Škôlka a večerné zvracanie

5. sep 2020

Ahojte, syn bude mať v októbri 3 roky. Je na mňa naviazaný, lebo je v podstate 3 roky len so mnou, tatino robí v zahraničí. Nastúpil teraz do škôlky. Vždy som mu veľa rozprávala o škôlke, ako sa bude hrať a papať, tešil sa. Prvý deň super, ešte som bola taká pyšná, plná eufórie, že aký je statočný. Vletel do triedy, že ide pohladkať detičky, aby neplakali. Majú adaptačné dni, do 10h. Keď som po neho prišla, smial sa, tešil, že sa hral, detičky že plakali niektoré a že aj zajtra pôjde. Na druhý deň ráno už v škôlke záchvat plaču a nervy. Podľa mňa preto, že tie deti tam tiež neskutočne plakali. Je mi jasné, že v takom prostredí sa dieťa dobre necíti, doma pohoda a zrazu v škôlke toľko plaču. Hovorím si ok, druhý deň, zvykne si. Znova keď som prišla po neho, vysmiate dieťa. Ale večer ako zaspával, napriek únave, už zatváral očká, som videla, že podchvíľou ich otvorí, akoby premýšľal a znovu zatvorí... nemohol sa nijako uložiť. Zrazu otvoril oči a začal zvracať. Normálne prúdom. Bez plaču. Tretí deň škôlka, v škôlke plakal, aj sa potom hral a že keď išli papať, sadkal si a veľký plač. Čiže tam nič nejedol. Prvé dva dni ešte jedol. Prišiel večer a znova. Zaspával a o chvíľku už aj zvracal. Začínam mať z toho blbý pocit. Panikárim ešte skoro? Bol tam 3 dni. A do toho víkend, bojím sa pondelku. Doma je šťastný, napapá sa, hrá sa... Bojím sa, čo zase bude večer. On leží a premýšľa. Mali ste podobnú skúsenosť? Čo mám robiť? Nechcem, aby bol v takom strese. Keď mu rozprávam o tom, je v pohode. Aj keď už nie až v takom kľude, skôr sa tak neisto usmeje. Prešlo to? Poprosím maminky s podobnou skúsenosťou. Ďakujem 🤍

mogaa
5. sep 2020

deti v tomto veku sa nepretvarujú, teda budem sa tešiť zo škôlky lebo sa to ono mńa očakáva.....nemohol chytiť synček ľahšiu virózu? ono je bežné že prvý mesiac tie maličké deti plačú - zväčša je to ale ráno, mama odíde a dieťa o chvíľu prestane....potom to býva presne buď pred papaním alebo spánkom - teda niečím čo robiť práve nechce....problém je ak dieťa v škôlke plače celý deň, nezapája sa a nič neje(nielen jeden obed ale nič za celý deň v škôlke)....vracanie by mohlo značiť problém ale len v prípade že by do tej škôlky nechcel ísť....

radanna11
5. sep 2020

ahoj 🙂 môj má už šesť a začal chodiť do školy ale pamätám si ako včera keď nastúpil do škôlky ako dvojročný mal presne čerstvé dva roky prvý deň super paráda usmiaty , na druhý deň už horšie plač , a tretí totálna katastrofa , ráno strašný plač síce nezvracaval , za to sa celé noci budil vzlykal , prehadzoval strhával sa zo spánku bola som z toho hotová a nešťastná už som bola odhodlaná dať výpoveď a nechať si ho doma ale muž má prehováral ešte vydrž ešte vydrž asi tak v priebehu mesiaca sa to stratilo adaptoval sa krásne sem tam ráno mu krivilo pusou ale neplakával a bol tam rad ja viem ako ti je , ja som trpela ešte aj teraz keď šiel do školy či tam bude rad 😀len vydrž deti sa vedia úžasne adaptovať neboj sa zvykne si ❤️❤️❤️✊✊✊✊držím silno palce

majkappp
5. sep 2020

Ahoj, ako mama i ucitelka TI poviem, prejde to. Vacsina detí ma prvé dni úplne pohodičkové, a potom, ked uz okukaju nove hracky, prostredie...to príde. U niekoho dva dni, u niekoho 2 týždne a niekto nám plače i mesiac. Popýtaj sa učiteliek, zvycane ten plac tvra tak do 10 minut. Dietatko sa upokoji a funguje uplne normalne. Aj moj bol na mna velmi naviazany, nam pomahalo, ked chodil do skoly s ockom. TAm plac nebol. A potom to uz bolo jedno. Co sa tyka zvracania, nemyslim si, ze s tym suvisi. Too uz by islo o prejav neurozy a vypestovat si ju z den dva v skolke - no neviem. Tiez sa skor priklanam k nazoru mogaa, ze pojde skor o crevnu virozu. Predsa len, prichadzaju deti do kolektivu...to je take typicke jesenne..... este pridu sopliky, a budete to mat za sebou. VYdrz, uvidis, zlomi sa to!

autor
5. sep 2020

@mogaa Virózu nie, doma mu nič celý čas nie je, kým má nejakú zábavku, že na to nemyslí. Ale príde večer a on leží, začne premýšľať a bum...Celý deň neplače, on sa hrá. Len raz pri tej desiatej ako išli papať plakal. Možno mu to nechutilo a bál sa to povedať, keď videl, že ostatní papajú. Ale to sú len moje dohady. Neviem. Povedala som mu, že ak mu nebude niečo chutiť, nech neplače, že nech pekne povie. Skôr mám obavu, že je z škôlky v šoku. On aj povie, že sa teší, že zajtra do škôlky, ale už to nehovorí tak veselo, lebo vtedy nevedel, čo ho čaká. On to hovorí s takým zamrznutým úsmevom. Trápi ma, aby nebol v takom strese, že bude takto vracať.

autor
5. sep 2020

@radanna11 Ďakujem, potešila si ma. Dúfam, že toto bude aj náš prípad. Samozrejme ako každá mamina sa bojím, aby z toho nemal nejakú traumu. Pritom on je veselý, spoločenský, veľmi sa tešil na detičky. Len on nechápal, prečo plačú. Tak už plače aj on. To by som si povedala, že veď si zvykne. Len to vracanie mi začalo robiť starosť. Nie že by sa povracal z plaču ako niektoré detičky, on je ticho a zrazu z nervov.

autor
5. sep 2020

@majkappp Ďakujem ti za odpoveď. Od fundovaného človeka sa mi to fajn číta. Ale viróza by sa neprejavovala len večer keď v kľude leží. Alebo áno? On je celý deň v pohode, hrá sa, smeje, papá, stále má zamestnanú hlavu. A príde večer, uložím ho a on sa vrtí, čo inokedy nerobil. Unavený a vidím ako sa zahľadí a premýšľa. A vtedy sa povracal už 2x. Vždy len večer v posteli.

mogaa
5. sep 2020

Ale to, že plače z nervov je len tvoja dedukcia.....vôbec to nemusí súvisieť so škôlkou.....možno niečo popapal, nové vírusy od detí v škôlke - imunita pracuje, možno spapal niečo čo mu nesadlo a večer keď si lahne s plným bruško sa vyvracia, možno slabšia viróza......dieťa neskrýva pocity, keď niečo nechce - buď to povie alebo plače, či kričí že to nechce......ale nedusí to v sebe a potom sa povracia

mogaa
5. sep 2020

*nie plače ale vracia

miselar
5. sep 2020

Ahoj moja prvorodena dcéra mala to isté zvracanie. Nieje to žiadnou virozou!!!! Dieťa má stres a z toho ju bolelo bruško. Bud kakala alebo zvracala boli dní kedy v pohode a po 2tt to prestalo.

kittykat22
5. sep 2020

Moje dieta, vzdy vsetko riesi pred tesne spanim. Neviem z akeho dovodu nic nepovie cely den, ale ide spat, stoji v posteli a zacne plakat. Priklad: prisla som do skolky, dieta vysmiate, vsetko v poriadku. Pytam sa ho, ako sa mal - odpovie dobre. A vecer sa postavi na tu postel ze mi da pusi pred spanim, a zacne plakat, a vysype co ho velmi trapi. Zasadne to robi pred spanim z nejakeho dovodu. Toto robi aj syn kamaratke. Mozno je to preto, ze tie deti nemaju este dobre vyvinutu sebareflexiu na situaciu. orientovat sa v pocitoch je tazke a mozno im to v hlave srotuje a pred spanim - ked uz vedia ze je posledna sanca, tak to zo seba vytrepu. A mozno tvoj syn preto vracia - pretoze je to pre neho super stresujuce ale este nevie opisat svoje pocity. Ak chces nieco z dietata dostat, tak sa pytas priame otazky. Nepytas sa: mal si sa dobre? Ale pytas sa. Ktora pani ucitelka sa ti najviac paci? Chutil ti dnes obed? Ktory kamarat sa ti v skolke najviac paci? Ktory sa ti paci najmenej? Co sa ti na pani ucitelke paci najmenej? Takto sa je najlepsie dopatrat k veciam.

autor
5. sep 2020

@miselar Áno, veď si poznám dieťa. Nemá virózu. Bolo by mu zle aj cez deň, nie len keď premýšľa v posteli. A ako ste to zvládli? Dlho to trvalo? Poprípade čo mám robiť? Ďakujem

autor
5. sep 2020

@kittykat22 Fuuu, len to mi on ešte nepovie. Aj keď sa ho spýtam, čo ste dnes papali? Povie mi že mäsko. A to mi povedal 3 dni po sebe. Na desiatu mäsko isto nemali. Opýtam sa ho, že chlebík? Áno, chlebík. Alebo rožok? Rožok 🤷‍♀️ Ja sa ho aj spýtam, sú tam dobré pani učiteľky? Povie áno. Hrajú sa s vami? Áno, na zemi s kockami. Podľa mňa ho trápi to odlúčenie. Takéto malé detičky ešte snáď nevedia byť zákerné. Každé má teraz dosť starostí so sebou a svojim plačom, aby mu už stihol niekto niečo za 3 dni. Toho som sa bála, že to bude zo stresu. Uvidím, čo bude v pondelok 😞

autor
5. sep 2020

@mogaa Nespapal v škôlke nič, doma ľahké jedlo a len také, čo jedáva obvykle. A áno, on vyjadrí doma svoje pocity, ale ja som vždy škôlku chválila, tak on ešte asi nespracoval, že prečo, keď tam všetci plačú. Povie mi, že maminka, ja som plakal. Pýtam sa ho a prečo si plakal? Že nemám maminku. Znovu vysvetlím, že má maminku a ja vždy pre neho prídem. Opakujem mu ako prídem a pôjdeme tam a tam, aby tomu veril a aby sa nebál, že neprídem.. ale je v strese, lebo on povie to, čo sme si celý čas hovorili, že je tam super. On to teraz povie, ale nevyzerá to veľmi tak. Bola včera u nás moja sesternica a pýtala sa ho ako je v škôlke. A on že dobre. A večer opäť vracal.

kittykat22
5. sep 2020

S nim sa tazko riesia pocity, je malicky. On ma vlastne stale 2 roky a tazko z neho dostanes vysvetlenie pocitov v sirsich suvislostiach. Povedz ucitelkam v skolke, co sa deje - oni maju s detmi skusenosti a mali by ti s problemom poradit. Deti ktore su "problematicke" dostavaju potom specialnu integracnu pomoc. Mal to moj syn. mal napriklad x krokovy program vytvoreny priamo pre neho, pretoze sa velmi bal. Ak mas dobre vedenie skolky, tak ti s malym pomozu. Ja som viedla sukromnu skolku kde bolo do 10 deti a 2 ucitelky a ten pristup bol skvely. Vyslovene sme boli orientovane na male deti, a casto sa stavalo ze dieta plakalo tak ho ucitelka mojkala, chovala a utesovala. Niektore deti na nich viseli cele mesiace. V statnej skolke na toto nie je cas ani priestor. Ale aj tam pani ucitelky dokazu pomoct - su to casto profesionalky vo svojom obore, a maju skusenost. Dokazu urcite poradit/pomoct.

autor
5. sep 2020

@kittykat22 Ďakujem za radu. Uvidím ako v pondelok, maximálne v utorok, lebo rátam po víkende, že deti budú zase uplakané a hneď to riešim. Veď toto, že on je ešte malý, nevie mi tak povedať, aj keď uz celkom fajn rozpráva.

mmoonna
5. sep 2020

Ahoj, mojej kamarátky synček tiež takto zvracal. Ale on zvracal len v škôlke, keď bol v strese. Doma úplná pohoda. Postupne to prešlo. Teraz je z neho čerstvý prváčik a zatiaľ je v pohode

autor
5. sep 2020

@mmoonna Fakt som nečakala, že to bude takto. Myslela som si, že keď už, tak si poplače, alebo sa pojeduje, ale časom si zvykne a bude sa tešiť..

kittykat22
5. sep 2020

Ako som skolku viedla, mam kamaratky ucitelky, tak som presvedcena, ze sa ma brat ohlad na detsky upenlivy plac. . Skus sa dohodnut na adpatacnom programe. Brat syna hned po obede - aby tam nespal prve tyzdne. Pre tieto deti je dobre ist na ne pomaly. A este si musis pamatat, ze ked sa svojho syna nezastanes a neozves sa, nikto iny to za teba nespravi.

mmoonna
5. sep 2020

Ja mám tiež syna, ktorý je tiež začínajúci skolkar. On zase plače v škôlke skoro celý deň. Keď príde domov,tak je v pohode, ale v noci sa budí a zo sna narieka tiež.

autor
5. sep 2020

@kittykat22 Áno, máš pravdu. V každom prípade to budem konzultovať s p. riaditeľkou, ona je tam s učiteľkami celý čas teraz na začiatku. Určite sa nebudem pozerať na malého ako sa trápi. Kľudne budem po neho chodiť o 12h do kedy bude treba. Ďakujem 🤍

autor
5. sep 2020

@mmoonna Ach, ani to nie je dobre. Chúďatká niektoré deti, tak to zle znášajú...

miselar
5. sep 2020

Trvalo cca do dvoch týždňov ale každé dieťa je iné. Nakoniec sme ale malú nechávali prvé dva mesiace že chodila na obed domov. Časom keď pochopila ze tam musí byť a už si trosku zvykla tak sme ju nechávali spinkať. Myslím ze v tomto mu nepomôžes musí sám. Môžeš len hovoriť ako je dobre v školke že ty zatiaľ tmppjdes zarobiť peniažky na niečo co ma rad a on chvíľku bude v škôlke na teba čakať. To som hovorila malej stále.

maciatkolulu
5. sep 2020

Škoda, že si musela kvôli práci dat malého do škôlky, asi nie je ešte zrelý. Ale keď musí, tak sa nedá nič robiť, len vydrzat

kristina2015
5. sep 2020

Ahoj mali me doma to isté . S tým rozdielom ,že to zvracanie bolo ráno . Ako vstala obliekla sa iba ju napínalo . Akonahle sme vstúpili do škôlky išlo to von. Upratovačky upratovali po nej deň čo deň. Ráno som jej nemohla dať vypiť ani trochu cajiku a musela chodiť na lacno keďže sa to opakovalo treba vydržať 😬

kristina2015
5. sep 2020

Čo sa týka jedla učiteľkám povedala vetu /počkám na mamičku./ Nechytila sa absolútne nicoho.Tiez iba prvé dva dni jedla a potom sa zatala.Kôli adaptácii a keďže boli milé mi navrhli až si k nej o 12/30sadnem k obedu.Deti dojedli ,jej obed dali bokom a keď som prišla papala sama len s tym ,že som pri nej musela sedieť . Tie zaciatky sú také každé dieťa je iné . Pritom škôlku zbožňuje len tu odluku znášala ťažšie . Mama @ dcera

leonie35
5. sep 2020

Ahoj, to zvracanie je zo stresu.Moj 3,5r.syncek zacal teraz tiez chodit do skolky.Velmi sa tesil, nevedel sa dockat.V prvy den mi uz pri brane povedal:Tak ahoj mamicka 🙂 Tesila som sa ako skvele to berie, ale bohuzial predcasne.Ked som pre neho prisla, tak bolo vsetko super, plakat zacal az tesne pred spanim s tym, ze uz nikdy nechce ist do skolky. To iste sa opakovalo nasledujuce rano, cely sa triasol, dokonca mal hnacku.V skolke vobec neplakal a ked som pre neho prisla, povedal, ze v skolke bolo dobre, porozpraval mi co robil, papal atd. Vcera rano dokonca zvracal (vypil pohar mlieka, co bezne pije) a akonahle zacal plakat,vsetko islo von :( Tiez som z toho nestastna, lebo vidim aky ma z toho syncek stres. Aj dnes uz riesil ako on v pondelok do skolky nechce ist a plakal, pritom on vobec nie je uplakane dieta, dokonca ked sa udrie ci spadne vobec neplace. Od 1,5r.krasne rozprava, s detmi bol skoro denne v kontakte, ale zrejme to odlucenie odo mna takto tazko znasa :(

leonie35
5. sep 2020

Este som zabudla dopisat: pytala som sa uciteliek, ci mam pre neho dojst uz na obed par dni, ci to nebude zo zaciatku pre neho lepsie tak neodporucali, lebo ze je velmi rozumny a potom uz vobec nebude chciet ostat v skolke "cely den".
Zaujimave ale je, ze v satni vobec neplace, tam len konstatuje, ako tie deticky placu za mamickami.

autor
6. sep 2020

@kristina2015 Dlho to obdobie trvalo? Mne sa zase večer pozvracal. Proste cez den je ok, hrá sa, nemyslí na to. Už vie, že keď ide poobede spať, je ešte svetlo, tak keď sa zobudí, bude sa hrať. Ale večer si to uvedomuje. Každý večer je pozvracaný 😔 A nehrozí, aby som v škôlke bola s ním teraz počas korony, celkovo do tredy kvôli hygiene.. A ani neviem, či by to bolo dobré..

autor
6. sep 2020

@leonie35 Viem o čom píšeš. Trápi ma, že ho to tak vzalo. On na mňa ráno pozerá, aké veci mu nesiem na oblečenie. V momente ako včera aj dnes uvidel papučky, je ok, smeje sa. Ale ako som doniesla ráno tenisky, tak už ten zamrznutý úsmev doma a večer vracanie. On doma tiež povie, že deti plakali, aj on že plakal. Stále mu hovorím, že veď ja za ním prídem. Ale ešte mu to ta malá hlávka akosi odmieta spracovať 😔

kristina2015
6. sep 2020

Cca 2-3 tyzdne. Dnes sa musim doslova vyhrazat, ze ak nebude posluchat doma volam pani ucitelke ,tak rada tam chodi. Kazde dieta je ine vezmi si pohlad že naše deti plac nepoznali a naraz vidia den co den plac 20 deti. Jasne ze sa tam boja ist lebo vsak ucitelka je asi zla. Pri maminke som sa iba smial.....istotne tam musi byt zle . Obrovsky sok psychicka zataz 20 uplakanych deti plus kde je moja mama kto má ochrani? To zvladnete