Prvé dni v škôlke

mirkabe
5. sep 2018

Aké máte skúsenosti s nastúpom detičiek do škôlky? Náš malý má 3 roky a dnes je v škôlke druhý deň. Nechce tam chodiť, dnes ho dokonca ráno prehnalo, dvakrát som mu musela prezliecť slipky. Ťažko to znáša on, aj ja. Prvý deň celý preplakal, dnes ráno tam išiel s plačom, a cez deň som išla okolo škôlky tak aby ma nevidel, a videla som, že plače a hovorí, že chce ísť domov. Ostatné deti sa hrali. Srdce mi ide puknúť. Včera aj dnes som si poplakala, som tehotná, nerobí mi to dobre. A pritom je zvyknutý byť bez nás, aj rád chodí medzi deti, nebol nikdy veľmi utiahnutý.

jatva
5. sep 2018

Ak ma z toho takyto stres a mas moznost si ho nechat doma, tak ho do skolky nenut. Kazde dieta inak dozrieva.
Alebo mozes skusit inu skolku, s inym pristupom.

sida456
5. sep 2018

@mirkabe prečo chodíš okolo skolky ? Robíš si sama sebe zle a aj jemu. On to cíti že ty to zle znasas. Keď sa necítis nato, aby bol v škôlke tak si ho nechaj doma. Ak chceš aby tam bol tak najskôr sa musíš ty vzchopiť a potom to už pôjde myslím ľahšie.....

bleblu
5. sep 2018

Dieta kopiruje emocie matky. Proste maju na to zvlastny dar 😊. Pokial ty nebudes vysporiadana ze chodi do skolky a on to bude citit, nikdy sa tam tesit nebude a bude ju odmietat. V prvom rade musis zacat od seba a zmenit nazor na skolku. Viem , ze v tehotenstve sme precitlivele ale mala by si sa skusit na to pozriet tak, ze robis pre svoje dieta spravnu vec, ktora ho posunie dalej vpred. Uz to nebude male dietatko ale predsa velky skolkar, co je super. Rozpravaj sa s nim o tom v pozitivnom duchu ale az ked aj seba naladis, lebo vyciti, ze to tak nie je. Skus to a uvidis tie zmeny. Drzim palce

siska53
5. sep 2018

@mirkabe adaptacia trva tri mesiace,daj mu cas. Nas presne tri mesiace plakal.. mala ma 6r.a rana byvaju tazke stale...ale po mojom odchode je to ok. Ona zas protestovala pocikqvqnim sa v skolke a nejedenima nepitim,ale to casom preslo.

lianka123
5. sep 2018

@mirkabe ina skolka. S individualnym pristupom

katka1981
5. sep 2018

@mirkabe, manzel sa dnes rozpraval s riaditelkou jednej skolky (nemame skolkara, riesil s nou ine veci) a povedala, ze su vyflusnuti vsetci, lebo placu deticky tie najmensie aj mamicky v satni a ze toto zvykne trvat 2 mesiace.

katka1981
5. sep 2018

@bleblu, pekne napisane

linduskalenka
5. sep 2018

@mirkabe dobry den taky isty problem mame aj my place kazde rano aj v skolke nechce sa hrat s detmi a dnes ani nepapala v skkolke

mirkabe
autor
5. sep 2018

@sida456 išla som práve do poradne a lekárku mám pri škôlke, tak som ich uvidela vonku. Zámerne by som tam asi nešla...

majka99999
5. sep 2018

@mirkabe moj plakal 3 mesiace, aj sa parkrat pocikal v skolke aj doma. Potom uz bolo dobre, oblubil si ucitelky. Teraz po prazdninach plakal vcera v skolke a dnes rano, ze tam musi ist. Vyrovnana som s tym, musim ist do prace a on uz bude mat 4. Ved aj starsi siel, on neplakaval, len chvilku prvy den. Ale tento mensi je viac naviazany, brat mu odisiel do skoly, tak to ma tazsie. Len tym chcem povedat, ze daj tomu aspon tyzden, potom sa rozhodni. Chodi hned na cely den?

linduskalenka
6. sep 2018

vie niekto poradit moja dcera uz 3 den vystraja v skolke zle v noci spava do dnes rana sa aj pocikala a prve co rano povedala ze nechce ist do skolky a chodi len na 4 h z detmi sa nechce hrat ze len za ucitelkou chodi alebo za pomocnou som z tochto uz zufala

mirkabe
autor
6. sep 2018

@majka99999 áno, na celý deň chodí. Práve toho sa bojím, či to preňho nie je až príliš veľká zmena.

katka2984
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
3petka
6. sep 2018

@mirkabe môj má 2 a 4mes. Prvý deň v pohode. Druhý deň ráno plač. Tretí deň ráno plač a potom keď som po neho prišla. A dnes ráno plač, susedia mi volali že tiež von plač a pýta si mamu. Uvidím keď po neho prídem. Prvý deň som sa aj ja ráno dorevala a včera keď som prišla po neho tiež lebo má stiskal a povedal že mama lubi. Tiež mi nie je všetko jedno ale musím do prace teda zvyknúť si musí. Už aj soplikoval trosku z toho revu a vymýšľa si že ho boli hlava, noha a ritka a tak podobne. Uvidím že čo ešte po víkende bude. 😢😔

mirkabe
autor
6. sep 2018

@linduskalenka no aj dnes plakal. Včera mi učiteľka hovorila, že nechce vôbec papať, iba sa napije. Včera keď prišiel domov, mal špinavé slipky, asi mu ubehlo. Keby som si to všimla v škôlke, povedala by som to učiteľke. Ráno som ju upozornila, že sa mu to stalo dvakrát, kým sme odišli z domu. Aj keď viem, že aj ona je len človek a stalo sa, že si to nevšimla. Ale keď sa jedná o moje dieťa, som asi precitlivená. Uvidím ako bude dnes, keď poňho prídem....

janicka2315
6. sep 2018

Aj moja prvy den plakala,ja este viac ale na druhy som sa tvarila ako je v skolke super,aj ked mi srdce pukalo...a mala sa ukludnila...tak ako pisu predosle baby..maly je precitliveny lebo ty si stoho precitlivena...neplac prinom,predychaj a uvidis ako sa ukludni

deniska14
6. sep 2018

Moja minuleho roku plaka 2 tyzdne a potom ako keby utalo.....chce to cas....a teraz skolku zboznuje🙂

kondaska1
6. sep 2018

@mirkabe u nas podobne, prvy den nateseny, druhy den s placom, treti s hysteriou. Plakal on a plakala som aj ja. Ja chodim uz 8 mesiacov do prace, takze nie je az tak naviazany, je zvyknuty byt pol dna bezo mna. V tej istej skolke ma bratranca o rocnik vyssie, poobede vzdy chodime po neho vsetci aj s malym (po toho bratranca) a to je v skolke majster sveta, beha, hraje sa, ukazuje kde ma triedu, ale rano mu to proste nejde...ide o zvyk, nove prostredie, nove deti, nova ucitelka. Ja tomu davam cas, vela sa rozpravame, vcera som mu dokonca ukazovala fotky ako sme boli my - rodicia v skolke a zaujalo ho to. Tiez som mu na snurku na teplakoch nasila velky gombik a rovnaky dala sebe a povedala mu, ze ked bude smutny nech ho stisne v rucicke a vtedy bude maminka vediet ze na nu mysli. A cuduj sa svete, rano isiel s manzelom a bez placu a takisto aj ked sme ho o par hodin vyberali. Sice ucitelka povedala ze trosku mrncal ale oproti hysterii z predchadzajuceho dna to je super posun. Nakukli sme do triedy, sedel s detickami na zemi a nieco si hovorili. Rozbehol sa potom ku mne a vitazoslavne si drzal gombicek. Vraj aj papal.
Takze podla mna to pomohlo, mat nieco, co mu ma pripominalo.
Skuste aj vy, len odporucam nieco nasit aby to nestratil a nebol este viac nestastny.

mirkabe
autor
7. sep 2018

@janicka2315 ja pri ňom neplačem, viem, že by to nebolo dobré. Aj s manželom mu stále hovoríme ako je v škôlke dobre, že má veľmi dobré učiteľky, že sa tam môže hrať s deťmi, atď...ale stačí len spomenúť slovo škôlka a hneď mrnčí, že tam nechce ísť. Dokonca ho dnes ráno aj prehnalo zase...v noci sa mi zobudil s tým, že nechce do škôlky.

majka99999
7. sep 2018

@mirkabe no starsi chodil prvy rok len na pol dna, lepsie to zvladal, sice to bol des chodit za nim s 1-rocnym, ktory mal chut uz spat... Mensi teraz po prazdninach si poplace, dufam, ze neochorie, minuly rok bol po tyzdni chory.

mirkabe
autor
7. sep 2018

@majka99999 od budúceho týždňa skúsime aj my len na pol dňa.

gebeente77
7. sep 2018

@mirkabe mam v skolke 3 dieta, a prva vec co znama, riaditelka skolky vravi, je nedavat deti na pol dna do skolky, adaptacia potom trva podstatne dlhsie. Aj nas, na 3 den zacal strajkovat, ale zavisi aj od pristupu ucitelky, nasa je razna, nemazna sa s tymi detmi a oni ju zboznuju do jedneho. Tiez som ho vcera brala ja, lebo sme mali prehliadku u mudr. a uz v satni spustil hysaky. Odisla som, o 2 minuty mu nic nebolo a pekne sa zapajal. Znie to kruto, ale netreba zbytocne mojkat v satni, lucit sa atd.. 🙂 drzim palce

kondaska1
7. sep 2018

@gebeente77 nie kazde sa za 2 minuty ukludni, ak dieta preplace cele 2 hodiny asi je problem inde, ja by som nebola taka razna a tvrda. Kazda pozname to svoje dieta, ze ci iba vymysla alebo skutocne este nie je zrele, aby sa neurobilo viac skody ako uzitku.

mirkabe
autor
7. sep 2018

@kondaska1 presne tohto sa bojím. Každý hovorí, že mám tomu dať čas, že malý si zvykne. Lenže čo ak ozaj práve on patrí medzi tých pár, ktorí plačú, lebo nie sú pripravení. Aj keď ja som si pred nástupom myslela, že s adaptáciou nebude veľký problém. Asi som sa mýlila...

ibrunova
7. sep 2018

@mirkabe nedávaj na pol dňa, pitom budecstále problém, stále bude vyjednávať.. Zvykne si, neboj, u nás ranné plače prestali po mesiaci.. Za dva tri dni netreba robiť unáhlené závery, iba čo ho domýliš.

kondaska1
7. sep 2018

@mirkabe daj tomu cas a praveze skusila by som praveze ten polden, ale potom uz bez ustupkov typu ze dnes vydrzis, zajtra nepojdes aby zas dieta nevymyslalo. Ja verim ze sa to postupne zlepsi, treba hovorit, opytat sa ho ze co by mu pomohlo. U nas pomohol nasity gombik na teplackoch a vie ze taky isty druhy gombik mam ja a myslim na neho. V skolke mu pomoct najst kamaratov, ked vyberaju druhe mamicky deticky, prihovorit sa im, zoznamit ich, musia byt od vas z okolia, dohodnut sa s nimi na pieskovisko aby sa spoznali, hned mu bude lepsie ked bude chodit tam kde niekoho pozna...

kondaska1
7. sep 2018

@mirkabe a ako hovoria za 2-3dni sa nedaju urobit nejake zavery, dieta si musi zvyknut na nove priestory, novych ludi, nove deti, je tam samo, skoro vstava, vsetko je nove...doma vytvorit rano kludnu atmosferu, radsej nech vstava trosku skor aby sa stihlo pohrat, pozriet rozpravocku a nie ze necham ho spat do poslednej chvile a potom je to zhon aby sa vsetko stihlo.
My prezivame to iste, nerobim z toho vedu, doma je klud a pomaly to zvladame. My mame ale v skolke adaptacny program, tento tyzden boli iba 2 hodiny a buduci buduci 4.

mirkabe
autor
8. sep 2018

@kondaska1 takýto adaptačný program je super ... U nás to funguje tak, že od prvého dňa odtŕhajú plačúce deti mamičkám z rúk a deti zostávajú až do 15tej. Keď som včera povedala učiteľke, že by som malého skúsila nechávať len do 12tej, povedala, že to by bolo ešte horšie.

povuma
8. sep 2018

@mirkabe ja súhlasím, že je predčasné robiť závery takto skoro....ak sa po 6-8 týždňoch nič nezmení, potom by som uvažovala o on, že dieťa vezmem zo škôlky. Uvedom si , že pre syna je to zmena, stres, ako keď ty nastúpis do novej práce. Nikoho nepoznáš, všetko je nové, máš chaos...ale po dvoch mesiacoch sa už orientujes, poznáš ľudí, prostredie...aj nervozita opadne. Syn sa musí s tymto popasovať, v živote také situácie bude zažívať stále.

dzina007
8. sep 2018

@mirkabe ucitelka ma v tomto z casti pravfu ze ak nechas d9 12tej nebude to dobre. Dieta si zvykne ze po neho maminka chodi. A potomnked prestane zas vie prezivat soky lebonju caka na obed a ona nepride a kolotoc placu moze zacat od znova. Nieje to u vsetkych deti tak ale stava sa to.
Nas plakal 3 tyzdne pokakaval sa v skolke nekomujikogal nereagoval chcel jest pri stooe sam.
Pomohli ze ho zacal vodit do skolky tatino nie mam8na. Za mnou proste viac plakal.
P9 3btyzdnoch sa to ukludnilo. Je tonstale citlivy chlapec skolku nema ze mega rad ale zvykol si nasieo kamosov a je to v pohode