Ranné rituály dieťaťa v rodine

dadomon
11. dec 2018

Ahojte,mam doma 3 chlapov (manzel+ 4,5 r.+ 2 r.).
Moj muz nechape,preco maju rano robit tie iste veci zaradom,preco ucit deti od malicka,ze ked cez tyzden odchadzam do skolky,prace atd. mam rano spravit najprv svoje povinnosti (vycikat,umyt,ranajky,ustlat postel,obliect,ak mi ostal cas,chvilku sa pohram).Uplne na to kaslu a vsetko dobieham ja,vsetci sme nervozni a rano je len o strese...Chcem od nich vela?!!
Stale meskame, nepaci sa mi,ze deti sa neucia od malicka mat svoje povinnosti a system a zodpovednost voci inym tym,ze nebudem napr.meskat.Myslim skor toho skolkara. Ked sa na nich vybodnem,nech si poradia,tak aj tak sa to otoci proti mne.Matka rukojemnik...

17juraj17
11. dec 2018

@dadomon Ak to tvoj muz nepochopi, slovami to nevysvetls. Prosto ak je rano ale i aj vecer nejaky rezim tak vsetko ide hladsie. Nerobil by som z toho vedu ze ich musis rano dirigovat. Nechaj to na muzovi nech sa trapi. Casom pochopi.

yanni
11. dec 2018

@dadomon Chodite vsetci naraz z domu? 2rocny tiez chodi do skolky, ci sis nim este doma? Ak si doma, ostan s tym malym v posteli a nech sa muz trapi s väcsim. nech vsetko robi sam a potom uvidi.

My mame ranny aj vecerny ritual. Presne aka pises, vstat (a v ziadnom pripade este 5 min atd. Zazvoni budik, alebo budim, hned vstavat. Nie este vylihovat. WC, ranajky, obliect sa, umyt sa, ak je este cas, mozu sa este pohrat ale v ziadnom pripade uz nejdu hore do izieb a ked zavelim, topanky a uz je cas, odchadzam, tak to tak aj bude.

Väcsinou je to vsetko na mne, bud muz je na cestach alebo ide skor z domu. Ak nie, nekafre mi do toho, vie ako to doma bezi a ze to takti funguje viac-menej bez problemov.

Pises, ze na to kasli. kto? Decka v takychto veciach nemaju co rozhodovat. U nas sa berie skolka, skola, praca ako povinnost a basta. nediskutujem. Ak na to kasle muz, dobre, nech si robi co chce, ale moje zavedene pravidla, ktore funguju, mi kazit nebude. To by som si s nim uz davno vyhubovala.

biokozmetika
11. dec 2018

ja som tiež za fungujúci ranný a večerný rituál a úprimne, čím skôr si to nastavíte, tým ľahšie to bude neskôr a ak sa manželovi zdá, že to potrebné nie je a nenechá si to rozumne vysvetliť tak potom je možno fajn nechať ho týždeň chystať deti a sám zistí, že bez toho to nejde 🙂 a detičky podľa mňa potrebujú a majú radi režim, aspoň také maličké určite- je to istá forma istoty pre nich a aj keď nastaviť to je náročné ale stojí to za to! držím prsty😉

dadomon
autor
11. dec 2018

@yanni ved takto to aj je...moje pravidla pre dobro rodiny a hladky priebeh.Deti nerozhoduju,ale vymyslaju,lebo vidia,ze jeden den ocko povoli,a druhy den od nich nieco chce.Som este na MD,obcas po tazkej noci sa bodnem na nich,ze s malym dospavam a to pocujem len krik,ze nestihaju,lebo muz si to nechava na poslednu chvilu a nejdu hned na to,co maju robit.
On to chape,ale sam je v tomto lajdak a ma na vsetko cas a ja som na prasky z toho,ze by toto deti pochytili od neho.

biokozmetika
11. dec 2018

@dadomon tak to je ešte fajn, že si doma. ozaj už teraz by to bola super príprava na čas keď pôjdeš do práce a malý do škôlky- treba to hlavne asi najprv s manželom vysvetliť aby ste boli zajedno

yanni
11. dec 2018

@dadomon Povedz muzove nech sa nectaire. Nech si urobi kavu a sedi pir nej a pech mecha deti a tvoje pravidla na pokoji. Ziadne, ze povoli alebo zakaze. Bud bude kazde rano vsetko rovnako alebo nech si radsej trci v posteli a vstava ked vy budete uz prec. Potom si moze robit co chce.

17juraj17
11. dec 2018

@yanni Nevidim dovod preco by mala preberat iniciativu len preto ze sa manzel nevie zorganizovat. Zase dalsia vec zo zostane zene na ramenách a chlap si bude vylihovat alebo popijat kavicku.
@dadomon Len to pekne nechaj na drahom nech sa aj on nauci zodpovednosti a pravidlam. Je uplne jedno ci si nieco vezme z tvojho ranneho fungovania alebo si vytvori rezim a postupnost sam. Ono je jedno ci sa najprv deti oblecu a potom najedia ci opacne. Ty si najdi vlastne ranne cinnosti ak budes hore a jeho nechaj nech robi svoje a vôbec mu do toho nezasahuj. Neboj nauci sa to ako manzen tak aj deti 😉

dadomon
autor
11. dec 2018

@17juraj17 tak to dufam,lebo na vsetko dohliadat je na mna uz privela...
kiez by bolo mojim ritualom len vstat z postele a zakyvat im z okna 😂

lujza123
11. dec 2018

@dadomon a nechceš od nich priveľa vzhľadom na vek? Pre takého skolkara je zodpovednosť za meskanie do prace úplne abstraktný pojem, v detskom svete čas nehrá takú rolu ako u školákov, dospelých.
Mam 9 ročnú, dokáže sa samostatne obliecť, najesť, umyť ale aj tak ju kontrolujem, posielam znova ocesat vlasy, dojest cele ranajky, desiatu jej radšej balím do tašky ja lebo na stole ju večne zabudla....
Proste ráno, všetci sú ospati, spomaleni... Skus byť viac v kľude, normálne bez kriku, stresu, radšej si privstante keď vieš ze decka sú spomalené, nechci od nich príliš, pripomínaj im dokola keď vidíš ze nič nerobia, rozdiel si čas a kontroluj len to napr. O 7.15 nech sú oblečení, 7.20 nech sedia pri raňajkách, teš sa z úspechu že aspoň pár vecí z toho tvojho zoznamu spravia samostatne a nečakaj že škôlkar sa bude správať ako dospelý a sam od seba si bude ustielat posteľ ci hľadieť na cas, áno aj to raz príde ale nie hned

maminuska
11. dec 2018

@dadomon u nás keby sa nedodržiavajú ranné rituály tak si to môžem rovno hodiť. 5 detí ide z domu , z toho jedno je dospelé , druhé dospelé iba fyzicky , mentálne dieťa. Takže ráno vychystávam 4 deti . Vstávam o pol šiestej, nachystám raňajky , urobím si kávu, budí sa malý ( 1 rok ) a idem kojiť . Po kojení budím dospelého syna a ostatné deti . Záchod , raňajky , po raňajkách sa umyť , obliecť ...s česaním sa postavia do radu a češem tri dievčatá . Obuď, obliecť bundy ..tu už mi pomáha syn čo sa týka upravenia a synátor rozváža . Potom obliekam malého a toho veziem do jasličiek ja , a ja do kancelárie. Manžel už tej dobe dávno zarezáva. Večer to isté , do deviatej už všetci sú vo svojich posteliach, samozrejme okrem dospelého syna.

maminuska
11. dec 2018

No a deti mám .... 23 rokov MR, 19 rokov syn , 9 rokov dcéra , 4,5 dcéra a ročný syn .

yanni
11. dec 2018

@lujza123 Neviem, ale ja som sa nikte nedocitala, ze by zakladatelka vyzadovala od deti, aby sledovali cas a robili vsetko same. Skor ma ona urcity zauzivany ritual a kazi jej to muz.
Ja mam najmladsiu trojrocnu a mame presny postup a to uz roky. Sama vie, co ma robot. Samozrejme nepozna pojem cas, ani ako jej co dlho trva. Ved to je normalne. Na to si tu ty, aby si si to sledovala.
U nas takmer 9, 11 a 12 rocni uz vedia velmi dlho, co a ako maju rano a vecer robit. Malu zobudim, ide automaticky sama na WC a dolu do kuchyne. Tiez uz vie automaticky co sa v kuchyni robi. Najcastejsie povyklada vsetky müsli, dnes napr. si otvorila chladnicku, stale pred nou a nahlas dumala, co si da na ranajky. Po ranajkach viem automaticky, ze si ma ist umyt ruky, ja zatial poukladam zo stola. Potom ide automaticky do obyvacky a zacne sa vyzliekat a obliekat (veci pre nu pripravujeme spolu, chalani idu hore do izieb). Malu budim hodinu pred odchodom. Cize je dost casu aj na spomalene reflexy. Oblieka sa sama, ja tiez popri nej. Potom sa ideme spolu umyt. Nik mi do toho nekafre. Odchadzame vzdy presne, dnes dokonca este takmer 15 min skor ako bezne.

Ono ritualy sa zavadzaju skoro, ak clovek chce, aby to fungovalo. Ked som bola este doma,tak to fungovalo rovnako. Akurat, ze nas netlacil cas. Cize vstat sme mohli, kedy sa nam chcelo. Ale to ostatne bolo a je vzdy rovnake.

yanni
11. dec 2018

@17juraj17 A Ako toho chlapa prinutis, ked on sam enma zaujem a vsetko kazi, co ona zaviedla? Starsie dieta ma 4,5 roka. Keby mali rutual zavedeny uz davno, mohol si uz zvyknut. A tiez, toto si uz davno mala s nim prediskutovat, ekd sa jej jeho pristup nepaci. #
Teraz ma est vyhodu, pravdepodobne ju ten cas asi az tak netlaci. je doma. Ale ked zacne chodit do roboty, bude tam musiet byt presne, decka sice budu vedie co a ako ale ked bude rano chlap jej to "nicit", tak amen tma. Tak radsej nech sa mi nepletie pod nohy.

dadomon
autor
11. dec 2018

praveze ja nie som ta,co rano stresuje,lebo som doma,tie nervy pridu potom na muza,lebo ho dobehne to,ze polhodinu ranajkovali a obzeral FB a vtedy sa zacal syn hrat !!!
nemyslim si,ze chcem prilis vela od skolkara,vidim,ze vie byt velmi samostatni...ale manzel mi dava najavo,ze bazirujem na kravinach,ved aj tak ti vzdy (nejak s odretymi usami stihnu)....
Ale dnes som tomu dala koniec,na chladnicke visi 5 obrazkov pre syna a 5 textov k obrazkom pre muza,co maju po zobudeni urobit Mna maju zobudit,ked budu mat za sebou 4 z 5 cinnosti 😂

yanni
11. dec 2018

@dadomon Obzeraju FB? Nemyslitelne. Pri jedeni sa necita, nesurfuje, nepozera televizor. A pir ranajkğch to plati dvojnasobne, hlavne ked potom nasleduju este ine povinnosti.

17juraj17
12. dec 2018

@yanni Stale by ste len diskutovali. O com ma s muzom diskutovat ? Ono kazdy ma svoje zauzivane postupy a ritualy. Ono vôbec nejde o formu ale o výsledok. Chcel som povedat ze ak necha rano deti na muza moze byt jedno ako deti vypravy hlavne aby bol rano klud boli najedene ciste a na cas odprevadene do skolky ci skoly.
Ja od malicka chystam rano deti a ako to rano urobim moze byt zene suma fuk, hlavne aby som splnil vsetko hore pisane. A tiez ak sa nahodou 1-2 x do roka stane ze ma volno a chce nam zasahovat do rannej rutiny tak ju poslem sadnut do kuta s kavou pretoze sa iba pletie pod nohy ci uz je to s ranajkami alebo desiatou ci umyvanim riadu

katarinka289
12. dec 2018

U nas deti vypravujem vacsinou ja a ako pises, tiez vsetko musi ist za radom. Obliect, najest, umyt a ide sa. Kazdy druhy tyzden vodi deti manzel len tak 2-3 krat v tyzdni a aj to sa ma baby vzdy pytaju, ci ich uz povediem ja 😀 Asi maju stres 😀

lulistek
12. dec 2018

@dadomon neviem no ale ked to ma mat na starosti rano muz, tak to nechaj na nom. Nech si to zariadi. Ale je fajn ze berie dieta do skolky. Ty chodis s nim do skolky rano? Vtedy mozes ucit tie ritualy. Ja som tiez na RD ale kazde rano ( vynimka dazda. ) chodim do skolky rano ja i ked to mame kusok ale obliect seba mensie dieta a pomoct starsiemu ranajky atd to da zabrat plus vyhoda ze rano ides na MD hociako do tej skolky das ciapku a ides domov. O pol roka idem do roboty tak to sa pozriem na tie ranne tanecky lebo mne to vzy dlho trvalo sa pripravit a nieto este deti

sense
12. dec 2018

Ak baxirujes na kravinach podla neho,tak nech sa stresuje...on pride neskoro do prace nie ty....my mame ritualy a.priznavam ze ano moj muz je doslednejsi ako ja ...(on je doma kazde rano a do prace ide az o 8.30 a ja len obcas,kedze uz som zvycajne v praci)...adcera (5,5r)to obcas "zneuziva" ze mama viac dovoli resp pomoze (napr saty a ponozky obliect, tricko od pyzama vyzliect ci postel postlat,to robi ale aj.muz)...ale staci zazracna veta: ak sa budes motat nestihnes ist peso a ide ako " namydleny blesk" (kedze ked chce ist peso musi ist o 20min skor z domu)

eeffka
12. dec 2018

@dadomon ja mam teda 7r ktoru vyprevadzam a to ju budim o 7,05-7,10 a 7,45 najneskor musime vychadzat z bytu ( byvame pri skole), vstat , rovno na WC, umyt ocesat , obliect , jest, v ziadnom pripade sa nezapina TV alebo net lebo to by som rovno mozhla zavriet a zhasnut, kym ona je ja sa dam dokopy a odchadzame.
Muz ma obcas hlasky ze som rano ako SS fuhrer ale ked ju raz za uhorsky rok riesi rano on tak to ledva stihaju.
Ja som stara skola a to ze na smetisku ( domacnosti) je jeden kohut a to som ja 🙂. Komu sa nepaci nech uhne a nezavadzia. Bohuzial 90% manazovania domacnosti byva na zene a ako si ona zariadi tak ma.

kofoluska
12. dec 2018

Nas syn ma 5, do skolky zacal chodit ako dva a pol rocny. Do styroch rokov som ho nepotrebovala budit, lebo som robila z domu. Proste spal dokedy chcel, ja som sa zatial obriadila, najedla, vsetko som pripravila jemu a kym sa zobudil, pracovala som. Rok aj par mesiacov uz z domu nerobim a aj on chodi do inej skolky (u muza v praci). Muz vstane o siestej, naranajkuje sa, pozrie si co chce v notasi. 6:30 vstavam ja a budim syna. To je cela moja "robota" pri rannom vychystavani. Vsetko ostatne uz zabezpeci muz a ja sa chystam tiez do prace. Ranajky, zuby umyt, prezliect. Ak mladas nedoranajkuje do 6:50, jedlo sa berie a ide sa na dalsie cinnosti. (Realne sa to este nestalo, ma pred sebou budik, hodiny pozna, vie, dokedy sa musi najest a vzdy to stiha s prehladom, ale kym ten budik na stole nemal, ranajkoval aj tristvrte hodinu a museli sme ho pohanat.) Obvykle 6:50 uz sedi obriadeny a prezleceny pred telkou a pozera rozprávky, caka sa na mna. Kedze ale skolku otvaraju az 7:30, skor ako 7:15 sa nam neoplati ist z domu, cize aj on ma take skor pohodove rano a nikam sa nenahana.
Tieto pravidla platia kazdy jeden den okrem vikendov a dovoleniek, kedy sa nejde do roboty a skolky. Neexistuje, aby som tieto pravidla menila/narusala/bola benevolentna. Neexistuje, aby to spravil manzel. V tomto sme za jedno. Dieta potrebuje pravidla, pretoze este nerozumie tomu, ze my dospelaci musíme prist nacas do prace (ked on pride o par minut neskor do skolky, nic sa nestane). My dospeli sme ti, ktori ho to musíme naucit. A ked ma Tvoj muz s tym teraz problem, co to bude, ked dieta zacne chodit do skoly? Tam nebude moct chodit neskoro.

veronicka88
12. dec 2018

Môj manžel prebral ranné aj večerné rituály odoslať mňa.ano keď je s malým sám poľavili(skôr večer)ráno aj keď im to trvá dlhšie fungujú. ale nejako mi nikdy nepadlo riešiť že vlastne robíme každý večer a ráno to isté:D proste ideme a bodka.vecer už v takom kľude a pohode nie v zhone(dosť že ráno sa ponáhľame)...

daisylucky
12. dec 2018

U nas tak isto, tiez mi manzel kazi ranne ritualy, potom casto syn pride neskoro alebo lenlen do skolky. Ja vstavam 6:20, aby sa vsetko stihlo. Manzel o 7 a potom sa na 20 minut ide posadit na zachod. Aj by mi to vyhovovalo, ze sa nestara. Ale ked je hore aj najmensi, to znamena, ze ho bud kojim alebo robim vsetko s nim na rukach a vtedy som na prasky. Poslem manzela, aby zobudil syna a on si k nemu lahne a 10 minut este spia. Snazim sa skomandovat manzela, aby pomohol, ale ten to este kazi, vymysla hry so synom alebo mu zacne daco na mobile ukazovat. Alebo ked maju byt o 10 minut v skolke a este su doma, zacne synovi ukazovat daku straku, co zbadal vonku. Ale dobre vediet, ze nie som sama, co toto riesi. Myslela som si, ze to ja som ta vadna a nervozna a ono to mozno celkom tak nie je...

17juraj17
12. dec 2018

@daisylucky No nakopal by som toho tvojho do riti 🙂 Chod zobudit dieta a este si snim lahne 😨

wieruska1
12. dec 2018

Zeny ja vas mat doma ma porazi. Hned z rana stresy a pobahlacky 🙂 by ste si rozumeli s mojim muzom .... ten tiez vsade musi byt v predstihu vsetko “nalinkovane”. Ja na s detmi caaaasu more, do skoky pravidelne poslednych 10 metrov bezime o 7:58 s usmevom na perach zd dme zasa smochtlaci.
Nerypem, len skusam dat ten 2. Pohlad 😉

fokuska
12. dec 2018

@dadomon Sadni si vecer s muzom a rozoberte si situaciu - co sa mu nepaci na tvojich pravidlach, ako to rano vyzera ked sa ide striktne podla teba, ako to vyzera ked sa ide podla jeho pravidiel, ako si to predstavuje, alebo ako by sa mu to rano pacilo, aby bol spokojny, ale aby sa stihlo vsetko co treba.
Bud najdete kompromis, alebo ak bude trvat na tom, ze podla teba v ziadnom pripade, tak ho nechaj cely tyzden nech to robi podla seba a nijako mu do toho nezasahuj. Ak bude treba, tak nech to robi aj dva tyzdne, alebo dovtedy kym nenajde system, ktory bude fungovat (mozno to bude prave ten tvoj).

Ja si inak neviem celkom predstavit, ze by bol v takych veciach manzel "proti" mne. Mame byt "tim" a pravidla, rozhodnutia atd tvorit spolu a navzajom sa v nich podporovat. Nie ze JA nastavim, JA poviem, JA rozhodnem a ty to rob tiez tak, lebo JA som povedal/a.
A ze JA musim dohliadnut na to, lebo inak nic nejde ako ma. manzel je rovnako dospely a plne zodpovedny clovek, e to moj rovnocenny partner, nie dalsie dieta, na ktore treba dohliadnut, ktore treba skontrolovat, ktoremu treba nakazat...

fokuska
12. dec 2018

@wieruska1 Kazdy je ina povaha. Ja nemam vsetko nalinkovane. Viem ale, ze rano musim ranajkovat, inak mi je velmi zle a neviem ranajkovat v strese, potrebujem cca 20-30 minut aby som sa v absolutnom pokoji najedla. Podla toho ale adekvatne vstavam. Neviem si predstavit stale sa za neicim nahanat, ze nestiham, utekam do skoly a do prace dobehnut s vyplazenym jazykom. A este sa na tom smiat, ze no co sme spachtosi, mame male dieta, ved haha, zasa meskame.

Mna toto na druhych ludoch praveze neskutocne vytaca, ked nie su schopni prist vcas a este nad tym mavnu rukou, ze ved co, stale meskame. Je to o ucte k ostatnym, ktori potom cakaju.

Tiez moj osobny nazor - pre dieta nie je dobry taky ranny zhon, dobehnut do skoly v poslednej minute a hned sa sustredit na ucenie. U nas v skole musia byt deti 15 minut pred zaciatkom vyucovania v skole - maju cas ist do satne, odlozit si veci, v triede sa zvitat so spoluziakmi, pripravit si veci na hodinu, pripadne este zajst na toaletu, napit sa a v pokoji sa sustredit na ucenie.

Mala som spoluziacku, ktora neustale meskala, vzdy prisla roztrzita, zabudla si veci, prvu hodinu sa ani nevedela sustredit a jej mama tiez vzdy mavla rukou, ze taki sme, stale meskame.

wieruska1
12. dec 2018

@fokuska my sa prave nikam nedtresujeme nenahaname. V klude sa oblecieme, naranajkujem, pohrame. Ok posledne metre bezime ale ozaj len obcas 😉 priste mne toto “vadenie” s muzom a popohananie cele rano- lebo vec o tom pise autorky - je pre mba uplne neunosne, aby ma rano noekzo nekam hnal, lebo ucta, neucta sni slnko neprestane vychadzat, ani zem sa neprestane tocit ked sa prestaneme nahlit. Do skolky? Prace? Co hrozne sa stane ak clovek pride neskor a osviezi si rano sledovanim takej straky?

zltalienka
12. dec 2018

U nás odkedy máme 4. dieťa je ranné vychystanie 3starsich (najstarsi má 7 rokov) vyslovene na manželovi 🙂
Ja len vstanem skôr ako deti aby som im neblokovala kúpeľňu a nachystám zubné kefky s pastou lebo si to sami nedočiahnu. Nachystám sebe raňajky, popritom im ponalievam mlieko do pohárov. Potom sa stiahnem (alebo si ma zavolá naše dvojmesačné dojča) a už len pomáham s drobnosťami ak treba. Manžel si s nimi počas môjho pobytu v pôrodnici vytvoril systém, že to zvládajú aj bezo mňa. A pokiaľ niektoré dieťa si nevyberie práve ráno svoj čas na "divadielko" tak aj na "mojkanie" vyjde čas.
Deti vstávajú 6:50, odchádzaju 7:30. Ja vstávam 6:30, manžel ešte skôr, chce si prečítať ranné správy na mobile, plus si už čosi porobi do práce.

zltalienka
12. dec 2018

@wieruska1 nuž niekomu možno ujde posledný bus do mesta ☹ iným strhnú z výplaty za meškanie, nie každý má voľnú pracovnú dobu.