Škôlka od januára

28. dec 2021

Ahojte mamicky.
Mam 2,5 a 4,5 rocne deti. V aprili mi konci rodicovsky, ked bude mat mladsi 3 roky. Do skolky nastupuje od januara so starsim. Ja som chcela tie 4 mesiace vyuzit na cas pre seba. Dohnat pracovne znalosti, jazyky....cvicit....a potom sa vratit do zamestnania. Taktiez pocitam, ze deti budu obcas soplave, chore doma....
No, ale k veci..... mam dilemu, ci mam deti dat v januari do skolky, kvoli covid..... keby musim, lebo uz som v praci, tak nemam na vyber. Lenze ja na vyber mam, ze ich nechat doma pre istotu....lenze uz rok sa tesim na ten cas konecne po 4,5 roka, co som sa obetovala detom, ze sa venovat sebe. Lebo potom zacne uplne iny kolotoc....
Co by ste robili?

patka06
28. dec 2021

Dala by som do škôlky

denisa0504
28. dec 2021

Ak ti čas pre seba stojí za to riziko tak daj..

mabenn
28. dec 2021

skolka

maris5
28. dec 2021

Do skolky. Deti sa potrebuju adaptovat a mozno na druhy tyden uz donesu nejaky sopel a budu doma. A moznost c. 3, ze skolky ani neotvoria.

autor
28. dec 2021

@denisa0504 vsak to neviem prave. Ci byt sebecka? Manzel je za to, aby zostali doma. Lenze starsi aj ked od septembra "chodil" bol viac doma, ako v skolke a ako bonus som ja s detmi bola dookola chora.

autor
28. dec 2021

A uz povedzme si pravdu meliem z posledneho...stale doma s detmi....citim sa ako vazen

autor
28. dec 2021

@maris5 ano, aj to je pravda.....

marisoul
28. dec 2021

Bez nejakého pocitu viny, by som kľudne dala deti do škôlky a ja využila ten čas pre seba ako píšeš. Za seba: deťom som dala môj čas, energiu, vo dne aj v noci, prečo si neukrojiť čas, ktorý mam aj pre seba.

zuzanka.zuzu
28. dec 2021

no ak neexistuje možnosť č.4 že ti toho menšieho nezoberú tak by som strieľala šampus keby ich zobrali do škôlky 😀

andrejka1974
28. dec 2021

Určite daj aspoň sa skorej adaptuju

heleninamama
28. dec 2021

Píšeš o tej škôlke ako keby si ich išla hodiť do výbehu s levmi. 😂 😂 😂 Nič sa im nestane, maximálne budú zo začiatku sopliť. Zvyknú si na systém, nájdu si kamarátov a popoludní si ich užiješ viac ako keď sú Ti stále za zadkom...

mondolina
28. dec 2021

tiež by som ich dala do škôlky, bez váhania.

luccija
28. dec 2021

Ak sa cítiš ako väzeň daj ich do škôlky, ale ináč by som ich toto chorlave obdobie nechala doma.V podstate je to jedno s najväčšou pravdepodobnosťou ich budeš mať do 2 t oboch doma chorých:(to su len také optimistické vízie, že budes cvičiť, učiť sa jazyk🙂)

venividivikinka
28. dec 2021

Dala by som. Chápem tvoje obavy, tiež sa z covidu nesmejem, mame umrtie v rodine, syna som počas vysokých cisiel nedavala, a dobre som spravila - presne vtedy covid bol a mali sme tri deti so zapalom pľúc, učiteľky to schytali tiež zle, atd atď, no nie každý ma dobrý priebeh, asi tam doniesli vysoku nálož.

Na druhej strane, ten cas pre seba ma vysoku hodnotu. Ak mas možnosť najprv dat do škôlky a nenastupit hned do zamestnania, to je úžasné, lebo to sklbenie zamestnanie + navykanie si na skolku a tisíc chorôb byva ťažké. Pocitala by som s tým, ze budeš s nimi vela aj doma, ked ochoreju, a bola by som flexibilna, ze ked sa zhoršia cisla, tak na týždeň-dva vezmes (lebo si to vies dovoliť, nehovorím, ze to ma robit každý). Ale aj tvoja pohoda deti ovplyvní podľa mna, budeš oddýchnuta, spokojna, po skolke sa im povenuješ, atď. Ja mam 5,5 rocneho a 2,5 rocneho a moj sen kebyze ho vezmu od januára, ale maju plno

nikdenikto
28. dec 2021

Kľudne škôlka, keď neboli doteraz v kolektíve len sa im začne budovať imunita. Môj krpec chodil od 1,5roka do jaslí kde nebýval často chorý, ale bolo ich tam 10-15. Tuto v štátnej škôlke je cca 100deti, ráno aj poobede sú všelijako pospájané triedy, tiež keď je málo žiakov. Môj vydržal v škôlke teraz mesiac ale od septembra bol vždy v škôlke Max 2 tyzdne a potom minimálne týždeň doma. A to veeeela detí, učí mi ho najlepšia kamoška, už mala aj pár krát prázdnu triedu. Ja nehovorím že úplne každé dieťa je chorlave zo začiatku, ale 80-90percent áno.

Super že budeš pár mesiacov doma, nemusíš stále riešiť očr a dohananie v práci, prípadne zháňať varovanie.

lienka.7
28. dec 2021

Kovid tu 7z bude stáť nami bohvie do kedy... pritiahnuté za vlasy, to ich teraz nedáš do škôlky ďalšie 2 roky napr.?
Pekne ich tam daj, nechvsi zvykajú. Keby daco, môžeš s nimi byt doma. Ak nie, venuj sa zatiaľ sama sebe.

autor
28. dec 2021

@luccija len aj imunita na tie bacile sa musi vybudovat. A radsej teraz, ked som k dispozicii, ako potom, ked budem v robote...aj ked su to iba 4 mesiace. Chori budu iste aj potom. Syn bol tyzdwn v skolke a tyzden/2 tyzdne doma.... takze ano, dam do skolky a budu iste casto aj doma.

autor
28. dec 2021

@venividivikinka my mame 4 umrtia v rodine skrz covid...86 babka, 66r teta, 62 a 53r ujo.....

nwnw
28. dec 2021

Starsi potrebuje kolektiv a ked uz tam bude, tak by som dala aj madsieho. Ked to mladsi zvladne, tak preco nie?! Covid mozes chytit aj u lekara, alebo v obchode.

luccija
28. dec 2021

Ja som učila v školke, ak by išli od jari boli by výrazne menej chorlavejsi, ale ty sa rozhodni podľa seba

autor
28. dec 2021

@luccija ja viem, ze ked pojdu teraz, budu casto doma. Bol tak aj syn od septembra. V decembri som ho uz ani nedala, lebo aj ja sama som bola stale chora od neho. V novembri som si 3 tyzdne liecila zapal stredneho ucha, co som chytila z tych soplov skolkarskych.
Berieme 2 mesiace imunoglukan, c, d vsetci.... tak snad od jari potom budu uz mat aku taku imunitu, ked uz zacnem pracovat. Lebo to bude tazke lepit tie choroby pri dvoch detoch. Manzel moc nemoze chybat v robote.
Dakujem za vsetky komentare...skor som za to, ze ich dam. Pravdepodobne pre omikronom neunikne nikto. Len predsa skolka je miesto, kde si vsetky choroby lahko podaju medzi sebou.

autor
28. dec 2021

@luccija a podla teba potom by sa to nevypomstilo na jesen? Citala som, ze si jednoducho detsky imunitny system musi vybudovat odolnost, voci novym bacilom atd.

dzina007
28. dec 2021

daj do skolky... ja som tak isto po rokoch na RD tiez nechala synov v skolke od septembra a nastupila az v decembri.. a presne hned po 2 tyzdnoch sople a to som ratala ze od starsieho uz nachytal imunitu a nie... ostal chory skoro... ked vyzdravel dostal druhy syn sople a takto sme to tocili asi 2 mesiace... nevravim ze to potom vsetko preslo ale nebolo to uz potom tak caste ako na zaciatku ze bum ze hned.

elizabet173
28. dec 2021

za normálnych okolností by som ti napísala, aby si ich dala až od marca, že hádam nebudú bývať toľko chorí, ale teraz hrozí, ak sa tu rozšíri nová mutácia, že škôlky budú aj keď nie stále zatvorené, ale otvorené len pre kritickú infraštruktúru. Daj ich hneď, aby si aspoň trošku zvykli

autor
28. dec 2021

@dzina007 presne pocitam u nas s rovnakym scenarom 🤦‍♀️🤷‍♀️🤣🤣🤣

dzina007
28. dec 2021

neriesila by som covid necovid. ten tu bude aj o rok na jesen. isto nevymyzne. a kopec deti chodi do skolok skol cely cas.

1gabriela13
28. dec 2021

Ja by som dala. Ale keď ti mám pravdu povedať,veľa so nneoddychnes. Bude to kolotoč soplov ,karantény a nedajbože aj covidu. Takže na to sa priprav. Jediné čo je plus je že sa adaptuje dieťa dovtedy kým ty si doma,nemusíš mať stresy v práci,a nedajbože ochorejú tak sa im vieš povenovat doma kým si ako tak vybudujú imunitu

elizabet173
29. dec 2021

@1gabriela13 ostáva dúfať, že možno to nebude až také zlé, sú aj deti, ktoré sú odolnejšie a detské choroby ich obchádzajú aj v kolektívnych zariadeniach

thoughtfulweirdo
29. dec 2021

Dala by som do škôlky teraz. Moja staršia nastúpila v septembri a do konca novembra bola dokopy bez sopla asi dva týždne 😄 odvtedy klop klop ok, proste si tým zvykanim asi musela prejsť. Neviem si predstaviť toľko vymeškať z práce. Nie všetky deti bývajú také soplave zo školky, ale čo mám v okolí, tak drvivá väčšina áno, takže by som to radšej absolvovala v čase, keď ešte nechodíš do práce.

xxx23
29. dec 2021

Urcite daj do skolky