Škôlka - každodenný plač

pitufinaaa
26. apr 2023

Ahojte maminky ,ja si už idem pre radi ,som zúfalá ,od septembra začala malá chodiť do škôlky ,od začiatku školského roka každé jedno ráno plače ,na jednej ruke viem spočítať kedy to bolo bez plaču ,kým som chodila do práce bola do konca 15:00 teraz ako som doma (tehotná ) som to dala ,že chodím pre ňu na obed ,prvá vec je že tam vôbec neje ,celý deň je bez jedla ,naje sa keď jej niečo zašmakuje alebo keď jej spravia maslový chlebík ,ďalšia vec každé jedno ráno obrovský cirkus a plač a nalepená namne alebo aj na manželovi nejde len omňa ,že ,ona tam nechce byť ,a my jej chýbame a chce byť doma .
Nemá zlý zážitok ,neviem o tom ,keď sa pýtam či kričia na ňu tak povie nie .S detičkami nemá problém ,ľúbi spoločnosť aj deti stym nikdy nebol problém ,ja už neviem .Rozmýšľam nad zmenou škôlky ale to by bolo zas cestovanie autom každý den plus ťahať sa s bábätkom s malou ,za každého počasia 10km ,no proste komplikované ..neviem čo ,nechať tak a cez prázdniny ju to prejde v máji bude mať 4 roky je rozumná, šikovná tak ja už neviem .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
beata_k
26. apr 2023

@pitufinaaa Vie, ze si doma a nerozumie tomu preco ju davas prec.

veroonr
26. apr 2023

@pitufinaaa dieta od septembra kazdy den v skolke place a my hladame chybu v nom? 🤔 Sa cudujem ze ti ho ucitelky este neodhlasili... Zbytocne trapenie

babulkomale
26. apr 2023

@pitufinaaa zbytocne ju trapis, okrem popisaneho s cim suhlasim, ber do uvahy ze ti bude nosit skolkarske nakazy k babatku, co nie je prijemne a navyse ked sa malicke narodi, bude to vnimat ze si si zadovazila babo a na nu uz nemas cas a odkladas ju.
Lepsie je zladit deti v klude doma a zaviest si vlastny rezim bez skolky.

tinkavvv
26. apr 2023

@pitufinaaa a v skolke plac pokracuje alebo sa normalne zapaja do aktivit? To by bolo pre mna rozhodujuce.

aknamorka22
26. apr 2023

Ja odporúčam kúpiť knižku o škôlke. Každý deň čítať. Každé ráno ked zacne plakať, vytiahnuť knižku a prečítať si ju. Ubezpečiť ju, že po ňu prídete tak isto ako maminka chodí po dieťatko v škôlke v knižke. Ukazovať jej v knižke všetky super zábavné veci, čo sa v škôlke dejú. Veľa sa s ňou o tom rozprávať, hovoriť jej rezim, ktorý ju čaká. Napriklad: ráno pojdes do skolky, tam sa zahras, napapte sa, potom pôjdete vonku, potom si date obedik, pospite si a keď vstanes, budete sa hrať a potom už po teba prideme. U nás toto veľmi pomohlo. Za dva týždne sa už dieťa do škôlky tešilo. Raz za čas knižku vytiahneme a pripomenieme si, ako je v škole super 🙂

januska12323
26. apr 2023

Od septembra chodí a skoro vôbec cez deň neje? Čudujem sa, že ju už dávno nevylúčili. Resp. Že ju tam nútite chodiť aj keď si doma.

kris_tin257
26. apr 2023

@januska12323 mnoho detí celý deň neje, keďže je novodobý trend že deti sa nenútia jesť, každý deň v škôlke vyhadzujú viac jedla ako deti zjedia (mám svokru učiteľku v MŠ od nej mám také info)

svetlonos
26. apr 2023

@kris_tin257
no ja teda neviem ale kamoske koli nejedeniu vzali maleho len na doobedie. Tiez jedol doma len par jedal. V skolke preto musel odist domov pred obedom.

januska12323
26. apr 2023

@kris_tin257 dieťa nemôžu nechať nejesť, áno sú takí jedaci čo si dajú dve lyžičky a majú dosť ale aspoň niečo zjedia. Ak dieťa celé doobedie nezje nič ohrozuje svoje zdravie a to si škôlka nevezme na starosť.

ivette1223
26. apr 2023

Moja plakala 2 mesiace (medzi tym 1-2t doma kvoli chorobe) úplne ze aj tam, nezapajala sa, nejedla nic. Nic nepomahalo dohovaranie, ani naopak- nerozpravanie sa o tom. V praci som musela dať výpoveď , nechala som ju doma. Od februara isla zas,uplne iné dieťa..
Odporúčam nechat dieta doma, nieje zrelé na škôlku... Proste ked tak place takú dlhu dobu, nechce jest nedajboze sa vobec nezapaja, nieje zrelé.

monaona
26. apr 2023

@pitufinaaa Podľa mňa je veľmi dôležité, a to ste neuviedli, či dcérka plače aj počas dňa, či sa zapája do aktivít. Ak plače iba ráno kým ste tam a potom sa dokáže ukľudniť, tak rozumiem síce, že je to pre Vás veľmi ťažké, ale možno len nevie spracovať ešte svoje emócie tak proste plače, samozrejme je jej ľúto že idete preč. No v tom prípade by som ešte skúsila vydržať. Vymyslieť nejaký ranný rituál, nejako silno motivovať. Pokiaľ plače celý deň a nemá záujem o žiadnu hru a aktivitu, tak určite ju nechajte doma, lebo sa trápi. Počkať rok, deti sa dokážu zmeniť resp. dozrieť za veľmi krátky čas. Možno o rok tam pôjde s radosťou. 🙂

mamickalisticka
26. apr 2023

Náš syn toto isté, avšak!! Reve iba doma, že nechce ísť, pred bytom je už v kľude, v škôlke sa pekne hrá a má kamošov.. čiže ráno blbá nálada že musí, celý deň je v pohode.. aj spí bez problému,ale beravam ho často na obed.. v škôlke jedáva málo, ale to všade.. čo ľúbi to zje, čo neľúbi, nechá..

pitufinaaa
autor
26. apr 2023

@monaona plače hlavne ráno ,a chvilku po odchode ,potom väčšinou prestane ,ale sú dni keď plače skoro cely deň ,len sa povie do jedálne a vraj plače ,do aktivít sa zapája ale väčšinou si len kreslí ,domov nosí neskutočne množstvo papierov ,keď sú vonku alebo na prechádzke tiež sa zapája do aktivít .O učiteľkách hovorí v dobrom ,ale chápem ,že aj oni majú len jedny nervy a nedá sa vždy všetko dokonale a s kľudom ,uvidím či pomôže toto ,že pre ňu chodím na obed ,teraz bola dlhšie chorá tak beriem tento tragicky týždeň ako znovu adaptovanie sa ,snáď o týždeň to bude lepšie

babulkomale
26. apr 2023

@kris_tin257 to musi byt novodoby trend nenutit deti jest? Je malo ludi co maju doteraz traumy z nutenia, odpor k niektorym jedla az dozivotny a poruchy prijmu potravy?
Ludia co nemozu ani ako dospeli jest na verejnosti lebo ucitelka im v skolskej jedalni napchala nieco do hrdla a oni sa povracali pred vsetkymi co boli na obede?
Motivovat a ponukat ano, nutit urcite nie. Chudence deti...

zuzkaa1991
26. apr 2023

@veroonr moja ma 5r a tiez zvykne plakat hlavne po chorobe ale viac menej nechodila 3r do škôlky (chodi od 2.5r).kedze casto chora....tiez som zmenila ze na obed chodi domov
Preco ucitelky neodhlasia brigádujem v skolke kde su malicke od 15m po 3.5r deti a tiez kazde rano strasne placu viac menej kazdy ale cez den pekne pracujú hraju sa ano spomínaju mamky ockov poviem ze zachviľu pridu a su ok neplacu len ked zacinaju byt chore ;) tiez mi je ľúto mojej ze strasne place trpí aj ked nechce do škôlky chodiť ale bohužiaľ doma sa nudi od 4r som videla ze sa nudila doma a len ma tv hlavne v zime....inak je cely den vonku ;)
@pitufinaaa nepisete aka stará je mala aj od toho zalezi ;)

luccija
26. apr 2023

@pitufinaaa škôlku by som nemenila, ale ak to zvládneš nechala by som si ju doma.

kris_tin257
26. apr 2023

@januska12323 ver či never oni majú vyslovene zakázané nútiť jesť a nemajú čas motivovať deti a ukecavat keď majú 2 učiteľky na 20 deti opýtajú sa dieťaťa chces jesť povie že nie tak zoberú vyhodia... A to že dieťa neje potom povedia rodičom že nechce nič jesť a majú to rodičia korigovať. Hovorila svokra že tam majú chlapca čo celý deň nič nezje maximálne suchý chlieb prípadne čistú ryžu... A z obeda vyhodia asi 60-70% jedla dajú deťom keď nejedia vyhodia a teda väčšina detí neje

kris_tin257
26. apr 2023

@babulkomale nikoho takého nepoznám ani som o nikom takom nikdy nepočula, ja som syna nútila jesť doma ale ja som si veľmi dávala vždy záležať na to čo mu dám jesť a teraz v škôlke je jeden z mála čo zje všetko čo mu dajú nie je vyberavy a nemusia mu nič ani povedať lebo je naučený z domu, dajú mu tanier a on papá 🤷

drahomirrra
26. apr 2023

Omfg, dalsia co sedi doma na riti a decko tlaci do skolky, hoci to dcera nezvlada psychicky.
Ja by som na take fakt volala socialku. Fakt ze fakt.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zofizulka
11. máj 2023

Pre mňa je škôlka miesto, kde sa starajú o deti, ktorých rodičia musia byť v práci a nemozu sa o nich starať ani napr. iní pribuzní, starí rodičia a pod. Dieťaťu je najlepšie s mamou. Nehovorím ak sa vyslovene pýta k deťom. Náš syn sa trojročný pýtal do škôlky, vídali sme deti ako chodia na prechádzky, tak strašne chcel ísť. Ale dala som ho len na doobedie, keď bol dlhšie plakal, že mu chýbam, keď bol doobedu tak vôbec neplakaval. Dcéra sa nikdy k deťom nepýtala, je skôr introvert, dala som ju až ako predškoláčku. Každé ráno plač, nevoľnosti, prešlo jej to až posledné dva mesiace pred prázdninami a v škole už bola tiež úplne bez problémov. Každé dieťa to má inak, má inú povahu, inú potrebu blízkej osoby. Ona postupne dozreje aj na kolektív, uvidíte, ani nebudete veriť, že je to to isté uplakané dievčatko. Teraz to ešte nezvláda, ale nevie to pomenovať, je jej proste smutno, cíti sa veľmi neisto, nemá tam blízku osobu, oporný bod. Nemusíte to siliť. Alebo skúste pobyt v škôlke aspoň skrátiť. Ak nepomôže a máte tu možnosť tak ju ešte nechajte doma. Nikdy to podľa mňa neoľutujete. 😉

lienocka555
15. dec 2023

@pitufinaaa u nás to je veľmi podobné. Od septembra chodí do škôlky, je december a každé ráno plače. Niekedy viac, niekedy menej. Absolútne neviem, čo by mohlo pomôcť. Vysvetľujem, rozprávame sa o tom. Plače len ráno, keď ju donesiem, ako odídem, do 5minut je kľud. Aj fotky som videla viackrát. Učiteľky sú dobré, trieda malá. Aj papá, aj sa hrá, kreslí, spi na obed. Po obede ide domov už kľudne, prvý mesiac bola uľútostená, keď ma zbadala.
U vás sa to upravilo? Keďže príspevok je zo začiatku roka. Ďakujem