Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?
U nas davaju detom na striedacku k jedlu pit caje, mlieko, sirupovu vodu. Co im davaju pit pomimo to nemam prehlad. Mozes to riesit na rodicovskom, aby o tom rozhodli vsetci rodicia. Ale myslim, ze to co davaju k obedom moc neporiesis. Doma tiez pijeme cistu vodu 🙂
@lenkaalenka horsie by bolo, keby doma pila sirupovu vodu a v skolke jej davali z vodovodu. ved len staci povedat ucitelke, nedavajte jej, prosim, sirupovu, ale len cistu. neverim, ze by s tym bol problem.
@lenkaalenka to fakt chces vyclenit dieta z kolektivu koli sirupovej vode?Vies si predstavit ako bude krpcovi ked dostane cistu vodu a deti budu mat sladenu?To je kvapka sirupu taky problem ?
a inak nepiju len vodu.Maju caje,kakao,mlieko,rozne stavy ovocne k jedlu.Inak na celodenne pitie mali aspon nasi k dispozicii cistu vodu z barelu.
@lenkaalenka Napisem ti, ako taketo veci riesime u nas v skolke; kedze nie vsetky deti chceli pit cistu vodu, tak sme sa dohodli, ze z penazi obcianskeho zdruzdenia (ktore pri skolke posobi) budeme ciastocne hradit pitny rezim; t.j. kupujeme caje, ovocne dzusy. A deti dostavaju vodu, castokrat dzus riedeny vodou, caj a niekedy aj tu sirupovu vodu (ale tak riedenu, ze mozno laboratorny rozbor by ten sirup potvrdil). Plus prispievame na nakup ovocia kazdy mesiac, aby mali kazdy den aspon 1 ks - 1 jablko, hruska, nektarinka, marhula, maly strapec hrozna, 1 kiwi a pod. Vsetko samozrejme vyhovuje normam, je to po dohode s riaditelkou a vedúcou sk. jedalne. Veduca jedalne objednava a faktury chodia rovno na zdruzenie. Kupili sme aj nerezovu nadobu, aby mohli mat pitny rezim na dvore (nerez kvôli hygiene), este k tomu aj drzi teplotu.
@lenkaalenka u nás sa to tiež riešilo, lebo niektoré matky nechceli, aby deti pili sirupovú vodu a sladký čaj, no nevyriešilo sa nič, lebo sa dal podpisovať papier, kto s tým súhlasí a bohužiaľ vačšia polovica rodičov má deti naučené na sladké vody, takže tých pár, čo chceli čistú vodu má smolu, mne to tiež vadí, ale nič s tým neurobím, učiteľky nie sú ochotné dať mojemu dieťaťu osobitne čistú, ved je tam čaj (presladený samozrejme) Aj malý sa mi sťažoval, že v školke nemajú vodičku, len čaj a ten mu veľmi nechutí, doma pije nesladený, ach jaj kedy sa toto naše myslenie zmení
@bianca Moj malý by chcel vodu čistú piť, ale nedajú mu, on sladkú nemá rád a teraz v tých horúčavách preto aj málo pije v školke, lebo sladká mu nechutí. Na celodenné pitie majú sladký čaj, nie vodu. 😠
@lenkaalenka
my sme ako deti pili malinovky, jedli mastny chlieb a hranolky, pili sladene caje a nic nam nieje. 2 dcl sirupovej vody denne dietatu urcite neuskodi a nepriberie z toho a ani sa mu z toho nepokazia zuby. mozete poziadat aby vasmu dietatu davali len cistu vodu, ale ako sa bude potom citit, ked budu mat vsetky malinovku farebnu a ono len cistu vodu?
@stanislavao U nás to nie sú len 2dcl denne, ale celý boží den pijú len sladený čaj a sladené sirupové vody, takže dakujem pekne za taký pitný režim. Hlavne, že v každom časopise píšu, že nedávajte deťom sladené nápoje, bla bla...
U nas v skolke tiez davali ale myslim, ze cistu vodu by ziadne dieta nevypilo.
@lilimoni Akože takéto zmýšľanie nechápem, moje deti milujú čistú vodu a ja tiež ako decko som ju pila na litre a pijem ju aj teraz. Ja zase nechápem, prečo je taký problém dať im v školke k dispozícii čistú vodu, ale tak sme na Slovensku.
@janickacrazy presne tak, vacsina matiek si bohuzial neuvedomuje nasledky ako obezita a vsetky jej priznaky + potom sa cuduju, preco maju ich deti pokazene zuby 😠
@janickacrazy no u nas piju vodu, aj vonku ked su maju len cistu vodu. malinovku maju len k obedu. ale tak to su take smiesne koncentracie, ze to sladke ani nieje.
@stanislavao nic nam nieje?? To snad nemyslis vazne....pozri sa okolo seba kolko percent populacie je obeznych ved to je alarmujuce cislo. A zacina to prave kvoli sladenym napojom.
Moje dieta sice este nechodi do skolky,ale ked raz bude nedopustim aby tam do nej pchali sladke vody a podobny sajrajt. Myslim si,ze za cely zivot sa naje a napije sladkeho az-az ale v takomto malom veku som rozhodne proti. Spravne stravovacie navyky treba podchytit uz v rannom veku lebo potom je to velmi tazke menit. Ja by som trvala na tom aby malo moje dieta k dispozicii aj cistu vodu v skolke ked je tak zvyknute z domu..
@janickacrazy moja tiez bez problemov vodu. Ale hold ked ostatne deti naucili na sirup rodicia 🙄 ale vonku na dvore davali vodu a moja si chodila sama capovat vodu po pohara do kupelne v skolke.
@tehulka2011 ako deti sme pili sirup na litre a stale a nie sme ani obezne a nemame ani pokazene zuby. takze to vobec nieje z malinovky. deti na malo hybu a preto su obezne a nie z malinovky.
@srnka1122 to si myslite, ze si sadnete v skolke k dietatu a budete kontrolovat, co pije a je? to snad nemyslite vazne. deti v skolke piju sladene napoje, maju sladkosti a neviem preco by deti mali byt o to ochudobnene. ved to nepiju a nejedia non stop. ved ale vsetko s mierou. ludia nie su obezny kvoli malinovke v skolke.
Moju v skolke naucili na sirup a je chudunka a zubky ma biele a bez kazu. Ale vsak v skolke treba povedat aby vodu davali a jie sladke pit.
Suhlasim s nazorom, ze voda je na smed lepsia ako sladke 🙂
u nas je sirup vynimocne vždy je to uvedene v jedalnom listku,je to cca 2 max 3x do týždna, pocas dna maju prevarenu vodu,popripade 100% jablkovu štavu,striedaju to s čajom,mliekom vždy uvedene v jedalnom listku na stravovanie je vždy rada kde su vo väčšine rodičia pokial sa oni zhodnu že sirup nebude tak nebude bez ich suhlasu sa to nezmeni zatial je to len na učitelke a kucharke,u nas mala mamička požiadavku aby dieťaťu zohrievali pred podaním vody vždy hrncek v mikrovlnke neviem ci to zdravšie ale teda ucitelky mali dosť,ak by to robili každemu tak zohrievaju len hrnceky,oni same detom neradi davaju sladene napoje tie čo maju su schvalene ministerstvom,deti su v školke velmi aktívne,nesedia tam celých 8h. maju aktivity,cvičenia,ihrisko, ak prší u nás majú rozne cvičenia čiže so sirupu 3x za týžden určite nepriberú a nakolko ich strava nieje vysokoenergická a polovica detí v škôlke odmieta jesť lebo je sfsajnovelá v podstatne nemajú žiadny prísun cukru,čiže trošku cukru im neuškodí.mne dcera v školke vydržala neraz nejesť aj celý den,neje maslo,syry,natierky nič mliečne okrem kakaa ak bolo maslo na vianočke nejedla ani to až nam minuli rok potrvrdili alergiu na kravske mlieko,soju takže chvala bohuže mliečne vyrobky odmietala inak by to bola katastrofa i ked bola kedže za 2 roky bola v školke pre choroby tak cca 3 mesiace,teraz jej jedlo donašam snažila som sa prisposobiť ich jedalničku stravu,efekt kopa penazi v koši,dieťa hladné,tak jej donašam jedlo také ktoré viem že zje a je poživatelné.
@lenkaalenka presne nad týmto krútim hlavou, odkedy chodí syn do škôlky. Tiež som ho učila výlučne na čistú vodu a 100% ovocné alebo ovocno-zeleninové šťavy. A v škôlke prásk sirup.... Je to tam tak zaužívané, každý donesie na pol roka jednu fľašu sirupu a to im dávajú. Takisto mlieko - syn má intoleranciu na laktózu. Zistenú domácim testom. Chceli papier od doktorky, ale našťastie si syn zakaždým vypýtal vodu alebo čajík, tak mu nakoniec prestali mlieko dávať - aj bez potvrdenia od lekára 😀
Co pomoze autorke vediet ze v niektorych skolkach napr. tej nasej sme mali cely den automat na pitnu vodu, a deti kazdy svoj poharik z domu s menom aj obrazkom na tacke a ked len cez den chceli, mohli si volne capovat. My sme k tomu ale uz prisli ako slepe kura k zrnu, vybojovali to rodicia pred nami roky. Toto jej ale nepomoze.
Ked ma clovek dieta v skolke kde je toto zatial nepriechodne, moze to navrhnut na rodicku, ked sa ale nestretne s podporou, moze akurat tak dalej sukromne ndavat, ale hlavou mur neprerazi. Ak nie je bohaty sponzor, ktory tam ten vodny automat rovno dojde nechat nainstalovat.
Este som chcela dodat ze sirupova voda je este pomerne neskodny spas, oproti tomu ze, a to som uz pocula od viacerych hodnovernych zdrojov blizkych ucitelkam v BA skolkach je pomerne beznou praxou v dost skolkach, ze ucitelky deti motivuju k zelanemu spravaniu sladkostami, tymi najlacnejsimi, bezne ich nimi uplacaju vraci dna. Deti to doma ani nemaju hovorit a casto nehovoria. Rodicia sa obcas ani nedozvedia ako to realne frci. 🙄
@snopkulka bohužial oni naozaj potrebuju papier od alergologičky maju predpisi z ministerstva školstva nemožu nap. skladovať jedlo pokial nemaju žiadosť o donašku jedla ktorú musí pri kontrole hygieny preukázať,uplne stačí aby ti alegologička potvrdila alergiu podáš si žiadosť ak ma alergiu na laktozu tak mu nemožu podávať 80% jedla čo tam majú kedže kravské mlieko používajú do všetkého tak ako syry-natierky denne,polievky prívarky-mlieko,buchty,puding,musli,jogurty v mš majú mliečne veci denno denne , ona má nastanovené limity ak ma počet detí xx musí vydať tolko potravin nemože sama od seba určovať čo komu dá detí je strašne vela u nás urobili výnimku dieťaťu bez potvrdenia skladovali jedlo,mamička sa ohradila tým že potvrdenie donesie bola tam hygiena dostali pokutu a platili to kuchárky zo svojho,dosť sme sa o tom rozpravali mame fajn kucharku mne alergologicka napísala alergia na kravsku bielkovinu neodporuca mliečne vyrobky nahradiť kyslomliečnymi čo som odmietla naštastie v mš ich nemaju uplne takže všetko nosím ale bez potvrdenia by to nešlo.
@snopkulka u nás tiež nemajú problém nenutia deti na silu pokial sme nemali potvrdenú alergiu ked nechcela jednoducho nejedla nikto ju nenutil za čo som strašne vdačná nie všade sa to dá,a teraz naozaj kucharka nam hned povedala že zrusime obedy uplne lebo mlieko použiva denne aj vyrobky z nich,rok sme len donašali čo nemohla kedže oni maju strašne vela celozrneho pečiva,atd vo všetkom je soja,chlieb neviem aký maju ale vo vačšine je tiež soja,musli detto no proste lara može len biele pečivo,chlieb aj to z domacich pekarni a toho oni maju strašne malo,mi máme v rade rodičov velmi zdravo založených rodičov i ked tak vela tmavého pečiva je skor na škodu deti majú z neho zápchy a naozaj viac detí tam má problémi s kakaním.
U nás v škole si deti samé popýtali, že chcú mať čistú vodu. Tak teraz majú stále na výber. Čistú vodu alebo iný nápoj (čaj, citronádu, sirupovú vodu, mlieko a pod.). Podľa mňa stačí poprosiť a vyjdú vám v ústrety. 🙂
U nas deti maju v triede stolcek s poharikmi, maju na nich znacky ako na skrinkach a tam maju vacsninou v zime caj v termoske, v lete malinovku, same deti si capuju. Ale videla som, ze niektore deti si prinesu flasu s vodou (take tie detske flasticky na vodu, co si rozpoznaju kazdy svoju) a polozia si ju rano na stolcek a teda cez den, ked su smadne piju to svoje. Podla mna by proti tomu nic nemali pani ucitelky, treba sa spytat. Poobede na dvore tiez vezme pani ucitelka tie pohariky na tacke von... nie je problem tam tu flasu prilozit a ustriehnut si pri vyberani dietata, aby si ju vzalo domov a na druhy den zase donieslo...
Preboha hádam sa pre trochu vody so sirupom neotrávi. Och netreba to zveličovať. Moje obe deti chodli do klasickej škôlky, pili ani neviem, ak nechceli nepili, neumreli preto, aj doma pijú aj také aj také, keď sa deti hýbu, nežerú sladkosti 5 krát denne tak vyzerajú normálne. 😠
Ja si myslím že sirupová voda nemôže byť až taká katastrofa a tiež ju nepijú stále ale presne je striedaná s čajom,džúsmi...a na zuby sú podľa mňa ešte horšie džúsi pretože sú sladšie...obezitu tiež nespôsobuje tá trocha sirupu ale málo pohybu...keď si neželáte aby vaše dieťa pilo také veci tak si to žiadajte a nemyslím si že by vám nevyhoveli...ale zamyslite sa či aj vy celý deň stále počas roka pijete iba vodu. či si nedáte každý deň kávu aj niektoré 2-3x denne,alebo občas vínko,džus,čaj... prečo chcete od dieťaťa niečo čo vy nerobíte? aj vám rodičia v detstve dávali iba čistú vodu alebo nesladený čaj???buďťe mu teda príkladom vy ...podľa mňa sa už v tejto dobe riešia nech sa niekto neurazí banality...vadia im takéto veci ale to že dieťa sedí za telkou aj niekoľko hodín, že namiesto toho aby išli vonku sedia za počítačom a knižku ani nevidia,že 10 ročné deti si nevedia ani zaviazať šnúrky na topánkach, miesto skákania vonku čučia do mobilu a počúvajú Rytmusa ,Kontrafakt a podobné nezmysli je úplne v poriadku. Miesto toho aby rodičia išli s deťmi vonku k vode alebo len tak sa prejsť do lesa idú do nákupného centra ,veď tam sa pohrajú a ja si s ockom dám kávičku je v poriadku...ale to je dnešný moderný trend ktorý ja asi nikdy nepochopím...
@lenkaalenka a moja je tiez naucena na vodu, v skolke je k obedu sirup ale aj ked ho ma pred nosom nevypije bo je to sladke nechutne a radsej pije vodu z flase kt. Jej davam do skrinky, az sa niekedy aj stane ze sirup vypije nerobim vedu bo viem ze to deci za 3d je ok. Davaj aj ty flasu s vodou, popros ucitelku ze ked chce dueta radsej vodu nech daju vodu ale dovolia vypit z flase. Reci typu vyclenit decko kvoli deci sirupu beriem s rehotom lebo nik decko nevyclenuje ale niektorym ten sirup/stava/caj nechuti tak radsej nech ho ucky nechaju smadne? Alebo nech detom davaju 2 pohare, 1 so sirupom, druhy s vodou. Ano aj ja pijem obcas hriesnu coca colu ale vcera sme boli,, na pive,, dala som krpani ochutnat vineu a naplo ju a zaliala to rychlo cistou vodou pretoze jednoducho nevypije nic okrem vody takze niekedy su to neni nezmysli rodicov ale proste deti co,, bohuzial,, piju len trapnu vodu namiesto zabovozelenej vody 😁😈😉
@lenkaalenka to sa treba opytat v skolke a trvat na tom,ee nech im take nedavaju. Zalezi uz len od vedenia,ako sa k tomu postavi. Bolo by fajn,kebyze je vas viac.
Co ja viem,nasi mavaju len k jedlu obcas take na striedacku s cajom,ale pocas dna maju k dispozicii len vodu.