Problémy s adaptáciou v škôlke

6. sep 2021

Ahojte, uz som zufala, tak pisem sem, ci ste nemali podobny problem...
Syn 4,5 rocny zacal skolku (predtym nikam nechodil), ale ide tam s velkym placom a hysteriou, dnes uz krce v bruchu, napina ho na zvracanie. Viem, su to len 2 dni, ale do toho bol vikend, ked nikam nemusel, ale napriek tomu bolo vidiet ako je z toho vystresovany. Nejedol, motal sa len okolo mna. Nejedol ani 2 dni v skolke, len tam sedi a mrnci, nehra sa, lebo zehoto nebavi si hadzat loptu alebo skladat drevenu stavebnicu ako ine deti. Viem, ze aj by sa hral, ale z trucu sa nebude. Doma ho bavia stavebnice, lego je schopny skladat cely den, piseme, citame si, pozna pismena a cisla, je sikovny, nachysta nam jednoduche jedlo, pomaha doma so vsetkym. Proste je mi z toho smutno, ze tak sikovny chlapec znasa skolku tak tazko. Vychovavam ho sama, no nema problem ostat u starych rodicov, od mojej tety ho doslava musim tahat domov, na ihrisku sa hra s detmi, tiez ho treba presviedcat, aby isiel domov. No v skolke je to uplne iny chlapec. Krici, ze mu chybam, chce ist domov. Patri tam medzi najstarsich, vacsina deti ma okolo 3 rokov (mala zmiesana skolka, inu v okoli nemame), ich rodicia chodia fyzicky do prace, na mojho syna tato vyhovorka nezabera, lebo vie, ze robim z domu od jeho 1 roka (sem tam do officu, ostaval doma s krstnou, babkou bez jedineho naznaku, ze mu chybam). Cez coronu sme boli vyhradne len doma a len pre jeho dobro, aby si nasiel kamosov, socializoval sa, nenudil sa pri mne doma, som ho prihlasila do skolky. Ide mi srdce puknut, ked sa tam silou mocou drzi zarubne a place na celu budovu. Velmi zvazujem, ze ho vyberiem na obed a nejako sa dohodnut na pol dnovej dochadzke aspon do casu, kym si zvykne.
Dakujem za vase nazory.

dievcacitajucelist
6. sep 2021

Ja by som ho nechala...práve preto, lebo ho tak ľutuješ...možno si pri odovzdávaní v škôlke dlhšie ako treba robí scény...moji obaja plakali prvý týždeň...ja som ich zaniesla, dala pusu povedala, že prídem poobede a odišla a to aj keď bol plač...veď ma už 4,5 roka to ho chceš doma nechať do kým nepôjde do školy??? To "doobedne" chodenie do škôlky nie je dobrý nápad...

brrrrrciatko
6. sep 2021

Ved na cely den je zo zaciatku strasne dlho. Najprv na 2 hod, potom do obeda a az po 2 tyzdnoch by som dala na cely den a aj to iba parkrat do tyzdna

brrrrrciatko
6. sep 2021

Ale aj @dievcacitajucelist ma pravdu. Je to iba na vas.

dankanka
6. sep 2021

Ono..zacnes ho brat doobeda a uz tam potom do poobedia nikdy nevydrzi. Mam podobnu situaciu akurat ze mala chodi do skolky od 2,5 roka. Teraz ma 4,5 a do skolky ani za svet, aj ked ked je uz tam, tak nema problem doslova s nicim. Proste ked je doma, je radsej, ja som bola taka ista, vsade dobre no dona najlepsie. Ja som otehotnela, pred porodom ostala doma na materskej, prislo leto a bolo mi luto ju tam nechat cely den. Tak som ju zacala na obed brat domov. Peklo nastalo, ked som to potrebocala zmenit, ist si daco vybavit a tak. Pred spanim im tam dost nariekala, asi ma tue ucutelky vtedy nemali rady :D. Rob ako citis ale ba rok uz to bude nat povinne, bolo by fajn si dovtedy odkrutit vsetky skolkarske choroby a navyknut si.

denkatn
6. sep 2021

aj my sme muselli chodit do skolky iba doobeda, lebo po pandemickych opatreniach velmi nechcela chodit, dokonca mi raz usla zo skolky!!! nastastie vie cestu a naucila som ju davat pozor na auta, mali sme z toho zapis v skolke. no ale postupne sa tam zacala tesit, ked sme po skolke isli este kusok s detmi. ak sa da, zabezpec nejakeho kamarata zo skolky aj mimo skolky, pozvi ho k vam, navrhni postrazenie, sprav oslavu, aby sa tesil na kamaratov. moja sa potom zacala tesit a potom uz zase isla do skoly. dnes je treti den v skole, som zvedava. a este nehovor ze si doma, povedz ze musis ist vybavovat po uradoch, ale ze deti tam nemozu ist, to som jej hovorila, aby si nepredstavovala ze mam doma pohodu.

filipa22
6. sep 2021

Ahoj, u nas je adaptacia na hodinku uz tri dni a zajtra na dve, tiez na par dni. Adaptacia trva do konca novembra podla skolky. A nas ma tiez 4,5 roka. Place kazdy den, ale bude to lepsie. U nas je takato pomala adaptacia zo skusenosti skolky lepsia.

mima1
6. sep 2021

Je to tazke no treba ho nechat. Netreba mu nic slubovat ze mu kupis hracky atd ani ho dako lutovat. Rano co najrychlejsie odist a ono to casom prestane. Ja som tomu neverila ale ono je to naozaj tak. Mne ucitelky hovorili ze trosku poplace a ze do 10minu aj skor je ok. Na zaciatku chodil stale len popri ucitelke a len sledoval nezapajal sa. Teraz co by zato dali keby tak bol
Staci ze mu das ahoj povies mu ze urcite prides ked sa naje a vyspinka a odchod.

mima1
6. sep 2021

A teda osobne by som ten pol den nedavala aby to nebolo potom horsie ked bude cely den a zacne to znova.

chadkroeger
6. sep 2021

@denkatn vy ste mali zápis? a učiteľky čo ju neustrážili mali čo?

jana005
6. sep 2021

Rob, ako ti káže srdce.
Niektoré ženy ti radili nechať ho tam, že si zvykne.
Áno, časom áno, ale za akú cenu?
Keby si chodila normálne do práce, tak bohužiaľ, musel by chodiť. Ale keď vieš vykryť, že pokiaľ ty pracuješ a postráži ho babka alebo niekto iný z rodiny, tak by som ho zo škôlky zobrala.
Môj syn neznášal škôlku, nemala som to srdce ho tam nechať, tak išiel až ako päťročný a aj to len na štyri hodiny.
A v škole nemal potom žiadny problém s tým, že tam nechce chodiť.
A mám doma teraz aj najmladšieho, bude mať štyri roky a v škôlke nebol ešte ani raz.
Len nie každý si môže dovoliť nechať dieťa doma.
Keby som musela chodiť do práce, tak bohužiaľ by musel ísť, ale keď nemusíš, tak to nerob len kvôli tomu, že chlapec sa potrebuje socializovať.

luccija
6. sep 2021

@mima1 to To povedia učiteľky, aby si nebola stresovana🙂deti plaču a veľa.
@jana005 presne tak.Ideal je pol deň, ak sa to dá kvôli práci.autorka určite mal byť prvé dni len hodinu, dve...veď je nováčik.U nás sme tak začínali ak, keď bolo dieťa staršie...keď sa zapojil do hry či neplakali sme povedali, že ďalší deň skúsime dlhšie.Ked sa dieťa otuka a vydrží pol deň skúsite celý.Aj tak celý deň je len o tom, že 12:30 idú do postele a pred pol 3 sa budia, olovrant a idú von.Poobede uz nie je žiadna výuka o nič nepríde, ak zvažujem ho dávať pol deň.Doma Ti spáva?ak nie nevidím dôvod, aby tam zostával celý deň a ležal na posteli a čakal, kým prídeš.
Ale ešte je skoro hodnotiť daj mu čas aj sebe🙂

dievcacitajucelist
6. sep 2021

@jana005 ahoj, na začiatok píšem, že paušalizovať nikoho a nič nechcem...len príklad...ja som ako dieťa (ako v podstate celá moja generáci) bola v jasliach a potom v škôlke...detto môj brat...plakala som? Áno ale nakoniec som si zvykla ako veľa detí...chora som tiež nebola...kolektívna imunita...moje deti...zo začiatku plakali, áno, ale cca po týždni sa im páčilo v škôlke veľa vecí...edukacia jednotlivca nenahradí edukaciu v kolektive rovesníkov...v tomto kolektive sa učia priebojnosti, spolupatričnosti, tolerancie atď....máme prípad v rodine chlapček nechcel do škôlky chodiť...raz tam bol ale iba doobedu...potom zas nie...mamina ho držala doma, aby chorý nebol, aby sa mu nič nestalo...lebo stále plače...jej ho bolo ľúto...a teraz je tretiak večne chorý...ano adaptovany v škole je ale tiež iba ak deti "hrajú podľa jeho pravidiel"

siska53
6. sep 2021

Moj tiez siel ako 4,5r. Skoro 3 mesiace sa nezapajal, chodil.hore-dolu a "telefonoval"mi. Po.zimnych prazdninach sa to zlomilo. Doma.ostat nemohol. O pol roka mi koncila rodicovska s mladsou a dve deti riesit naraz by bol.dost zahul asi. Mala zas malamine metody, v sukromnjensa pocikavala ( naschval), v statnej zas nechcela jest, pit.. dost dlho plakavala. A odchody odo mna boli celu skolku.dramaticke. vlastne..pokracuje aj v skole, vzdy na zaciatku po nejakej pauze ju tam.ledva dostaneme. Ale to trva len, kym neodideme. Potom je uz dobre.

mabenn
6. sep 2021

Dieta tym ze je uz v tomto veku, ma silne navyky. Ako nevyhodu vidim, ze ma okolo seba male deti. To mu moze dost zneprijemnovat pobyt, ma tam vobec niekoho rovnocenneho? Ja si myslim, ze tlacenie na pilu pojde do traumy ....

tululu
6. sep 2021

Ja len tak vseobecne,lebo naozaj skatulkovat a pausalizovat sa pri tomto neda a je rozdiel,ked dieta musi/chce/potrebuje ist do skolky.Ale citala som zaujimavu studiu na vzorke asi 10 000 deti z rozneho prostredia a z dlhodobych vysledkov vyplyva,ze dieta sa v skolke naucilo "akademickym" vedomostiam,ale co sa tyka socializacii,sebakontroly,tolerancie,vztahom s rovesnikmi a ovladanie emocii,tam vacsina deti mala jednoznacny regres,cim viac hodin denne bolo v skolke,tym horsie socialne navyky a reakcie ziskavalo.Tak to ma celkom zaujalo,lebo v suvislosti so skolkou sa prave ta socializacia sklonuje najviac.

jana005
6. sep 2021

@dievcacitajucelist autorka píše, že s deťmi je, aj s dospelými a nemá problém.
Ja som tiež počúvala, že keď nechodí malý do škôlky, tak bude mať problém a blabla.
Ale on chodil von s deťmi, nemal problém, len proste ostaň bezo mňa bol pre neho stres.
A do toho dostával zo stresu migrény, takže mne to zato ozaj nestalo. Vtedy som pracovala na štyri hodiny, tak bol s babkou a dedkom a potom som už bola doma, lebo som bola tehotná.
Dokonca v škole ako prvák bez problémov vystupoval na nejakej akcii, pricom v škôlke ani náhodou, lebo hneď mi zo stresu vracal.
A najmladšieho som ani neskúšala dávať do škôlky, som doma na pandemickom rodičaku (podľa niektorých vycicavam štát), tak mi to prišlo vhod a nebudem ho stresovať, užijeme si doma e
ešte posledný rok.
Zato moja najstaršia, teraz má 13, ona zboznovala škôlku, chodila tam má celý deň.
A kamoška má trojročnú, ona je nešťastná, keď musí byť doma, škôlku zbožňuje.
Len nie každé dieťa je pripravené. A niektoré sa nenaučí priebojnosti ani v škôlke, pričom druhé je také od narodenia.
Áno, aj ja som chodila d
O jaslí a plakala som, teraz sa nato nepamätám, len mama musela byť v práci.
Ja proti škôlke nič nemám, keď mamy musia pracovať alebo dieťa tam chce byť, ok, ale keď dieťa má problémy, pričom môže ostať doma, a mama ho tam nechá kvôli tomu, že každý jej hovorí, že si zvykne a čo povedia ľudia, že taký veľký a nechodí do školy, tak toto sa mi nepáči

dankanka
6. sep 2021

@dievcacitajucelist ja som ako dieta chodila do skolky iba september, oktober asi do polky a potom asi od aprila-maja. Dovod? Choroba..zapal priedusiek. Vzdy. Ako zacala skola, preslo mi to, vyrastla som z toho. Pamatam si ze do skolky som ani nikdy velmi chodit nechcela, velke kolektivy doteraz nemusim, radsej mensia firma ako open space.. ale nemyslim si o sebe ze to na mne zanechalo dake stopy. Su deti, ktore skolku nepotrebuju, su deti, ktore po nej az tuzia.. je to individualne, ako vsetko.

luccija
6. sep 2021

@jana005 my sme vyskúšali v 3 r tak "ako sa ma" po 2 m zápal str.ucha, angíny vzdala som to aj tak sa jej tam nepáčilo a potom nastúpila do predškolskej úplne bez problémov a chorôb.Tiez som si vypočula ako ju ukracujem o kolektív, nebude vedieť básničky🙂nie každe dieťa je do kolektívu tak skoro a, keď je treba tak to pretrpia, ale školku nebudú mať radi a nebudú chodiť s radosťou.Ak je možnosť byť s ním doma je to najlepšie pre vsetkych

autor
6. sep 2021

Dakujem vsetkym za Vase nazory a skusenosti. Urcite ho nechcem nechat doma do skoly, len tato skova terapia hned na cely den mi pride drasticka. Na obed zaspi bez problemov, ale domov pride ako taky maly zombie, moc nehovori, len posedava. Rodicia tiez este pracuju, pomozu, ak sa da, ale on sa mota len pri mne a mne je luto, ze musim sediet za pocitacom a on stale vyzaduje spolocnost, cim je starsi, tym viac. Preto sme zvolili skolku, nech ma kamaratov, nejake vyzitie a partakov na hranie. @jana005 dakujem 🙂 takto nejako to beriem aj ja, dnes uz vyzeral spokojnejsi po rannom vystupe, ale stale s mrncanim, uvidime zajtra a dohodnem sa riaditelkou, ak to inac nepojde. Pride mi to nefer ho tam nechat cely den, ak nam obom pomoze doobedie (on ma program a ja si porobim vacsinu prace).

dievcacitajucelist
6. sep 2021

@dankanka veď áno...preto som v úvode písala, že nechcem paušalizovať nikoho...

dankanka
6. sep 2021

@luccija basnicky a pesnicky ucim malu doma. V skolke ju nenaucili nic. Vzdy iba na besiedku pred vianocami a dna matiek. Otras

luccija
6. sep 2021

Ale veď oni budú iba rady nikdy nebol problem, keď chce rodič iba pol deň.Je prijatý a je tvoja vec ako dlho a často bude chodiť🙂u nás chodili deti po naobedovani domov niektoré pred obedom, ak mali nejaké zdr.problemy a špeciálnu stravu

sono2
6. sep 2021

Tak, adaptácia trvá aj 3 mesiace a kľudne aj dlhšie.
Moja nastúpila mladšia 2,8 roka a bola to katastrofa. Keď už bolo relatívne dobre boli vianoce po vianociach zle potom korona a a potom už vôbec nechcela ísť.
Rok na to už bol fajn.
Dlho bol doma, ale je už veľký a chápe úplne ináč ako ani nie trojročné dieťa.
Musí si zvyknúť, niečo mu vždy sľub, skôr ho občas zober, aby mu tam tak nebolo smutno.
Predlžuj intervaly aby tam bol tak ako ti treba a proste vysvetluj, že ty musíš do roboty on do škôlky a tak to proste je.
Musíš už ty vedieť ako naňho

bibula111
16. sep 2021

Dobrý deň, mám syna ktorý bude mať v decembri 5 rokov. Začal chodiť do druhej škôlky a pani učiteľka povedala, že nespolupracuje, sam sa nenaje a neoblecie. Ze sa hrava sám. Doma je úplne normálne dieťa,pozdraví sa, naje sa sám, oblečie sa. Vonku sa hrá s deťmi, ktoré nikdy pred tým nevidel. Ja už som zúfalá. Pani učiteľka nám odporúča navštíviť špeciálne pedagogické zariadenie. Poraďte co by ste vy robili na mojom mieste. Ďakujem

chadkroeger
16. sep 2021

@bibula111 podla mna este skoro na taký zaver ucitelky. Asi sa jej velmi nechce venovať detom. Poznám to totiz z vlastnej skusenosti, preto som menila skôlku a zatial som spokojna.

scorpionflower1
18. okt 2021

@dankanka nie je to tak vzdy. Moj synovec chodil na pol dna 1.5 roka a potom sa vypytal sam, ze chce zostat s kamaratmi.

scorpionflower1
18. okt 2021

Vies co tak ti napisem. Pisu tu zeny, ze ho treba nechat. Ja ti ako matka 3-rocnej poviem (som aj ucitelka, ale na strednej) ze ked ma dieta neurozy a boli ho brucho z nervov asi to nie je len tak. Keby sa mu cnelo, ze mrnci rano a potom zabudne, sem-tam zamrnci. ok, to je separacna uzkost, prejde to. Ale mozno mu proste nevyhovuje skolka. Zajdi s nim ku psychologovi, snaz sa zistit, co mu vadi. Niektore deti su citlivejsie. Moja je tiez taka. Bude mat 3 v decembri, ja budem mat tiez home office a mozno ju necham doma az do bud. septembra a velmi dam pozor, aby ta skolka bola dobra (nebude statna a aj na sukromne budem hladat referencie a len na 4 hodinky max., ked nebude chciet ist na cely den ani raz, tak nepojde) ja si to mozem popri praci dovolit. Skolka nie je vzdy nutna a nie je povinna. Ked ste spolu sami dvaja asi je na teba naviazany. Ak sa mu naozaj venujes.doma, tak je radsej s tebou ako v skolke s 20 detmi, kde si ho ucitelky nevsimaju.