Ahojte, idem sa sem poradiť. V septembri dcéra začala navštevovať škôlku. Najprv na celý deň, no strašne zle to znášala, plakala doma keď prišla zo škôlky, večer nechcela ísť spať bála sa zaspať, v noci vykrikovala že nejde do škôlky atď. Tak som ju dala iba do obeda. A je to super, ráno ideme bez problémov do škôlky, vôbec neplače ani nič. Pani učiteľka mi však hovorí, aby som ju skúsila dať na celý deň. Ja som ešte na materskej s mladšou. No teraz mám dilemu pretože sa neviem rozhodnúť či ju dať na celý deň alebo nie. Strašne ma máta to, že aby nezačala znova mať taký stres.
Posledné týždne sa už aj dcérka sama pýta, že chce v škôlke spať, že si ide zobrať pyžamko, a keď jej poviem že dobre, zoberieme ho a bude tam spinkať, tak už cuva že ale nie, že nemusí si ho brať že tam spinkať nebude. (Aj tak na celý deň môže ísť až od 1. dňa v mesiaci).
No neviem čo robiť, či vyskúšať nech tam spí, alebo to nechať takto ako to je. Manželovi je to jedno a ja sa rozhodnúť neviem.
Čo by ste robili na mojom mieste?
ja som davala synovi taky prechod, ale urcite nie po takom kratkom case...ono trva, kym sa to usadi...este by som nechala na pol dna, ked mas tu moznost
Nechaj ju na pol dňa. Zachviľu je december, budú prázdniny a keby si aj zvykla teraz potom musíte odznova.
Tiež by som to nechala takto, kým to dcéra nebude chcieť naozaj. Ona evidentne vie, ako to potrebuje, je super, že ste to takto dokázali zladiť a ona nemusí zažívať ten stres. Nechaj to na ňu, ak sa tam bude cítiť bezpečne, sama povie, že to zvládne a chce ostať aj poobede.
Presne ako ti píšu zeny. Až keď mala sama zbali pyžamo a bude ona rozhodnutá, kludne ju nechaj. Teraz sa sama akurát zdôvodňuje s predstavou ostat dlhsie. No keď cuva, ešte o tom nie je na isto presvedčená. Zbytočný stres. Mne ucitelka povedala, že do 14:30 je pre makeho ôk, inak mu je tam dlho. Po čase sa pýtal sam, ze chcepoobede von a hrať sa s kamarátmi. Tak som ho občas nechala a bolo fajn vtedy. Niekedy aj povie, že nechce do skolky a keď sa dá, nechám jo doma. Takto to funguje dobre.
U nas to bolo podobne,avsak s tym,ze dcerka cely minuly rok chodila na cely den..koncom maja zacala strasne plakat,rano sa budila s placom,vecer zaspavala s placom..takze jun uz vlastne bola doma,a od septembra chodila len na pol dna..to zvladala ok,ked som nadhodila spinkanie,stale odmietala..v novembri sama povedala,ze uz chce pyzamko a ostat tam aj spat,a zatial ok..nepises sice kolko ma tvoja,ale podla toho co pises,mi pride rozumna..pockala by som,kym by sama naozaj vzala to pyzamko a povedala,ze ostava 😊
podla mna pockaj kym sa rozhodne sama… tiez som to mala podobne so starsou ze nechcela vobec do skolky ked mi zacala RD s mladsou…tak som ju nechala doma, a po par mesiacoch to v nej same dozrelo ze sa do skolky zacala pytat a bolo to bez placu.. takisto do babky nechcela na noc, az z minuty na minutu si raz u nej zmyslela ze ostane a ostala.. a odvtedy nema problem. Treba im doverovat bez natlaku. Ver svojej intuicii… mne tiez ucitelka v skolke potom po roku povedala ze akoby som doniesla druhe dieta po tej pauze co nechodila do skolky… ze uplne dozrela, lepsie jedla, spala.. bola samostatnejsia. Pritom rozdiel 4mesiace.
Vezmite pyžamko, a povedz, že tam pyžamko necháte v skrinke aby si zvyklo. A nechaj ju ešte na pol dňa. Ona je už nalomená, že chce, lebo aj kamoši tam spia, len ešte nie je úplne vysporiadaná. Zvykne si že pyžamko je v škôlke, budeš jej hovoriť že pyžamko sa teší, že je s kamošmi a ona postupne k tomu príde. Podľa toho čo píšeš je veľmi rozumná, to príde, len potrebuje trošku čas.
takze sa vlastne naobeduje a ide domov, ze tam nespinka? ja si myslim ze by ste mohli postupne zacat. nemoze si tam zobrat nejakeho maleho plysacika ze ju bude cakat v skrinke kym pojde spinkat a potom si ho moze so sebou vziat do postielky.
No len vieš, keby nie si doma s menšou tak čo spravís? My ked sme chodili do školky, žiadne take na pol dna neexistovalo a prežili sme všetci. Robím v škole, prvý mesiac bolo počuť plač až na cestu cez okna, teraz neplače už nikto. A to su 2-2,5r deti..
Chápem ťa ako matku, ale x detí plače a nemajú na výber lebo rodičia pracuju.
Nejako ju namotivovať na spanie, prípadne povedať že musís tam a tam a nemôžeš už pre nu chodiť na obed.
Moja taký problem nemala, miluje školku no kamoška malú nedavala a už 3r tam spať nechce lebo "nemusela a išla na obed domov".
To dieťa si zvykne, že sa pohra, napapa a ide domov tak myslím, že pravedpodobnosť že ano chcem tam spať povie sama je mizivá
@bellaa3007 lenže autorka na výber má. Je úplne bezpredmetné špekulovať o tom, čo by bolo, keby nemala. Načo zbytočne stresovať dieťa, keď to nie je potrebné? Lebo spoločnosť tlačí? Lebo stereotyp, lebo prečo? Toto je úplne ideálny prípad, sú absolútne napĺňane potreby dieťaťa. Koľko rodičov by neviem čo dalo zato, aby mohli, nie museli.
@bellaa3007 toto konkrétne dieťa v škôlke byť nemusí vôbec, mama je doma a je fajn, že berie do úvahy potreby dieťaťa. Áno deti si zvyknú na všetko ale prečo by museli?
@januska12323 píšem, že chápem ju ako matku že plače dieťa a žiadnej by to nebolo príjemne. Len píšem o tom, že kamoška tiež malu dávala na pol dna a teraz po 3r štrajkuje ako predskolácka a reve každý den, lebo 2r nespávala, prečo teraz musi
@akvi no tak načo sa teda pýtať ostatných, ked nemusí chodiť na celý den a môže snou byt doma? Vyššie spomínam, že kamoška celé 2r vodila malú na obed domov, teraz ako predškoláčka reve každe ráno lebo prečo musí teraz spávať ked predtým nemusela?
@bellaa3007 to ale nemá absolútne žiadny súvis s autorkou.
@akvi samozrejme, že ma 🙂 Aj jej mala začínala stým, že plakala tak ju tam nenechám spinkať
@bellaa3007 môj syn neplakal a bol v škôlke od troch rokov na celý deň hneď od začiatku. A v predškolskej plakal a nechcel tam chodiť vôbec. Tiež z toho môžeme vyvodiť nejaký záver. Ale ten vôbec nesúvisí s autorkou.
nedala by som, kym by dcera sama nepovedala, ze naozaj chce (teda bez toho cuvania). mas na vyber, tak nech rozhodne ona. keby si na vyber nemala, bola by to ina situacia.