Škôlka - odklad kvôli chorobnosti

12. okt 2022

Ahoj ženy, idem si pre radu. Dcéra (3,5r) začala chodiť do škôlky - bola tam dva týždne bolo to fajn na moje prekvapenie neplakala ucitelka povedala že jej to ide dobre aj jedla spala, zapájala sa (mala v triede aj kamarátku našu susedku čiže to tiež pomohlo že sa už poznali). Celkovo som z toho aj napriek mojim prvotným obavám (ma mladšieho súrodenca) mala Dobry pocit.
No po dvoch týždňoch ochorela- mala laryngitidu, kým začala odkasliavat stieklo jej to na priedušky tak brala aj ATB už 3. Týždeň sme doma a dnes z ničoho nič sa začala sťažovať že sa nemôže vycurat, boli ju to a vycura len pár kvapiek alebo kusok a stipe ju to. Podľa mna zapal močových ciest- kúpila som jej uroval a dávam veľa čaju.
Moja sestra povedala že podľa nej tie choroby niesu normálne a mám ju natrvalo odhlásiť zo škôlky. Že je to skoro a ona je mala. Že radšej sa s nami nebude ani stretávať kým tam dcéra bude chodiť. Vraj ju tým ohrozujem.
1. Myslite si je to nie je normálne? Že ma slabú imunitu a mám jej dať odklad zo škôlky?
2. Myslite si že škôlkou dcéru aj mladšieho (mladší ma rok a 9 mesiacov) ohrozujem?
3. Boli aj vaše deti choré ako mám vedieť či je to už cez?

Ja by som chcela aby chodila do škôlky ďalej no zneistila ma. O rok by som chcela aj do prace. 🤷🏻‍♀️

janickacrazy
12. okt 2022

Ano, aj naše deti boli v školke choré, je to úplne normálne. Určite by som ju neodhlasovala kvoli tomu hned. Možeš ju dať do školky len na pol dna napríklad, moj vtedy nebýval skoro vobec chorý. Tvoja sestra má nejaké malé bábo, ked je taká precitlivelá? Jej dieťa nikdy do školky nepojde? Nechápem.

anjelicek26
12. okt 2022

Tak ale ten zapal mocaku chytila doma a nie v skolke... na zapal potrebuje antibiotika, to hadam vies, caje to len potlacia a prejavi sa to zasa... Laryngitida je bezny detsky "neduh" a maju ho aj deti, co do skolky nechodia, hlavne teraz na jesen...ze to stieklo na priedusky je pravdepodobne kvoli slabemu odsavaniu, nahrievaniu a ne-inhalovaniu... kazdopadne sestra ti to nejako dramatizuje...

Mne sestra tiez stale place, co jej deti nosia zo skolky - len jej deti boli chore od malicka furt vratane letnej dovolenky, lebo ho "ofuklo" na plazi a podobne chobotiny, proste maju blbu imunitu nic viac nic menej, chalan hlavne kvoli alergiam nabeh na astmu tak chyti mozne aj nemozne...

Moji v skoke chori nebyvali prakticky vobec, ine deti stale, proste takto to byva...

autor
12. okt 2022

@anjelicek26 Áno ten zápal močových ciest chytila doma čo je pre mňa nepochopiteľné lebo sme naozaj boli iba dnu keďže boli choré rozmýšľam či to nemôže mať z užívania antibiotík (Samozrejme moč som poslala doktorke na Rozbor)

autor
12. okt 2022

@janickacrazy Sestra má dvojročného a polročného syna ale odkedy bol covid tak je úplne zvláštna bojí sa prísť na oslavu kde viac ako 8 ľudí v miestnosti a nechce sa stretávať ani vonku kvôli chorobám.

anjelicek26
12. okt 2022

Tak antibiotika pozabijaju dobre aj zle bakterie, teda aj floru vo vagine u aj malych dievcatiek, potom brana pre nove infekcie otvorena. Ja mam doma pruzky na moc, je to fajna vec, viem si otestovat, co sa deje.... nenechaj si taketo buliky davat od sestry do hlavy, ona ma problem a nie ty... boji sa chorob, pritom patria k zivotu...ked mala bude uplne fit, tak zasa do skolky, ona bude rada za kamaratov, nove podnety a ty do prace musis aj tak uz coskoro tiez.

kleopatra114
12. okt 2022

Autorka- dva týždne je super, moja ma 6 a ešte tolko v skolke nevydržala . To stipanie nemusi byt hneď mocovy mechúr, ale našej sa takto prejavovala mykoza po dobrati atb.

janickacrazy
12. okt 2022

No tak to má tvoja sestra dosť problém, som zvedavá, ako potom dá deti do školky, ked bude chcieť ísť do práce? Alebo ostane doma, kým nepojdu do školy?

silwika123
12. okt 2022

Moja dcéra chodí do škôlky od začiatku septembra a bola tam dokopy 6x. 😀 Určite ju v škôlke nechaj, aspoň na pol dňa. Aj keby si mala deti teraz choré, kým si doma je to stále lepšie ako riešiť PN, keď budeš v práci.

martul
12. okt 2022

Po štvrté by malo byť:
4. Je moja sestra normálna, prečo sa nechce s nami stretávať, veď ľudia sú chorí aj v 20tke, 40tke...

Odpoveď: áno, sestra nie je normálna a prehaňa

fiafia
12. okt 2022

To močenie má podľa mňa z ATB. A dva týždne? Vydržala krásne. Moja dcéra vydržala dva dni a hneď mala 40tky teploty. Choroby patria k deťom a sestra riadne preháňa. Ja by som ju v škôlke nechala kým si doma a nie potom z práce riešiť samé choroby a mladší súrodenec nieje novorodenec. V tomto prípade by som škôlku rozhodne neukoncovala. Moja dcéra chodí do škôlky tretí rok a ešte sa tento model nezlepšil - dva týždne doma a dva v škôlke 😁

veronika3110
12. okt 2022

Je to normálne, keďže prišla do väčšieho kolektívu… jej imunita dostáva zabrať, ale každé dieťa si tým prejde… či ako 3,5 ročne alebo ako 6.. keď k nám nastúpili deti ako predskolaci, ktorí predtým neboli vo veľkom kolektíve, boli vkuse chorí a ti, ktorí si to odkrútili už od tých 3 rokov bolo ťažké niečím nakaziť 😁 predsalen tie malé deti ešte nevedia ani kochať poriadne do ruky, ani smrkat, takze je to náročnejšie a ľahšie sa nakazia..
sestra to riadne preháňa, ale aj ju to caka… tak potom jej povedz to iste.. a či ich ohrozujes? Veď keď budú chorí, tak sa nestretávajte.. A určite ti nemá čo rozkazovať odhlasovať dcéru zo škôlky.. najmä nie ak si tak pekne zvykla

autor
12. okt 2022

@janickacrazy ona nechce dať deti do klasickej škôlky ale do nejakej Lesnej školky- veľmi sa v tom koncepte nevyznám. Je tam menej deti a sú von myslím, a áno mrzí ma že sa nechce stretnúť ani keď sme zdravi a von.

janickacrazy
12. okt 2022

no lesná školka je fajn, kamoška tam mala deti, ale tiež boli občas choré, takže úplne sa tomu nedá zabrániť

autor
12. okt 2022

@silwika123 áno presne to som chcela aby si privykla pomaličky keď o rok by som šla do prace. Len ma vystrašila že deťom nejak ublizujem tou škôlkou. No nerada by som ju stiahla keď ma dobrú triedu aj známe kamosky v triede.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bublinka1426
12. okt 2022

@autorka moja ma 5 rokov a stale je dva tyzdne OK a potom zas chora potom zas dobre a zas chora. nie si jedina . naozaj je to raz tak.

bublinka1426
12. okt 2022

a ublizit? ved si sami buduju imunitu.

bublinka1426
12. okt 2022

a atb zabijaju aj dobre aj zle bakterie takze z toho ten zapal pravdepodobone plus oslabena imunita.

daffodil3007
12. okt 2022

Ahoj, je to úplne normálne, my sme si týmto všetkým prešli minulý rok, keď začala chodiť do jasliciek, to 3/4 z toho bola doma, samozrejme trosku prehnané 😉 aj pediatrička vravela, ze u malých detí je úplne normálne byt za sezónu (jeseň, ZIMA) aj 8x chorí. Bude sa to zlepšovať a sestru by som teda isto nepočúvala a neodhlasuj ju zo škôlky. Teraz moja začala chodiť do škôlky a drží sa už perfektne, ani raz doma. Avtymi chorobami si dieťa musí prejsť, ci má 2 alebo 5 rokov, čím neskôr tym horšie, mi bolo povedané 😉

zuzkaa1991
12. okt 2022

Moja dcera.minuly rok vydrzala 4dni v skolke mesiac dva.doma....a nedavala som odklad....tento rok vydrzala 2 tyzdne ale schytala covid s.muzom tak je druhy týždeň doma ale uz ide v pondelok do škôlky ma 4.5r chodi do škôlky os 2.5r.a oba roky boli rovnake....ja to beriem tak nech si zvyka byt v skolke. Pohra sa maju aktivity doma sa len nudi

zorkahorka
12. okt 2022

Moj syn pred rokom bol id septembra do decembra dokopy v skolke asi mesiac. Urcute ju neodhlasuj, ona si tumu chorobami musi prejst a je dobre, ak ochorie,lebo si tym buduje silnejsiu imunitu. Tvoje mladšie dieta to m9ze urcite tiez od neho chytit, ale nezomrie,neboj. O to bude v skolke odolnejsi. A sestea,ak sa boji,nech k tebe nevhodi

nevenka
12. okt 2022

My sme chodili s detmi na krcne a tam nam lekarka povedala, ze toto byva u deti caste...Tak 8x do roka, pokial neberie kazdy mesiac antibiotika, je uplne okaaa, norma. A s vyssim vekom sa frekvencia chorob bude znizovat. Najhorsie bolo, ze sme vsetko pochytali my s muzom, ovela horsi priebeh to malo u nas. Deti vacsinou uz "len" sople. Horsie je to teraz, po 2x prekonanom covide, ano, dlhe vlecuce sa kasle a sople.
Ale imunitu maju v poriadku, robili sa vysetrenia, lebo mame nabeh aj na alergie, astmu, hlavne z muzovej strany.
No a ked ju odhlasis zo skolky teraz, tak o rok si myslis, ze to bude lepsie? Nebude. Ona sa s tymi virusmi a bakteriami stretnut musi. Tak ci tak. Iba odlozite problem.
Ked zavreli skolky kvoli covidu v 2020, deti sa mi konecne doliecili a neboli chore. Akonahle prisli znova do kolektivu, zase kolotoc, ale mozem povedat, ze uz to neboli horucky, ale len sopliky. Az kym teda nedostali covid, no...totoje ale dalsia kapitola.

danielahamar
12. okt 2022

Môj 1r10m chodí od sept. do jasiel, doma je už 3x a tento krát aj ATB, lebo dutiny ma vždy chytené, ale tento krát mu to išlo aj z oci a do uší. Ešte týždeň bude doma a potom hajde. Chodí tam rad. Stredného som mala každé dva týždne chorého od 1roka až do jeho 10r., takze to by nemohol ani do školy chodiť.