Ahojte, zaciatkom mesiaca mi volali zo skolky ze prijmaju dceru od januara 2021. Dcera bude mat v aprili 3 roky. Dnes mi vsak volali, ze situacia sa zmenila a musia prijat ine dieta ktore uz dovrsilo 3 roky (nova reforma). Viem to nejak riesit? Ak ano tak kde? Pocitala som s tym, ze dcera bude od januara v skolke, nechcem cakat do dalsieho roka ked bude mat uz 3 a pol roka 🤷♀️ Okrem toho prijali aj deti ktore dovrsia 3 roky napr az v januari. Ako je mozne ze ich prijat mohli a nas nie?
@laura222 teraz podla zakona prijmaju najprv predskolakov a deti 5 rocne ktore maju uz povinnu skolsku dochadzku. Potom spafove deti 3 a 4 rocne a potom ostatne a aj deti ktore nedovrsily este 3 roky. Spadate pod skolku danu na ktoru ju najprv prijaly alebo nie? Lebo teraz podla mna si to mozu asi upravit pidla seba ako im pasuje lepsie.
tiez sa uprednostnuju deti, ktore maju v skolke surodenca a mozes spravit jedine to ze sa odvolas, popr. ak mas rohodnutie o prijati (kedze pises 1/2021 - co uz bolo) tak mas oficko prijate dieta a moze nastupit, ak ti to slubili len "perhuba" mas smolu
Ved pravdepodobne ju vezmú v apríli nie?
zrejme tam máš nejaký preklep v dátume, nemohli ti volať tento mesiac že to prijímajú dieťa od januára 2021....ak myslíš január 2022 to ti budú vedieť povedať až v septembri oktobri, veď nevedia koľko detí reálne nastúpi a škôlka nebude držať volné miesto od septembra aby niektoré dieťa mohlo nastúpiť až v januári...to je možné vo škôlkach kde je prihlásených málo detí a majú volnú kapacitu aj počas roka...
Opravujem sa, od januara 2022 mala nastupit. Volali mi pred mesiacom ze sme prijati, papier nemam akurat som bola pridana do konverzacie na socialnej sieti do triedy 2021/2022 a dnes ma vyhodili.
@laura222 ak nemáš papier o prijatí, bohužiaľ, asi len súkromnú škôlku, ale aj v tých bude nátresk sú povinní zobrať všetky päťročné deti.
@luccija tomu ze pred mesiacom mi volali ze na 100% mame miesto a ja som mala nastupit do prace. Co je na tom divne ze ked mi nieco potvrdia tak s tym ratam?? Ja som na zaklade ich potvrdenia potvrdila nastup do prace. Jasle mame iba jedny a tie su plne, ked by neboli uz by tam bola od septembra
@laura222 bohužiaľ, čo nemáš na papieri, neexistuje. Skús súkromnú škôlku, opatrovateľku, ak nechceš prísť o prácu, obtelefonuj škôlky v menších dedinách, možno tam sa miesto nájde. A ak majú kapacitu malej triedy 15 detí, kľudne z nej môžu., lepšie povedané musia urobiť triedu zmiešanú, budú tam deti rôzneho veku. Nič neobvyklé. Riaditeľka je totiž povinná zobrať všetkých predškolákov. Ostáva len dúfať, že niekto nenastúpi, alebo niečo nájdeš.
@laura222 triedu s najmensimi detmi 3- rocnymii nemusia otvorit, ked nebudu priestory.
By som zacala od septembra al januara hladat sukromnu skolku /jasle, do aprila ti ide rodicak, (posledny pride v maji)tak z toho platit, a uz tie tri mesiace nejako snad zaplatis a dufat, ze zoberu v septembri.
@laura222 ale tvoje dieťa by v tej triede bolo zrejme najmladšie, či? Veď sa choď spýtať riaditeľky na dôvody, ale keď nemáš potvrdenie o prijatí ťažko to riešiť aj so zriaďovateľom.
@laura222 otvaraju v septembri 2021 /2022, asi naplnili kapacitu 15 deti , ako pises,ze beru. Ale tie su zrejme starsie ako tvoje, kedze tvoje je az v aprili, a aj tych je zrejme len par, kedze najviac asi zoberu od septembra A nevies co bude na sk rok 2022 / 2023, aku triedu , pre kolko a ako stare deti otvoria. Ale ak otvoria pre 3 rocne, tak tvoje ma sancu, kedze bude mat 3,5 roka. Ale skus ist potom v januar 2022i sa spytat, ci nastupili vsetky deti
@elizabet173
@anesim
Maju mi volat jakmile sa nieco uvolni, na dalsi rok sme prvy na zozname co nastupuju. Len proste aj toto su len ustne sluby
@laura222 no v súčasnej dobe ti zrejme riaditeľka nič na papieri dať nemôže, je to nepríjemné, ale je to tak, že dostať do škôlky dieťa mladšie ako tri roky je veľmi ťažké, priam nemožné. Ale pre deti do troch rokov sú určené aj jasle.
Baby ale jasle mame dvoje a tie su plne, sukromnu skolku nemame vobec 🤷♀️ Akoze pochopila by som to keby daju pravidlo 3 roky a vyssie a ine neberu. Lenze oni zobrali kamoske januarovu cize tiez nebude mat pri nastupe 3 roky. Ano bude ich mat skor ako my ale v tomto pripade pravidlo 3+ neplati?
@laura222 prepáč, čo je ťažké na tom pochopiť? Nejaký kľúč tá riaditeľka mať musí. Každá je povinná prijať všetky deti, ktoré pôjdu o rok do školy a v drvivej väčšine škôlok je kľúčom vek, teda dátum narodenia. Áno, prednosť pred tvojím má dieťa, ktoré sa narodilo skôr. Aj keď o deň, prípadne dieťa, ktoré má v tej škôlke súrodenca, háda nebudú rodičia vláčiť jedno tam a druhé inam. Nedostatok jasieľ a absencia súkromnej škôlky nie je problémom riaditeľky. Nemala ti volať, kým nemala zápis ukončený, mala sa ti ospravedlniť, ale na veci by to nič nemenilo. Hľadaj niekoho na stráženie alebo škôlku v okolí, vyplakávať na MK ti vôbec nepomôže.
Ale toto je úplná klasika všade - a sú oblasti, kde neberú ani 4ročné deti, lebo štátne škôlky sú plné. Nahlásila si v robote, že od januára 2022 nastupuješ? Tak to hádam zvládnu, keď im nahlásiš, že nastupuješ až od apríla (ak vôbec!). Kým nemáš nič na papieri, nenahlasuj nič. Sľuby sa sľubujú, blázni sa radujú...
Mohlo to byť aj tým, že ostatné detičky nastúpia do MŠ už v septembri.. ak by tvoja nastúpila až v januári, štyri mesiace by jej držali miesto, zatiaľ čo iné dieťa by tam už reálne chodilo.. predstav si, že by takto nastúpila polovica triedy - je to pre škôlku problém, aj personálny.. môj syn mal tri roky v januári a tiež nám najprv zamietli žiadosť s tým, že berú len deti, ktoré dovŕšia tri roky do konca decembra. Odvolala som sa a požiadala pani riaditeľku o prehodnotenie situácie, nakoľko sme obaja zamestnaní a ja ako učiteľka som musela nastúpiť v septembri. Keby mi ho nevzala, bola by som až do ďalšieho septembra bez príjmu, musela by som ísť na neplatené voľno. U nás napr. ani nie je možnosť nastúpiť v januári.
Je to normalne.. Ja mam obe deti januar a februar... a pojdu az v 3 a pol rokoch....no ja sa neponahlam do prace,takze mi je to luto... Urcite to vies poriesit ibou skolkou..ak je to surne,tak aj v inom meste/dedine..
@laura222 ako ich mohli prijať? No jednofucho. Tie deti majú skoršie 3 roky ako tvoje dieťa