Ahojte. Podala som žiadosť do škôlky, uviedla som tam aj, že s dcérou bývame inde ako jej otec. Škôlka napriek tomu zavolala otcovi, že ju zobrali a chcú aby sme obaja prišli po rozhodnutie.. chcem sa spýtať na vaše skúsenosti a rady, ako to riešiť, lebo mi príde úplne nelogické, ak sa niečo stane v škôlke a ony budú kontaktovať niekoho, kto je 50km ďaleko.. a úplne na všetko budú potrebovať aj otca? Ja chápem, že aj on je rodič, ale na takéto nepodstatné veci ako prevzatie žiadosti alebo nejaký iný podpis, nepočítam ten čo sme obaja dali na žiadosť, nevidím dôvod, keďže s nami nežije.. čo všetko má ešte ohľadom tohto čaká? Ďakujem
Ak máš dieťa zverené do tvojej starostlivosti, tak by som si to vykomunikovala s riaditeľkou. Ak súd dal dieťa tebe, škôlka to má akceptovať, ona nie je vyššia moc ako súd. Ak ho zverené nemáš, tak potom je to okej a tak ako píše aj felicita.
@denisa0504 u nás je to tiež tak. Otcovi chodí všetko do elektronickej schránky. Škola sa síce vyjadrila, že by bolo fajn keby prídeme obaja na zápis ale ja som to teda absolútne od neho nepozadovala. Ma to 2,5 hod cesty autom k nám /čiže len tak 5 hod presediet za volantom za jeden podpis, bez ktorého by škola prežila... /ale on aj tak prišiel a ani slovkom nič nepovedal, že by kvôli našej dcére nespravil.
Co sa tohoto tyka, tak rodicia maju predsa rovnake prava. Rovnako rozhoduju, do ktorej skolky a skoly dieta pojde a musia obidvaja podpisat, ze tam dieta moze chodit. A to je bez ohladu na to, komu je dieta zverene v tyzdni a komu chodi na vikendy, toto je o rodicoch, rodicovskych prav urcite otec len kvoli vzdialenosti urcite zbaveny nebol. A ano kontaktuju ked sa nieco v skolke stane - najprv matku, potom otca, 50km zas nie je na marse, autom je tam tiez do hodiny. V triede mozes samozrejme ucitelke povedat, ktore dni vyberas zo skolky malu ty, ktore dni ju MOZE vyberat otec vzhladom na dohodu sudu. Ale informacie na mail o dietati, co a kedy bude v skolke, ved to je normalne a neskodne, ze budu vzdy informovat aj jeho.
Vsade budes potrebovat aj jeho podpis, aj do skoly ked pojde. A pod. A to sa robi osobne.
Ked nastupy do skolky, este budes vypisovat karticku kde uvedies udaje, vratane lekarky a pod. a tam das len svoje cislo.
Ja si myslim, ze mu volali zamerne oni, lebo nevedia ake mate vztahy. U nas bola mamina, ktora prosila riaditelku, aby ona zavolala otcovi dietata, aby prisiel podpisat papiere, lebo on nesuhlasil so skolkou.... dnes ju pekne odvaza do tej skolky. ☺
My sme mali síce teraz zápis 1. do školy, ale je zákon, že rozhodnutie o prijatí si musia prevziať obaja rodičia, aj keď sme s manželom zobratí a bývame spolu, musela som to zobrať aj jemu ...
@anjelicek26 zatiaľ máme dobré vzťahy, no občas mu prepne a neviem čo od neho čakať. Pre to ma prekvapilo, že prijatie oznámili iba jemu. Keby mi to nepovie, tak čo by sme robili? Mňa vôbec nekontaktovali. Manželia sme neboli, súd nám iba odsúhlasil dohodu ktorú sme spísali pri rozchode ohľadom dcérky. Bojím sa, že ak sa niečo stane, že sa zraní, zavolajú jemu a aký má zmysel volať osobe ktorá je ďaleko? Matka by mala byť vždy prvá a áno potom aj otec.. ale tak snáď toto bola výnimočná situácia, že mňa úplne vynechali
@denisa0504 dohodni sa s riaditelkou, ale napriklad my to mame "podelene", deti chodia do roznych miest do skoly a jednu skolu ma blizsie muz, dve skoly mam blizsie ja, tak prioritne volaju tomu rodicovi, ked sa nedovolaju, volaju dalej na zozname (mame na zozname aj variantu 3 a 4, kto ich moze zobrat, poriesit, su to maminy spoluziakov). Neviem, preco sa bojis, ze zavolaju jemu? Aj keby, ved zavola hadam aj on tebe, ze sa nieco stalo, je to otazka minutky.
@denisa0504 komu je zverene dieta? Nie je pravda, ze matka by mala byt vzdy prva. Ak dieta nie je sudne zverene do jej starostlivosti, maju rovnake prava obaja rodicia. Ak si to ale uviedla v ziadosti, tak si to este s riaditelkou vykomunikuj.
@denisa0504 Pokiaľ nebudeš mať súdne rozhodnutie tak aj jeho budú môcť kedykoľvek kontaktovať. Nemôžeš vzdelávacej inšitúcii zakázať plniť niečo, načo majú právo a zároveň v tomto prípade aj povinnosť zo zákona. A aký to má zmysel? Opýtaj sa tých, ktorí o tom schválili zákon MŠ zato nemôže ona len plní to, čo má. A čo sa týka toho, že matka by mala byť VŽDY prvá nie je vôbec pravda matka voči otcovi nemá nadradenejšie postavenie ale obaja rodičia majú rovné, čo sa týka povinností a práv. Ak škôlku požiadaš aby primárne teba kontaktovali je to len na nich, či ťa budú rešpektovať alebo nie. To isté aj čo sa týka styku otca s dieťaťom ak by kedykoľvek prišiel vyzdvihnúť dieťa tak škôlka neskôr škola mu v tom nemôže brániť s výnimkou kedy by mal zákaz styku s dieťaťom.
@denisa0504 treba rozpravat s riaditelkou to, ze si uviedla v ziadosti ze otec byva inde neznamena, ze ste od seba.Kolko rodicov ma ine trvale pobyty.pre rozhodnutie vobec nemusite ist obaja vacsinou sa posielaju postou neviem co to maju za praktiky.ale k skolke a skole potrebujes suhlas oboch rodicov, ale je x rodin kde si vztahy zle a postaci im aj jeden podpis.Ved chod a vysvetli situaciu, ak sa malej stane uraz a on bude 100 km daleko ako to bude?mozes byt prioritne kontaktovana ty
Aj ak je zverene tebe, otec ma pravo rozhodovat v dolezitych veciach ako je napr vzdelanie, lekarska starostlivost atd. To by musel byt zbaveny rodicovskych prav a to asi nie je.
@felicita027 ahoj nevieš mi prosím ta poradiť ako to je, keď expriateľ si zmyslel že ide pre dieťa do škôlky, aj keď som mu jasne napísala že má prísť pre dieťa k nášmu domu? Súdom je dieťa zverene mne, styk s dieťaťom má neobmedzený. Ja ale nesúhlasím aby šiel do škôlky a myslím že mu nemôžu vydať dieťa. To môžem predsa len ja a zoznam ľudí ktorí som uviedla na začiatku roka, však? Nemôže si len tak zmysliet a ist a učiteľka nemôže len tak dať dieťa niekomu mimo zoznamu, hoci je to rodič
Ste rozvedení? Ak nie obaja máte na dieťa rovnaké práva a povinnosti takže je to jedno komu zavolajú. Ak ste spolu ani v manželstve neboli tak to tiež nič nemení na vašich právach a povinnostiach. Jediné čo môžeš urobiť je poprosiť MŠ nech primárne teba kontaktuje avšak vynútiť to nemáš ako ak nemáš dieťa súdnym rozhodnutím zverené výhrade vo svojej starostlivosti.