Ahojte.Potrebujem vás pohľad......
Syn jedinacik má 4,5 roka, všetko ôk, jedine začal neskôr rozprávať, obdobie vzdoru nebolo slabe-no prešli sme to s úspechom...
Chodí už rok a pol do skolky...prvý rok ôk,po roku keďže tam chyba stredná trieda, zaradili ho k predškolskom doslova do poctu, nerobilo to dobro tak sme po 4 mesiacoch dali opäť do malej triedy-hodnotíme to ako dobre rozhodnutie.
Syn je pohybovo zdatný, baví to veľmi pocitanie-vie do 50 a so zavahanim do 100, je šikovný, bystrý, ľudský....🤷♀️🤷♀️🤷♀️no neznáša a nevie kresliť- po mne ja kreslím ako prvacka🙉
A to je kameň urazu-tie 4 mesiace u predskolakov sa trápil, učiteľky na kreslenie až veľmi dbali-viem jemná motorika, nácvik uchopu....deti najma baby sa mu začali posmievat že to nevie robí čarbanice....malý bol z toho nešťastný....snažíme sa denne milo s ním robiť, poctivo maľujeme, je tam zlepšenie....
Dnes sme sa hrali, rozprávali o škole, hovorila som mu ze tam deti dostanú známky za výkon od 1-5 a on mi vraví ze bude mávať 5 lebo on vie iba čarbanice 🥺🥺🥺mne srdce puklo...
Je tam evidentne blok-co ďalej?
Ja uvažujem že ako predskolaka ho dám do inej škôlky...ja chápem ze nácvik je dôležitý ale sebavedomie ešte viac, aby tam 3 hodiny každý d
eň kreslili sa mi zdá dosť....bojím sa ho vrátiť k tým ucitelkam, čo by ste robili??
Vďaka
inak nie na kazdej skole sa vytvarna (a aj ostatne vychovy) znamkuju, u nas maju deti len, ze absolvovali
Niektoré deti, najmä chlapci vôbec nemajú vzťah ku kresleniu. Bodka. Netrápiť sa. Chváliť, každý obraz je krásny a nádherný. Vystaviť každú čarbanicu v kuchyni (tak mám ja), lebo mamičke sa tvoj obrázok veľmi páči. Tá jemná motorika bude v škole potrebná, ale netreba mu to ešte vešať na nos. Teraz sa má tešiť, nech čarbe, len nech má ceruzku v ruke. 🙂 Možno by stačilo preradiť do mladšej skupiny. Predškoláci predsa riešia už prípravu do školy, to už vôbec nie je také zábavné.
Vysvetlit mu, ze kazdy ma talent na nieco ine, ze on je sikovny v tom a v tom a niekto zas vie pekne kreslit 🤷🏼♀️ rovnako, ze vysmievanie je skarede a nejake argumenty aby sa vedel nabuduce obranit. Ja mam 3 rocnu a tiez kreslia ale skor grafomotoricke cvicenia robia a nie domceky, slniecka zvieratka atd. Ju bavia rozne aktivity zosity, ale teda samotne kreslenie na papier tiez velmi nie. Vidno, ze ti na malom zalezi a staras sa aj o jeho emocionalnu stranku, ale niekedy treba deti nechat trosicku “zabojovat” aj same.
Opýtať sa ho keď nakresli, či sa mu obrázok páči. Ak povie že áno vyzdvihnúť čo sa tebe páči na ňom, zavesiť na viditeľné miesto. Ak povie že sa mu nepáči, opýtať sa čo by nabudúce nakreslil ináč aby sa mu páčil. A tiež pochváliť čo sa tebe páči.
A vysvetliť že neexistujú škaredé obrázky, a že je úplne normálne že sa každému jeho obrázok nebude páčiť. Dôležité je, že sa páči jemu, že ho nakreslil najkrajšie ako vedel.
3 hodiny nie je reálne, aby kreslili.Vobec mu nehovor o známkach načo?v prvej triede aj tak dostane pečiatku.Prilis to prežívas🙂
Ďakujem za odpovede.
Áno, tie známky k tomu sa už vracať nebudem.
Pravdu ze to nechať viac naňho,aby sa branil to aj robím, no konkrétne s týmto kreslenim mi dostal v skolke blok, ked som s nim bola na MD kreslil lepšie ako teraz tak som z toho hotová, lebo je to potrebné pre školu....
Ako ho naučiť aby sa bránil v tomto?
A preco si nekreslite doma? Da sa to naucit
@dadis čítali ste prosím celý môj opis?
Véd píšem že denne s ním maľujeme
Dá sa to naučiť?no to dúfam, ak máte fajn tipy, sem s nimi, budem len rada
Aha, prepac, asi som to prehliadla. Pokracujte, ono sa aj tak pisanie precenuje, ale jemnu motoriku tym rozviniete, Nemusi krasne kreslit, ani pisat, ale motorika sa mu zide..a je to aj zabava
moj bude mat 5r tiez nerad kresli, tak robime rozne grafomotoricke cvicenia, to ho bavi. trenuje si uchop a ma dobry pocit zo seba, lebo to mu ide. postupne zacal v skolke aj doma aj trocha kreslit - nechce to robit dlho, ale nieco predsa. nastastie maju strednu triedu, tak na to az tak netlacia. a zacal teraz namiesto kreslenia pisat 🙄
@dadis 😉...ja uz polroka nonstop s nim maľujem, pritom som to nenávidela.......ja osobne som sa už zlepšila tiež🙈🙈 aj manžel je v šoku že ako zrazu kreslím....stačí si len všímať detaily, keďže ja sa pozerám na všetko ako celok....manžel ho už naučil krasne uchop, pekne ma ruku položenú,drží 3 prstami ale problém je ze dlho nevydrží, nevymaluje celú plochu ale len 70% viac ani za nič, z kreslenia mu ide kruh, čiara, ale také že srdce to vôbec....temperky ma rad, aj fixky ale ceruzky najmenej...sam si vsak nemaluje dobrovolne ani raz, vždy musím byť pri nom vtedy .......samozrejme sa pred ním tvárim že to je najväčšia zábava😇
Je obrovský rozdiel 4,5 r a predskolak aj pol roka, rok veď niektorým zle vychádzajú roky...stiahni z webu nejaké ľahké predlohy panacikov, auto, omaľovánky vlnovky a skúšajte.Ja by som to vôbec nerobila denne znechutis mu to a už nikdy mu nehovor o známkach, lebo vie, že nevie pekne kresliť a teraz sa už podceňuje, že on dostane 5
S nejakými krivdami, poznamkami spolužiakov, alebo pochopením, že nemôže byť vo všetko dobrý sa stretne veľa x v živote
Mala si mu povedať natrenujeme to, ale si úžasný v matematike, športe .
Ty si tu uz raz pisala,ze? Ja som ucila syna kreslit jednoduche obrazky - kvietok, slnko, dom, lienku, motyla... nakreslila som to co najjednoduchsie a vyzvala ho, aby to zopakoval.
Niekedy ostanem vyvalena,ako nieco pekne nakresli, a niekedy je to dielo slabsie. Napriklad by mal ako predskolak vediet postavu s ocami, nosom, ustami, usami, ruky s prstami, nohy. Nevie to uplne dokonale, ale ani sa to nechce naucit lepsie. Je to chlapec, kreslenie ho nebavi, zmierila som sa s tym. Jeho rovnako stara sesternica kresli krasne princezny a zvieratká... no a co. Zato zasa stale nevie bicyklovať 🤣
Bolo by dobre, keby si poslala jeho kresby, aby sme mali predstavu, ako mu to ide.
Najma ho nenut maľovať, ak ho to nebavi.
@deedol ďakujem, to je super ze chce aj sam a este aj písať, pekne....aké cvičenia robíte?nejaké zošity?.....moj na prekvapenie pekne rovno strihá, aspoň dačo...
Prosím ťa, to dieťa ma ešte dosť času nato, aby sa v tom zlepšilo. A to načo 4,5 ročnému rozprávaš že bude hodnotený? Načo mu vôbec bola táto informácia? Odporúčam zmeniť svoj postoj voči tomu
Načo ho trápiš??? Že srdce! Veď to ani prváci nevedia. Si príliš premotivovaná. Nechaj ho žiť život 4 ročného dieťaťa. Načo s ním kresliť každý deň? berieš mu radosť zo života. Rýchlo majte ďalšie 2 deti, lebo ho totálne znechutíš.
@zorkahorka áno, radila som sa vtedy ci ho vrátiť do malej triedy-nastastie sme ho vrátili....lebo to bolo fakt zlé, škoda tej strednej triedy, malo by to byt normál.....
Skúsim niečo odfotiť, no je to fakt fakt slabé....ja aj skúšam že namalujem niečo a vyzvem ho no robí vtedy cirkus....ze nie nie nie....občas sa chytí, no ale he to hlboko podpriemerné
niekedy keď si predstavím že ma niekto dieťa co si ide na 15 min kresliť a rodič ma kľud,och to musí byť paráda....
mame toho doma vela, napr. montessori ediciu s nalepkami, nieco z lidla, nieco z pepca, aj roztancovane fixky ci ako sa to vola (albi), ale tie moc nechce... bavia ho take tie logicke ulohy, kde nemusi pisat/kreslit vela, ale tym padom pri tom vydrzi dlhsie, takze ten uchop vlastne aj tak trenuje. inak nerad aj vyfarbuje, to ma v skolke ako za trest :D
ak chces, mozem ti zajtra odfotit, co mame, aj tak som to chcela upratat a pretriedit 🙂
@hipuska
@loliki hrali sme roll play na školu, tak to bola taka náhoda, tým ze ma rad čísla, mi to tak napadlo, že tam deti dostávajú známky-cisla, nebolo to tak ze som mu to cielene chcela poveda, len už začal vyzvedat kedy je číslo 1 kedy 5, tak som mu v skratke povedala ze 1 je najlepšie a 5 najhoršie, potom si to tak spojil....jasne ze som mu povedala ze dovtedy ma ešte plno času a ze mu to ide lepšie a leosue6
Véd keď majú deti starších súrodencov tak sa tiež dozvedia že v skoke sú známky...azda to nie je tajná informácia.
@deedol to by som veľmi uvítala, ďakujem
inak aj moj ma rad cisla 🙂)
kludne mi napis aj sukromne, ja tebe nemozem, kedze si anonymne. poradim aj nejake zosity s cislami 🙂
@autorka podla mna mas velke ocakavania a privelmi si sa upriamila na jeho blok v kresleni. Cim viac mu to kreslenue budes akokolvek pripominat, tym to bude horsie. Uplne by som to vzdala, on sa podla mna casom chyti sam.
Mozno by som skusila zosity s ulohami - hladat rozdiely, bludiska... tam si tiez precvici ruku, odvedies jeho pozornost inam a zaroven kresli i nekresli. Moj syn sa takto naucil par pismen, lebo ich bolo treba niekde vpisat. Uz ich vie aj pomenovať
moj 8rocny kresli..ako kresli. :D a to kresli, maluje odmalicka- papiere, platna, steny. avsak-nechodil do klasickej skolky/mali sme lesny klub/, ziadne hodnotenia, nechavala som ho byt tvorivym tak ako to on citil, nikdy som mu nevravela -toto musi byt tak alebo tak ,tu nesmies ist za ciaru a pod.
mali sme aj predskolsky rocnik formou domaceho vzdelavania-obtahovanie tych klukatych ciar, co sme mali vypracovat pracovne zosity, ho vobec nebavilo.
a na skuskach nikto neriesil to ako kresli.
teraz je prvak- tiez DV a vsetko mu ide uplne super-aj pisanie, napriek tomu, ze si kreslil stale po svojom.akurat tento tyzden mi tu zacal kreslit a pisat komiksy ;)
nechala by som ho tak a skor s nim riesila to, ze to hodnotenie nie je az tak dolezite, ze dolezite je to,ze ho to naplna a robi to rad,toako sa pri tom citi v danej chvili, nie zameriavat sa az tak na vysledok-dobre/zle,pekne /nepekene... ,skor na proces... . skuste ine formy tvorenia,kde moze zapajat ruky, tam sa tiez rozvija... modelovanie-hlinu , plstenie , sitie, malovat sa da rozne tiez... mozno aj teba bude bavit nieco ine viac s nim a ked uvidi teba, ze si do toho vnorena, bude sa chciet zapojit aj on...;)
@michu_ ďakujem, no ja som premotivovana bifloška, čo som vždy mala 1, takže toto nechcem u malého,viem aké je to ťažké stále sa hnať za vysledkami ... pracujem na sebe a nechcem aby maly isiel mojou cestou.....v pohode prijmem aj jeho priemerne známky...no ide mi o jeho sebavedomie, že už teraz sa vníma ako "som najslabší " lebo mu to par dievcat povedalo, chcem aby to prekonal a aby dosiahol v tomto aspoň priemer, teraz je to fakt slabucke....
@zorkahorka no sme teraz na chorej, tak je to intenzívne, bežné dni to až tak nehrotim 😉
Držím palce, je to to jeden komponent a neznamená to, ze bude neúspešný. Ja sa venujem roky deťom a mnoho z nich má slabú kresbu a v inom vynikajú. Ale samozrejme ako milujúcu mamu ta chápem. Treba s dieťatkom trosku popracovať na sebadôvere. A ešte ta možno pobavím. Robím výskum, kde sa vyhodnocuje kresba, keďže mi 2 deti na záverečnom testovaní chýbali, tak som nakreslila tie 2 testy ja a psychologická na nich dala hodnotenie:hlboký podpriemer🤭. A radšej ani nepisem na akej pozícii pracujem.
Malá je síce prváčka už ale jej pani učitelka hovorí že jej padajú písmenká. Neraz prišla nešťastná že len jej to hovorí tak sme jej vysvetlili že každý má talent na niečo iné. Ona vie dobre matematiku a čítanie jej celkom ide a nieko pekne píše. A vysvetlili sme jej, že písmo sa zmeniť nedá, keďže jej mama tak isto tak píše. Čím viac písmenok, tým viac škriabe ako kocúr 🙂 Hlavne ho motivuj ;) má 4.5 za rok a pol sa toho vie veľa zmeniť 🙂
Ved nemaľujte, rúčky môže cvičiť aj o ak: daj mu mlieť kávu ručným mlyncekom, lepiť modely, sadru... v montessori škôlkach bežná prax
Ako keby som toto ja bola pisala. Maly je šikovný, co vravia stále aj učiteľky v škôlke, kreslenie je ale hlboko pod priemer. Mne je to kus luto, ja som ako predskolak robila talentovky do výtvarnej triedy a môjmu je kreslenie uplne fuk. Trápime sa s jednoduchým panáčikom a tiez mi stále vraví ako to on nedokáže. Lepi, obťahuje čiary, modeluje, vymalovavanie sa zlepšilo trochu, neviem ho uz ale nijak inak motivovať kreslit. Uchop vie ale zo zásady to nechce robiť, musim ho napomenut. Mladsia o dva roky ta vydrzi kreslit ovela dlhsie. Myslim ze je naozaj rozdiel chlapci a dievčatá.
Myslím ,že mu to treba vysvetliť nejako ,aby nebol smutný ,nemal ten blok ... Aj s učiteľkami sa porozprávať . Ani iná škôlka nie je zlý nápad .