ahojte mamicky tak sa idem trochu rozpisat o nasej skolke a ich pristupu 😠
moj syn ( v lete bude mat 6 rokov) chodi uz do skolky 3 rok. prvy rok bol trochu problem zo zaciatku potom uz nie. dokonca chcel ist aj cez leto do skolky. druhy rok uz mal znovu nove ucitelky. Jednu taku staru pani ucitelku Dašku velmi mila povedala na rovinu malo co zalovala na deti jedine co stale mi vravela ze simo je tvrdohlavy a to sa jej pacilo ze sa stale s nou hadal ( to mi vravela ze ostane to medzi nami :D) a druha bola Majka to tu ma aj tento rok. ale minuly rok mi ( trvalo to asi mesiac) raz do tyzdna prisiel s rozbitou napuchnutou perou. rano boli revy ze do skolky nechce ist- dovod sa mu nechce. stale ked som sa ho pytala co ma s perou co sa mu stalo povedal ze padol. neprislo mi to vobec divne ani prvy raz a ani druhy raz. az ked rev uz bol hrozny nedalo sa to pocuvat tak som si s nim sadla urobili sme si ,, kavicku" ( on samozrejme kakao 😀 ) som sa ho pytala nech mi povie preco nechce chodit povedal ze nemoze to povedat vravim preco? ze sa boji. coho? to uz oci vypulene. ze MIŠA. vravim ako si padol ze mas stale peru rozbitu. po dlhom prosikani a ubezpecovanie ze to nikomu nepoviem mi povedal ze ho miso stale bije. mne uz sa slzy tlacili do oci - pretoze som si myslela ze davam dieta do skolky kde bude v bezpeci a pritom ho ten maly mišisko stale tlkol tak ze sa tam aj bal chodit. nevedela som co mam robit. na druhy den ked som prisla pre neho tak som pred skolkou stretla susedu s dcerou ktora tiez chodi do tej istej triedy. a vtedy mi povedala ze miso zas bil simonka. cela nasrata som vletela do triedy pozeram na neho zas ta pera. pytam sa Majky co sa mu zas stalo? nic hral sa - jej odpoved.
- tak ako sa hra ked chodi kazdy den s rozbitou perou?
- no viete ( vyletela so stolicky, ja uz som penila) uz robime s tym misom poriadky
-preco ste mi skor nepovedali ze simon je v skolke biti od toho misa?
-nebol dovod
-nebol dovod?( mala som pocit ze zle pocujem) vravim jej dufam ze sa to stalo naposledy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ok potom bol chvilu klud az kym mi Daška nepovedala ze mam uz dohovorit misovej mame ze dnes zautocil na simona v jedalni a oni si to ani nevsimli kym nezacali kucharky kricat na toho misa. pastami ho do hlavy tlkol.
a dost. to jedno male decko nebude ho bit. ako naschval isla jeho mama po neho hned som jej na zaciatku rozhovoru povedala ze moj syn neni anjelik ale ze si nezelam aby jej syn mlatil mojho. nato na druhy den ma Majka soslova doje**la za to co ja sa stazujem jeho mame ze simon je tiez zly.
vravim jej na svoju obranu a co sa stalo vcera? to je nic? Daska mi povedala ze mam to povedat misovej mame! tak som sa otocila a nenechala ju ani dohovorit! potom bol klud.
jasne este sa hasterili ved ako deti ale nie s rozbitou perou a pastami do hlavy.
bol klud az do vcera kym mi majka zas nezacala hovorit ( v skolke sa spraval slusne to mi povedala zastupkyna teraz je to jeho triedna) ze simon bil misa. vravim jej preco?
-neviem
-ako ze neviete?
-bola tu hanka (zastupkyna) a ta povedala ze sa bude rozpravat s ocom!
-ok. uz som bola na odchode ked ten miso prisiel za mnou ku dveram so slovami:
-bil ma simon ( ten uskrn na jeho ksichte ze by videl ako by mju strelila 😠 )a mal zle a ( medzitym sa siel simo prezliekat takze to nepocul) a ja mu to vratim
- co si povedal bola moja reakcia. sa hno dotknej a ja ti to vratim nie ty jemu je ti to jasne?
dobehla majka a ona to co je? ale chvalabohu nemyslela mna ale misa 😀 😀 😀 😀
ked sme prisli domov tak som z neho pacila co sa stalo tak mi povedal ze mu zas robil zle ze mu kopal do dráhy, bral mu auta a ,, zacala bitka." ked som mu povedala preco to nebol povedat tak mi povedal ze ucka mu povedala nech teraz neotravuje. ( bola som svedkom ked to vravela aj inemu decku ked sa rozpravala so mnou. ) je toto normalne???? stazovat sa to hej ale ze by ma informovali ze moj syn je ,, tyrany" v skolke to nie?oni su pedagogovia tak nech to riesia v skolke a nie dat to nastarost mne 😖
@marse ze karate 🙂 prislo mi to smiesne lebo on si zmyslel sa ze ide v izbe skusat to karate a svojho mladsieho brata to uci tiez :D ale niekedy je ten brat len chudacik pri nom 😀 a co sa tyka toho vcera som mu povedala ze moze mi vsetko vraviet hned v skolke kym sme tam nech to rovno riesime aj ucitelkou 🙂 dakujem
@seat967 mala som pocit ze píses o učitelkách v triede môjho syna, tiez sa k nim chystám narobit poriadky, ked mi dnes nasa pediatrička povedala ze učitelky beru choré deti rad radom, a ešte im podávaju aj antibiotika. mam decko choré uz 4x za 2 mes, tak sa na ten prievan aky bude, aj celkom tesím
@sante81 u nas je to tiez tak. minule idem pre neho a ucitelka vravi jednej starkej no mala saska dnes horucku. ja potom sa pytam ucky a to tu berete deti s horuckami? ona no dostala horucku. vravim nato tak potom viem preco je moj stale chory. robila som to tak ze aj so soplom som ho nechala doma inym detom tam az zelene tecu a su v skolke. tak ich kaslem a nabuduce dam aj ja ho so soplom 😀
@sante81 No ale toto s tymi chorobami neni len domena skoliek. Ja malu este v skolke nemam, ale chodime pravidelne do takej herne, kde chodia matky na rodicovskej. A tiez sme boli za poslednych par mesiacov uz 4x chore - akoze to uz nechapem, nevidia, ze maju decko chore, usoplene a trepu sa s nim von?
@lilitela Je to presne tak. Keď oni vidia, že druhé deti sú choré, tak sa rozčuľujú. No keď je ich ratolesť chorá, tak nechápu, prečo vlastne sa druhý hnevajú. Je to aj preto, že minule som pozerala TV a tam jednap.doktorka hovorila, že ak je len soplík a mierny kašlík, to nie je vlastne dieťa choré. Iba ka má teplotu, kašeľ ako "tuberá" môžeme hovoriť o chorobe. Že dieťa môže byť aj alergik. No myslím si, že v tom prípade to majú nahlásiť v škôlke aby vedeli aj p. učiteľky reagovať na námietky rodičov.
ja som malu nechala doma, lebo mala zvysenu teplotu a sople a ucitelky na mna pozerali ako na zjavenie, ze sak som ju mohla doniest do skolky aj s liekmi, ze sa to tak bezne robi. Uz aj tak som povazovana za utlocitnu mamu, lebo mam stale nejake pripomienky, ale to, co sa deje u nich v skolke mi skratka nepride uplne normalne. Posledne sa dva mesiace dohadujeme o tom, ze ked pridem pre malu (2 roky), tak ju nechcem najst oblecenu, s batozkom a pripravenu na odchod stat niekde v kute bokom od deti. Ona im donesie veci, ze chce obliect, tak oni ju oblecu nech maju pokoj a pritom im stale vysvetlujem, ze ona sa tak pyta von a potom samozrejme stoji pri dverach na dvor a caka, ze ju niekto pusti ..a stoji a caka a caka...a vzdy ked pridem, tak mi tvrdia, ze ju len teraz obliekli, lebo sa pytala. Raz som pre nu prisla o hodinu skor a ako som ju nasla...oblecenu, obutu, s batohom na chrbte a stat a pozerat na dvor...
@precudziedeti Inak ja mam toto aj v praci - ja nebyvam chora, tak mozem objektivne pozorovat kolegyne, ktore na striedacku chore byvaju. A vzdy tie zdrave, nadavaju tym usoplenym a ukaslanym, aby ostali doma a o mesiac si akurat povymienaju "pozicie" a nadavaju zase tie druhe, tym prvym. Ja neviem, chapem, ze ked clovek ci dieta nema teplotu, horucku, tak sa neciti zle, a preto pokracuje v beznych aktivitach - ale kazdy reaguje na virusy inak - proste ten dalsi co to chyti, moze mat tazsi priebeh, s horuckami a bude mu fakt blbo.
@cobhan No tak to je sila - chuderka mala.
@cobhan to pises o Irsku? V zahranici nemozes cakat, ze sa vsetci (s prepacenim) pos..u z toho, ze ma dieta sopel. Tiez mi chodi dieta do skolky v zahranici a nikto to tu neriesi, kym nie je horucka, vracanie a pod. a tiez nie je problem podat atb, ak dieta uz nema teplotu a citi sa lepsie. Skratka iny kraj, iny mrav - deti sa tu nebabusia ako na Slovensku, nechovaju sa ako v bavlnke, len aby ich vietor neofukol, ci niekto pri nom nekychol a s kazdym soplom sa neuteka k lekarovi. A to, ze malu oblecu lebo sa pyta? A co by ako mali robit? Ked chce oblecena stat, tak nech stoji, ved ju nenutia, ked chce, tak sa predsa moze hrat s inymi detmi miesto postavania Ja ked chodim pre syna, tak u drobcov vzdy vidim, ze tam niekto postava pri dverach a caka (asi na rodicov), kym tam nerevu, tak ucitelky s tym tiez nic nerobia. Akurat u nas maju deti oblecenie na chodbe a deti obliekaju len ked idu von, takze u nas by dieta neobstalo s tym, keby si vyzadovalo obliect, to by bolo zase zle, ze nechcu urobit dietatu po voli, co?
@sisaka ano, o Irsku. Ten sopel neriesim ani ja, ale ked je mala chora, tak ju do skolky neposlem, to by mi za hodinu volali aby som si pre nu prisla, ze sa s nou neda vydrzat.
Malu oblecu, lebo im prinesie veci namiesto toho, aby jej vysvetlili, ze sa oblecie az ked pre nu pride mama a poslali ju spat sa hrat. Prepac, ale mne nepride normalne, ked dvojrocne (teraz v maji mala dva roky) dieta nechaju stat aj hodinu naobliekane, s ciapkou na hlave v teplej miestosti a batohom na chrbte. Samozrejme, ze potom caka, ale pri dverach na dvor (na druhej strane miestnosti) a nie pri tych, ktorymi chodia rodicia.
Nechapem preco by sa malo robit dietatu po voli, je tam urcity program ktory plati aj pre moju malu, lenze evidentne im je lepsie dieta obliect a vedia, ze potom uz len bude niekde stat a da im pokoj. Mala je v skolke preto, aby sa naucila, ze existuje nejaky poriadok, ktory treba dodrziavat a su aj ine deti na svete s ktorymi sa treba podelit o hracky, atd.
@sisaka uz som o tom s nimi hovorila viackrat a zakazdym je par dni klud a potom zase. Takze tento tyzden som im slusne oznamila, ze mi dochadza trpezlivost a ked ju tak este raz najdem tak uz pojdem za riaditelkou. Uz som tam raz bola trosku zvirit hladinu ked mala Mia v skolke uraz, nejaky chlapcek jej nahodou hodil hracku do tvare a dost hnusne jej rozbil nos. Odvtedy sa mala bala chodit do skolky a zo super bezproblemoveho dietata sa zrazu stala najhorsim (najuplakanejsim) dietatom v triede. O 9tej som ju odviezla do skolky, o 10tej mi volali, ze sa mam pre nu prist, lebo stale mrnci a oni nevedia co s nou. K tomu este sproste komenty ze mala je bad, bad, bad a cranky a mamicka robte s nou nieco, lebo takto sa to neda a mala je skratka hrozne dieta. Tak som sla za riaditelkou, vypytala som si zaznam z kamery z toho dna, aby som videla, co sa tam stalo, lebo mi stale neslo do hlavy, ze z jedneho rozbiteho nosa by bol takyto obrat a zaznam mi sice neukazala, ze to musi prediskutovat so zriadovatelom, ale zrazu boli ucitelky ako med, mala je dobra, krasne napreduje, uz ani tolko neplace, ziadne vyvolavacky o 10tej ze mam prist pre nu...co viem, tak irske matky tam robia poplach v pohode za kazdu malickost 🙂
@seat967 mne keby doslo dieta domov z rozbitou perou od nejakeho krpateho hajzlika a ucitelky by mi nedali jasne vysvetlenie ani na druhy, treti den tak uz davno by som si stopla rodica...
ucitelky to neriešia, tie sa radi zbavia tejto veci, nech si to riesia rodicia, pre nich je to len sarvatka...