Dobrý večer mamičky chcem sa podeliť so svojou skúsenosťou s našou MŠ, ktorú začal môj syn navštevovať. Rada by som poznala vaše názory na danú situáciu. Takže aby som začala môj 3,5 ročný syn začal v septembri navštevovať MŠ, bol prijatý na celý deň alebo nakoniec som bola nútená ho nechať v škôlke len na 4 hodiny. September nám ubehol pomerne dobre, malý síce plakával ale postupne sa to upravovalo, keď som si myslela že je to v poriadku začali prichádzať prvé problémy malý sa zaťal a odmietol v škôlke kresliť, ani len ceruzku nechytil do ruky. Snažila som sa to konzultovať aj s pani učiteľkami, poprosila som ich nech ho na silu nenútia lebo sa toho kreslenia začal strašne báť, večer zaspával so strachom, že bude musieť na druhý deň v škôlke kresliť. Pritom doma problém s kreslením nemá. Po dlhšom čase mi malý povedal, že mu pani učiteľka povedala, že škaredo kreslí. Konzultovala som to s jeho pani učiteľkou tá samozrejme všetko poprela. Keď sme aj toto prekonali, nastal ďalší problém pravdepodobne syn trocha nachladol a v jeden deň sa pocikal 2 krát za sebou, pani učiteľka mu pred všetkými deťmi dôrazne povedala, že keď sa ešte pociká tak mu donesie plienku. Detičky sa mu strašne smiali a odmietajú sa s ním hrať. Nepoviem keby sa pocikáva každý deň ale od septembra sa mu to stalo druhý krát. Musím povedať, že doma sa nepocikáva a na záchod chodí sám. Myslíte, že je toto vhodná výchovná metóda??? Rada by som počula názor aj nejakých pedagogických pracovníkov. Už neviem ako mám ísť na pani učiteľky snažím sa s nimi všetko konzultovať pekne a kľudne ale bojím sa o psychickú pohodu svojho dieťaťa alebo to zbytočne nafukujem (to tvrdia pani učitelky) A to nehovorím o tom že ho nazvali lenivcom lebo sa ako 3 ročný nevedel sám obliecť... tých situácií je omnoho viac len sa mi to tu nechce všetko vypisovať. Za všetky názory ďakujem. Len chcem vedieť či je toto normálne.
No toto vôbec normálne nie je! Učiteľky by mali to dieťa motivovať a povzbudzovať. Aj naša začala teraz MŠ a učiteľky si takéto niečo nedovolia! Okamžite by som išla za riaditeľom MŠ, prípadne by som požiadala o preloženie do druhej triedy. Je mi malého veľmi ľúto, určite je veľmi šikovný! Držím palce
Nie je to normalne je to smutne ze sa ucitelky takto bezohladne spravaju.obavam sa vsak ze bud sa zdoveris riaditelke a ak je rozumna uprace ich,alebo im mozno podrzi stranu a nezmozes nic :(
nemyslím si, že to nafukuješ a to vravím z vlastnej skúsenosti. Ja som dcérku po troch týždňoch musela zo škôlky zobrať. Adaptácia bola dobrá, ale potom zažila niečo, čo nevedela spracovať, začala sa pocikávať, bála sa ísť spať, až sa mi triasla od strachu, v noci nočné mory, mala veľký strach z učiteľky. Na radu dvoch psychologičiek som ju nechala doma /vraj zažila traumu/. A ako to okomentovali učiteľky? Vraj bolo všetko o.k., len ja som precitlivelá matka.
@regi27 urcite to nie je vhodne pedagogicke spravanie, ucitelky su starsie ci mlasie, maju dostatok skusenosti ? alebo su to len jedny z tych co musia, tak to robia...ja si v poslednom case coraz viac vsimam problemy so skolkami, pedagogmi atd... ja som niektore hodiny navstevovala s ucitelmi a tak na vyske a nie kazdy to robi preto, ze chce a potom to tak vyzera.... urcite ich spravanie nie je vychovne, ja by som normalne sla a porozpravala som uz konkretne, ze je tu viac problemov...a ak sa to nezmeni, tak jej odbornost budes riesit s riaditelkou...niektorym zapne, ze asi nenarazili na niekoho kto na to kasle, plus urcite budete mat v skolke nejake besiedky a tak, popytala by som sa rodicov ci im vsetko vyhovuje a tak....
Ani mne sa to nezdá normálne ale neviem si pomôcť zvažujem výmenu škôlky, u nás taká možnosť nieje preložiť ho do inej triedy všetky detičky sú spolu od 3 rokov po 6 rokov. Sťažnosti u riaditeľa nezaberajú a najhoršie je že nezaberajú sťažnosti ani u pána starostu. Veľká škoda máme peknú škôlku a nanič pedagogický personál. Ďakujem vám mamičky za názory
@jeennyv Sú to staršie pani učiteľky, ktoré učili ešte mňa keď som bola dieťaťom, veľa rodičov nieje spokojných ale nevieme si pomôcť. Keď chceme niečo navrhnúť stále hľadajú spôsoby ako sa to nedá a podobne a pán riaditeľ ich pritom podporuje napríklad sme chceli aby pani učiteľky deťom pred spaním stále prečítali nejakú rozprávku, ich odpoveď bola negatívna, že oni to nemôžu a proste že sa to nedá takže už nemám nato trpezlivosť.
@regi27 aha tak uz chapem...je jasne, ze v ich veku ludia nemaju uz vela trpezlivosti vo vseobecnosti a nie to este s detmi...tak podla mna s tym urcite nepohnetie, tie tam budu strasit este dlho dlho a jasne, ze ziadne nove inovativne prvky neprijimaju...ony si myslia, ze co platilo na deti vtedy pred rokmi, bude aj dnes..
@regi27 Nie je to normalne ale bohuzial bezne. Vlastne deti sice nemam ale mala som moznost spolupracovat pri foteni v skolkach a niektore ucitelky by tam vobec nemali byt. Nazvat dieta brzdou, to uz je silne kafe a videla som to na vlastne oci. Verim ti ze na to chces ist diplomaticky aby to nebolo horsie ale mozno by trebalo razne zakrocit v takych pripadoch.
@regi27 bohuzial, stretla som sa aj ja s takymto pristupom. bola som obehat viacere skolky, aj dcera chodila chvilu do skolky.... a teda co som tam pocuvala, ako sa bavia niektore ucitelky s detmi, tak by som sa doma ani so psom nebavila 😔
svoje dieta by som v takom prostredi nenechavala.... co tam z tych deti mozu take ucitelky vychovat? ☹
@regi27 tak to s tou plienkou rozhodne prehnala ...bože ja si doteraz pamätám ako som sa v škôlke pocikala, chodila som do nej ani nie 2roky nepamätám si skoro nič ale toto áno, podarilo sa mi nenápadne sa vzdialiť od toho miesta a tváriť sa, že nič 😀 ...ale vychoška na mňa vôbec nekričala, zobrala ma preč prezliecť sa a deti hnala preč aby ma nevideli. Deti si trapasy pamätajú na celý život, 100% na to nezabudne. Jo a príklad vadných vychošiek: uštipla ma včela ale vychoška mi nechcela veriť pred všetkými deťmi sa ma opýtala ako ťa mohla uštipnúť keď je mrtva? Spamätala sa až keď mi opuchlo oko...v škole v prvom ročníku mi učiteľka tvrdila, že moje meno sa píše so š a pred deckami sa smiala, že neviem ani vlastné meno...moje meno sa píše so ž...
@regi27 Smute, ze po tolkych rokoch v skolke este takyto pristup 😢 Ved nech idu uz do dochodku 😉
Je mě velmi líto co ty a hlavně tvůj synček prožívá. Jejich,, výchovné metody" nejsou né že správné, ale nepřístupné.Já sama mám mladší dcerku s lehkým postihnutim a právě pro to jsme se mm dohodly že dcerku dáme do soukromé školky s úplně diametrálně jiným přístupem než ve státních školách-čest výjimkam.Skus popřemýšlet i o téhle možnosti.Raději si doma utáhnou opasek, ale nikdo tam nikdy nijako nedal dcerce pocítit že je malinko, , jiná"
@regi27 tak toto vobec nie je normalne a bohuzial tam mate s prepacenim kravy pani ucitelky. Moj maly v skolke a to je tam 2 rok kresli, alebo teda robi nieco len ked chce - nik ho nenuti, nik s tym nema problem. V spanku sa tam bezne deticky pocikaju nic sa nedeje (mamicky peru to je vsetko), nik sa nesmeje, nik s tym nema problem (chudatka male podla mna na to maju este narok vsak su na tomto svete este kratko a dospely mnoho krat nevedia co a ako nie to dietata). A konkretne moj maly si napr. vcera cvrkol (neviem kedy ani pri com) nik z toho vedu nerobil, len som si nasla trenky v skrini na opratie a osobne som mala pocit, ze som mu asi prehovarala do duse viac ako ucitelky 😀 . Proste mate tam nejake zaustale kozy s ktorymi zrejme nepohnes a ak nechces aby ti tam debtali dieta najdi mu inu skolku a bude spokojnejsi chudatko male. A k obleceniu - naim druhacikom este teraz bezne pomahaju ked idu von s obliekanim (po spani sa musia obliect sami, ale tiez im podla mna este niekedy pomahaju, lebo raz maly pride obleceny ok a raz s trenakmi opacne 😀 )
@regi27 u nas,ked sa stalo,ze sa pocas spanku popisal,pani ucitelka mu pred vsetkymi vravela(nie iba jemu,ale vsetkym detom,co sa pipisavali obcas),ze : fuuuuj,hanba....
nastastie,moj syn nejako "neriesil",ze co je hanba 😀 ....a ked som brala domov veci na pranie,tak som iba povedala,ze nevadi...nabuduce sa zobudis a vypisas sa
ale myslim,ze vo viacerych sklokach to ide " podobne"...ono,na jednej strane to aj ma vyznam...dieta sa mozno trosku zamysli...ale ked je citlivejsia povaha,tak uznam,ze ho to moze zamrziet a naozaj sa moze takymi poznamkami citit ako outsider a moze sa bat chodit do skolky....
darmo,kazde dieta je ine a co s jednym ani nepohne,druhemu uplne ublizi
@regi27 no ako som to celé prečítala, nie je normálne ako sa správajú. Toto je typická chyba prístupu pedagóga dokonca to má aj odborné pomenovanie / jedno je haló efekt ,a ešte jeden výraz, len si momentálne nespomeniem na presný názov/ a takéto zosmiešňovanie , to zanechá na dieťati dlhodobé stopy. Evidentne v škôlke nič nezmôžete pekným prístupom , vlastne asi so žiadnym prístupom ak sú takto zmýšľajúce všetky tie učiteľky , pre kľud Vášho syna doporučujem zmeniť škôlku.
U nás mali v škôlke kadejaké tiež zášlehy učiteľky aj rôzneho veku boli ... ale teda všeobecné zosmiešňovanie to nebolo, ak sa im niečo nezdalo zväčša upozornili, konzultovali , napríklad môj syn sa pocikával a stalo sa to aj najmenšej proste mi povedali , doneste podložku a keď sa stalo, zbalili mi veci na opratie a nič neriešili takto ........ Iné veci sme si tam zažili tiež, ale vždy sa to nejak dalo vydiskutovať
A rozprávať decku ako škaredo kreslí, alebo tá plienka to je už úplne cez čiaru .........
@regi27 ak riaditel nic nerobi, tak staznost na zriadovatela. Najlepsie, aby sa spojilo viac rodicov. Ucitelke, ktora ho zhodila pred vsetkymi by som povedala medzi styrmi ocami, ze este raz sa to stane, tak tu plienku bude nosit ona. Neuveritelne.. Taketo osoby tam nemaju co hladat
@regi27 Súhlasím so @sisaha , treba sa obrátiť na zriaďovateľa, predpokladám, že ním nie je sám starosta. A ak je viac rodičov nespokojných, bolo by dobré sa s nimi spojiť a dať najavo, že vás je viac. Ak sa ozývate po jednom, nevytvárate pocit, že niečo nieje v poriadku, ak sa spojíte, mohlo by to skôr pomôcť.
A k tvojej otázke. Je pravda, že veľa mamičiek je precitlivených, že všetko nafukujú a "prikrášľujú", ale z tvojho popisu si nemyslím, že ty k nim patríš. Nie je normálne, ak učiteľka v škôlke dieťa zosmiešňuje pred druhými, nie je normálne, aby dieťaťu v škôlke povedala, že škaredo kreslí a tiež ho nazývať lenivcov. Nehovorím, že treba za deti robiť všetko, že ich treba len a len chváliť, treba im povedať, že niečo nerobia dobre, ale primerane ich veku, aby to malo pozitívny efekt.
A hlavne, niekedy veci nejdú riešiť len po dobrom, občas treba urobiť "bububu" (samozrejme nie pred deťmi) a trochu zvýšiť hlas. Ale to až potom, ako milé slová nepomáhajú.
No a ak je možnosť vziať dieťa a preložiť do inej škôlky, tak to urob.
@regi27 súhlasím s príspevkom od @sisaha ... a myslím si, že že reaguješ veľmi mierne...ale ja by som to učiteľke nepovedala medzi 4 očami, ale pred deťmi a určite by som zdôraznila, že asi je pani učiteľka už moc stará, keď si myslí, že deťom sa nemôže v troch rokoch stať "nehoda" a pocikajú sa, veď koľkokrát aj dospelí ledva -ledva stihnú na wc ... skrátka by som si vybrala (resp. ja som to tak aj robila, keď naše dve deti chodili do MŠ...) komunikáciu na úrovni učiteliek😉 ...je ťažké presviedčať dieťa, aby ti chodilo niekam, kde to neznáša ... ak nemáte možnosť presunúť ho do inej škôlky, tak sa musíte s učiteľkami dohodnúť... ale...nie všetko sa dá po dobrom, niekedy treba aj zvýšiť hlas a prejaviť nespokojnosť ...niektorí ľudia si myslia, že ak má človek snahu riešiť veci pokojne a s rozumom, tak sa vlastne nič nestalo...a netreba nič riešiť...
Pripájam sa k tým, čo si myslia, že to určite normálne nie je. Mám skúsenosť so súkromnou aj mestskou škôlkou. V oboch sa niekto občas pocikal, nikto neriešil. V oboch mojkali plačúce deti. V oboch sa čítalo pred spänkom. V oboch môj syn nemusel kresliť, keď nechcel. Nerád kreslí. V oboch škôlkach pomáhali pri obliekaní aj vyzliekaní. Tiež utierajú zadky po kakaní a zapínajú gate, ak to tým malým ešte nejde. Nikde nikto nikoho nezosmiešňoval. Som rada, že podobný "pedagogický personál" som nikdy nemusela riešiť.
Smutne je ako sa terajsie ucitelky spravaju k detom.. Dufam ze nic podobne nebudem musiet v buducnosti riesit
Ja nemam takuto skusenost ale tiez v predoslej skolke nebolo vsetko v poriadku ucitelky boli ospravedlnovane riaditelkou z maju osobne problemy ako by to nas rodicov malo zaujimat. Skoda reci nic sa za cely cas nezmenilo. Terajsia skolka ucitelky paradne mile ustretove, skolka sa neda porovnat stou predoslou. To co sa stalo vam urcite nieje spravne mali by ste to riesit s riaditelkou alebo syna vziat zo skolky.
Veľmi pekne vám ďakujem za názory dosť mi pomohli sa rozhodnúť čo a ako to budem ďalej riešiť, ak budem mať možnosť určite ho preložím len v Nitrianskom kraji je to dosť ťažké, deti z okolia tam nechcú brať lebo majú málo miesta. Mamičky fakt vám ďakujem, ja nepatrím medzi konfliktných ľudí ale môj pohár trpezlivosti už fakt pretiekol.
@regi27 Fuha. Aj ja som syna dala v septembri do skolky. Viem si predstavit ako sa citis a co prezivas... Mna osobne by sa to velmi dotklo a mrzelo by ma to, ako to trapi Teba. Urcite to nebolo korektne spravanie a reakcie uciteliek... Keby bolo spravne, tak z toho syn nema traumu ;( Mozno si to moze dovolit u starsich deti a takto 'zavtipkovat'. Ale nie u takychto drobcov, co si vsetko pripustaju k srdiecku a beru vsetko s vaznostou... Drzim palce, nech sa da vsetko do poriadku ;)
Inak baby, tie učiteľky.... ja nechápem, môj malý bude mať v januári 3 roky, ale od septembra ho prijali do škôlky, chodil týždeň a potom mi "poradili", že si ho mám nechať na mesiac doma a potom začať odznova ho nosiť, aby "dozrel", lebo vraj ako jediný "reve" a rozreve im ostatné deti, pričom v tej triede im plakalo stále najmenej 5 detí, aj som počula , akým štýlom sa s deťmi bavia, keď som čakala v šatni a tiež mi povedali, že ja som naňho veľmi precitlivelá a mám si trénovať sebadisciplínu.... keď som bola za riaditeľkou MŠ, tak ho nechce preložiť do inej triedy, tam majú plný stav.... čiže by sme mali začať chodiť do škôlky pomaly opäť, pretože ja najneskôr v januári musím nastúpiť do práce a keď nezačne chodiť do škôlky, vyradia ho.... iné škôlky sú beznádejne obsadené..... Ja som s tým stotožnená, že bude navštevovať MŠ a popravde, po skoro troch rokoch by som aj ja rada zmenila režim, prostredie, ale zase keď vidím, ako na nich reaguje, tak sa fakt bojím, aby mu nevznikli nejaké bloky alebo psychické problémy.... 😖
@regi27 to nemyslíš vážne ?!? Tie ženy si hovoria učiteľky ?!? To ako kde sa zasekli?!? V sedemdesiatych rokoch minulého storočia ?!? Keby tvoj syn nechytil farbičku do rúk celý školský rok, tak má na to právo vzhľadom na svoj vek. Motivácia - neznámy pojem pre ne ?!? Keby sa im pocikal dva krát za deň ako predškolák, potom by to mohli riešiť - citlivo, čo asi nedokážu. Zober ho z tej škôlky, nechcela by som, aby takéto osoby boli učiteľkami môjho dieťaťa.
@ankapop po týždni vyradiť dieťa, že nezvládlo adaptačný proces ?!? A nechať ho mesiac doma? No to mu už len pomôže, fakt....ak im revalo jediné dieťa, mohli prísť ku mne do triedy, to je fakt prekvapenie, že novoprijaté dieťa prvý septembrový týždeň plače 😝 🙄 🙄 A ak by mne učiteľka prvý týždeň septembra povedala, že som na dieťa precitlivená a mám si trénovať sebadisciplínu, tak by som išla rovno za riaditeľkou a zriaďovateľom a iný vietor by som tam narobila 😝 😝 😝 . Každá mamina je citlivá na svoje dieťa, to je hádam normálne, či? Každá ťažko prežíva prvé dni svojho drobca v škôlke, veď bola denne s ním. Viem, že je september nesmierne ťažký, najmä u najmladších detí, ale poslať dieťa po týždni chodenia do MS na mesačnú dovolenku.....keby si chodila do práce, ako by to riešili? Áno, majú právo vyradiť dieťa pre nezvládnutú adaptáciu, ale nie preboha preto že prvý týždeň plače!!!! Súkromnú škôlku si neskúsila? Aspoň pre tento rok, štát by ti niečo preplácal, neviem koľko je to presne a v marci na zápis do inej.
@regi27 otrasné spôsoby. Nie, nie je to normálne. Nemalo by byť. Chúďa dieťa.