Škôlka, choroby a práca

6. mar 2024

Ahojte, mam 3 ročnú dcéru, do roboty musím chodiť no mala býva stále chorá zo škôlky a ja som už prišla o 2 robotu musím byť buď na marodke alebo OCR.. nemám tu babky ani nikoho.. ženy ako to riešite ste doma alebo ?

timea301196
6. mar 2024

Určite by som ostala doma

simona20201309
6. mar 2024

@timea301196 píše ze do roboty musí chodiť

simona20201309
6. mar 2024

A manžel? Babky vôbec nemáte, alebo sú ďaleko?

anjelicek26
6. mar 2024

Treba hľadať príčinu choroba,lebo normalne to nie je... jedna vec sú 2-3 dní mesacne a iná 2-3 tyzdne mesačne...Immunologie alergolog, plucny a všetko,čo je nutne.. bez toho ti platený rodicak nikto repredlzi.. ak je to len pár dní v mesiaci - hľadať lahku zastupitelnu robotu (obchodoch,zahradnictvo,skladové,upratovanie,kuchyňu,cokolvek),kde to tolerovat vedia. A muž,nech sa s tebou strieda.

natall113
6. mar 2024

A čo manžel? Ak nemáš naozaj žiadnu blízku rodinu riešila by som to opatrovateľkou ak je to moc často

dzulli1980
6. mar 2024

Och mne príde strašne milé, aká Ty vieš byť naivná ... v dobrom to myslím ... neviem, ako je to u vás v Nemecku, no tu na SK Ťa každý pediater odbije tým, že je normálne, že 3-ročné dieťa, ktoré nastúpi do kolektívu je nonstop choré, sopľavé, kašle.
@anjelicek26

dzulli1980
6. mar 2024

Bola som v rovnakej situácii, dcéra do 3 rokov vôbec nebývala chorá ... nastúpila do škôlky a bola nonstop chorá, ja som bola každý druhý týždeň na OČR ... tiež nemáme babky, tetky, sesternice, ktoré by pomohli ... s mužom sme sa dohodli, že budem zostávať s ňou doma ja, aby si aspoň jeden z nás udržal robotu ... našťastie robím v štátnej správe a mám veľmi tolerantného šéfa, sám hovorí, že zdravie dieťaťa je dôležitejšie ako robota ... ja som trvala na všetkých vyšetreniach, nakoľko Dr. to mala ako mantru rozprávať, že u takto malých detí je to normálne, dcére nezistili nič, dala som jej vybrať nosnú mandľu, nič sa nezmenilo ... och, keby si vedela, ako Ťa chápem ... teraz je už dcéra druháčka, sem-tam sopeľ, kašeľ, raz do roka nejaká črevná viróza ... prešlo to ... no nerada spomínam na to obdobie, bolo to náročné.

thoughtfulweirdo
6. mar 2024

@anjelicek26 Moja škôlkarka je každú chvíľu soplava a podľa pediatra to nie je chorobnosť. Že prečo asi sa malým deťom hovorí "sopliaci" 😁 že chorobnosť by boli angíny, zápaly priedušiek, chrípky a nie soplík. Akurát že s tým bežným soplikom ju u nás do zariadenia nevezmú 🤷🏻‍♂️ takže aj s bežným soplikom sa očakáva, že dieťa bude niekde, s niekým, len nie v materskej škole.

anjelicek26
6. mar 2024

@thoughtfulweirdo tak sopeľ nie je dôvod prísť o dve práce nie? Myslím,že to,čo popisuje,bude vaznejsi problém...

thoughtfulweirdo
6. mar 2024

@anjelicek26 Tak keď soplavu dcéru do škôlky nevezmú, kde ju dám? No musím s ňou byť doma 🤷🏻‍♂️ zamestnávateľovi je jedno, či som s dieťaťom pol mesiaca doma kvôli zápalu pľúc alebo sopliku.

anjelicek26
6. mar 2024

@thoughtfulweirdo to lekar vypíše ocr na sopeľ? To by u nás fakt nie. Ale nechaj to na autorku,nech napíše,kde majú problém oni.. mozno si vedia nejako pomôcť... aj keby mala doma ďalšie dve deti opatrovať na zníženie chorobnosti a ako príjem...

eeffka
6. mar 2024

@anjelicek26 lekar ta na slovensku vypise cez telefon, hlavne ho neotravuj. Prvy rok v skolke byva mordor, casom sa to lepsi.

anjelicek26
6. mar 2024

@eeffka sestra si tým prešla, zistili im alergie na trávy ambrozie stromy,odkedy ma inhalator a lieky,je zdravý ako repa.. dovtedy viac doma ako v skolke... niekedy sa oplatí obehat lekárov aj pri bronchiditidach a soploch..

petamich
6. mar 2024

@anjelicek26 tak nam dnes vratili dieta zo skolky, lebo ma udajne sopel (doma ziadny sopel nema, nesmrkal raz za cely den) nuz ale niekto po neho musel nakracat o 11:00 🤷‍♀️ a to mame stastie, ze vieme mat home-office, mame flexibilny pracovny cas a muz mohol po neho ist, kedze som ja bola na sluzobke mimo SK

to je taka naivna predstava napr. ist na plateny rodicak zo zdravotnych dovodov, za casty zeleny sopel ti ho nikto neda 🙂 nas maly nebol chory raz, raz (ak neratam covid, kde si 4x grcol a mal 1 den horucku), nastupil do skolky a s kazdou kravinou ho poslu domov a podotykam, ze si platim sukromnu skolku za nemalo penazi 🙂 je tam od januara a uz bol doma 3x so soplom a nie nemyslim si, ze je to alergia, jedine tak na skolku

a uz vobec nehovoriac o tom, ze si skratka nemozeme dovolit ostat doma, lebo rodicak nam hypoteku a zivotne naklady nepokryje a ani ziadna lahka a zastupitelna robota, ked uz raz mas zivotne vydavky nejake, tazko sa ti potom vydavky prisposobia na 1/3 prijmu, to su take krasne rady (a to sa ta nechcem dotknut, len konstatujem realitu) a nie nemame vazny problem, len skratka skolka je hyper-opatrna a so soplom ho tam nemozem dat a ten niekedy trva, kym ten sopel prejde

marianarem
6. mar 2024

@anjelicek26 V Nemecku aj inde v zahranici to funguje inac, na SK vela skolok zoberie len uplne tip-top zdrave dieta. Cize aj so soplom, ked je dieta normalne aktivne, musis byt doma. My sme tiez tak, tazke priebehy nemavame, ale doma sme velmi velmi casto. Nastastie mame tolerantneho sefa, inak neviem.

clarissa96
6. mar 2024

Ja to riešim jedine homeofficom. Ak by som nemohla mat home office, pravdepodobne som nezamestnaná alebo byvam s rodičmi/blizko rodičov. A to si aj ja platím súkromnú škôlku, ale ja si nedavam usoplene dieťa do škôlky, keď nemusím.
Súhlasím inak s @anjelicek26 s tými doktormi, aj u nás stoja za všetkým alergie.

ku_uk
6. mar 2024

@anjelicek26 môj síce je zdravý, ale to je realita slovenských škôlok. Deti zo soplom posielajú domov… netreba sa čudovať, proste je to tak a niesu za tym žiadne vážne ani smrteľne choroby ako si mylsis. Môj má 3 roky a reálne minuly rok bol chory 3-4 dni ale doma bol skôr 2 týždne lebo mal soplik a kaslal a aj keď doka lietal ako sarkan nemohla som ho dat do škôlky

martinka13
7. mar 2024

Je to proste prvý rok v škôlke, či sa to niekomu páči, alebo nie. Zažila som to pri oboch deťoch. Rada neexistuje, pokiaľ dieťa nemáš komu dať postrážiť. Jedine nájsť prácu, kde je možný home office. Po prvom roku sa to určite zlepší. Resp.už po pokroku. Držím palce.

stannkal
7. mar 2024

Neporadím, je to ťažké. Ja som kvôli tomu ostala prvý skolkarsky polrok ešte nezamestnaná a veru dobre som spravila. Ďalej to plánujeme pokryť skrátenym uvazkom a home officami.

mima172
7. mar 2024

Rozumien ti, mam tiež 3r škôlkárku a teda je to otras, čo sa týka chorôb. V triede sa drží len zopár deti, inak sa tam nonstop točia kašle, sople, teploty. Ja mam to šťastie, že mám možnosť byť doma (je to ťažké z jedného platu, no dohodli sme sa, že si radšej utiahneme na čas opasky, lebo dieťa je mi priorita). Z toho, čo píšeš zjavne muža nemáš, čiže o to to máš ťažšie. Možno jedine skúsiť nejakú prácu na doma? Je to často len ten nenávidený marketing, otravovanie ľudí ale možno by ti to na nejaký čas vyriešilo situáciu.

autor
7. mar 2024

@anjelicek26 manžel v nemecku

autor
7. mar 2024

@mima172 muža mam ale mame dosť vysokú splátku uveru, a musíme dačo aj do úst dat.. ale toto s tými chorobami je strašné mne ju pošlú domov aj pre biely sopel ktorý jej ide 1x za deň... čiže asi aj my sa budeme musieť uskromniť s niečim

ivanabat
7. mar 2024

Ideálne nájsť prácu niekde v štátnej správe, tam vedia byť tolerantnejší k matkám s malými a často chorými deťmi, prípade s možnosťou homeoffice. Ak ste neboli u alergológa, bolo by dobré ísť k nemu, ak by sa zistilo, že je alergička. Práve v takomto období, kedy sú tie alergie zhoršené, by si dostala potvrdenie, že ten sopeľ je z alergie a nemohli by ju poslať zo škôlky domov. Ale rozumiem, aké frustrujúce to je, keďže som si tým prešla tiež hlavne s dcérou a to som na nich sama, vďaka bohu za moju prácu, lebo by sme žili asi pod mostom. Je málo zamestnávateľov, ktorí na toto berú ohľad.

kleopatra114
7. mar 2024

U nás napríklad neposielajú domov ani so soplom , ani s riadnym kašľom . Po mesiaci a pol som dala preliecene , zdravé dieťa do skolky , zo 14 deti tam kaslalo 12. Po dvoch dňoch mala už moja znova teplotu . Ja by som niekedy bola aj rada za opätovný ranný filter a meranie teploty

mima172
7. mar 2024

Prepáč, akosi mi z toho vyznelo, že nemáš muža. Jasné, rozumiem. My mame našťastie splátku hypotéky v pohode, oproti tomu, čo počúvam okolo.
Mňa tiež strašne štve, že som doma, tých pár dní, čo je malá v škôlke sa cítim strašne zbytočná. Mam síce takú miniprácu (skôr záľubu) na doma, no to sa bavíme o pár € mesačne, nie normálny zárobok. Veľmi dobre ti rozumiem, je to fakt blbá situácia. Ja si posielam CVčka tam, kde je možný HO + práce na doma typu zákaznícka podpora atď. Skús aj ty pozerať takéto niečo, sem-tam sa čosi také na profesii vyskytne. Ja som už jednu prácu takto odmietla, lebo by som musela ísť na 2 týždne na školenie na opačnú stranu SR a to sa nedalo, tak hľadám ďalej. Držím ti palce ✊

gab1sol
7. mar 2024

@dzulli1980 v takom prípade treba hľadať nového pediatra - ja mám skúsenosti s dvoma (sťahovanie) a ani jeden nemal takýto prístup. 🤷‍♀️

elizabeth170
7. mar 2024

@mima172 ja to riešim rovnako, idem na neplateny rodičak, tiež sa budeme musieť uskromniť, ale aspoň som kľudnejšia, že si malú môžem nechať doma a nemusím stresovať.

nwnw
7. mar 2024

@anjelicek26 lekari na Slovensku najnovsie ani PN skolopovinnym nevypisuju. No a najprv mas volat s chorym dietatom, nie ze tam ist. Alebo kazdu chvilu neordinuje a nahrada nie je. Menili sme pediatra 3x presne vsetko mozne tym detom bolo a oni dokola, ze to je normalne. Nakoniec sme zistili, ze alergie a to uz vobec nic neriesia. Vykryvame to kadejako home office, po veceroch do prace, obcas babka. Kamaratky sa ani nesnazia hladat si pracu pri 3 detoch je to uz skoro stale nieco. Skonci angina,zacne 5 ta choroba, kiahne. Chces dat ockovat dieta proti kiahnam, co je v DE samozrejmost a pediater ma otocil, ze lepsie prekonat a dovi! Takze vsetku dovolenku si za mesiac vyplieskas. My mame robotu aspon s pohyblivou pracovnou dobou a moznost aspon 1x tyzdenne robit z domu, alebo si zobrat dieta do prace. Fakt nezavidim rodicom, ktori robia pevnu a na pracovisku.

ibajaanikiny
7. mar 2024

Ja ta chapeeeeem…bohuzial,tu sa rozmohol taky trend,aky som zazila aj ja vcera,boli von,ked som prisla pre dieta do skolky a ucitelka,ze soplik jej zacal tiect,nenechate ju radsej doma? Akoze,chapem,ze ona to ma prikazom,ale dnes skolky riesia aj casto neskodny sopel. Ked som von,aj mne vybehne sopel. Jasne,ze doma sa uz nic nedialo a snad ani nebude,ale proste je to o drzku,skolka nevezme a rodic sa moze aj poskladat. Ja som sa nastvala a vzala to z druheho konca,robim proste po skolke ihned preplach nosa,davam vitaminy a lieky sa snazim uplne len vynimocne,objednavam aj veci od Andreja Medveda-je na fb. Do vtedy vyskusane veci nepomohli,od unifloxu cez pamycon a imunoglukany atd. Moj pediater mi nedavno povedal,ze nedam Vam uz lieky,sople sa neliecia,sople maju ist von,robte dalej preplachy a vitaminy,vzduch. Za posledny rok mala raz lieky,ked mala zapal priedusiek a dychacich ciest s horuckami. Inak liecim co najprirodnejsie,lebo na uniflox a ine veci uz zacala byt rezistentna. No a ako ti pomoct s pracou,neviem poradit,clovek musi mat aj stastie na chapaveho sefa,casto je to aj o tom. Skus napisat,v com si zaucena,mozno tu budu este dobre napady. Alebo praca na HO?