Šikovné skoro 5 ročné dieťa

khuliniova
3. jan 2022

Ahojte.. Mam synceka, teraz na konci mesiaca bude mat 5 rokov.. Od 3rokov pozná pismena, doteraz neviem odkiaľ.. Vie počítať minimalne do 100..veľmi ho bavia jazyky, taký zaklad vie anglicky, nemecky, španielsky, ruština.. Momentálne chodí zamnou s textami a prichádza nato ako spajat písmená do slova, teda čítať... Zaujima ho cas, chce sa naučiť kolko je hodin.. Vsetko je to v poriadku.,su to veci ktoré sa ucil z vlastnej iniciativy, mi velkaci sme mu k tomu len dopomohli.. No mam obavy co bude v škole.. Jednoduchá matematika mu ide.. Este mame predsebou okrem aktuálneho školského roka dalsi nasledujúci.. Su to veci ktoré sa ucia deti v prvej triede.. Mamicky ktore mate taketo múdre detičky nedali ste ich skor do skoly alebo nepostúpili nejake vyšetrenia u psychológa kedze do školy ho sama od seba dat nemozem ked ma pred sebou este predskolu.. Ďakujem

daddyasmr
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
3. jan 2022

@khuliniova skôr by som pouvazovala o škole pre nadané deti. Aj ti ho odtestuju a určia vysku IQ.

khuliniova
autor
3. jan 2022

@pribinak myslíte, ze nechať ho este v škôlke ten cas ktory tam ma chodiť a potom vyskúšať tuto možnosť o ktorej píšete?

deedol
3. jan 2022

pripojim sa len pre zaujimavost, moj pozna pismena asi od 2r. teraz ma 3,5r a vie citat jednoduche slova pisane velkymi tlacenymi pismenami. zacal trocha riesit male, ale este ich nevie. vie napocitat do kolko chce (najdalej sa dostal po 500+, potom sa mu uz nechcelo), vie scitovat (aj cez desiatku, aj viacero cisel za sebou), trocha odcitovat, trocha nasobit. ale mne sa zda, ze je cca "v norme", lebo zas ine veci nevie (napr. kreslit) a ma teraz proste matematicke obdobie, tak to beriem s rezervou, ale som zvedava, co ti poradia 🙂 inak tie jazyky, co pises, to znie super, mate v rodine inak hovoriacich, ze to nejako pochytil, ci z nejakych videi? 🙂

mauduska
3. jan 2022

určite by som zvážila školu pre nadané deti alebo aspoň triedu. Ak by sa to ešte dalo vybaviť a syn nie je veľmi detský, tak by som ho od septembra dala aj do školy.. hlavne sa nespoliehajte, že škola mu dá čo potrebuje, väčšina škôl na nadané deti kašle, musíte ho aj vy zapisovať na olympiády a pod z vlastnej iniciatívy potom

lenka2710
3. jan 2022

@khuliniova ahojik, moja vedela presne to co tvoj v 5 rokoch, sama sa naučila čítať, naratat do 100,počítať príklady, angličtinu vedela, dokonca ten základ aj zo španielčiny! Je októbrová, takže išla do školy neskôr, ani som neuvažovala dávať ju skôr! Teraz je z nej prvacka, učiteľka ju veľmi chváli, čítať vie krásne, písať sa samozrejme musela naučiť, to som ju ani učiť nechcela, tlačené vedela, ale písané nie, tak isto ani matika jej nerobí problém! Ale ma super pani učiteľku a aj škola je trosku na vyššej úrovni, ako sú školy v okolitých dedinách, pritom osnovy by mali byť rovnaké, ale u nás preberajú veci aj nad rámec toho co by mali, keď tak z okolia počúvam, aj na angličtinu majú super učiteľov, ktorí naozaj naučia! Plus ma krúžky, teda mala pokiaľ ich zase nezrusili! Veľa ľudí mi vravelo, že sa bude v škole nudiť a bude vyrušovať, vôbec to tak nieje! Ani úlohy s ňou nepíšem, všetko si robí od začiatku roka sama, som na ňu veľmi pyšná ☺️☺️

dusankomoj
3. jan 2022

@khuliniova mám takú dcéru( 4r vedela kompletne čítať a písať,vedela čo sú kvadrilióny...) absolvolala psychotesty,ale na odporučenie zo škôlky. Nestačilo,že som si povedala aká je šikovná. Dnešné deti sú všeobecne šikovnejšie,pretože majú podnety zo všetkých strán. Mám aj syna teraz má 4r,tiež pozná abecedu kompletne,aj v angličtine, ovláda všetku dostupnú elektroniku...,☝ ale,keď to porovnám s dcérou,tak poznať,že tie vedomosti u neho sú také všednejšie. Ak si naozaj predvedčená,že syn je nadpriemerne inteligentný,tak sa obráť na nejakého odborníka a on ti poradí,čo ďalej.

khuliniova
autor
3. jan 2022

@deedol mozno aj toto je naozaj norma primerana ale ak nie bola by som veľmi rada keby sa vyvijal a rozvijal na svojej urovni... Moj syn vie aj kreslit velmi pekne.. Ale zase ho moc neberu športové aktivity... No jazyky u nas nie.. Ja som ho zacala ucit angličtinu, jednoduché vyrazy farby cisla... A chytilo ho to..

lenka2710
3. jan 2022

@khuliniova a u nás také ako škola alebo trieda pre nadané deti nieje, musela by som s nou chodiť možno až do krajského mesta, ak máš ty takú možnosť, tak by som to urcite zvážila

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jana_eyre_2
3. jan 2022

Mala.som takú dcéru, teraz je 2hacka a má 8rokov.. v 5tich čítala a písala tlačeným, chápala jednoduchym počtom.. sama sa učila, ťahal ju aj brat čo bol prvák, tak ona odkukavala.. vždy od bábätka bola trocha popredu, od určitého času dobehla svojho o rok a pol staršieho brata.. keďže je októbrová, nastúpila do školy až ako takmer 7r.. v predposlednom ročníku mi pár učiteliek vravelo či by som ju dala skôr do školy, nakoniec som sa rozhodla to nieriesit a šla tak ako mala.. a ja som rada, napriek tomu že veci vedela, tak ju škola nenudí, je z nej stále nadšená a je spokojná.. veľmi rada číta a pise (má prečítaných už asi 20 kníh aj pre staršie deti.. pre ilustráciu teraz číta HP 5tku) ale nič jej neušlo, je to dobré tak ako to je.. keď ju bude učenie naďalej baviť, budem veľmi rada.. keďže ja som mala vseliake dys a mala som problémy v škole, tak ma o to viac teší že jej to ide..

Najstarší 4tak je troška lenivsi, ale šikovný najmä v matematike, síce škaredo píše a troška pomalsie cita, ale učí sa tak na dvojky a ja som spokojná.. (to píšem pre tie čo zase budú riešiť že som dcéru niečo učila.. nie, bola to jej iniciatíva, ja som spokojná ak moje deti bude učenie baviť, to mi staci)

Najmladší má teraz 5, narodený v septembri.. vie pár písmen, počítať do 10 a niečo napísať - to je zase iniciatíva mojej dcéry - totiž ona sa proste stále s ním hra na školu.. má pred sebou ešte rok a pol škôlky a ja som rada..

Aby som to zhrnula - myslím že je lepšie so školou počkať.. určite su deti čo sa možno trocha nudia v škole, ale ja také nepoznám, hoci poznám aj nadpriemerne inteligentné deti.. vždy ide o učiteľky a rodicov ako vedia deti zaujať a viesť.. radšej neskôr ako priskoro, to urobí určite viac škody.. a ešte čosi - k škole nepotrebuješ len to ako vieš čítať, počítať a písať ale aj to ako vieš pracovať v kolektíve, obsediet, sústrediť sa a počúvať.. to je pre mnohé deti náročné a môžu vyrušovať nechtiac ostatné deti..

pribinak
3. jan 2022

@khuliniova nájdi školu pre nadané deti a daj si ho odtestovat. Tam ti aj poradia či ho dať skôr alebo nie.
Inak je veľmi veľmi šikovní. Treba ho podporiť

khuliniova
autor
3. jan 2022

Veľmi pekne vam ďakujem za vaše skúsenosti... Vidím, ze pekne napreduje, velmi rýchlo sa naučí všetko do čoho sa pustí... Mozno je to len moj pohlad na vec, ze sa v škôlke uz nudi a zvladol by aj niečo ine.. Nie vždy boli možnosti ako dnes a napríklad ja ako dieťa som od rodičov nemala žiadnu podporu, tak ak v nom niečo je chcela by som to rozvijat.. Na jednej strane si hovorím, ze mu nic v zivote neujde ak bude v tej skolke este ten svoj cas a na druhej co ak moze zažívať niečo lepšie.. Určite skúsim vyhľadať nejakého odborníka 🙃mozno by aj všetky deti boli šikovné keby sa im rodičia venuju a pozoruju, mozno tp naozaj nieje nic výnimočné na ten vek.. 😊

khuliniova
autor
3. jan 2022

@jana_eyre_2 moj syn bol tiez od babatka popredu.. Pediatricka mu napísala do zdr. karty ze je vo vývoji veľmi popredu.. Ale to sa týkalo najma tej pohybovej stranky.. Práve preto to zvazujem a pytam sa na nazor inych, lebo sj ked mne sa zda ze nie, moze to byt pre neho naozaj priskoro.. Co sa tyka kolektívu, je velmi empaticky, nápomocný.. Sustredenie ake je vidim ked sa niečomu venujeme, ale mame mladsieho syna ktory tu sústredenosť narusa.. Pre porovnanie tak isto, obaja su rozdielny.. Mladsi syn je taka klasika na svoj vek a je to uplne ok 🙃

kulumulu123
3. jan 2022

@khuliniova výber si skolu pre nadané deti a porad sa s riaditeľkou a psychologickou keď pôjdete na IQ testy určite ti k tomu povedia viac ako všetky zeny na MK dokopy hlavne bude ich názor relevantný na rozdiel od vestic na koňovi 🙏😊✊

kittykat22
3. jan 2022

@khuliniova moze ist o rok skor do skoly. Zavolaj do PPP poradne a nechaj ho otestovat. Ak zhodnoti pani, ze moze ist, tak ho tam v pohode daj. Dostanes na to papier. Budu testovat zakladne znalosti ale aj zistovat, ci na to mentalne ma. Nema zmysel cakat. Moja sestra isla o rok skor a je velmi spokojna 🙂 uz ma po zakladke.

kittykat22
3. jan 2022

@khuliniova inak k tej vete, ze by vsetky deti boli take sikovne keby sa im rodicia venovali. Tak to by si si mozno mala nieco nastudovat o detskom mozgu. Potom by si mozno nepisala take hluposti. Jeho dozrievanie je podmienene casom ktory si sam urci. To, ze ma sikovne dieta, nema nic spolocne s tym, ze sa mu venujes. Jednoducho sa take narodilo. Jeho mozog dozrieva skor ako mozog jeho vrstevnikov.
Po tebe tu logiku asi moc mat nebude, ako ta tak citam 🤔🤔

khuliniova
autor
3. jan 2022

@kittykat22 😂😂také dieťa čo uz dozrelo a nema okolo seba nato dostatočne vnemy a prostredie atd. aby sa mohlo rozvíjať aspoň na svojej urovni tak to ako pomenujes? Nepíšem o tom, ze je moje dieta sikovne lebo sa mu venujem ale píšem o tom, ze mnoho deti by bolo ovela viac šikovnejších keby sa im rodičia venovali.. Ale poradím ti, nečítaj..

dusankomoj
3. jan 2022

@khuliniova aj ja ešte pridám. Moja dcéra sa zaujímala o veci tak kompletnejšie. Nabalovala informácie. Nielen napr.ako sa volá rastlinka,ale aj kde rastie. K tomu patrila aj info.,kto ju opeluje+kompletné info o hmyze...skús odsledovať aj toto. Je inak super,že sa synovy venuješ a umožnuješ mu získavať vedomosti(aj keď niekedy je toho dosť na človeka😉) ja keď som na niečo nevedela odpovedať,tak som to rovno priznala a snažili sme sa potom nájsť ich spoločne.

yanni
3. jan 2022

@khuliniova neviem ako to "chodi" na SK ale u nas je moznost dat taketo dieta otestovat aj na vlastnu päst. Skola s tym nema nic spolocne. Az ak chces dat dieta skor do skoly, musis ist na testy. mam taku dceru. V juli mala 6 rokov a chodi do druhej triedy. Abecedu pozná od 2,5 roka, pocita (plus/minus) od 3rokov atd. V 4roch rokoch citala plynulo po anglicky a aj pisat vedela (samozrejme s chybami). Do prvej triedy nastupila, po roznych testoch, kedze sa tu vyzaduju, ked mala 5 rokov a jeden mesiac. Za necely mesiac citala plynulo aj po nemecky. Na konci prveho polroka si z vlastnej inciativy vypytala od ucitelky zosit na pisane pismo a naucila sa sama pisat pisanym za ca. mesiac . V prvom rocniku zvladla aj druhy rocnik. Teraz skolska psychologicka navrhla preskocenie rocnika, co sa mne osobne uz velmi nepaci. Momentalne je v pohode, navsetvuje sukromnu skolu, kde 1.-4. rocnik su zmiesane triedy a moze sa podielat na hodinach aj vyssich rocnikov. Ono vedomosti nie su vsetko. Na skorsie zaskolenie musi byt dieta pripravene po vsetkych strankach. my sme mali stastie, ze si mohli deti "vyskusat" skore zaskolenie podla UK systemu, cize tam sme mali "vyskusane", ci je dcera celkovo zrela na skolu. Ono to nie je az take jednoduche s takym dietatom. Ako letne dieta a k tomu este aj o rok skor zaskolene, ma spoluziakov druhakov aj od dva roky starsich. Takmer vsetci uz maju 8 rokov. Zatial tam rozdiel nebadat ale bojim sa puberty.

deedol
3. jan 2022

@yanni aj u nas sa da sukromne testovat, ale myslim, ze 5r uz otestuju aj v cppp ci ako sa to u nas vola.

ruzasipova
3. jan 2022

@khuliniova Mam taku dceru. Po psychologickych pohovoroch nastupila do triedy pre nadane deti.

susminka
3. jan 2022

@khuliniova ahoj, nezvyknem sa zapájať do diskusií, ale súhlasím s väčšinou. Môj syn sa v 5 rokoch stal slovenským vicemajstrom v šachu, vyniká aj v športoch, futbal, ping pong, tenis... ale do skoly som ho skôr nedávala. Aj mne to radili, a vôbec to ani teraz, s odstupom času , neľutujem. Syn bude mať 15, chodil do školy pre mimoriadne nadané deti, tam sa robia psychologické a IQ testy. Teraz je na gymnaziu 8 ročnom, a úprimne... zrazu som si uvedomila, že nie je až taký výnimočný, ako som to videla ja. Ze aj jeho spolužiaci sú rovnako šikovní (ak nie viac). Dôležitý nie je ani ten vek nástupu do skoly, ale škola samotná. Prajem vám, aby ste zvolili správnu školu, kde sa dostane do podnetného kolektivu a ten ho bude motivovať a syn bude rychlo napredovať...

diewcatqoo
3. jan 2022

My mame podobny "problem". Pismena a cislice pozna od 3 rokov, momentalne ma cerstvych 5 a plynule cita aj dlhsie texty, ratat vie do niekolko tisic, aj zostupne. Ovlada pocty, priamu umeru... miluje zemepis, vie sa orientovat v mapach, pozna vlajky statov, niektore hlavne mesta a vie, kto je tam prezident, pozna anglicke slovicka, orientuje sa v case, pozna hodiny..
Ale urcite nerozmyslam nad moznostou dat ho skor do skoly. V nasom pripade mozno budeme riesit dokonca odklad, pretoze je velmi hravy a neobsedi. Za rok a pol sa urcite niekam este posunie, ale nie som si ista, ci dozrie dostatocne na to, aby vydrzal v skole sediet 45 minut a davat pozor. Uz mame aj zajednany termin u psychologa, mame totiz aj podozrenie na aspergera, pretoze hoci je oproti rovesnikom inteligencne na vyssej urovni, zaostava v soft skills.

khuliniova
autor
3. jan 2022

@deedol mozem sa opýtať kde by som to súkromné testovanie mala hľadať, konkretne pod akym výrazom.. Ci iq testy alebo to ma aj ine zameranie.. Ďakujem

bobulka109
3. jan 2022

@khuliniova nasa dcerka ma 4 roky a tieto veci ovlada takisto, pismena, cisla rata do 100, vie aj lahke operacie- scitanie a odcitanie do10, anglicky apod—- ale to tu nevypisujem, aby som sa chvalila, ale ako priklad- bavi ju to samu, nikto ju nenuti apod. ale absolutne sa nezamyslam nad tym, zeby som ju dala skor do skoly, preboha- co jej utecie? Detstvo je o hrach, nechajme ich robit to, ked ich to bavi, ale urcite by som nesilila skolu, ja si nemyslim, ze tym nieco strati. Pozri, ja som takisto v skole “ vynikala”, mojim rodicom navrhli, aby som predkocila na zakladnej skole z 2.,triedy rovno do 4. ale chvalabohu sa tak nestalo a nestazujem si, nic mi neuslo, takze ja by som sa drzala pri zemi. Tesila by som sa z dietata, tesila by som sa , ze sa ono tesi z toho, co sa mu paci , ze je spokojne a neanalyzovala v 4-5 rokoch, aby nahodou neplytval svojim talentom

deedol
3. jan 2022

ja som nasla napr. toto, ale ja som v BA, neviem, kde ste vy...
https://centrumnadania.sk/scpppap/kontakty-scppap
oni maju napr. aj skolku pre nadane deti

@diewcatqoo podobny pocit mam z mojho maleho, v niektorych veciach je popredu, v niektorych pozadu. ma 3,5r, takze si myslim, ze sa to este nejako vyrovna, teda aspon dufam 🙂 nad nejakym predcasnym zaskolovanim zatial vobec neuvazujem 🙂

ukulela
3. jan 2022

@khuliniova skolu pre nadane deti. Moj vedel tiez vela uz pred nastupom. Navyse mu zle vychadzju roky,je oktobrovy. Ucivo by zvladol skor. No emocne by skolu skor nedal. Esye ako 6rocny predskolak v skolke plakal.. takze ja by som ho skor do skoly nedavala.

godyna
3. jan 2022

Objednaj ho do cpps na testy. Na základe výsledkov dostane odporúčanie do školy pre nadané deti.

marca12
3. jan 2022

@kittykat22 To nie je celkom pravda. Jasne,ze nie kazde dieta moze byt genius,to maju dane. Ale su deti,ktore ledva napocitaju do 20 v predskolskom veku. Rodicia ich nerozvijaju,necitaju s nimi knihy,neucia ich nic. Mnoho deti zo soc.slabsich rodin,ktore su odchovane "ulicou" by boli rozumovo na tom lepsie,ak by im bolo dopriate trosku sa hravou formou ucit.