Škôlka na celý týždeň alebo iba niektoré dni

sionell
19. sep 2022

Ahojte, syn má 2,5 roka. Začal chodiť do škôlky prvý týždeň, ale len pondelok, stredu a piatok doobeda. Pondelok a stredu neplakal, doslova sa rozbehol do triedy a už sa za nami nepozrel. V piatok bol v šatni iný chlapček, ktorý plakal a tak sa syn otočil vo dverách a začal plakať aj on. V pondelok ho už od manžela musela učiteľka odtrhnúť a poobede nám povedala, že by mal syn navštevovať škôlku každý deň, pretože si po pauze 1 deň musí zvykať nanovo a samozrejme mu je doma lepšie.
Je to súkromná škôlka, v triede sú deti 2-3 roky, je ich tam cca 10-12 a učiteľky sú dve, keď som po neho bola v piatok a pondelok naobed, už tam nikto neplakal.
Keď mal syn 2r a 4m, tak som nastúpila do práce na pol. úväzok a o neho sa starala babka a občas manžel. Po necelých 2 mesiacoch si pýtal moju prítomnosť, a keď som bola doma, všetko som s ním musela robiť iba ja, ináč sa dostal do vývrtky a veľmi plakal. Tak som dala výpoveď. Bola som s ním neustále takmer mesiac a zlepšilo sa to, manžela už opäť akceptuje pri kúpaní či uspávaní a ak idem od neho na pol dňa preč, tak po návrate sa správa kľudne. Ale bojím sa ho dať do škôlky na celý týždeň. Možno by bol kompromis ho tam dať po sebe napr. utorok, stredu a štvrtok a uvidíme, ako to zvládne? Nechcem robiť problémy v škôlke, známa pani učiteľka zo státnej škôlky (kde sa deťom bežne vyhrážajú, strašia ich a vrieskajú po nich) mi potvrdila, že lepšie pre nich je, ak im deti chodia celý týždeň a nie obdeň, lebo potom tam stále niekto nezvyknutý plače. Na druhej strane sú ďalej od nás škôlky, kde chodia deti len v určité dni, pretože školné na mesiac je 200-350 eur a tak tam takmer nik nedáva dieťa na celých 5 dní. Ešte ma napadlo, že možno starším detičkám envadí, ak chodia obdeň, ale pri mladších deťoch je to problém..? Ďakujem.

engynka
19. sep 2022

idealne je dat dieta na dni po sebe. bud cely tyzden iba doobedie, naje sa a domov alebo tri dni po sebe. ale akonahle je dieta zase doma 4 dni aj s vikendom tak sa mu zase tazko zvyka.
2 ucitelky ti to potvrdili. a tiez skus sa zamysliet aj nad tym, ze dospelemu sa nechce ist do prace po vikende, preco by sa malo chciet dietatu do skolky po 4 dnoch doma.

veronika3110
19. sep 2022

@engynka presne... zo začiatku je ťažké, keď si deti zvykajú 5 dní v škôlke na nejaký režim, pravidlá, zrazu príde víkend a v pondelok je to zas od začiatku...
ešte ma zarazilo to autorkinepodotknutie... @autorka že známa uč. zo štátnej škôlky (kde sa vrieska, vyhráža a straší...) to je tvoj názor na všetky štátne škôlky, že automaticky sa tam takto všetci správajú? a že súkromné jasle sú nebo na zemi? alebo nechápem... lebo dobrú škôlku nerobí jej zriadenie (súkromné alebo štátne), ale zamestnanci

luccija
19. sep 2022

@sionell mala som vela malych deti co chodili len 2,3x do tyzdna je to na tebe...asi je citlivejsi a bude mu dlhsie trvat si zvyknut.Skus dni po sebe...,ak mu nerobi problem rano vstat
..Ked je doma s tebou spi ovela dlhsie ako, ked ho rano budis?Ak to je sukromna samozrejme, ze Ta budu tlacit na kazdy den ved platis😆

sionell
autor
19. sep 2022

@luccija Ráno máme problém vstať, spal by aj 11 hodín, ale keďže má 8 ročnú sestru, chodí spávať o 20.30, skôr sa to nedá, je u nás hluk. Platí sa tam na celý mesiac, takže im je to jedno, preto sa snažím prísť na dôvod ich názoru a na to, čo je najlepšie pre syna. Ďakujem za odpoveď.

sionell
autor
19. sep 2022

@veronika3110 To som nikde nenapísala, iba som tým chcela povedať, že v tej škôlke je zúfalá situácia ako pre deti, tak aj pre učiteľky a ja samozrejme chcem pre svoje dieťa to najlepšie pre neho, nie čo najlepšie pre škôlku.

zuz_ka
19. sep 2022

Úprimne? Dala by som ho chodiť celý týždeň aby nestalo, že syn si zvykne že nemusí chodiť každý deň a bude to vyžadovať aj ďalšie roky. Náš chodí do súkromných jasličiek, je to riadna pálka ale nenapadlo by ma nechávať ho svojvoľne len tak doma, viem že v kolektíve mu je dobre a naučí sa tam veľa nového

eri444
19. sep 2022

Pokiaľ sa dieťa do škôlky doslova teší, tak by som ho tam nechávala aj každý deň. Zvykne si tak a potom keď to už budeš potrebovať, tak s tým nebude problém, takto by mohol vymýšľať, ak by teda nemusel chodiť každý deň

luccija
19. sep 2022

@sionell ty neplatis iba za dni, ktore je tam?davala by som ho obden nech si dospi, co potrebuje.Ked zostava doma s kym je s tebou a ty vlastne cakas, kym si zvykne a ides do prace?My sme mali chlapceka, ktoremu trvalo rok, kym si zvykol.Iba si to odsedel a cakal..To je velmi individualne ako zareaguje.Ale u nas, ked sa dalo vacsina deti do 3 r chodila iba par dni.On zle zareagoval, ked si isla do prace co bolo nedavno, takze by som nanho isla postupne a pomaly.

anjelicek26
19. sep 2022

Urcite cely tyzden, deti potrebuju rezim a rutinu, kazdy druhy den a potom cez vikend dva dni doma, co to je? Na to si dieta ani zvyknut nemoze, ved to nie je rezim, ktory dieta pochopi...teraz vstava tazko, po case pri 5x v tyzdni si zvykne lepsie...

elizabet173
19. sep 2022

@sionell ak nepracuješ, prečo ho dávaš do škôlky? Či pracuješ z domu? Ja by som nedávala každý druhý deň, ale každý a len na pár hodín, aby tam nebol dlho

kandelabra
19. sep 2022

za mňa je toto najhoršie možné riešenie. Dieťa si neuvedomuje, čo je za deň, podľa mňa v tom má zmätok, že niekedy ide, niekedy nie. Ak máš dôvod prečo chodí len 3 dni, tak aspoň skús, nech sú to 3 dni po sebe, nie takto rozhádzané po celom týždni.

sionell
autor
19. sep 2022

@elizabet173 Pracujeme obaja s manželom z domu a teraz, keď ide zima je to neúnosné, doteraz bol so synom manžel na terase s notebookom a syn v záhrade, ale už je chladno. Táto súkromná škôlka je v meste, my bývame na dedine, kde neberú ani 3 ročné deti. Kapacita škôlky je niekoľko rokov plná a to je aj dôvod, prečo učiteľky musia deti prekrikovať a vyhrážať sa im, je to pre všetkých veľmi vyčerpávajúce..

sionell
autor
19. sep 2022

@kandelabra áno mám, škôlka je ďaleko a povaha mojej práce mi umožňuje, aby nechodil do škôlky non stop, navyše pred mesiacom mával záchvaty, ak bol bezo mňa. V škôlke je kľudný, zbožňuje iné deti, takže určite ho tam chcem nechať, len učiteľkám sa nepáči, že tam nechodí každý deň. Stretla som sa s niečim takým po prvý krát, sú čkôlky kde s tým problém nemajú.

sionell
autor
19. sep 2022

@luccija Ďakujem. No v tej škôlke sa tvária, akoby to bolo niečo nezvyčajné, že tam nechodí každý deň. Teraz je syn doma, lebo ochorel, potom ho môžem skúsiť dať na celý týždeň, ale ak neprestane ráno plakať, tak bude chodiť obdeň alebo tri dni po sebe, snáď nás nevylúčia.

eeffka
19. sep 2022

@sionell robis synovi medvediu sluzbu. Dieta ma mat rezim a ono nevie ze je obden. Proste 5dni skolka, 2dni vikend. Uz to ze si dala vypoved a nevydrzala adaptaciu bola chyba. Proste treba zatat zuby ako matka a vydrzat. Tym ze chodi, nechodi, chodi ,chodi , nechodi.... saleny dom.

nikaeli
19. sep 2022

@sionell môžeš napísať bližšie, čo myslíš tým, že učiteľky sa musia deťom vyhrážať z kapacitných dôvodov?? ako sa im vyhrážajú? počet detí v triede je stanovený (ak sa nemýlim - max 24 detí, v najmladšej skupine ešte menej) a ich počet sa nemôže prevýšiť len tak..
A áno, bežne sa do škôlky nechodí ob.deň. Skôr sa pristupuje k možnosti ísť domov na obed. Ak už máš možnosť chodiť tam iba tri dni, volila by som 3 po sebe idúce dni.

henka123123
19. sep 2022

Som na strane uciteliek.dieta ma chodit kazdy den okrem vikendu fo skolky...takto raz ide raz ne to je nanic...

fiafia
19. sep 2022

@sionell tak ja vôbec nechápem tomuto obden chodeniu do škôlky. Veď to dieťa ma z toho hokej. Keď sa rozhodnem pre škôlku tak ma nastať dáky režim, dieťatko si zvykne, bude presne vedieť čo kedy nasleduje,po akej činnosti pôjde domov, nebude to pre neho stres. Moja dcéra nastúpila ako 2,5rocna a adaptácia to bola ťažká ale po rozhovore s učiteľkami som ju nechala na celý deň, nespekulovala. Majú oducene xy rokov a ja som verila,že vedia čo vravia....

zorkahorka
22. sep 2022

Aj u nas nastupili 2,5rocne deti, prve dni plakali, uz je to ok. Netreba vymýšľať indivindualnou dochadzkou, robis mu tym medvediu sluzbu. Ak to budu robit viacere mamicky, vzdy bude dake dieta plakat a potom zacnu aj ostatne. Je to zacarovany kruh potom

jana005
22. sep 2022

@sionell ahoj, ak už musí ísť do škôlky, tak radšej ho daj len tri dni po sebe.
Bude to pre neho lepšie, tri dni v škôlke, päť dní doma.
Obdeň je podľa mňa veľmi zlé pre tak malé dieťa, nechápe tomu