Problém v škôlke

vrba24
14. apr 2014

Dobry den, neviem kam tato tema patri, ani ako ju zaradit. Tak zacnem: Uz minuly rok sa mi maly bal chodit do skolky napinalo ho rano a tak som sa ho pytala ze ho jeden chlapec bije a nasledne som to riesila, ze si budu davat nato pozor, ale to asi nebol pravy dovod. Minuly rok sa maly zacal hanbit ked sa prezliekal, myslela som ze si uvedomuje svoju nahotu, ale na navsteve u jeho spoluziaka vysvitlo ze si ukazuju v skolke pipiky, Tak som mu to vysvetlila ze ano je prirodzene zvedavy ale ze to ke jeho telo a to sa neukazuje len tak. Od minuleho roka spominal jedneho chlapce stale ze mu nadava, ze je dievca a tak potom odisiel do skoly a ja som mu vzdy oovedala ze je v skole a uz ho nechame tak a ze mu mal aj on povedat ze je baba, ALE minuly tyzden vysvitlo pri dalsej navsteve u druheho spoluziaka, ze ten chlapec co mu nadaval, ze ho osahaval a ze mu robil s pipikom a ze skoro odpadol a ze mu slubil ke to nepovie ze mu.kupi kamion. Skoro som odpadla. Rok sme sa o tom bavili a vzsy mi.povedal, ze sa o tom nechce rozpravat a ja som ho nechcela tlacit ale uz teraz son pritlacila. Isla som to riesit do skolky diallo sa to v domceku na hranie a dialo sa to cely rok a vlastne doteraz to tie deti opakovali, skoncilo to tak ze im daju dole dvere a ze to budu slledovat. Na druhy den sa ho to ucitelka pytala a asi mu povedala ze nech mi.povie, ze to nebolo nic. Nemala som prilezitost sa nato opytat, preco sa ho to pytala a dnnes sa bal ist so skolky ze nech s nim idem tak som isla a chcela ho zobrat a odviest povedala som nie a isla som s nim. Myslim ze to ze som sa stazovala maly pociti, neviem co mam robit, nechem ist s tym dalej volala som psychologicke, ze keby sa to da dalej, znalci, psychologovua, sud. To nie, ale vidim ze trpi, byva zamysleny, krici, je nervozny. Neviem co dalej, ci ho prelozit na posledny rok. Poradte

kaktusik007
14. apr 2014

@vrba24 podla mna si ho mala prelozit uz davno - alebo minimalne ho vziat k psychologicke... toto nie je normalne a ak to ucitelky toleruju, su na nic a u mna by uplne stratili doveru.
nemusis to hnat dalej, ale tej psychologicke ho vezmi - porozprava sa s nim... a skus ho prelozit aj cez rok, ak by slo...

lorela
14. apr 2014

Podľa môjho laického názoru je správanie detičiek v tomto veku, čiže škôlkárskom, normálne; začínajú si uvedomovať svoju sexualitu a rozdiely pohlaví.
Ale pokiaľ by naďalej tvoj synček ťažko znášal túto situáciu, možno spôsob a dominantnosť jeho spolužiaka sú príčinou, poradila by som sa s detským psychológom ako vec riešiť a ako postupovať, čo je prirodzený vývoj a čo nie.

bosoriak
14. apr 2014

@vrba24 Ak mas moznost, tak urcite prelozit. Je nieco ine, ak sa cosi udeje jednorazovo a po upozorneni ucitelky konaju. Ale toto? Ved sa to taha tak velmi dlho, ucitelky nic nerobia... Minimalne by som ho mozno nechala doma, kym ho vezmes ku psychologicke.

Ono je to tazko posudit, deti velakrat zvelicuju, nechcem povedat ze si vymyslaju, ale detsky rozum niektore veci moze pochopit inak a nevie najst spravne slova a potom z toho vychadzaju rozne podozrenia. Kazdopadne, toto podozrenie by som NIKDY nepodcenovala. Ked vidis, ze ma aj ine problemy, urcite ho stiahni prec. A urcite nech ho vysetri dobry psycholog.

Vela stastia.

monicm
14. apr 2014

ak to učiteľky zľahčujú,tak to nie je dobre.neviem,s kým si to riešila,či len s učiteľkami,alebo aj s riaditeľkou,či pred synom,alebo bez neho, tu treba dávať pozor aj na to,že deti často nepovedia celú pravdu,resp. do odpovedí ho vženieme svojimi zle položenými otázkami.teraz nechcem zľahčovať tvoj problém,to nie,len hovorím,že treba dávať pozor na to,čo sa pýtame.predpokladám,že syn je predškolák,toto by som už riešila určite s psychologom,nech sa s ním porozpráva,tu sa už dá krásne komunikovať.takže rozhovor s učiteľkou a riaditeľkou bez detí,niekedy po skončení škôlky,resp. na deti bude dohliadať iná učiteľka z inej triedy a vy sa porozprávate a návšteva psychologa.ak sa škôlka postaví k problému férovo,prizná,že sa niekde stala chyba a bude sa to riešiť,ale naozaj riešiť,preklad by som nechala tak.ak však škôlka zaujme postoj,nič sa nedeje,je to normálne a pod................tak dieťa so škôlky beriem,aj keby traktory padali a hľadám iné riešenie (škôlka,rodina...............)

vrba24
autor
14. apr 2014

Diky, volal som snou 20 min a dohodli sme sa minuly tyzden ze ked bude v noci plakat alebo budem vidiet na nom ze nie je ok mam sa objednat. Manzel s tym velmi nesuhlasi ani s prekladom, nezoberu mi ho nikde, uz som to riesila pred rokom a lutujem, ze som to nechala tak a dala sa ptesvedcit, ze tu uz to pozna a mam ho v dohlade. Od septembra mi ho zoberu lebo ma povinnu. Rano sa pyta do skolky, vzdy mu poviem ze ako chce aj ked najradsej by som ho nechala doma, ale nechcem mu to prikazat. Jasne, ze som stratila doveru a to sa tu este neda vsetko opisat lebo to by bolo na roman. Manzel mi tvrdi ze mu tym viac ublizim ked ho prelozim, ten chlapec bude byvat este na nasej ulici a kazdy den sa budu stretavat v skole. Najradsej by som predala dom a odstahovala sa 300 km odtialto, ale nato mi muz povie, ze vsade sa nieco deje. Ale toti je extrem. Nespala som tyzden, chcela som prestat fajcit a fajcimako turek som uplne ko z toho.

vrba24
autor
14. apr 2014

Diky, volal som snou 20 min a dohodli sme sa minuly tyzden ze ked bude v noci plakat alebo budem vidiet na nom ze nie je ok mam sa objednat. Manzel s tym velmi nesuhlasi ani s prekladom, nezoberu mi ho nikde, uz som to riesila pred rokom a lutujem, ze som to nechala tak a dala sa ptesvedcit, ze tu uz to pozna a mam ho v dohlade. Od septembra mi ho zoberu lebo ma povinnu. Rano sa pyta do skolky, vzdy mu poviem ze ako chce aj ked najradsej by som ho nechala doma, ale nechcem mu to prikazat. Jasne, ze som stratila doveru a to sa tu este neda vsetko opisat lebo to by bolo na roman. Manzel mi tvrdi ze mu tym viac ublizim ked ho prelozim, ten chlapec bude byvat este na nasej ulici a kazdy den sa budu stretavat v skole. Najradsej by som predala dom a odstahovala sa 300 km odtialto, ale nato mi muz povie, ze vsade sa nieco deje. Ale toti je extrem. Nespala som tyzden, chcela som prestat fajcit a fajcimako turek som uplne ko z toho.

vrba24
autor
14. apr 2014

Blbne mi tel. Uz 3 ti krat pisem tento prispevok. Skolka sa k tomu nepostavila ferovo lebo jedna reakcia bola taka ze je precitlively a nechapem preco sa ho to pytala a presviedcala ho o tom ze to je ok a nech mi to povie. Totoo trvalo asi rok lebo ked som pre neho prisla v ten den ked sa ho to pytala mi povedal ze najskor mu pipik nesiel stiahnut a potom siel lebo v januari mu robili mandle tak.sme mu to dali spravit nech s tm ma pokoj. V den ked mi to povedal konecne v noci plakal ze sa mu snival skaredy sen a ked som sa ho pytala si s zy ze ano. Riesila som to s riaditelkou aj doma vzdy zasadne nie pred nim. Keby si to vymyslel bola by som radsej, ale asi tto tak nebude. A dnes ked sa bal ist do skolky ze nech s nim idem dnu mi ho chcela vytrhnut lebo u nas ked dieta place je to normalny sposob tak som jej povedala nech ho nech ze s nim pojdem do vnutra a somrala si pres nami po chodbe. On praveze chce ist do skolky aj ked mu vysvetlujem ze moze byt doma. Po dnesnom zazitku ho asi budem snazit nechat doma nejak ho oklamat ze je skolka zavreta alebo co. A pojdem s nim o.meaiiac k psychologicke, twraz je to cerstve. Toto nie jw problem prvy v skolke. Ale nikto s tym nic nerobi a kes sa stazujete tak sa to obrati proti vam. Jako je mozne ze si to skoro za dva roky nevsimli lebo tie deti chlapci to robili dalej ze ich to xy naucil a ked som hovorila mamickam ze nas nie je jediny, tak avojich nechceli do toho tlacit podla mna si zakryvaju oci radsej. Cez prazdniny to utichne a potom mu poviem ze sikovny chodia do inej skolky alebo co ja neviem. Neda sa mi ani normallne uz uvazovat. Si pripadam ako Don Quichot.

monicm
14. apr 2014

ale ak sa ti do škôlky pýta,tak ho tam dávaj,neprenášaj na neho svoj strach a zlosť a frustráciu,deti sa vedia veľmi rýchlo vyrovnať s problémami,to len my rodičia ich často nafukujeme,teraz nehovorím,že čo sa stalo,je nedôležité,aby sme sa rozumeli,ak sa pýta do škôky,evidentne nemá až taký šok a traumu,ako to vnímaš.treba mu vysvetliť,že takéto veci sa nerobia,ak by sa to opakovalo,nech to doma povie za každých okolnosti,aj keby mu sľúbili neviem čo a vyhrážali sa neviem čím.že u vás vždy nájde pomoc a pochopenie,ale nerozoberajte to s ním stále dokonale.pretože je celkom možné,že on sa s tým už "zmieril",pochopil,že sa niečo stalo,ale je to "zabudnuté"

sarinka123
14. apr 2014

Daj ho do inej skolky. Toto by dom nikdy nedovolila, ved moze mat z toho traumu.
Ja mam dodnes z jednej ciganky traumu, v kuse ma sikanovala, zamykala na hajzli,
ked sme spali, musela som jej nohy steklit !!!
Toto mojej dcere nikto robit nebude, sama si dam nato bacha, decka su v dnesnej dobe
ovela drzejsie, niektore az moc vyspele na vek. Ries s ucitelkami, pripadne prelož, a od čoho su tam ucitelky ?
To si nevsimaju ? Piju kavu ? Skolka ma deti pripravit na skolu, hrat sa, ucit ich, a nie aby si pipiky natahovali.
Nic v zlom, ale riesila by som to !!! Je to moje dieta a nedopustim, aby im niekto zbližoval a mali strach z niekoho.

vrba24
autor
14. apr 2014

@sarinka123 Ja som si toto iste povedala ale na druhej strane podam trstne oznamenie na toho fagana a nastupi sud, znalci a vsetko. Neviem myslim, ze by mal z toho este vacsiu traumu. Neochranila som ho a budem si to vycitat. Kto by to cakal v skolke. Presne kavu piju. Odmieta ist zajtra do skolky. Bude dima do septembra a pojde inam. Traumu ma, neviem aku velku, to moze posudit len odbornik.minimalne prelozit a rozmyslam fakt vazne nad prestahivanim, lebo s nim bude v kontakte v skole a kazdy den bude xhodit popred nas dom do skoly. Presne si to iste hovorim, ze detstvo ma byt o detstve, hrach, bezstarostnosi a nejaka lahostajnost uciteliek a fagan, kt. to bih vie preco robi vam ju zoberu. Zobral aj mne iluzie, ze je este kusok dibra na tomto svete. Lipla som predtym na malom, ale teraz neviem ci ho necham sameho niekde. Aj ked prestupi budem mat strach. S uvitelkami ani riaditelkou sa nic neda riesit, pre nich je to zevraj premlcane a budu si to este ventilivat lebo sa boja o miesto. Je to chore, vsetci sa stazuju a nikto nic nespravi, cakam na muza pokym pride a pojdeme za matkou toho chlapca, ked tam pojdem sama aby ma neodpinkala, alebo aby simtoho maleho nezdrapla za krky.A urcite za kompe tentnejsimi na sud to nechcem davat. AAj psychologicka mi povedala, ze ona to neposudi rodinu toho zmrda, lebo nic nevie o nich, ci ho niekto zneuziva alebo ma to v hlave. Len to nie je sranda aj do buducnosti a pre jeho spoluziakov. A apropo nnas maly urcite nebol jediny, len nikto nechce doma tlacit lebo sa boja ci sa dozvedia. Takze nejaka petucia alebo ja neviem co sa asi nebude konat.

vrba24
autor
14. apr 2014

@monicm Predtym mal obdobie, ked nechcel a aj prednedavnim keby som vedela preci nedam ho tam ani keby co. Napinalo na vracanie a pod. Fakt som si.myslela za toho co ich bil, co sim ako som pisala riesila, ale aj vtedy som bola najhorsia furt nesookojna matka. Strasne. Dnes ked sa ho babka pytala vecer ci ide do skolky tak sa mi hodil okolo pasu a ze nie a schoval si tvar. Neviem. Fakt. Viem ze vie, ze sa trapim. Ale ja proste som uplne mimo, lebo som si fakt slubila ze jed raz budem mat dieta, tak ho ochranim od takychto veci a bac dialo sa mi to pred nosom a ja som tie signaly necitala. Keby v tej skolke reagovali inak.ok, ale netusim co sa ho to vypytovalla na druhy den ako to povedal, odvtedy je aj taky vuac zadumany. S nou som sa do kontaktu nedostala osamote a myslim ze sa.mi vyhyba. Boja sa, lebo.nevedia. co spravim lebo som im povedala, ze to tak nenecham a fakt v prvom momente by som isla na sud a za mojim podpisom na trestnom.oznameni by horeli, ale

tova
14. apr 2014

no ja som na jesen bola v skolke s mojimi detmi a vzala ich na detske wc (ucitielky cakaju na chodbe) a boli tam 3 chlapci 4r. ja som bola so synom zatvorena pri wc a oni boli pri pisuaroch a pocujem ako jeden sa tam zacne pytat ci sa mu ho chcu dotykat , nech mu ho chytia a ti dvaja ze nie , pisali a odisli samozrejme keby som videla ze sa osahuju by som pokrycala ale tak som len povedala ucitielke co tam debatovali. Ucitelia by mali mat deti pod dohladom non stop.

vrba24
autor
15. apr 2014

@tova
Veru tak, ale to tak nie je, toto sa dialo u nasho od 3,5 do 5 tich. Hrozne, asi si fakt neuvedomuju, ze pijladaju zaklady, ze ucitel verejnym cinitelom, skor psychologicje testy, ci je sposobily.

uva
24. apr 2014

dobrý večer, môžete mi napísať o ktorú MŠ ide prosím? ďakujem

uva
24. apr 2014

@vrba24 môžete napísat o ktorú MŠ ide? dakujem

uva
25. apr 2014

NAKOĽKO SA NÁM ZAČALI OHLASOVAŤ RODIČIA NAŠICH DETIČIEK - TENTO PRÍPAD SA NETÝKA NAŠEJ MŠ V PATE, NAPRIEK TOMU ŽE PANI UVÁDZA SVOJE BYDLISKO PATA (potvrdila mi to sama dotyčná).
vrba24 - držíme palce pri vyriešení Vašej situácie a mrzí nás, že Vám škôlka v tom moc nepomáha, ale určite to riešte, dieťa je prvoradé.
...a pre ostatné komentujúce - nie všetky pani učiteľky len sedia a pijú kávu, netreba všetky hneď hádzať do jedného vreca a väčšine na deťoch naozaj záleží a berú ich ako svoje, veď preto sme si túto prácu vybrali.

vrba24
autor
25. apr 2014

Dobry vecer, mrzi ma to mala som to napisat hned, ano maly chodi do skolky cca 60 km od Paty, prve co ma napdlo bola pata, asi zato ze to bola patova situacia pre mna( bez urazky). A myslim, ze by som bola radsej z Paty, vyzera, ze tam je to ine ako u nas.Ano netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca. Cest tym, ktori si tuto profesiu plnia na 100 %. Ospravedlnujem sa' pekny vecer

uva
26. apr 2014

@vrba24 😉 Držte sa , všetko určite dobre dopadne. 🙂

vrba24
autor
26. apr 2014

Dakujeme, verim v to 🙂