Dobry den, pisem anonymne pretoze sa celkom hanbim za problem, ktory mame. Syn ma 4r, je to narocne dieta, ale velmi mudre a inteligentne. Stala sa nam viac krat taka vec. Ked bol s kamaratkou 5r. sam v izbe tak sme ich pristihli vyzlecenych a jemu stal pipik. Potom u kamarata sa skryvali pod deku a ked sme zodvihli, tak zahovarali, ze sa hraju na bunker, ale tiez mali pipiky postavene. Nasledne u nas doma ked sme vosli s kamaratka si davala dole tricko. To som uz z neho dostala ze ju chytal za brusko. Vysvetlila som ze sa ro nerobi, ze sa nechytame s druhymi, nevyzliekame sa pred nimi. Potom zas u kamarata , postaveny pipik. Tak po dohovore, ze ho chcel syn chytal kamarata a aj seba, ze nevie preco... Stale mu vysvetlujem, ze sa doma mozeme, nech si chyti len sebe ked je sam. S musom sa pred nim neobchytkavame, akurat sa pritulime, muz ma pohladi po zadku. Nahych nas videl, pri sprche na zachode, pri prezliekani, pri intimnostiach nas nikdy neprostihol. Neviem ci to riesit s psychologom, ci je to v jeho veku ta zvedavosť normlna. Mam pocit ze to vzdy iniciuje on, ci nema daku poruchu so sexualitou . 🙁. Dakujem za rady a skusenoati
Podla mna je to urcite v poriadku. Oni tie organy nevnimaju ako sexualne!! Pre nich je to len taky isty kus tela ako ruka. Rukou mozu hybat a prosto zistil, ze prosto pipik za urcitych okolnosti stoji a je to pre neho zaujimave.. nic viac. Nas tiez vecne uz dlho ruka na pipiku a hra sa s nim. Ako je fajn povedat, ze teda nevyzliekame sa pred cudzimi, len u lekara, ale urcite ho nehres a pod.
pamatam si ked som bola mala 4-5r. tak uz v skolke som vedela ze naco mam tu pipinku :D ze si s nou mozem priviest daky pekny pocit a uspokojenie nahromadenej energie.. ale vedela som ze to mozem robit len v sukromi a nikdo o tom nesmie vediet lebo asi je to nieco zakazane.. a co poznam inych co maju deti tak tiez ich sem tam prichitia ako sa chytaju tam dole alebo suchaju o dake predmety vankus a tak
Mam 4r, tiež už mal také poznámky, že si večer chytal pipik alebo keď sa kúpe sa chytá stojí mu, ale 4r dieťa už by malo asi vedieť co môže alebo nemoze robiť druhým deťom . V škôlke sa vám to nestalo ? Aby s tým nemali ostatný rodicia problém viem ze sa riešili také veci v škôlkach. Nestalo sa mi ešte že by chytal niekoho iného a keď začal seba, pekne sme vysvetlili ze je to niečo osobne , že nech to robí iba keď je sám, odvtedy o tom ani nerozpráva medzi rodinou. Skúste možno takto povysvetlovat, hádam pomôže. Čítala som tu už aj prípad ze chlapec si to normálne robil 5r aj v škôlke hocikde, aj doslova obťažoval iné deti, ze mu povedali ze nie a bol násilný,skončili u psychológa. Takže sú aj horšie prípady.
@siska53
@merynka33 ved jasne toto neriesim ked je doma v posteli si sem tam pred spanim chyta, alebo sa tam obtoci okolo periny. Skorej ma trapi to, ze preco tych 2 kamaratov takto nabada, ze ich chce vidiet a chytit.. 🙁
@tehotna40 v skolke nikdy nic nevraveli, zeby dakoho chytal, akurat ked nastupil ked mal 2.5 tak mala ucitelka problem ze sa casto chyta za pipik, ale prave vtedy si ho tak objavil a potom casom prestal..
z psychologickeho hladiska je to ok, deti v prefskolskom obdobi si zacinaju uvedomovat rozdiely medzi dievcatami a chlapcami treba mu to vysvetlovat nie len pohlav. organy ale cele telo (vlasy, stavba tela, prsia...)
Malo by to odznieť. Malé deti nemajú hormóny ako dospelí len sa vyvíja sexualita a prebiehajú asi nejaké skúšky mozgu že to funguje. Zaujalo ho to lebo je to príjemné. Upriamiť jeho pozornosť inde.
Bohuzial sexualne uchylky zacinaju byt viditelne uz v rannom veku...uplne rannom, videla som dokument o mladom pedofilovi, kde popisoval uplne taketo zaciatky, kde este nevedel ani co a ako vlastne bude...odchylky od normy, prehnany zaujem o sexualitu a hlavne zatahovanie inych deti do tejto "hry" su prve signaly, ze nieco nie je v poriadku... u 95% sa to strati, u tych 5% bohuzial nie... ja ti neviem, co by som robila, ale mne to prijde daleko cez, ked kamaratku nahovori, nech sa vyzlecu a ked sa schovava - teda dobre vie, ze robi nieco za hranicou... ano je to male dieta, ale aj to male dieta musi chapat, co je sukromie, co sa robi/nerobi... ja by som za tou psychologickou zasla, ved s teba ani syna neubudne. Porozpravate sa, poradi ti, ako tieto situacie riesit... ako pisem, u 95% deti sa to strati, pochopia, vyrastu s toho... ale ak nie, treba s tym pracovat od zaciatku.
no neviem podla mna 4 rocny este malicky je, chlapci a chlapi sa bezne hraju s pipikom, ja mam 2 chlapcov a stel si ho natahuju :D a sem tam si aj chytaju medzi sebou, taka zabava a tiez im velakrat stoji ked sa s nim bavia :D no ja by som to tragicky nevidela, ved ma len 4 roky. Proste len treba vysvetlit, ze bavime sa s pipikom doma a nie v skole, skolke a tiez neukazujeme pipika kazdemu, napr ked pisa vonku a tiez v jeho pripade povedat, ze sa ti nepaci ked sa tak hraje s inymi detmi, ze im sa to tiez nemusi pacit alebo jeho rodicom, ze take veci sa proste nerobia. Take male este nevie co je sexualita a vobec to, ze sa mu postavi pipik, to vobec nie je nic sexualne, proste sa len furt s nim bavia :D
inak ma surodenca? mozno je len zvedavy, ved to je dieta preboha, urcite v tom nehladaj ziadny skryty vyznam ejakej sexualnej uchylky. Povedz, ze co sa robi a co nerobi a hotovo. Potom moze byt z toho problem, ze bude intimitu, nahotu a sex vnimat ako nieco hriesne.
teraz ma tak napadlo, ze ked nema surodenca, tak to bude pramenit z toho, z tej detskej zvedavosti. Moji chlapci maju 6 a 8 a kupu sa este spolu vo vani, kazdy den sa vidia holi a mam kamosku co ma dievca a chlapca a mali 5 a 8 a tiez sa kupali spolu vo vani a tiez hovorila, ze sa pytali, ze co to maju medzi nohami a ona im normalne vysvetlila a kukali sa na seba jasne aj pri kupani, zalezi od teba, podla mna to je ok. jedine mu stale vysvetlovat co sa moze a co nemoze robit.
Len taky detail. Nemyslim si, ze je to tak, ze syn nahovori niekoho ineho, aby sa povyzliekali, aby sa dotykali a potom sa mu postavi.
Je to asi presne naopak. Im sa teraz zobudzaju hormony, velmi casto sa pipiky stoporia, neviem ako u vas, u nas z toho maju celkom srandu, ze aha mami narastol mi pipik... a rehot
Takze skor myslim, ze synovi sa stoporil a ako kazde decko, prisiel so skvelou myslienkou ukazat kamosovi, kamoske, co on ma 😉 a rovno sa opytat kamosa, nech aj on ukaze, ci to dokaze.. nechcem zlahcovat, ale zas robit z deti pomaly uchylakov, len preto, ze objavuju svoje telo
.. nic sexualne by som za tym nehladala.. samozrejme, citlivo treba vysvetlit, co sa smie a co nie
@anjelicek26 podla tohto by boli uchylni asi vsetci 4rocni chlapci. Myslim, ze autorku zbytocne strasis, nie uplne vhodným sposobom
To jedno sedenie s odborníkom by vám mohlo pomôcť objasniť niektoré otázky.
Možno ťa to ako matku upokojí a dajú vám rady, ako správne postupovať.
Ja by som to radšej riešila, ako potom ľutovať. Opakovane nahovára tie deti a vyhľadáva to .. takže.. nie je to moc štandardne správanie štvorročného chlapca
@taga myslim, ze sama si uz robi stres dost aj sama, inak by tu temu nezakladala...mam dvoch synov a viem, co ich zaujima v akom veku, ze objavuju svoje telo, ze robia kadejake somariny, ale nikdy nevyzliekali ine deti a neobzerali neobchytavali, vedia, ze odtial potial... ako pise @ivca88 radsej sa poradit s odbornikom, kym spravi v skolke nieco, co sa bude vo velkom riesit - medzi inymi rodicmi, medzi detmi a bude s neho "to uchylne dieta", v kolektive sa to vie rychlo zvrhnut... treba to dietatu poriadne a dorazne vysvetlit, ze tato hra s kamaratmi je nevhodna. Nic viac, mozno bude stacit jedno-dve sedenia a bude presne vediet, ako nabuduce reagovat a uz sa to nezopakuje, problem vyrieseny. Netreba robit s psychologa cloveka, co hned stanovi nejake diagnozy - je tam v prvej rade, aby poradil.
Podľa mňa je to normálne a prirodzene.
@anjelicek26 ano, suhlasim, ze porada s psychologom by mal byt dalsi krok a urcite vhodny.
Len stale neviem - autorka nacapala syna povyzliekaneho, ale to nemusi znamenat, ze on vyzlieka tie deticky.. proste decka sa hraju, moze to byt obojstranne..
Ja som mala takeho kamarata v 5r na povale sme sa hrali u babky na dedine a chcel ze on mi ukaze nech mu ukazem svoju. Nemala som vobec chut mu nieco ukazat ani vidiet.no on ho ukazal a este chcel nech sa ho dotknem. Nechcela som tak sluboval ze urobi co budem chciet. Ja ze nech teda chodi aj on v nedelu do kostola nech sa tam bez neho nenudim. Slubil . Stuchla som do cervika slamkou. Ze to sa nerata do kostola chodil malo 🤪vyrastol uplne normalny vie 5 ci 6 jazykov mà zenu deti.( boli sme kamosi este od doby ked sme ako babatka behali pri jazere obaja nahati)znamej dcera od 4r masturbovala v autosedacke o tie pasy tak jej rychlo dala podsedak. Moze byt fajn zajst za odbornikom Aspon vysvetli ako najlepsie reagovat na taketo veci nech dieta nema traumu ale aj pochopi ze s kamaratmi sa tak nema hrat.
@anjelicek26 oni sa vyzliekli s kamosmou spolu a obzerali sa... A s tym chlapcom nebol holy ani nic len mu stal pipik a boli dako cudne potichu. Po rozpravani mi tvrdi ze kamoska mu chytala brusko a on jej, a u kamarata ze chcel vidiet aky ma pipik.
@kluska ano ma brata, ale jeho nechyta ani nic, sem tam ho pohladka po ritke ked aj ja..
Joj zeny asi fakt pojdem za psychologom, normalne neviem kde som spravilq chybu, ako z neho vychovavam dakeho uchyla a devianta. Cim to moze byt fakt nechapem 🙁
Urcite nie je uchyl deviant. Len je zvedavy a nema este zabrany. Ja by som to nevidela tak tragicky Snad Ta psycholog ukludni.
Tu mas clanok ze co urobil je este v ramci normalu objavovania tela ale ze mu treba vysvetlit a malo by to prestat.
Tak treba to sledovať aj v škôlke, nevinne detské hry môžu ľahko prejsť do psychických problémov aj v dospelosti. , nielen v detskom veku. Zo psychologickeho hľadiska to nebolo v poriadku hlavne preto, lebo sa skrýval, čiže vedel ze robí niečo čo nesmie, čo je zlé, už to tu niekto písal.
@anjelicek26 tvoje prispevky su naozaj velmi casto unikatne 🙈🙈🙈
nemoze to byt z toho, ze ty v tom vidis problem velky? nerobite doma tabu z nahoty? maly vie, ze ty ho za to hresis a preto sa skryva a je potichu. mne napr vadi, ze moj maly je zo zeme a vie, ze mi to vadi a aj tak to robi a tiez to robi tak, aby som o tom nevedla, lebo vie, ze budem na neho kricat. Podla mna nie je ok ked ty to tak beries, ze sa maly vsrusil a robis z neho uchylaka. Chlapcom velakrat stoji ked sa hraju z nim. Male 4 rocne deticky su v tomto nevinne. mozno by som skusial psychologa, ale sama pre seba, mozno tvoje zmyslanie prameni z detstva, zlej skusenosti.. neviem, skus najprv porozmyslat preco ti to vadi, ze sadotyka pipika a ze mu stoji.
Boze moj nie je ziadny uchylak ani deviant. Niektore deti su take,kam ma das,tam budem,nic si nevsimam a potom su deti,ktore su vnimave,vsimaju si,zaujimaju sa a je to v poriadku. Deti si ukazuju,co maju. Pre svoj pokoj by som isla k psychologicke,ale iba sama bez syna. Popises jej situacii,vysvetli ti,zhodnoti a poradi ako reagovat v takych situaciach.
@kluska praveze u nas neni nahota tabu.. normalne nas vidi vyzlecenuych, kolkorazi ked som sama s nimi tak stoja pri zachode, v kupelni ked sa sprchujem.. mne nevadi ze sa dotyka nikdy som ho za to nehresila ked to robil v posteli, aj som mu vravela, ze moze ked je sam v izbe sa chytat,.. ale pravda ze ten prvy raz ked sa to s kamaratom stalo tak som v prvom momente vybuchla, tak asi pochopil ze to je zle, ze sa musi skryt 🙁
@marca12 dakujem mam tak v plane, nech ma usmeeni ako s nim pracovat aby sa to neopakovalo
Ospravedlnujem sa za chyby, na mobile mi preskakuju pismenka.