Dieta mi v septembri nastupi do sukromnej skolky, adaptacny proces maju taky, ze postupne zvysovat cas odlucenia od rodica, podla toho ako to dieta zvlada. Ja sa ale bojim, ze moje dieta, ktore je zvyknute byt stale so mnou, ze ani tu uvodnu hodinu nezvladne, resp ze len co mu poviem, ze on tam zostane a ja idem prec, ze on chyti srdcervuci hysak a bude sa driapat za mnou a snazit sa ujst. Co mam potom robit? To ho mam tam nechat aj ked tam bude vrieskat a revat? Pride mi to uplny opak toho, co sme sa snazili v nom budovat, ze v rodicoch ma stale oporu, ze neignorujeme jeho pocity ale pomahame mu ich spracovat.
@januska12323 stale bud so mnou alebo so svojim otcom.
Tak asi ešte nie je pripravený.. musíš ho tam dávať ?
Ak máte možnosti skúšajte u starkych, kamarátky atď. Nech nemá až taký šok prvý deň.
Možno budeš prekvapená a ani si nebude všímať, že ideš preč
Koľko má rokov? Musí ísť do škôlky?
ak chces napis mi spravu, dali nam zo skolky taku peknu 2-stranu ako sa pripravit atd. celkom zmysluplne
Povedz učiteľke aké máš obavy a ona ho zabaví.U nás boli prvý deň, dva rodičia s deťmi hodinu, dve.
Potom už same áno, aj plakali aj sa pýtali kedy prídu ...pohrali sa zabudli a zase znova.Je to prirodzené a učiteľka s tým rata.Taky je prvý mesiac náročný pre všetkých.Mozno budeš prekvapená, keď si zvykne lepšie ako čakáš.
Hlavne musíš byt ty psychicky pripravená, že ho tam necháš a, že chces, aby chodil do škôlky
Žiadne otázky poobede plakal si, chýbal si mi a podobne spýtas sa učiteľky aký bol.
My sme mali deti, ktoré aj 2 m chodili len na 3,4 hodiny, keď to nezvládli a plakali, nechceli jesť, piť tak ti niektorí vzdali, posunuli o pol rok.
Choď s ním niekedy do kútika a nechaj ho samého nebuď blízko povedz mu, že tak to bude aj v škôlke hračky, kamaráti a ty prídeš.
Keď ho chces dať inštitúcie musis rátať aj s plačom veď bol s tebou 3 r.Daj mu svoju hračku u nás boli povolene buď ich mali so sebou, alebo čakali v skrinke...obľúbené tričko.Tie deti majú enormný strach, že rodičia neprídu.Mne to srdce drasalo a to som si vždy myslela, že dcéra je na mňa naviazaná a uzkostliva.Tak hlavu hore bude to dobre, ale plač bude istotne.Oni, keď vidia, že plaču ostatní začnú plakať všetci.
Myslím v kútiku..., že nebudeš stáť pri ňom budeš z diaľky pozorovať ako sa hra nech sa otuka Už je veľký šikovný...po pár dňoch si nájde kamaráta, alebo sa nalipne na učiteľku a to bude jeho opora.
Oni sa aj tak v 3 r ešte hrajú každý sám málokedy vyhľadávajú spoločne hry to väčšinou až od 4 r.
Informuj sa v škôlke o detailoch adaptácie. U nás bolo nemysliteľné, aby dieťa neutíšiteľne plakalo. V prvé dni si malo dieťa vytvoriť vzťah s učiteľom, ktorý sa mu venoval, rodič tam bol kdesi v pozadí prítomný a dieťa za ním mohlo kedykoľvek ísť, ale rodič bol pasívny a nezasahoval do hry, pokiaľ si ho dieťa aktívne nevyžiadalo.
Neskôr rodič odišiel na krátku dobu, ktorá sa stále predlžovala. Počas adaptácie musel rodič byť ale dostupný tak, aby v prípade potreby dokázal do 15 minút prísť za dieťaťom. Ak dieťa plakalo a učiteľ ho nedokázal za krátku dobu utíšiť, volalo sa rodičovi.
@annm81 povodne bolo, ze prvy den je tam rodic s dietatom, teraz mi povedali, ze tam rodic nema byt. Zdovodnenie (ktore som pocula vo viacerych skolkach), ze tak je to pre deti jednoduchsie. Ja si ale skor myslim, ze tak je to jednoduchsie pre nich. Fakt, ked sa nad tym zamyslim, tak nechapem ako by z toho dieta nemalo byt v strese a revat, ked zrazu ma z nicoho nic zostat same s cudzimi ludmi. To je adaptacia sokom a podla mna to potom pre niektore deti skonci tak, ze to nezvladnu, pricom, keby tam rodic mohol byt, tak by to zvladli.
@domka222 bodaj by si mala pravdu,.ale ako ho poznam, este ani neodidem a uz bude jacat
Však ale to prežije. Možno začiatok bude ťažký ale potom si zvykne na to.
@januska12323 praveze moznosti nemame, rodina je daleko od nas a kamarati maju dost svojich starosti
Samozrejme, že to nie je pre dieťa ľahšie, je to len o neochote zariadenia. Škoda, že len málo škôlok na Slovensku je ochotných riešiť adaptáciu tak, aby to pre dieťa nebol priveľký stres. Nemám ti teda veľmi čo poradiť okrem toho, že to nejako budete musieť prežiť a dúfať, že to potomok zvládne. Do septembra máte ešte dva mesiace, trénuje to, že dieťa s niekým necháte a vysvetlite mu, že sa vrátite, nech vie, že tvoja neprítomnosť je len dočasná a vrátiš sa poň.
@annm81 dakujem za radu
Keď staršia nastupovala do škôlky, prakticky bola so mnou 24 hodín denne (muž chodil domov len na víkendy, v týždni bol pracovne preč). Pripravovala som ju na škôlku, pozitívne som ju motivovala, že tam budú iné deti, bude sa hrať, budú tam nové hračky a uistila som ju, že stále tam pre ňu budem, že na ňu čakám, kým sa pohrá. Od prvého dňa bola v škôlke celý deň. Nepýtala sa domov, aj keď som bola pripravená pre ňu okamžite ísť. Druhá tak isto, len tam to bolo jednoduchšie o to, že prostredie škôlky už poznala a mala tam sestru.
Nedaj mu vedieť, že to je odlúčenie, teš sa s ním, ako sa tam bude mať super, nedaj na sebe vedieť, že si z toho smutná… Mne to pomohlo, možno pomôže aj u vás. 😉
@gab1sol super, dakujem
Nebolo dieťa ani nikdy bez vás, rodičov, u starých rodičov? Povedzme na víkend. Možno by ste tak mohli skúsiť, ako by dieťa reagovalo. Jasné,že sú to starí rodičia, ktorých pozná, ale aj to by bolo pre neho niečo nové
@nicol_10 stari rodicia su prilis stari, resp nechcu s nim travit tolko casu, nemaju uz na male dieta trpezlivost a nervy, stale sme u nich s nim aj my a my sa s nim hrame a starame sa o neho, starki maximalne 10 min do dna
Doteraz bez teba nikdy nebol?