Škôlka a súhlas od bývalého partnera

katherine24
18. apr 2021

Dobry vecer mam jednu otazku..moja mala ma dva a pol roka a chcela by som ju dat na zapis do skolky ...s jej otcom sme sa rozisli ( neboli sme manzelia)pred porodom sudom mame stanovene ze mala je u mna ,vyzivne plati ,stretavanie mame urcene dohodou avsak on ju od porodu videl prvy tyzden a tam to zhaslo ...ziadny zaujem nic...vyzivne plati ale inak vobec nekomunikujeme mala ho nevidela ani raz ....proste je zapisany iba v rodnom liste a plati vyzivne nic viac...otazka znie ...na ziadosti treba vypisat oboch rodicov a treba oba podpisy...samozrejme ze do skolky zavolam a budem sa informovat ...skor ma zaujima ci je tu niekto kto mal podobnu skusenost a ako to riesi v tychto pripadoch..treba s nim komunikovatt alebo oznamit to byvalemu ked sa o malu vobec nezaujima? dakujem

sissy27
18. apr 2021

@katherine24 je to síce už dávno, ale normálne som v škôlke a neskôr v škole povedala ako to je - že nie sme v žiadnom kontakte a v podstate ani netuším, kde žije.
Kolónku “otec” som prečiarkla a bolo vyriešené.

katherine24
autor
18. apr 2021

@sissy27 dakujem velmi pekne nerada by som ho kontaktovala on ma svoj zivot a my svoj a nechcem do toho nijak zasahovat ....dakujem este raz

pininka1
19. apr 2021

@katherine24 ano bude to treba aj v skole, boli u nas take pripady a skola trvala na oboch podpisoch, ale nikto neoveruje,ci ten druhy podpis je jeho, alebo to podpises zanho ty.

erikaa09
19. apr 2021

Otca pišem len meno a priezvisko . Doložila som sudne rozhodnutie a nebol problem. Povedala som že ani netušim kde je a nebol probĺem

vroni
19. apr 2021

@pininka1, veľmi múdra rada. Inak sa tomu hovorí falšovanie dokladov a je za to pripadne basa 🙄
Vôbec by som otca neuvádzala, nie je zákonný zástupca len biologicky pôvodca a to škôlku nezaujíma.

tncka
19. apr 2021

@vroni aj to je rada,ako s nou nalozi je jej vec😅

sissy27
19. apr 2021

@vroni pokiaľ otec nebol pozbavený rodičovských práv, tak je stále zákonným zástupcom. To, že dieťa je zverené do starostlivosti jednému z rodičov neznamená, že ten druhý automaticky nie je zákonným zástupcom.

22abigail22
19. apr 2021

@katherine24
Sú to už pár rokov dozadu ale riešili sme podobný problém keď sme išli prihlásiť sestru do školy.
Výživné síce určené súdom ale s tým rozdielom, že neplatil/neplatí a styk zakázaný. Toto sme na skole oznamili riaditeľovi ale aj tak chceli jeho podpis. 🤦 Povedali sme, že nie sme v kontakte, kontakt na neho nemáme (telefón, mail) a nevieme kde býva. Že ak veľmi chcú jeho podpis, nech ho dopátrajú (škola) sami a ak tak nemáme problém dať sestru na inú základnú.
A hľa, hneď bolo po probléme. 😅

vroni
19. apr 2021

@sissy27, toto závisí od toho, čo ma v rozsudku, ale zase takto do hĺbky to škôlku nezaujíma. Dieťa nekontaktuje, nestará sa, nie je pre škôlku relevantný.

sissy27
19. apr 2021

@vroni len vo veľmi výnimočných prípadoch je druhý rodič zbavený svojich práv a teda aj "titulu" zákonný zástupca. Škôlka a ani lekár nemá čo posudzovať či otec je s dieťaťom v kontakte, či sa stará, či platí... pre škôlku, lekára či inú inštitúciu je záväzný rozsudok a zákony, nie ich subjektívny názor. Takže druhý rodič má právo sa informovať na dieťa u lekára, v škôlke / škole, má právo dať mu urobiť pas atď. a inštitúcie sú povinné mu vyhovieť.

pininka1
19. apr 2021

@vroni to nieje pravda,ze skolku nezaujima, ked je raz v rodnom liste, tak ju zaujima. Musi podpisat aj on, ja rozumiem aj jednej aj druhej strane. Osobne som bola pri tom ked mamicka so slzami v ociach vravela v skole ze sa nestykaju, ze nema ako dat mu podpisat. Ked si taka mudra co ma asi vtedy ta zena robit. Skola trvala na podpise a aj hygiena ked kontroluje papiere na tom trva, to zas viem ked som v beznej skolke robila, ja som im tie papiere predkladala a chceli podpis aj od otcov.

maciatkolulu
19. apr 2021

@pininka1 nuž, odomna nechceli, dokonca ani úrad práce, ktorý má v kolonkach údaje o otcovi, to nevyžaduje, totižto keď žena nemá potuchy, kde sa chlap nachádza, čo ma akože robiť? Naháňať ho cez pol sveta, cez hory, cez lesy?Keď ma otec záujem, kľudne nech sa informuje,nikto mu nebráni, nech ide aj k Dr, aj na pasové,ale nemám pocit, žeby PP tom túžili takyto ockovi, je normálne, že matka zadá meno otca a adresa neznáma a neverím, žeby škôlka vyžadovala ďalej. A pokiaľ áno, môžu si dohladat sami, cez úrad práce a sociálnu poisťovňu, ak majú pravo.
@katherine24 takže napíš meno otca a adresa neznáma, odkomunikuj so školou, neboj, takýchto prípadov majú veľa.

maciatkolulu
19. apr 2021

@sissy27 nie jasne, ze nám právo nikto posudzovať, čo a ako, ale keď raz matka nevie, kde otec býva, tak jednoducho nerieši, snáď ho reálne nebude naháňať a prosiť, aby podpísal papier. Pokiaľ má číslo, napísať, zavolať, toto a toto potrebujem, ak sa dá ôk, ak nie, tak isto ôk. Ale autorka píše, že nie sú v kontakte, takže meno a dovidenia, keď sa otec spamätá, že zrazu potrebuje byť tatkom, nech sa páči. Ale silno pochybujem, žeby sa takýto typ vrhal k pediatrovi a informoval o ockovani😂😂😂a chcel brat ocr, irónia....

sissy27
19. apr 2021

@maciatkolulu ja som mala rovnaký problém, našťastie to vždy stačilo vysvetliť. Ale pokiaľ by naozaj dôsledne išli podľa pravidiel, tak by to pre (nie jednu) mamičku mohol byť problém.
No a by si sa čudovala, akí vedia byť poniektorí "oteckovia" skvelí, keď majú možnosť využiť svoje práva a robiť tým niekomu zo života pakáreň... Kamoškin ex je toho žiarivým príkladom, ona chodí podávať vysvetlenia na políciu ako na hodiny klavíra, lebo pán otec síce neplatí výživné, o dieťa sa nijako pravidelne nestará / nezaujíma, ale bude sa montovať do všetkého a udávať ju za zanedbanie starostlivosti, lebo dieťa má už druhé atb za rok, tiež nabehol do škôlky, že on súhlas nepodpísal tak ako je možné, že dieťa tam chodí a podobne... Holt práva má a keďže dieťa netýra a neohrozuje ho, tak s tým aspoň zatiaľ nepohla...

vroni
19. apr 2021

@pininka1, keď to škôlku zaujíma, môže po otcovi vyhlasit celosvetové pátranie a získať jeho najdôležitejší podpis. Co by robili, ak otec zomrel? Musela by som žiadať exhumaciu, lebo škôlka "potrebuje" podpis? Práve preto, že sa to kontroluje, by som nikoho okrem seba nepodisovala.
@sissy27, on musí svoje právo na informácie aj tak doložiť, tak to môže zároveň s faktom, že je otec. Že sú niektoré ženy zo svojich ex celé posrane a sú ochotné vybavovať sa každý týždeň so socialkou a policajtami, to už je ich chyba. Na toto existujú spôsoby obrany (vrámci zákona, mam na mysli. A nie pár hlavohrudi s argumetacnou silou)

pininka1
19. apr 2021

@vroni ked otec zomrie mas doklad umrtny list, dieta pobera sirotske,ci nie? Su skoly a skoly, to iste ako uradnici, niekde proste nepochodis. Ja som to nepisala v zlom,ani ze suhlasim s falsovanim, ale ze my to pride ako zbytocna buzeracia rodica a nikto nekontroluje ci to podpisal ozaj otec.

sissy27
19. apr 2021

@vroni keby otec dieťaťa zomrel, tak doložíš úmrtný list, potvrdenie z matriky. Jeho právo na informácie ľahko doloží rodným listom dieťaťa, v ktorom je zapísaný ako otec. A nie, nie sú ženy predposraté zo svojich ex, ale keď ti príde predvolanie z PZ / sociálky tak ho nemôžeš ignorovať. Ale jasné, zjedla si všetku múdrosť sveta, máš bohaté osobné skúsenosti a nemusíš nič 😉

maciatkolulu
19. apr 2021

@sissy27 tak ono niekedy nemáš potuchy, že otec umrel, aj taka možnosť je, nie každý platí pravidelne a nakoniec kým sa všetko vybaví, tiež to nie je to dňa na den

vroni
19. apr 2021

@sissy27, netaraj. Samozrejme, že musíš. Ale tiež tam najeskôr po druhom oznámení natancujem s právnikom a podám trestné oznámenie aj za jeho existenciu (o legalnost a realitu sa postará ten právnik). Detto socialka, exekútor na výživné a nepochybne ešte nejaké páky existujú. A s potešením budem informovať jeho zamestnávateľa, rodinu, obchodných partnerov a aj svätého Petra, ak práve pôjde okolo. Ono drvivá väčšina týchto gerojov je hrdinom len do bodu, kým nie sú oni na strane postihnutého.
Jasne, ze otec dolozi svoj nárok rodným listom. A bude informovaný. A ďalej? No, nic ďalej. Ťažko bude potom škôlka po mne vyžadovať jeho podpis, keď ho tam mali osobne na koberci. Umrtny list mat nemusim. Mohol sa presťahovať mimo republiky (co nie je nič neobvyklé) a ak sa mi to aj cez známych donesie, doklad nemám žiaden.

katherine24
autor
19. apr 2021

Dakujem za kazdu radu bola som v skolke ze nebude tam treba otca spominat ak nechcem staci len meno alebo vyskrtnut kolonku ...vysvetlila som ze zaujem nema a povedali ze vporiadku ...staci priniest rozhodnutie zo sudu a im to staci...dakujem vam 🙂

kubkovamama
19. apr 2021

@katherine24 ahoj,mne este poradili,resp.aby sa aj oni osetrili,odpis z rozsudku s casmi kedy si moze dieta bravat,kedze vy ste na dohode-aby sa nestalo,ze ju zo skolky vyzdvihne bez tvojho vedomia.Moze sa stat,aj ked teraz máte bezvetrie.

katherine24
autor
19. apr 2021

@kubkovamama to si myslim ze sa urcite nestane...on je uz zenaty ma dalsie dieta ,novy zivot ...ako vravim malu bere ako vyzivovaciu povinnost inak predpokladam ze ked sa ho niekto spyta kolko deti ma hadam ju ani nikomu neprizna..takze asi tak...absolutny nezaujem

lenka2710
19. apr 2021

@katherine24 no ja som bola v sobotu v škole po rozhodnutie o prijatí do 1.rocnika a ze vraj vyšiel zákon, že dané rozhodnutie musia podpísať obaja zákonný zástupcovia, ale netuším ci to isté platí aj pre školky

lenka2710
19. apr 2021

@katherine24 aj prihlášku musel podpísať takisto manžel ako zákonný zástupca a aj ja

maciatkolulu
19. apr 2021

@lenka2710 @katherine24 napísala, že to má zistené, ak máš doma manžela je super, takže podpise, keď ho nemáš, netušíš, kde žije, ako žije, nestretavate sa, tak je logické, že nepodpíše, pokiaľ nemá záujem, takže zákon by som chcela vidieť, daj nan link prosím ta😉
@katherine24

lenka2710
19. apr 2021

Keď nepotrebujem, zákon nehľadám, ale aj kamoška co robí na skole mi vravela, že v predchádzajúcich prihláškach stačil len jeden, po novom treba oboch! Veď v škole /škôlke jej povedia ci treba ci netreba a ako to vyriešiť

lenka2710
19. apr 2021

@katherine24 ale vidím, že už si v škôlke bola a poriešila, tak super 👍

katherine24
autor
19. apr 2021

No nakoniec som volala s riaditelkou a ze bude treba jeho suhlas...🤨dufam ze mi nebude robit napriek ...ach jaj...

lucia_lucka13
25. apr 2021

@katherine24 Dobry večer, mala som uplne rovnaku situaciu. Otca dietata som do žiadosti uviedla,len meno/priezvisko,do jeho kolonky len moju adresu trvaleho pobytu a moje tc. Pri podávaní žiadosti som zdôraznila,ze otec dietata dceru nenavstevuje,nejaví o nu zaujem,neviem kde žije a ze podpis zaobstarat neviem. Zobrali to vsade v pohode a to som podávala 6 prihlášok do MŠ-MČ Ba V. Povedali,ze oni to nepotrebujú,ale ze nech sa pripravim na to,ze to bude potrebné pri zápise do ZŠ. Tak uvidim o rok.

katherine24
autor
26. apr 2021

@lucia_lucka13 tak kazda skolka je asi ina ani v susednej dedine to vobec nepotrebuju kamoska nic take nevypisovala...ale my mame novu riaditelku v Mš a ta ma totalne odpisala s tym ze ked neviem kde byva mam nahlasit poslednu adresu jeho o ktorej viem a ze ony si ho vypatraju 🤷nastastie s malou dusickou som mu pisala ci by bol ochotny to podpisat ..nebol dva x nadseny preco ho otravujem s tym zevraj co s tym on ma ked je mala u mna...🤨ale podpise chvalabohu...dakujem za rady