .keďže by ich nemal kto vyberať a hlavne niesť do škôlky .ale teda sú tam celý deň dvojky trojročné .veľmi im prospela škôlka deti potrebujú kolektív cim sú menšie skôr si zvyknú ako väčšie že už musia tam byť .a nemám pocit že ich tam odkladam
@maria123a podla mna je to takto na pol dna uplne v poriadku a je pravda co pises, ze deti potrebuju kolektiv a v skolke sa aj vela naucia 🙂 ja mam ani nie 2 rocnu v jaslickach cely den, ale teda pracujem. Ja si nie uplne viem predstavit mat dieta v skolke a cely den byt doma a nepracovat 🤦🏼♀️
Ja som koli lockdownu doma a mala(3r)je ca od 8:30-max 14:30 v skolke. Nevidim to ako odkladanie skolku ma rada ma tam svojich kamaratov nevidim dovod aby bola doma🤷🏼♀️
Nie, nekonás správne. Škôlka nie je odkladanie detí, mnohé deti to tam milujú, majú tam kamarátov, rovesníkov, zahrajú sa tam, naučia sa tam milión vecí, venujú sa im, sú tam medzi svojimi. Škôlka je najviac, čo môžeš takému malému dieťaťu dať aj do budúcna -rozvíjanie vzťahov, sebavedomia, sebarealizácia, prebíjanie sa v kolektíve...
@maria123a Problém si Ty, nie škôlka. Si bez práce, evidentne znudená, navyše nevysporiadaná s rozchodom s ex a nevieš, ako ďalej s vlastným životom. Tak to zakrývaš potrebou neustálej starostlivosti o dieťa, ktoré si však v určitom veku potrebuje budovať kontakty aj mimo Teba.
Si na dobrej ceste vychovať mamičkára, akých tu ženy často spomínajú a odsudzujú.
On je istotne rád, že je medzi deťmi, tiež sa predsa potrebuje socializovať, učiť a byť medzi seberovnými. Poradila by som ti nájsť si tiež nejakú aktivitu na ten čas, čo nie je doma. Lepšie ti ujde ten čas a budeš sa cítiť aj ty lepšie.
Nie je to odkladanie detí. Môj syn chodí do škôlky tiež len doobeda a neskutočne to tam má rád. Keďže je zatiaľ jedináčik, zahrá sa tam s deťmi a naučí sa novým veciam.
Môj syn chodí do škôlky tiež len do 12tej, ale len kvôli koronasituacii som sa tak rozhodla.. Totiž som doma s deťmi práve preto, že som vedela ako to dopadne a navyše k tomu vsetky moji bývajú často chori..
škôlka rozhodne nie je odkladanie deti, dospely nikdy nenahradi kolektív rovesníkov, nech sa snaží akokoľvek.. vyrábanie, režim, učenie sa - to sa doma nastoliť dá, ale rovesníkov nikdy nenahradís..
U nás doma sú okrem 5rsyna ešte dve deti 9r a 8r, takže keď dôjde domov má ďalší kolektív.. ak by mal byť len somnou, tak mu to nič neprinesie v tomto veku, jedine ak prílišné naviazanie na mňa.. môj syn škôlku miluje, má úžasné učiteľky a zlaté detičky.. má nábeh na astmu, kašle každu chvíľu ako o život takže do škôlky často chodiť nemôže.. a veľmi mu chýba.. pred pár dňami nás pani učiteľka neuveriteľne potešila - keď šli s triedou okolo nášho domu tak zazvonili aby ho pozdravili.. ja som bola až dojatá a syn najšťastnejší na svete 😁
Aj mne to strasne trhalo srdce ked som musrla ist do prace a maly do skolky v spetembri, ale... Neskutocne ako pekne sa rozrozpraval, hovori basnicky, spieva pesnicky, je ovela samostatnejsi v zmysle ze uz sa sam oblieka, papa, predtym vsetko lrn mama mama urob a ani za svet nechcel sam. V skolke sa naucil... A bonus moze sa vyhrat s detmi a chodi do skolky rad 🙏👍😁 a bonus cislo 2 ja som taktiez ovela viac v pohode, menej na neho kricim a viacej ma bavi ked sme spolu a hrame sa a nie som taka zničená, vystresovana, vecer aj ked pridem z prace (klop, klop) 🙈🤣
Ja som teraz na rd ale syn byva do 3 v skolke. Raz som si dovolila prist skor a taky hysak dal v satni, ze vraj sa nestihol pohrat este po obednom spanku s kamosmi, ze mali daco vymyslene 😀 ale on je zvyknuty uz od jasli, teraz je predskolak.. vtedy nebolo velmi na vyber, robili sme s muzom obaja takze nemal kto chodit ponho na obed. A teraz tiez chodim parkrat do tyzdna robit takze nam to takto vsetkym vyhovuje. Aj dcera mi spi na obed, dost aj dlho by som povedala, 2-2,5 hodky takze ona ked sa zobudi, oblecieme sa a ideme po syna. A ty neries, ak to vyhovuje tebe a dietatu, nieje o com
Som na rodicaku s malým, ale dcéra do škôlky chodí, od 7-15, nemám vôbec výčitky, ani pocit, že ju odkladám. Škôlku má rada, aj kamarátov a pani učiteľky. Doma jej taký program nezabezpečím. Hlavne teraz v zime. Budúci rok plánujem ju dať do škôlky aj jeden mesiac z letných prázdnin..ona je spokojná a ja nemám dôvod to meniť.
@maria123a Ja teda so skolkou problem nemam,lebo neviem ako inak by clovek mohol pracovat,ale tie nazory,ze nic neda viac ako skolka a ze ucitelka sa 25 detom venuje urcite viac ako 1 matka 1 dietatu doma,tak to je podla mna len skreslena realita a zbozne prianie ale ok.A to mam skusenost s dost dobrou skolkou,si myslim.Bola jedna zaujimava studia,kde na vzorke vyse 20 000 deti z roznych vrstiev skumali,ako sa detom so stupajucim poctom hodin v skolke stupnovalo napatie a zhorsovali socialne navyky a reakcie,pretoze kolektiv malych deti je teda aj dost dzungla,ci chceme,ci nie.A pritom niekedy by pomohlo mat 1 ucitelku navyse,napr..Ale to je o inom.A ano,su deti,ktore chodia do skolky s radostou,ale teda tych urcite nie je vacsina 😉 Takze daj na seba a nepozeraj na okolie,nie vsetky nazory,ktore su v spolocnosti pretlacane su aj spravne pre kazdeho...
Môj dvojročný nemôže chodiť teraz do jasliciek pre opakovane infekty a na odporúčanie pediatricky, a ja som zas celá nešťastná z toho 😀 Ináč je tam od osmej do 16:00 a nepríde mi to ako odkladanie, je v spoločnosti iných deti, čo ma rad a je o neho dobre postarané 🙂ale je pravda, že ja už robím, a takto vykryť moje absencie s očr, dovolenkou a home officeom je veľmi náročné a ťažko sa pracuje z domu s dieťaťom 🤷♀️
@maria123a je to odkladanie detí, ale čo majú zamestnaní rodičia robiť? 🤷♀️ Prečítala som si celú diskusiu, ale nebudem sa vyjadrovať, lebo by to bolo strašne dlhé, len podotknem, že s väčšinou absolútne nesúhlasím, ale je to určite aj našou zlou skúsenosťou s mestskou škôlkou. Ak tebe vyhovuje, že si doma, chceš s dieťaťom tráviť čas a chceš sa mu venovať, je to preňho len to najlepšie čo mu môžeš dať - svoj čas, svoju pozornosť a lásku. Ale nech každý robí tak, aby bol spokojný! 🙃
Ja som tiez este doma a dcera chodi do skolky na cely den. Pytala som sa viacerych znamich uciteliek a vsetky mi odporucali dat ju na cely den. Preto, lebo raz pojdem do prace a potom bude musiet byt cely den
Ja síce robím, ale keby som nezamestnaná tak dieťa nechám normálne do tretej v škôlke. A hľadala by som si robotu
ja som dala najstarsieho do skolky az ako 5 rocneho a lutujem. vobec sa nenaucil spravne socializovat, napriek tomu, ze do mensich kolektivov - kruzky, aktivity, ihriska, deti kamaratok - som ho bravala.
dalsie tri deti sli do skolky ako trojrocne (najmensia dokonca ako 2,5 rocna) a dokazu ovela lepsie vychadzat s rovesnikmi.
aj ked je pravda, ze vzdy vsetci chodili len na pol dna, kedze od dvoch rokov mi cez den nespavalo ani jedno a ten povinny obedny spanok mi prislo ako trapenie pre nich.
Ja som na RD a syn chodil celu dobu aj počas mojej materskej a rodicovskej do škôlky normálne(keď sa dalo) . Za celé tie dva roky bol XY krat doma aj na 2-3 týždne kvôli soplom , prechaladnutiam , karanténe , potom bola aj škôlka dlho zatvorená pre rodičov co nepracovali v kritickej infraštruktúre že ma za 2 roky odchodených možno 3/4 roka. A to som ho nechala aj dva týždne z letných prázdnin chodiť .Teraz ako predskolak ma už povinnú dochádzku takze ho nejde len tak odhlásiť , a ani ho neodhlasim .
Na druhej strane ma v triede 4spoluziakov ktorí chodia od začiatku domov už naobed .
Každý nech si zariadi ako ma najlepšie - keď cítiš že pre neho je lepšie chodiť o 12:00 tak chod a keď cítiš že by mal ostať dlhšie nechaj ho dlhšie . Niektorí robia aj tak že napr v piatok chodia naobed deti domov a inak až poobede .
Ak budeš pracovať nebudeš mat na vyber , teraz máš tak urob ako najlepšie vies pre seba a syna …
@maria123a Ja si myslím že robíš správne.
U nás v škôlke to fungovalo tak, že do 12:00 Sa deti vzdelávali a chodili na vzduch, potom obed , spánok a hra.
Ja som bola zamestnaná takže moje dieťa bolo v škôlke.do pol 5 .
Švagrinna nezamestnaná pre dcérku chodila tiež na obed.