Mamičky mam na Vás prosbu, už si neviem poradit s mojou malou, je strašne naviazana namna, a v školke je to katastrofa, vydrží ričat cele dopoludnie.Už som vyskušala možne aj nemožne aj vyhražky aj sluby aj neviem čo a nič, vkuse riči. 😖
My sme mali podobny problem a dost dlho, niekolko mesiacov. Velmi nam pomohli ucitelky v skolke, maximalne sa malemu venovali, a hoci to bolo tazke, nakoniec sa adaptoval. Ale pani ucitelky do toho dali naozaj naozaj maximum. Tento rok po prazdninach je uz bezproblemovy nastastie.
je tam len doobeda, ma 2,5roka a u nas je aj ten problem, že ja musim nastupit do prace.
@ivkau nemáš moc čo urobiť, zrejme ešte nie je pripravená na škôlku a odlúčenie od teba. možno by bolo lepšie na to doobedie ju dávať k babke ak máš možnosť, aspoň na nejaké 2-3 mesiace, s blízkym človekom si ľahšie zvykne, že je bez teba a potom znovu skúsiť do škôlky, mohlo by to pomôcť na ten prechod...
tak bohužial tu možnost nemame,moja mam je 120km odtial a svokra pracuje.
toto je na tom to najhoršie, že ja plačem doma a ona tam.
@ivkau ... tiez si myslim ze je to len o adaptacii ... isty cas to trva u kazdeho dietatka .... aj ked ako leony9 pise vela zavisi aj od pristupu samotnych uciteliek pretoze s tym mozu pomoct najviac .... na tvojom mieste by som sa skusila porozpravat o tomto probleme predovsetkym s nimi a mozno najdete nejake riesenie ako malej adaptaciu ulahcit .... a ci je na skolku pripravena alebo nie ???? tazko povedat ... u nas do skolky chodi dievcatko ktore robi kazde rano riadnu cirkus aj potom co je tam uz druhy rok .... a ked mamka odide vsetko je v poriadku vychechtana od ucha k uchu 🙂 a neskusila si malej do skolky zobrat nejaku jej oblubenu hracku alebo inu vecicku co by jej v tomto novom prostredi pomohlo ? u nas s tym problem nie je .... vela deticiek si rano prinesie nieco z domu a ked su uz "zapracovane" v kolektive tety ucitelky im vecicky pekne odlozia na bok alebo do skriniek ...
Tak ešte by si možno mohla skúsiť sa dohodnúť so zamestnávateľom, či by si nemohla nastúpiť do práce o pár mesiacov neskôr, vyhovor sa napr. na zdr. problémy dcérky alebo čo, a medzitým doma skús robiť prípravu malej do škôlky podľa tohto návodu http://5msdt.webnode.sk/budem-skolkarom/
to viem, že vela zavisy aj od pristupu učiteliek, už som im aj bombonieru odniesla aby boli "milšie". Dnes mi jedna z nich namiesto povzbudzujucich slov šplechla do tvare, že ju vylučia a bude. A aj na hračky som sapýtala a povedali mi že oni nemaju čas davat im pozor na hračky a že aj staršie deti tratia hračky.
moja malá nastupovala do škôlky 2 1/4 ročná, adapatčný proces u nej trval 2 mesiace!!!, plakávala, v noci sa budievala, nevedela v škôlke zaspať, ak aj zaspala tak len na 20 min. S trpezlivosťou učiteliek to zvládla, teraz sa do škôlky teší a poobede sa jej odtiaľ nechce odísť. Tiež bola na mňa maximálne naviazaná, a vôbec neľutujem, že som ju dala v tom čase ( pred 5 mesiacmi) do škôlky, nastal u nej veľký pokrok, zlepšila sa v reči, pomerne rýchlo v tom strese prestala mať plienky ( aj keď niektoré mamičky budú oponovať, že veď je normálne aby 2 ročné dieťa nemalo už plienky), spieva si , tancuje, ráta a spieva po anglicky, proste úplne iné dieťa 🙂 A určite to nie tým, že som sa jej nevenovala, ale tým,že kolektív rovesníkov ju primäl k vyššej aktivite. Myslím, že u tvojej malej to chce tiež len ČAS, kedy si musí zvyknúť na úplne odlišný denný režim, kolektív, aktivity apod. Niektorým deťom to proste trvá dlhšie tým, že sú citlivejšie, držím palce!!!
@ivkau ... no v takom pripade by som urcite svoje dieta brala odtial rychle prec a hladala nieco ine .....ako jasne vsetky deticky to znasaju inak a vsetky potrebuju cas a chapem aj to ze ucitelka sa nemoze venovat len jednemu dietatku ale keby mi niekto povedal hned po par dnoch ze mi dieta vylucia lebo ma dlhsie adaptacne obdobie ako ine deti tak by som ani chvilku nerozmyslala .... a mozno aj preto ti tam mala nechce byt ... mozno sa jej tam naozaj nepaci , ani prostredie ani tety ucitelky ..... nemas moznost ju dat niekam inam ???? do inej skolky ??? my sme zacinali v jasliach od ukoncenych 11 mesiacov, teraz uz chodime do velkej skolky ale este ani raz som sa nestretla s takym pristupom o akom pises ... nosit bomobonieru aby boli milsie ???? to sa mi zda dost ubohe .... ved ucitelky by mali byt mile vzdy a ku kazdemu dietatku a zvlast este k tomu co so skolkou zacina .... mozno chvilku este pockaj a ked nenastane zmena skus porozmyslat aj nad inym zariadenim pripadne sa mozes aj s dcerkou pozriet aj niekam inam mozno sa jej tam bude viac pacit a adaptacia bude rychlejsia a bezproblemovejsia ...
@ivkau my sme si tým prešli pred 2 týždňami keď môj mladší syn nastúpil do jaslí, lebo ja idem do práce o 2 týždne . Prvé 3 dni nechcel nič jesť ani piť proste totálny protest ráno rev ako o život keď som prišla pre neho tiež. Poradím čo mne poradili kočky a klop klop pomohlo nie je síce nadšený z toho, že ráno musí vstávať a ísť tam, ale zvyká si, už papá dokonca spí v postielke zo začiatku len v kočíku. Ale veľmi nám pomohli učiteľky bez nich by to nešlo. V prvom rade ako tak pozerám prístup je nula bodov a ona ho potrebuje iný jemnejší trpezlivejší , ak je možnosť daj ju do inej škôlky asi si nesadla s učiteľkami ani s kolektívom je to pre ňu stres. Skús súkromnú škôlku do 3 rokov štát prispieva 230 € , myslím, že je určite iný prístup ako v štátnej - česť výnimkám , ak máš možnosť nech ju nosí manžel babka , ale nie ty - nám to pomohlo. Rýchlo odovzdať a ísť preč. Znie to drasticky ale ináč to nejde . Učiteľky sú tam od toho , aby si s ňou poradili 😉 a ak nie zmeniť škôlku určite.
@ivkau skus si pohladať vo svojom okoli daku opatrovatelku, daku mamičku ktora je na materskej doma,a by si k nej vodila svoje dieťa aspon na par hodin , samozrejme že by si jej za to zaplatila.....čo vieš, možno by si niektora chcela rada privyrobit a aj jej dieťa by sa zahralo spolu s tvojim 🙂moja kamoška to tak robi,do školky dá až do povinnej školskej...ma to aj svoje vyhody...vyhneš sa jednak ričaniu, a aj všetkým chorobám ktoré nachyta od druhých deti,mamička sa mu bude venovať ako svojmu...a možno tak budeš mat aj ty novu kamošku 🙂
@ivkau 2 tyzdne na adaptacny pobyt je prilis kratko, aby sa robili závery. Skus ju davat najprv do desiatej, o dva dni do jedenastej a postupne predlzuj. Moja krpata tiez od 3 dna v skolke plakavala - sice vzdy v jedalni a chceli, ze budem pre nu chodit o jedenastej, ale povedala som si, ze nie, lebo potom pochopi, ze jest proste nemusi a uz to nezmenim. Teraz sme si vyfasovali chorobu, takze tyzden tam nepojde a asi pojdeme znova od zaciatku, ale neva.. Treba vydrzat...
Ja som vraj v jasliach vyrevovala cely mesiac, vraj ma chceli vylucit, ze si nezvyknem. A po mesiaci ako keby uťalo... Určite zalezi aj aky je pristup učiteliek. U nas su fantasticke, trpezlive a velmi deti chvalia...
ja som sa rozhodla tiez dat malu do skolky ma 2 a tri stvrt. kazde dieta je ine, myslela som si ze to bude tazke, ze je rozmaznana a podobne ale kupodivo jej sa tam tak paci ze nechce odist a domaha sa aj cez vikendy. je to statna skolka ale paci sa mi pristup . u nich je taky zvyk ze prvy tyzden deti chodia na hodinu az hodinu a pol druhy tyzden doobedie a az treti tyzden tam deti spia. osvedcilo sa im to. mala je nadsena. ale kamaratky ma pripravili na to ze deti si zvykaju aj pol roka ze proste pol roka placu. tak neviem kazde dieta je ine preto je to u kazdeho ine. ak potrebujes ist do prace tak vydrz mala si zvykne ked bude vidiet ze po nu prides ako ste sa dohodli zvykne si ak polavis a ustupis jej budes mat aj do buducna problem. len sa mi zda divny pristup tych uciteliek, skus sa mozno porozpravat s riaditelkou, a nakoniec pre istotu by som sa poobzerala aj po inych skolkach ci by nebolo mozne sa prist pozriet a prezistit ci nemaju volne miesto...ako zadne dvierka
@ivkau neviem, ci ti nejako pomozem, len opisem skusenost s jednym dievcatkom - byvalou spoluziackou mojej mladsej dcery. Do skolky nastupovala az 4 rocna a cely celucky rok prerevala. Prve 2 mesiace prelakala od rana dovtedy, co ju poobede okolo 4 vyzdvihli zo skolky. Oci mala uplne bordove od placu a suchania. Ucitelku mali najmilsiu a najlaskavejsiu v skolke, no aj ta sa mi raz priznala (nasa susedka), ze uz ma nervy v kybli....ze dieta place v kuse, bez prestania, ci su dnu, na obede, pocas spanku, ked je divadielko..... Rodicia neustupili a dievcatko zo skoky nevyradili (riaditelka bola znama jej mamy). Rano sme vsetci prezivali, ako ju nadrapuje na vracanie, ako aj naozaj opakovane kazde rano vracia a take...no bolo to priserne a velmi sme sa divili, ze rodicia neustupia. Po cca 3 mesiacoch sice este stale plakala cely den, ale s prestavkami, sem tam sa aj do nejakej aktivity zapojila. Asi po pol roku zacala plakat iba pol dna....Od dalsieho skolskeho roka, po prazdninach, sa sceny opakovali, vratane vracania, ale trvali uz iba cca 30minut. Teraz je to predskolacka a nezda sa, ze by jej to nejako ublizilo....vyzera byt stastna a spokojna, do skolky sa tesi a uz neplace (stretavame ju na ihrisku, moja maldsia je uz skolacka). Jej otec mi raz vysvetlil, ze dcera robi sceny preto, ze jej mama robi v jaslickach a ze sa venuje inym detom a ona chce, aby mama bola s nou...a ze skusa s nimi manipulovat. Mozno logicke vysvetlenie, ale ostalo mi po nom tak nejako trpko na dusi. Viem vsak, ze ak rodina naozaj potrebuje peniaze a mama do prace musi....ze si dieta proste "musi" zvyknut.
Tazko povedat, ci to je spravne....a radu nemam.
@ivkau ahoj...a skusala si jej dat napr do skolky jej oblubenu hračku? nam to pomohlo, ona si vezme svoj oblubeny predmet, a nebude sa citit taka sama...ale v triede mojej dcerky je chlapcek, ktory chodí uz druhy rok do skolky a reve kazde rano, vkuse, minule som ani nevedela co si vobec pomysliet, prisiel s nim jeho otec, maly reval, doslova h tahal dovnutra, a bez slova otvoril, strčil ho dnu, a zavrel dvere a bez jedineho slova hned odisiel....no presiel mi mraz po chrbte, no ale co uz..niektore deti su take, ze si nikdy nezvyknu :( ale to snad nebude vas pripad a mala si coskoro zvykne...co na to hovoria ucitelky? mali by ju nejak zabavit, motivovat...neviem
@ivkau a je to s tou pracou naozaj nevyhnutne? ja som takto plakavala cele doobedia, aj si to dost pamätam a nie su to zrovna prijemne spomienky 😖 preplakala som prve dva rocniky, bala som sa tam ist kazde rano, mala som vzdy uplne stiahnuty zaludok, obedy do mna ucitelky natlacili nasilu a hned som to aj vyvratila, no bolo to hrozne ... doteraz si pamätam ten zvlastny pocit ked sa vzlykanie nedalo zastavit ani ked som uz prestala plakat ... v tretom to uz bolo v pohode - to som uz asi bola konecne pripravena do skolky. Je blbost ze kazde dieta je pripravene na skolku, vela deti nie je a vobec nepotrebuju kolektiv ako sa to snazia niektori eufemicky nazvat. Cast deti v skolke proste trpi a je skoda ze mamicky nemaju moznost s takymito detmi ostat dlhsie. Mozno by jej viacej vyhovovalo kebyze ju das nejakej spolahlivej pani co ma aj svoje deti na strazenie - tam by mala individualny pristup, mozno by to zvladala lepsie.
Nepisem to aby som ta vystrasila, len som chcela podat aj pohlad zo strany dietatka, kedze si to este zivo pamätam.
@ivkau ahoj, ja si myslim, ze dva tyzdne su pre tak male deticky velmi malo na adaptaciu, my mame doma to iste, maly nastupil pred dvoma tyzdnami a este stale place kazde rano, v noci sa budi a pyta sa ci uz je rano a musi ist do skolky, dnes uz vyjednaval aby v pondelok nemusel ist, dnes som sa o tom rozpravala s oboma jeho ucitelkami a povedali mi, ze len musim vydrzat, ze pre tak male deticky to je velka zmena a trva im dlhsie kym si zvyknu, ja davam malemu vzdy nejaku hracku z domu, aby mal pri sebe nieco co pozna, inak ho chvalia, ze uz pekne papa, spinka, len tie rana su hrozne a tiez pred spanim vraj place a aj v case ked zacnu chodit mamicky po deti tak place, ze kedy pride jeho maminka ☹ Myslim, ze treba vydrztat aspon mesiac a ak nenastane nijaka zmena tak potom rozmyslat nad inymi moznostami 😉
maminečky dakujem velmi pekne!!!!
Ahojte🙂
Neboj, aj 2,5 rocne deticky si vedia zvyknut byt v skolke... Daj jej este cas, 2 tyzdne nie je vobec dlha doba a skus sa porozpravat aj s ucitelkou. Ak v nej nebudes citit oporu, skus potom pohladat miesto inde... Ale najprv sa aj ty pozitivne nalad a uvolni - mala to z Teba podvedome vyciti.
U nas celkom zabera vlozit dietatku nieco male od maminky do vrecka na nohaviciach, alebo maminkinu satku s jej parfemom a ked je plakavo, uisti sa, ze "to" ma stale pri sebe...
Drzte sa🙂
Ja síce niesom mamička, ale som učiteľka v MŠ. takýchto detičiek som mala veľa. Niektoré to zvládli za týždeň, iným to trvalo aj 2 mesiace. Dieťatko určite potrebuje čas. Ono si zvykne a uvidíš, že neskôr bude smutné keď bude musieť zostať doma. Naozaj! Tie deti, čo zo začiatku nechcú chodiť, tak nakoniec si škôlku obľubia najviac 🙂
@myskacici vidím, že ste z košíc, môžete mi napísať príp. do IP, v ktorej škôlke robíte, môj malý má 2 roky a 5 mes., od začiatku septembra ho dávam do škôlky na 2-3 hodinky, chcela som ho dať až v januári keď bude starší, ale problém je v tom že ak nenastúpi v septembri miesto mu prepadne a zoberú ho až v ďalšom školskom roku, čo mne vôbec nevyhovuje. Malý je na dosť citlivý a naviazaný na mňa, doteraz celý čas v škôlke prereval, škôlku bral ako trest, jednoznančne to už učiteľkám išlo na nervy, lebo je jediný taký v škôlke- malý exot a pochopila som že učiteľky chcú mať pokoj, boli mi povedané že malý ruší ostatné deti a bráni im učeniu, teraz druhý deň ráno síce plače ale ke´d prídem po neho hraje sa pekne na ihrisku, dokonca mi bolo povedané že sa začal zapájať do hry s deťmi, verím že každé dieťa je individuálne a potrebuje svoj čas na adaptáciu- niekomu to môže trvať týždeň inému 2-3 mesiace, každý sme iný.
@stefi76 Do Ke sa ešte len sťahujem, som Z Vranova. Verím Vám, že to nieje ľahké, ale určite si zvykne. Ešte sa mi nestalo, aby si dieťaťko nezvyklo. Veľa závisí aj na učiteľkách a to, že chcú mať pokoj nieje správne. Je to v náplni našej práce a ak je učiteľka vysilená, tak aj upratovačka, alebo kuchárka je povinná pomôcť. Čo sa týka tých prvých mesiacov. Určite si zvykne, uvidíte ako o mesiac sa bude tešiť do škôlky 😉
@myskacici ďakujem za povzbudzujúcu odpoveď, malý chodí do škôlky 2.mesiac na cca 2-3 hod., musím ale priznať že sa to pomaly zlepšuje, ráno ho síce odovzdávam do triedy s revom že ho počuť von, ale konečne preplače celý čas v škôlke a aj sa zahraje s deťmi, verím že mu treba na zvyk iba dlhší čas a bude to zo dňa na deň lepšie.
ahoj a kolko ma mala rokov ? Predpokladam ze je to asi jej prvotny nastup do skolky... ako dlho uz do skolky chodi a na aku dlhu dobu ???? mam na mysli ci uz tam aj spava alebo je len doobeda ?