Rozmaznaný 6-ročný syn

14. apr 2024

Mám problém so 6 ročným synom, myslím že je dosť rozmaznaný alebo je to povaha? Netuším. Od bábätka bol veľmi náročný, ako bábätko do 1 roka nespal nič, každú pol hodinu bol hore .. naozaj veľmi náročné obdobie. Potom keď bol starší mával hysterické záchvaty, proste sa mu niečo nepodarilo tak ho to rozculilo že dokázal hystericky kričať aj hodinu, to mal cca od roka. Teraz má 6 rokov a všetko ho dokáže rozčúliť, začne veci rozhadzovat búchať, nadávať ako samozrejme nie dospelackymi nadávkami ale tými svojimi všelijakými. Aj v škôlke to o nom vravia, že máva také tie svoje chvile. Keď vstane z poobedneho spánku a je mrzuty tak papucky začne rozhadzovat, kričať po ucitelke nech mu pomôže a keď mu pomáha aj tak je zúrivý. Ako keby nevedel ovládnuť svoje emócie. On vie čo urobil keď sa ho pýtam. Potom keď niečo mu zakazem tak vyvádza reve, nedá sa s ním rozprávať .. dnes mi povedal že som sprosta .. ja neviem keď ma teraz 6 rokov čo bude o 10 rokov. . ja som zúfalá .. keby mi niekto vedel poradiť niečo kto prešiel niečím takymto

kluska
14. apr 2024

Jeho otec co na to? 6 rocny uz musi pochopit, ze to nie je spravne, musi si nieco najst na ukludnenie. Moj mladsi si zvykne hladat nieco co ho potesi, ked je smutny napr a tiez SA dokaze rozhnevat a urazit, ale takto nie. Deti Este nevedia dobre zvladat emocie, ved AJ dospeli maju s tym problem. Skus SA ho opytat, ze co by potreboval v tej situacii aby tak nevyvadzal. Doma to je ako? Co robis ked vybuchne, nepocuvne? Dostava AJ nejake tresty? K tebe ma respekt ako k autorite? Nastalo SA nieco stresujuce v jeho kratko zivote? Rozchod, strata blizkeho, narodenie surodencov, stahovanie?

sasa1310
14. apr 2024

a ako si sa zachovala, keď ti povedal, že si sprostá? Čo ty nato?

zuzkaa1991
14. apr 2024

Len raz by mi dieťa povedalo ze som sprosta tak prvýkrát a poslednýkrát

V ked.mala vzdor skusala na mma ťahy zúrivosti okolo 3r ale to sme hned zadrhli ze som jej zakazala sa tak správať vysvetľovať ako sa ma chovat atd alebo aj ked.mala "zachvat" placu vzdy som.odnieesla.do izby a vysvetlila ze vreskat v obývačke nebude ak chce nech sa ide uskludnit a vyvreskat do.izby ;)

Ale.kazde dieťa skusa hranice moj nazor.je ze všetko zle treba stopnúť od začiatku ak su starší je to náročnejšie

lonely66
14. apr 2024

no. poriadne ste to ako rodičia nezvládli....

viestta
14. apr 2024

Dieta treba ucit spracovavat aj negativne emocie. Mozno si pripada bezmocny, lebo nevie ovladat situaciu. Vobec to nemusi byt rozmaznanost, len on si nevie dat rady sam so sebou. My sme nasmu dovoli vystiskat nas ako najsilnejsie vie. Vystiskal, ukludnil sa, pomojkal a bolo dobre. Aj ucitelku mohol vystskat, deti sme mu nedovolili aby im neublizil. Casom sa naucil prist vystiskat aj sam, potom tieto zachvaty zurvosti z bezmocnosti presli.

pribinak
14. apr 2024

Nepíšeš dôležité ….ty a jeho otec ako riešite jeho záchvaty? Si sprostá? Ako ste reagovali? Musel už pani učiteľke ospravedlniť? Dostane nejaký trest aby vedel že toto je netolerovateľne?
Má nejaké povinnosti?

autor
14. apr 2024

@sasa1310 zobrala som mu s čím sa hral, na to samozrejme ešte väčší hysak a keď sa ako tak ukľudnil tak som sa s ním snažila porozprávať o tom, že sa tak správať nemôže, že som smutná keď mi niečo také povie, že to nesmie atď ..
@kluska nie nestalo sa nič ako hovorím od je od bábätka taký.. jeho otec tiež sa snaži ako ja ale mám pocit že sme bezmocný a nevieme si rady ako na neho

autor
14. apr 2024

@pribinak snažim sa s ním porozprávať o tom, že to robiť nesmie. Zoberiem mu jeho obľúbenú hračku alebo napríklad teraz chce jeden kostým tak mu vravím že niečo za niečo. Samozrejme chcem od neho aby sa ospravedlnil a či vie aj za čo a čo urobil. Povinnosti.. klasika podriadiť po sebe atď .. keď ma dobrú náladu tak urobí ale niekedy dostane svoj stav a nepohne s ním nič

anjelicek26
14. apr 2024

Dovolili ste mu veľa a ani teraz evidentne nenesie následky svojho konania. Vase "nasledky konania" su pre neho nedosledne, smiesne alebo kratke. Všetko ospravedlnujete nejaký obdobim a to bude už skolak.. po toľkých rokoch budeš takéto zlozvyky tazko oducat. Ale tak smer psychológ. Ty,nie syn. Nauči ta,ako takéto situácie s nim zvládat a ako správne reagovat. Vy ste na to doma totiž sami neprišli. Ucitelke v skolke sa tiež cudujem, ze necha po sebe vrieskat,úplne neakceptovatelne správanie...

lucia245
14. apr 2024

Začala by som vyšetrením v cppp, nech mu urobia posudok kvôli vylúčeniu diagnózy. Ak nebude mať diagnózu, treba začať s dôslednejšou výchovou

sasa1310
14. apr 2024

iba to?

autor
14. apr 2024

@lucia245 tak sme boli .. aj u psychológa sme boli. Diagnózy sú vylúčené

autor
14. apr 2024

@sasa1310 čo som ho mala zbiť ?

autor
14. apr 2024

@lonely66 ďakujem za konštatovanie skôr by som privítala nejakú radu

sasa1310
14. apr 2024

no napríklad. Nie zbiť, ale na zadok capnúť 6 ročné dieťa by si mala za to, že ti povie, že si sprostá. Toto by si dieťa v živote nemalo dovoliť k matke, a keďže ti to povedal v nervoch, tak si to úplne uvedomuje, čo to slovo znamená

pribinak
14. apr 2024

Píšeš že sa s ním porozprávas ….prepac, ale toto je dieťa ….to ide 1 uchom dnu a 2 von. On o minútu nevie čo si mi ty vykladala

Vy ako rodičia by ste mali zakročiť, veď to je dieťa, lebo naozaj o pár rokov vás už fakt neposluchne

Ja si neviem prestaviť že 6 ročný syn by mi povedal že som sprostá a môj muž nič 🤦🏻‍♀️

autor
14. apr 2024

@sasa1310 ja neuznávam fyzické tresty. Podľa mňa nie je riešenie dieťa zbiť. Ja nechcem aby sa ma bal .. chcem aby ma rešpektoval.

sasa1310
14. apr 2024

capnutie po zadku nie zbitie. No tak potom dúfaj, že ťa bude niekedy rešpektovať a zároveň ti odporúčam aj dúfať, aby nabudúce na teba ruku nezdvihol.

lonely66
14. apr 2024

@sasa1310 vďaka za teba. normálne som sa to tu bála napísať. keby som kedysi nechala dcéru takto vyvádzať, dnes by mi skákala po hlave. mala 3, keď som to stopla. keďže fakt nezaberalo nič iné (ani moje sedenia u psychologičky, aby ma "naučila" takéto dieťa riešiť), tak dostala zo 3x poriadnu na zadok. a bol pokoj. vyriešené raz-dva-tri.... dnes je v puberte, má svoje muchy, ale nie je to zlé dieťa, má dobrú povahu aj výchovu.

autor
14. apr 2024

@sasa1310 no to mi nevychádza .. keď ho budem bit tak neskôr to bude pre neho prirodzene a bude sa biť aj v škôlke/škole a vysoká pravdepodobnosť že aj nás. Ako mu mám potom vysvetliť že spolužiaci sa nebiju ale doma ho bijeme.

sasa1310
14. apr 2024

@lonely66 potom tá výchova takto vyzerá, keď sa všetko rieši len dohováraním a zobratím jednej hračky, keď v detskej ich je ďalších 100. Keby to robil doma, tak ešte si človek povie, nech si to vyžerú tí doma, ale chudera učiteľka.

sasa1310
14. apr 2024

ty ho nebudeš biť, ty ho capneš po zadku, keď bude mať amok nech sa preberie. Sorry, ale ja by som sa s takýmto dieťaťom aj hanbila niekde ísť. Si neviem predstaviť, že by som si sadla do lietadla a decko by mi povedalo, že som sprostá a robilo tam 6 ročné dieťa cirkus

ktochytavzite
14. apr 2024

Ja sa cudujem ze ta jeho ucitelka si to nechala od nebo,aj ucitelka asi nie je hodny pedagog ked po nej tvoj syn krical.
Mala si ho nechat v kuchyni na stilicke kym sa neospravedlni,do vecera ziadne hr,ziadna tv a ziaden kostym co si chel kupit.

autor
14. apr 2024

@sasa1310 ja si skôr myslím, na margo toho že to nie je obdobie že vlastne on je taký od narodenia. Ak si čítala vyššie, on úplne od bábätka nevedel zvládnuť emócie .. naozaj ako bábätko sa budil každú pol hodinu, bolo to veľmi náročné dieťa .. neskôr keď už začal chodiť tiež keď sa niečo nedarilo hneď išiel do hysaku a vydržal kričať aj hodinu kým sa ukľudnil. Nemyslím že bitkou by som niečo vyriešila .. skôr by som to zhoršila nie? Keby to bolo že len od teraz je taký.. že vyslovene dajme tomu manipuluje.. ale mne nepríde že manipuluje ..

kluska
14. apr 2024

Ked ho nechces bit, musis mat na neho Ine paky. Tresty take, ktore na neho zaberaju. Napr sladke, Telefon, rozpravky, pridat extra ucenie a podobne. Kricis po nom ked on krici na teba? No ale ked je taky od mala, musi byt uz zlepsenie v ovladani emocii, Lebo ine je dieta 2, 3, 4 rocne ako 6. Je tam zlepsenie? U psychologa ste SA boli poradit ako s nim pracovat? Ked uznavas nebitie, skus pozriet nevychovu, je AJ na FB, mozno tam najdes odpoved.

biglovemom
14. apr 2024

Preco by sa tak nemohol spravat????? Lebo sa vymyka “tabulkam spravnia” ?
Moze sa tak spravat ,on sa tak totiz naucil spravat, nenaucil sa inak zvladat tie situacie, zlyhala vychova.
Treba mu pomoct , a nie ho trestat a co ja viem co.nedajboze bit zato ze rodicia pochybili.🙄

Smer psycholog ist si po radu

autor
14. apr 2024

@ktochytavzite určite zmeníme taktiku ako na neho. Ono s tým nie je problém že sa nevie ospravedlniť .. on sa príde ospravedlniť keď ho ten stav prejde ale ja neviem prečo má tie stavy. Že sa vie tak malé dieťa tak vytočiť že sa nevie ovládnuť

kluska
14. apr 2024

Este tak, vo vychove ste jednotni?

autor
14. apr 2024

@kluska keď bol mladsi boli sme u psychológa , ten vylúčil diagnózy a povedal že je to náročnejšie dieťa. To je všetko .. rady mi nedal žiadne. Boli sme aj v CPP tam tiež to isté, diagnózy žiadne

sasa1310
14. apr 2024

veľa detí je náročných v rannom veku a hysačia aj hodinu, ale na to je tam rodič, aby to odbúral a riešil od útleho veku. A nie, že to nechá tak ako vy, lebo však to je povaha. to nie je povaha ani diagnoza. On si dovoľuje to, čo mu je dovolené. Prečo by ti nepovedal, že si sprostá, keď ty sa s ním potom len porozprávaš. Keď mu nechceš capnúť, tak kašli na to, rozprávaj sa ako doteraz, keď vidíš, že to nezaberá. Ja si myslím, že stačilo by mu jedno capnutie a taký šok by z toho dostal, že v živote by ti už sprostá nepovedal. Si myslíš, že koľko capnutí dostali moje deti? Možno tak 2-3 krát za život. Viac nebolo treba, lebo boli vychované a v škole a v škôlke žiadne problémy a to boli inak náročné deti v rannom veku.