Riaditeľka odmieta prijať handicapované dieťa do škôlky

maffianka004
20. feb 2014

Ahojte, možno máte niektorá skúsenosť s niečím podobným ....
Kamoška má 5ročnú dcérku, ktorá mala pri pôrode obtočenú pupočnú šnúru okolo krku, čo spôsobilo neokysličenie mozgu, čím jej to spôsobilo poruchu v mozgu. neviem presne akú ma diagnózu. Momentálne je dievčatko v takom stave, že už chodí, samé sa napapá, jedine v čom potrebuje pomôcť je obliekanie. Mamička ju chcela tento rok zapísať do škôlky aby bola v detskom kolektíve a ďalej sa podľa svojich možností rozvíjala. Riaditeľka minulý rok prijala prihlášku a prisľúbila jej, že dievčatko zoberie. Po roku sa však všetko zmenilo a keď bola za riaditeľkou tento týždeň, vyhovárala sa, že ju nemôže prijať lebo má nedostatok miesta. Nevie ako ďalej. Nemáte náhodou nejaké skúsenosti čo a ako?

spachtos
20. feb 2014

isto potrebuje pomoc len pri obliekani? Nezda sa mi to, ked pises, ze ma 5 rokov a UZ chodi a sama sa napapa.

bojtoska
20. feb 2014

Ahoj! Ja by som radila vyžiadať si od škôlky písomnú odpoveď na prihlášku. Na to sa dá reagovať odvolaním. Keď ju nezoberú, nech to odôvodnia. Aj také dieťa má svoje právo na vzdelávanie.

dasamo
20. feb 2014

Mala by ju prijat. Treba sa ozvat, aj ked by mala aj vacsie problemy. S obliekanim mozu mat aj zdrave deti problem. Ak by bolo dietatko aj vaznejsie postihnute da sa poziadat o pomocneho asistenta. Ale vsetko je o ochote danej riaditelky...urcite sa netreba vzdavat. Aj dieta s handicapom ma pravo na kolektiv a to aj v beznej skolke.

maffianka004
autor
20. feb 2014

@spachtos áno určite len pri obliekaní

maffianka004
autor
20. feb 2014

veď práve, že má. Už je bezradná, všade ju odmietajú, že nemajú miesto a na asistenta financie

bojtoska
20. feb 2014

@spachtos

Nie každé dieťa sa rozvíja podľa "plánu". A je obrovská vec, keď dieťa začne chodiť samé, alebo sa rozprávať, alebo sa pýtať na WC. Niektoré maminy si neuvedomujú, aké je to ťažké naučiť dieťa tieto veci, keď sa to samé nenaučí. A aj také deti majú právo navštevovať materskú škôlku, ktorí sú iní ako ich rovesníci.

spachtos
20. feb 2014

Pokial je to len problem s obliekanim, tak to urcite nie je dovod na neprijatie. Keby tam ale boli vaznejsie zdravotne problemy, tak je to horsie, pretoze pri pocte 25 deti nema ucitelka sancu sa zvlast venovat jednemu dietatu. Dalo by sa to s asistenkou, ale tam je dalsi problem - financny. Este by sa dalo dohodnut mozno na pol dna s tym, ze by tam dieta bolo s matkou, ktora by sa starala on pri samoobsluznych cinnostiach.

bojtoska
20. feb 2014

Keď škôlka má aj také deti, ktoré nie sú školopovinné, tak pre predškoláčku si musí nájsť miesto. A osobného asistenta platí kraj a nie materská škola. Síce to má žiadať škôlka podľa diagnózy, a má s takým dieťaťom aj robotu naviac, no aj také dieťa má práva. Ja mám dcérku autistku, a vždy všade som žiadala písomnú odpoveď. Na takú odpoveď je možné podať odvolanie. Držím im palce.

spachtos
20. feb 2014

@bojtoska mam dost skusenosti na to aby som vedela, ze vyvoj dietata je velmi individualny. Ja som sa len pytala, ci ozaj je problem len v obliekani, ked sa tak neskoro naucila chodit a sama jest. Samozrejme, ze maju pravo, ale su tam ine podmienky na prijatie.

brnka
20. feb 2014

@maffianka004 a nemoze sa informovat u zriadovatela (teda napr. mesta)? Na nejakom odd.skolstva? Mozno jej poradia a pomozu.....

maffianka004
autor
20. feb 2014

tu je to tak všetko poprepájane že až, aj tam už bola, odmietli ju.

ikula2
20. feb 2014

@maffianka004 skolka by mala mat asistenta pri takomto dietatku, nemoze byt nan sama ucitelka, nuz a pokial viem nase skolstvo cize stat nedava dotacie a financne nepodporuje taketo veci, takze urcite je aj v tom problem, alebo pani ucitelky v skolke sa jednoducho necitia na taku zodpovednost, kedze nemaju k takemuto dietatku ziadne vzdelani

monhla
21. feb 2014

S tým asistentom je to hrozné. Predpisy častokrát nedovoľujú prijať dieťatko bez asistenta, no zasa asistenta treby zaplatiť /časť prepláca štát, ale určitú časť musí dotovať škôlka, resp. zriadovateľ sám/
Takže sa nečudujem riaditeľke ☹
Treby vytrvať . Píšeš: " že riaditeľka sa tento týždeň, vyhovárala sa, že ju nemôže prijať lebo má nedostatok miesta" a nie, že ju rovno neprijala. Treba počkať na vyjadrenie zo škôlky a pri negatívnom výsledku sa odvolať.
Každá škôlka má kritériá. Napr. u nás bydlisko, vek a pod. A pre nedostatok miesta najprv odmietnu tých čo nemajú trvalé bydlisko a potom majmladších. Ak má kamoška trvalý pobyt v "rajóne" a malá má už 5 rokov, tak by ju mali prijať. Pani riaditeľka asi len skúša, či to mamička sama nevzdá.

denisabi
22. feb 2014

Tento rok musí podať novú žiadosť o prijatie.5 ročné deti,čiže deti ,ktoré majú jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky sa uprednostňujú.Ak nevyžaduje jej zdravotný stav špeciálnu starostlivosť a prístup na ktorý nemá MŠ podmienky.

denisa098
27. aug 2018

@maffianka004 moja dcérka je adhd,nerozpráva dobre, vie sa obuť, obliecť no tiež potrebuje občas pomôcť, vzali ju na druhú prihlášku, tam išlo skôr o to či keď nehovorí aspoň sa snaží spolupracovať, poslúcha, skúste požiadať aspoň na adaptačný pobyt, a oni potom usúdia či dajú na poldenku aspoň, nechcem sa dotknúť ani mudrovať, sama viem že to neni ľahké no vaša malinká má zrejme ešte inú diagnózu ktorú musí aj lekár napísať do prihlášky, tak sa možno boja. Ešte je možnosť, určite máte nárok na špeciálnu škôlku, potom prípadne prestup do klasickej, odklad a ak to bude možné do bežnej školy. Alebo skúsiť veľmi slušne poprosiť o adaptačný rok, v bežnej. Viem že takto môžu byť iba dve detičky v jednej triede.

lintu
27. aug 2018

@denisa098 slečna už hádam aj do školy chodí, keďže je to príspevok z roku 2014 🙂

denisa098
28. aug 2018

@lintu no fakt, teraz pozerám na ten dátum, asi mi treba okuliare 🙂

lintu
28. aug 2018

@denisa098 nevadí, stane sa 🙂