Programovanie v škôlke

5. okt 2024

Učia sa vaše deti programovanie v škôlke? Jasné, že bez počítača. Formou hry. Malý chodí do súkromnej montessori. Chce to robiť aj doma, ale ja neviem ako. 😅 Možno by ste mi mohli pomôcť? Má k tomu takú mriežku, rôzne farebné tvary, šípky, pár obrázkov predmetov. Vďaka.

hederamonstera
5. okt 2024

To znie zaujimavo😀 na googli nic nie je?

danica2711
5. okt 2024

...spýtať sa učiteľky...?

autor
5. okt 2024

@hederamonstera pýtam sa práve chata GPT. 😅 Tak mi to nejak polopatisticky vysvetľuje. 🙈
@danica2711 on to chce robiť teraz. Nebudem jej volať v sobotu ráno. Chcela som vedieť, či s tým nemá niekto skúsenosti tu. Preto sa pýtam na MK 🙈

diewcatqoo
5. okt 2024

Moj syn isty cas fical na jednej appke, kde su zaklady programovania pre deti. Nie som teraz doma, tak neviem pozriet ako sa vola, ale bolo to od uplne primitivneho po tazsie. Napr. ze ide vlacik z bodu A do bodu B a on mu musi po mriezke pomocou sipok vymysliet cestu, alebo naplanovat slucku na opakovanie urcitych ukonov na to, aby sa hasicske auto dostalo k poziaru a pod.

autor
5. okt 2024

@diewcatqoo to bude asi ono. 🤩 Prosím, pozrela by si to, keď budeš doma a poslala by si mi názov?🙏🏻

autor
5. okt 2024

@diewcatqoo hlavne to chcem pochopiť, kedže ja a kódovanie nejde dohromadu. 🙈

autor
5. okt 2024

*dohromady

behulka
5. okt 2024

Môžete sa zahrať na robotov, jeden druhému bude hovoriť príkazy a druhý bude podľa nich chodiť po byte. Úlohou je nenaraziť, niekam sa dostať... alebo kreslenie na štvorčekový papier podľa povelov - vpravo, vľavo, dopredu 1,... úloha je prekresliť predlohu, nakresliť dom, strom... no to môže byť ešte náročné.
Skús pozrieť robot Emil, či to nebude on. No k výučbovým materiálom sa voľne dostať nedá.
Free je Scratch junior, porgramovanie aj pre drobcov, ale to bude syn sedieť za tabletom.

nikaeli
5. okt 2024

Ja na to používam včielku BeeBot 😉

kittykat22
5. okt 2024

nechcem ta odradzat ale programovanie stoji a pada na matematike, algoritmoch a casovej zlozitosti a kompletnej znalosti spravneho pisania prikazov. Najblizsie k programovaniu je scratch - co je prę deti od 2-3 rocnika ZS. A aj po perfektnom zvladnuti scratchu moze byt dieta absolutne stratene v programovacich jazykoch. Tieto super zabavne formy casto vedu k velkemu sklamaniu pri programovani. Pretoze pisanie kodov nie je o zabave - a nikdy nebude. Bez rozdielu toho ako sa vyucujuci snazia.
Nejake programovanie pre malicke deti je totalne vytahovanie penazi z rodicov.
Pisem ti to ako zena ktora programuje ktora ma muza ktory programuje a za naseho syna ktory realne programuje na ZS.
Radsej kup hracky ktore dieta bavia a potom ho prihlas na scratch.

marianarem
5. okt 2024

@kittykat22 No mna na ZS programovanie bavilo, aj pisanie kodu, bola to vtedy pre mna zabava. Ucila som sa ale normalny programovaci jazyk. Asi to bolo pre mna zaujimave kvoli vysledku, ze ten pocitac nieco potom robil. Ale bavilo ma to, prestalo ma to bavit az neskor.
V skolke mi to pripada tiez trochu moc skoro, ale tak ked to deti bavi, tak preco nie, je to aktivita ako kazda ina. Ale tiez si myslim, ze sa neda cakat, ze realne budu vediet programovat.

kittykat22
5. okt 2024

@marianarem v com dnes programuješ?

autor
5. okt 2024

@kittykat22
@marianarem Je to naozaj pre škôlkarov. Neviem čo konkrétne si pod tým predstavujete, ale toto je len ukladanie farebných tvarov a šípiek, aby sa predmet A dostal k B. Ako detská hra na precvičenie logiky a kreativity. Našla uz už aj tie aplikácie, tak to viem zostaviť aj na tej jeho mriežke. Ale vďaka za každý tip. Vďaka vám som sa k tomu dopracovala a máme o zábavu postarané 🙂

autor
5. okt 2024

@kittykat22 ver mi. Toto ho baví. Je to hra, ktorá má byť základom k programovaniu. Neviem o akom ťahaní peňazí tu píšeš. 😅 Je to z papiera a stačí k tomu hlava.

kittykat22
5. okt 2024

predstava je presne taka, aku pises. Ziadne programovanie to nie je, kupujes somarinu s dobrym pocitom ze pre svoje dieta neco robis. A mozes tym skor dietatu ktore moze v buducnosti programovat poskodit, pretoze jeho predstava o programovani je o farbach a zabave - ale v skutocnosti to bude cierna konazola s bielymi pismenami. Ziadne sipky ani gulicky nedokazu vysvetlit algoritmy. Moze z toho byt detska frustracia - co vidam na detoch na kruzkoch. Z dobreho umyslu rodicov si firmy ako ukazujes vyssia robia iba dobry den.
Ale nepodliehaj iluzii ze tvoje dieta ma krok od programovania - lebo to nie je pravda. Usetris frustraciu ako dietatu tak sebe.

autor
5. okt 2024

@behulka
@akvi
@nikaeli ďakujem 😍

autor
5. okt 2024

@kittykat22 dostal to v škôlke, pracujú primárne tam a prosím ťa, netáraj.🙈 Žiadna hra, ktorá rozvíja kreativitu a logiku a učí k ďalším krokom v budúcnosti nie je zlá. Alebo vieš čo? Na čo sa učiť v sobotu ráno, keď to chce tvoje dieťa. Pustím mu radšej telku. 👏🏻👏🏻👏🏻

autor
5. okt 2024

@kittykat22 každopádne. Ďakujem za to, že sa vyjadruješ úplne mimo otázku, na ktorú som potrebovala odpoveď. Určite je s tebou radosť žiť 😅

akvi
5. okt 2024

Autorka, ešte mi táto hra napadla, môj ju zbožňoval, keď bol malý. Je to tiež princíp dostať sa z bodu a do bodu b a dodržať nejaké pravidlá https://www.ihrysko.sk/zamecke-schody-p3619?utm...

nikaeli
5. okt 2024

@kittykat22 včielku máme v škôlke ako edukačnú pomôcku, podklady tiež a čo nemám, to si vyrobím, vytlačím, zalaminujem. Rodičov to nestojí ani cent. O akom vyťahovaní peňazí hovoríš?

marianarem
5. okt 2024

@kittykat22 Dnes v C a C++ hlavne, obcas v niecom inom. Zacinala som v Basicu pred asi 35 rokmi 🙂 Vtedy to bola fakt cista textova konzola, ale bavilo.ma to.

lalala94
5. okt 2024

@kittykat22 panebože 😳 programovanie je o logickom a analytickom myslení. Hry ako opisuje autorka môžu iba pomôcť, obzvlášt ak ho to baví. Keď už aj toto je problém, tak ja neviem. Pri otváraní tejto témy som si fakt nemyslela, že ešte aj tu sa nájde niekto, kto to ofrfle. 😀

milanemila
5. okt 2024

No programovanie to nie je, ale myslim si ze je to fajn hra na rozvoj logickeho myslenia.

klip0
5. okt 2024

@kittykat22 riadne preháňaš, akoby sa snazis dať najavo ako veľmi ťažkú prácu vy máte a akoby ťa uráža táto hra, aby si náhodou niekto nemyslel že vy sa tak hrajkate.
Veď je to pre maličké deti, tak nech to je farebne. Či teraz zakážeme všetky detské motívy, farby, farebné hračky... Lebo v realite to tak nieje tak je zbytočne aby sa dieťa hralo najskôr s povedzme mudrou loptou s obrázkom macka a autíčka, keď skutočný futbal je o inom ? Nech potom nieje sklamané ?

evivb
5. okt 2024

Waaaaaau, ako sa ju treba hrat? Alebo kde najdem nejaky popis? 😍😍

diewcatqoo
5. okt 2024

Ta appka je Coding school. Su to uplne zaklady na pochopenie postupnosti, sluciek a pod, ziadne prikazy a ziadne kodovanie.

@kittykat22 ja chapem, co chces povedat. Moj chlap je ajtak a ja mam nejake uplne smiesne zaklady programovania. A ano, dieta sa tym programovat nenauci. Toto su neskodne hry, ktore ucia dieta logickemu a analytickemu mysleniu, pretoze bez toho sa programovat neda (aj ked ano, viaceri sa o to pokusali, su "programatori", ale ked raz toto nemas, nikdy nebudes dobry programator - a priznajme si, je dost ludi, ktorym logicke a analyticke myslenie chyba celozivotne). Nie vsetky taketo hry dokaze zvladnut skolkove dieta. Ale ked nad tym dokaze aspon sediet a pokusa sa premyslat, je to lepsie, nez nic.