Problémovy syna v škôlke

michaelad97
6. dec 2023

Ahojte! Idem s pravdou von, neviem si rady, som zúfalá. 🙏🏽 Mám 4 ročné dieťa, ktoré nastúpilo v septembri 1x do škôlky. Vždy bol šikovný, aj čo sa týka plienok, sám jedol s priborom, pozametá, fakt šikovné dieťa. No od doby čo je v škôlke úplný obrat... Každý týždeň urobí nejaký problém, a učiteľka si ma zastavuje neustále a stále sťažnosť. Je trochu živý, neviem kde sa naučil plieskať deti, jednému capol a čakala ma matka toho dieťaťa, že ho moje dieťa šikanuje... Snažím sa mu vysvetliť, dohovarať. Teraz zas je problém, že sa nechce učit Básničky, majú problém ho zaujať, vyrušuje. Tak samozrejme ide niekde na bok, aby mohli vystupovať. Som už nervami v koncoch.... Vysvetľujem, učím sa básničku, ale má nezáujem. Teraz mi učiteľka navrhla, že či nemôže ostať v týždni 1 deň doma, aby sa mohlo s deťmi v kľude nacvičovať keď tam nebude... Vzapeti mi ale povie, že ho nechce dávat od kolektivu preč, potom zase, že nepočúva.. Ako mam toto riešiť? Idem do škôlky doslova s nervozitou v žalúdku, čo sa zase bude diať... Psychológ mi povedal, že je živé dieťa, že s toho vyrastie a je v poriadku. Tak ja nechápem 🤷‍♀️

hortenziaj
6. dec 2023

Neviem, učiteľky by mali vedieť pracovať aj s takými deťmi. Ôk, je živý, ale aky pocit po v ňom zanechá ze sa furt sťažujú naňho a vyclenuju ho?

kitycat
6. dec 2023

Aby ostal doma, aby mohli v klude nacvicovat? To snad studovana ucitelka nemohla vypustit z ust...

Je mi luto co prezivas

beata_k
6. dec 2023

Zrejme cvicia na vianocnu besiedku, tak jej na tom zalezi a trochu nervaci. Ale asi by si mala vediet poradit.

belllinka
6. dec 2023

To je typické, matka nezvládla výchovu dieťaťa, ale kydať sa bude iba na učiteľku. 🤦‍♀️ tak to bude asi riadne "číslo”, keď kvôli nemu nemôžu nič nacvičiť…

petronela10149
6. dec 2023

@belllinka kde si vycitala, ze kyda na ucitelku, zjavne to mamicka riesi na viacerych miestach a a aj s psychologom, nie kazde dieta je rovnake, jedno je velmi zive, ine velmi mlcanlive, atd...

micusa2222
6. dec 2023

@hortenziaj
@hortenziaj a keby mala v triede takýchto živých 8 detí, tak ako bude s nimi " vedieť " pracovať ? Skončí na psychiatrii..treba s ním v PRVOM RADE pracovať doma...

michaelad97
autor
6. dec 2023

@belllinka nikto na učiteľku nekydá, ja nikoho neobvinujem. Práveže to chcem riešiť a riešim. Nie som typ matky, že decku dam do ruky telefón a vychovaj sa samé, tak prosím zdrž sa blbych a nezmyselnych reči, lebo tie počúvam už dosť dlho.

hipuska
6. dec 2023

Môj syn je taký isty. Tiež som bola.na pokec v MS. Ale, nepadlo ani slovo o tom, že žeby ho mali vylúčiť, alebo by mal jeden deň ostať doma. S učiteľkou sme sa dohodli, že spisu správu a ideme smer psychológ. Je tam podozrenie na poruchu pozornosti. V dnešnej dobe je možnosť získať asistenta k takémuto dieťaťu.

11bodka11
6. dec 2023

@belllinka ja mam 2 deti. Vychova rovnaka. Syn je tichy, bojazlivy. Dcera opacny extrem. Vychovavat mozes kolko chces. Je to povahou.

betulinka1
6. dec 2023

@michaelad97 no fyzicke útoky na deti, to je absolútne vylucene. To nie o tom, ze je živý. Ked sa neche ucit básnicku, tak si predstav, ze ked ho nedas do laty teraz, co budes robit v skole 🙈🙈🙈. Pises, ze je sikovny, tak pracuj s jeho inteligenciou. Proste forma odmeny a trestu. Davaj mu doma body za jeho snahu cervene a ked bude robit zle detom a nebude sa snazit cierne. Napr. za 10 čiernych bodov si vymysli nejaky trest. Za 10 cervenych nejaku odmenu, pojdeme do obchodu a vyberies si nieco za odmenu sladke, slane co ma rad. Napriklad, ze nebude mat telku na 2 dni. Ale dodrž to. Ale pravidla musia byt jasne a opakovane hovorené rano pred škôlkou. Ak mi ucitelka povie, ze si robil zle alebo si sa odmietol ucit básnicku dostanes cierny bod. Ak ta pochváli, dostanes cerveny. Ucitelke o tomto plane povedz a radi budu spolupracovať. Sem tam upozornia dieta, ze mamke budeme musiet povedat to a to a dostanes cierny bod. Alebo naopak, teraz si sa snazil, tak ta pochvalime a mamka ti da cerveny bod. Za fyzicke nasilie trest okamžitý, cize dnes si niekoho capol, povedz mi svoju verziu (lebo to moze byt iba reakcia a to je nieco ine ako utok) a dnes nebudes mat telku alebo nejdeme na ihrisko alebo tak. Múdre dieta sa velice rychlo chytí na takuto formu odmeny a trestu, a bude ho to motivovať. Samozrejme musis byt dôsledná.

sejbipi
6. dec 2023

Môj syn 2,5r. Presne toto isté. Až na to bitie detičiek. Tiež odporúčili psychológa ale nešli sme. Rozhodli sme sa ho odhlásiť zo škôlky na nejaký čas, možno nie je nato ešte úplne “zrelý” aj napriek tomu, že v iných veciach je vyspelý

zorkahorka
6. dec 2023

Ja mam pocit, ze problem ma ucitelja, nie tvoj syn...

kornelies
6. dec 2023

@michaelad97 Z vlastnej skusenosti a pozorovania vlastnych deti a cudzich deti od perinky az po dospelost mozem povedat, ze sa moze trosku ukludnit, ale bude problemovy v skole. Teraz sa nechce ucit a magicky sa otoci o 180 stupnov v skole? Odporucila by som aj inu psychologicku a pravidelne navstevy, aby s nim pracovali.
Syn mal problemoveho spoluziaka v skolke, pedagogicky s 30 rocnou praxou mali s nim co robit, bil deti, sikanoval. Dotycneho chlapca matka je tiez ucitelka. Momentalne ma 18 rokov a policia k nim chodi ako na hodiny klavira.

lalala94
6. dec 2023

@belllinka typické je, že na tomto fóre sa z učiteľov robia mučeníci, pritom mnohokrát autor príspevku len jednoducho popíše situáciu tak ako to urobila tento raz autorka a zvrhne sa to na to, že "chudák učiteľ", "nevychované decko", "blbý rodič". Odcituj nám prosím, kde autorka kydá na učiteľku? Lebo sme si to očividne viacerí nevšimli.

hortenziaj
6. dec 2023

@belllinka neviem, ľudia majú predstavu ze deti majú byť nejaké, všetko robiť a kto to nerobí ma nejakú poruchu, pozornosti, adhd a iné. Ale reálne proste to dieťa potrebuje niečo iné. Veľmi sa mi páčila kniha o tomto Divoký v srdci, ohľadom výchovy chlapcov. A vidím tam rozdiel v správaní mojich chlapcov a napr iných dievčat, napr dievča susedovie obíde mlak, blato, moji sa doslova v nich vyžívajú, taktiež hry a činnosti, ktoré preferujú.

sasitimi17
6. dec 2023

A nie je problém, že nemá v škôlke žiadnych kamarátov? Že ho možno všetci odstrkujú a nikto nemá oňho záujem? Iba tak sa pýtam, či aj toto nebude problém, ktorý spôsobuje jeho zlé správanie.

hortenziaj
6. dec 2023

Ja by som skúsila dat dieťaťu nejakú činnosť voľnú kde fakt môže skúmať ten svet, bez nejakých pravidiel. U nás to pomaha, ked sme vonku môžu behať po mlakach, zapsinit sa a proste robiť čo chcú (ak to není nebezpečné pre nich), proste skúmať tu prírodu, okolie, liezt a potom vedia lepšie pracovať na aktivitách ktoré potrebujú sústredenie a ich pozornost. Skus to vyskúšať, ale doma by som ho basnickami netrapila, mňa by to tiež nebavilo

michaelad97
autor
6. dec 2023

DIEVČENCE JA NEKYDÁM NA ŽIADNU UČITEĽKU A UŽ VÔBEC NIE, ABY SOM JU TU OBVIŇOVALA... CHODÍM SNIM KADE TADE, RIEŠIM, VYSVETĽUJEM A CHCEM ZABRÁNIŤ TOMU, ABY NAPR. V ŠKOLE ROBIL EŠTE HORŠIE VECI, NO A POTOM V 18TKE MI ZAVOLAJÚ Z CPZTKY... Takže prosím 🙏🏽 bez blbych komentárov, som sama z toho už unavená

belllinka
6. dec 2023

@michaelad97 to nebolo na teba, ale mala som na mysli, ze ked sa tu objavi podobna tema, tak hned je drviva vacsina komentarov o tom, aka je ucitelk a neschpna

simona20201309
6. dec 2023

@michaelad97 určite by som zmenila psychológa. Véd to je fajn, že je syn v poriadku, ale ziad e rady, odporúčania....? Ako s nim pracovať, čo ďalej? Ved normálny pshcholog sa snaží pomôcť dieťaťu, učiteľom aj rodičom. Predsa preto ste tam išli, aby vám pomohol. A on vás odbil ,,je v poriadku"?
Ešte raz smer psychológ a riešiť.
Ty si do.a? Máš možnosť si ho nechať doma?

petronela10149
6. dec 2023

@belllinka tym padom si sama protirecis, pretoze hned v druhej vete si poukazala na autrokinko syna... a ano, vela mamiciek si zakryva oci pred pravdou, ale v tomto pripade nemam pocit, ze je to situacia tejto mamicky, snazi sa a riasi vo viacerych frontoch

ivangeline
6. dec 2023

Urcitema problem, urcite mu nieco vadi. Zistitco? Vsetci si chvalia filialnu terapiu, 🙂

maranco
6. dec 2023

@michaelad97 otec sa ako podieľa na výchove, venuje sa dostatočne synovi?

anketkarka
6. dec 2023

No keď máš posudok od psychológa, že to nie je diagnóza, tak myslím si, že pani učiteľka by mala vedieť pracovať aj s takýmto dieťaťom. Nie je to ľahké, ale on za to nemôže. Ako sa môže cítiť, keď mu učiteľka dá pocítiť to, že je pre ňu príťažou. Možno si tak vynucuje pozornosť práve pre to, že cíti z nej to neprijatie jeho ako súčasť kolektívu. Možno by mu pomohla zmena učiteľky. Aj učiteľka by sa potešila a možno aj dieťa by to malo ľahšie s inou.

michaelad97
autor
6. dec 2023

@maranco vychovávam syna od jeho narodenia sama.

nwnw
7. dec 2023

@michaelad97 skus zmenit skolku, nech ho nedemotivuju. Chuda dieta 🥺 ocividne to tam nezvladaju.

andreatytler
7. dec 2023

@michaelad97 Mne je normalne smutno z toho ze ucitelka ide vylucit dieta len preto aby si mohla nacvicit nejaku basnicku. Stavim sa ze 95% deti ma tu basnicku v pazi a vobec ich nebavi to nacvicovanie. Nech sa ucia basnicky a nech si cvicia predstavenie ale tak aby mali z toho radost hlavne tie deti.
By som sa z vysoka vykaslala nacvicovat doma basnicku ak by to moje dieta nezaujimalo.
Jedna ucitelka musi vediet ako zamestnat dieta aby nevyrosovalo a ona mohla nacvicovat. Zmen skolku. Nas syn je nesmierne zivy a neobsedi. Podla mna je hyperaktivny. Pri vsetkom vydrzi 5 minut. Ma 4 roky a myslela som ze v skolke je to pohroma. Tu kde zijem sa v skolke ucia pisat a citat a pocitat. S malou dusikou sa pytam ucitelky ako je na tom s pozornostou a ona na to ze je jeden z najlepsich. Takze ak ucitelka vie, dokaze pracovat s kazdym dietatom.
Ale to capanie deti, to musis vyriesit ty a okamzite. Uplne surovo nekompromisne... ak dnes niekoho v skolke capnes nebudes v ten den jest ziadne sladkosti/ nebudes pozerat rozpravku (alebo cokolvek co ma skutocne rad).

ljzozv
7. dec 2023

Ja len, že aj capnutie detí môže byť nafúknuté. Možno len niečo sa udialo a stalo sa, je to na dennej báze alebo výnimočné?
K tej básničke, moje dieťa v živote v škôlke nerecitovalo. Nemalo o to záujem a ani o čítanie, nebavilo ho to. V prvej triede zistené nejaké dys- a časom čítalo niekoľko centimetrov hrubé knižky. Takže vekom sa veka veci vie zmeniť.
Nepáčilo by sa mi správanie učiteľky, že máš zobrať dieťa z kolektívu, lebo... Ale nepáčilo by sa mi ani, že ho dáva na bok... Takže ja by som asi toto riešila skôr 🤷🏻‍♀️
Chápem jej situáciu, že tam je pre všetkých, ale toto by mali teda riešiť iným spôsobom. Dočasne tam dať nejakú výpomoc, požiadať rodičov alebo obec - mesto.

mamina7070
7. dec 2023

zmen psychologa fyzicke ublizovanie nie je v skolke v poriadku skusila by som napr magneziovy olej a vitaminy na podporu dozrievania mozgu a neurologa

princezna_bosorka
7. dec 2023

@betulinka1 preboha, len to nie.... to nie je vychova dietata, ale cvicenej opice. Ad autorka: Skuste hladat odporucania u psychologov, napr na IG @detska_psycholozka ma aj kopu webinarov, ktore by Vam mohli pomoct, detto @rodinna_psychologia alebo @efektivne_rodicovstvo