Problém s učiteľkou v škôlke

21. mar 2024

Ahojte, potrebujem počuť názor, kritiku, čokoľvek čo mi rozjasní myseľ. Mám dieťa (3 roky), ktoré začalo od januára navštevovať MŠ. V škôlke majú dve učiteľky, ktoré sa striedajú a jeden týždeň je poobede jedna a druhý týždeň je poobede druhá (asi klasický scenár). Prvý týždeň bola poobede v škôlke triedna. Tá len hovorila, že dieťa plakalo ale len chvíľu a inak bolo v pohode. Druhý týždeň bola poobede druhá pani učiteľka a tá mi robí starosti. Vždy keď idem pre dieťa do MŠ už mám stres čo ma čaká. Hneď ten druhý týždeň sa sťažovala nato, že dieťa plakalo. Poprosila som ju o trpezlivosť, nakoľko dieťa prechádzalo adaptáciou. Po dvoch týždňoch plač ustal a ja som dúfala že všetko bude ok. Keď býva poobede triedna, na nič sa nesťažuje. Dieťa vraj vždy pekne poslúcha, papá, spinká je nekomfliktne, spomedzi ostatných detí najšikovnejšie čo sa samoobsluhy týka. Skrátka nikdy žiaden problém. Druhá pani učiteľka má však iný názor. Najskôr sa sťažovala, že dieťa je pomalé pri prezliekaní. Tak sme doma trénovali a vysvetlili, že keď vidí že nestíha má poprosiť pani učiteľku o pomoc. Potom bol zasa problém v tom, že keď sú vonku hrá sa s kameňmi a palicami (za trest musí bývať vonku pri pani učiteľke, kým sa ostatné deti hrajú). Potom bol zasa problém v tom, že keď boli vonku tak sa oškrelo o strom a plakalo. Citujem "revalo pre nič". Dnes bol zasa problém s vlasmi. Privítala ma so slovami "vyzerá otrasne čo ho nezoberiem kaderníkovi". Ja fakt neviem, či už riešim hlúposti ale mám pocit, že pani učiteľke na mojom dieťati vadí naozaj všetko. Ja sa už nikdy radšej ani nepytam, či bolo všetko v poriadku. Pani učiteľka na mňa vždy aj tak spustí sprchu. Okrem toho mi dieťa doma vravelo, že keď v triede niekto plače pani učiteľka ho vždy zatvorí do spálne. Keď niekto neposlúcha tak dostane titul napr. zlý Ferko a ostatné deti ho tak majú volať. Keď som niečo pred pani učiteľkou nadhodila tak mi povedala, že nemám veriť všetkému čo počujem.

autor
21. mar 2024

Hovorím si ok. Potom mi dieťa vravelo, že keď sú vonku nemôžu sa zašpiniť lebo ich pani učiteľka nezoberie do triedy. Hovorím si ok never všetkému. Až nato, že raz som čírou náhodou bola svedkom toho, ako šli deti z ihriska, mali sa pekne postaviť doradu a dať hore ruky a pani učiteľka ich kontrolovala (nevie, že ja som ju videla) . Mohla by som pokračovať do nekonečna. Ja neviem, možno som divná ale mne takéto zastrašovanie nepríde normálne. Prosím uveďte ma na pravú mieru. Ak som len zbytočne precitlivena kľudne do mňa 🙂

teddustok
21. mar 2024

Ak to je tak ako pises, sla by som sa postazovat riaditelke. A najlepsie keby sa takto spojilo viac rodicov. Lebo ucitelky co deptaju male 3 rocne deti v skolke nemaju co robit. Psychické zdravie dietata je to najdolezitejsie. Taka ucitelka by mala dostat vypoved

hipuska
21. mar 2024

Ja toto nikdy nepochopím. Prečo to akože neriesis? Ci co akože čakáš od tejto diskusie? Idem do škôlky, dohdonem si stretnutie s obidvoma učiteľkami a všetko si tam s nimi prejdem.

mnamko
21. mar 2024

Za riaditelkou a spísať sťažnosť na zriadovateľa

nelca0510
21. mar 2024

Idem. Riešim. S riaditeľkou.

mabenn
21. mar 2024

nezda sa mi ta ucitelka v poriadku...co sa tyka samoobsluhy, syn to zvladal v cca 5tich, dovtedy mu pomahali

bejbypd
21. mar 2024

Nie je to v poriadku ..mala som podobný prípad s dcérkou, keď bola ešte malička..A to bola veľmi šikovné a dobre dievčatko, ale jednej pani učiteľke vadila..najprv nebola som svedkom ,hovorím si ,nie je zvyknutá,že niekto na ňu je aj prísny.. až kým som raz po ňu neprišla do škôlky a nepočula ako na ňu na trojročnú ziape že Miša, Michala už prestaň, uprac si .no tak som zaklopala, zavolala si pani učiteľku a rázne pomerne nahlas jej vysvetlila na,ktorú rit robí učiteľku keď jej vadia deti a keď sa to bude opakovať, tak ju osobne od riaditeľky až po inšpekciu povlacim všade.. problém vybavený. Rieš to a neboj sa jej ,ty si rodič.

aileen_mt
21. mar 2024

Ver tomu, co pocujes. Keby bolo inak vsetko v poriadku a dieta spomenie jednu vec, ktora ti pride zvlastna - ok, nad tym by sa dalo povzniest. Ale ked je toho tolko a ked vidis, ze aj pred tebou, dospelou, ma hlupe poznamky typu "vyzera otrasne", "reval pre nic", nechcem vediet, co moze vystrajat, ked je bez dozoru, ak nema prirodzenu autoritu a vyuziva (zneuziva) mocensku poziciu. Ries to, nie je to nic prijemne, ale opakuj si, ze tam nie je nikto iny, kto sa postavi za tvoje dieta, len ty.
Riesit. A este mi napadlo, ze si mozes spravit ty, alebo niekto nenapadnu prechadzku okolo skolskeho dvora, v case, ked budu vonku. Nech vidis, ako ucitelka pracuje.

tehotna40
21. mar 2024

My máme takúto riaditeľku skolky v dedine, roky sa nič nezmenilo. Každý školský rok odíde do 3 mesiacov od nástupu aj 5 deti, každý nadriadeny sa robi hluchý slepý. A to podotýkam ze tu boli aj fyzické tresty.

dada13288
21. mar 2024

Ahoj, verila by som. Pod ,,oknami,, mam skolku. Chodim sa tam prechadzat s detmi. Ked su deti von neustale placu a ucitelky len ziapu. Ok pomyslela som si neposlusne deti. Raz ale mi nedalo, ked dvaja chlapci bili tretieho chlapceka tak som po nich zacala vrieskat. Susedia z ulice, ktore tam maju deti hovoria strasne veci. Susedin chlapcek skoncil traumatizovany u psychologa, lebo ho ucitelka strcila a povedala, ze nema revat. Suseda bolo toho svedkom, akurat bola na okne, ked sa to stalo. Hned ho brala zo skolky. Dozvedela som sa o vytrhnutych nechtach, vselijakych urazoch, ktora nikto nevidel .. on si to urobil sam, my stym nic nemame. Ked sa dieta neoblecie lebo za nevie zapnut alebo daco nechaju ho tak. V papuciach jednu susedinu dceru vytrepali do dazda. Aby vedela, ze sa musi nabuduce obut. No vela toho je... Kazdy pribeh je horsi a horsi

cosmic_origin
21. mar 2024

Takíto ľudia, ktorí sa vyvyšujú nad deti, len preto, že sú dospelí a myslia si, že sa k nim môžu správať ako gestapáci, lebo sú to "len" deti by vôbec nemali pracovať s deťmi.

kristinka92
21. mar 2024

take veľmi konkrétne veci si trojročné dieta asi samo od seba nevymysli do takých detailov… že niekoho oslovuje zlý ferko a všetci ho tak majú oslovovať- na toto by dieta len tak neprislo

levandul_ka
21. mar 2024

Nepochopim preco idu niektore zeny na pedagogicku strednu alebo vysoku, preco??

Ked nemaju vobec trpezlivost s detmi a ani nevedia ako sa k nim spravat, hrozne a smutne 😥

yelena159
21. mar 2024

Ako môžu byť takíto individuáli učiteľmi, prepána? To nepochopím. Ja keby som vedela, že na mojej škôlke/škole je učiteľ, ktorý si honí svoje ego na deťoch, okamžite by dostal vyhadzov. Učitelia majú deti učiť, nie týrať a povyšovať sa nad nich. To je úbohé.

yelena159
21. mar 2024

@levandul_ka Niektorí sú fakt moc. Ja som mala na strednej učiteľa, ktorý sa rozkričal a uprostred hodiny odišiel, s tým, že za sebou tresol dverami, keď sa nám niečo nezadarilo (písomka napr.). Robil to každej triede. Doteraz ho volám "drama queen". Nikto na škole ho nemal rád. Ani sa nečdujem. Aspoň sme mali voľný zvyšok hodiny.

heni79
21. mar 2024

Rady, že to máš riešiť, si už dostala. Ale úplne z inej strany. Moje dieťa, samostatné, logicky a racionálne uvažujúce, mi raz opísalo situáciu v škôlke: „Vieš čo, mami? Dnes Mišo strašne vyvádzal. Tak ho pani učiteľka vyhodila z okna!" 😳 Nie, nevyhodila. Prežili všetky deti. 😂 To len k téme, že dieťa hovorí pravdu. A nie, pani učiteľka sa tým ani nevyhrážala. Bola a je to stále veľmi pohodová osoba. Poznám ju roky. No v tvojom prípade by som iste skúsila pátrať hlbšie/pýtať sa iných rodičov na postrehy ich detí. A potom by som šla ďalej. 😉

cookie29
21. mar 2024

co taka gestapacka robi v skolke???

yelena159
21. mar 2024

@cookie29 Stavím sa, že to bude žena v pomaly dôchodkovom veku.

autor
21. mar 2024

Ďakujem za komentáre, tak som sa len utvrdila v tom, že to naozaj nie je normálne. Budem to riešiť. Všetkým vám ďakujem

mogaa
21. mar 2024

nechápem tvojmu výlevu....každý sme iný a aj učiteľky sú každá iná...to čo ty vnímaš že je ok, pre druhého už ok byť nemusí....rovnako nevidím nič zlé na tom, že učiteľka povie dieťaťu že je zlé, ak neposlúcha a ani na tom že chce aby deti neboli špinavé...ono aj rodičia sú rôzny...kým jedna matka je ok s tým že dieťa jej zo škôlky príde špinavé, druhej mamičke sa to nepáči, že nedajú pozor na deti ako a s čím sa hrajú, keďže jej dieťa je špinavé.....ono nešlo určite len o špinavé ruky, lebo tie si v škôlke umyjú, skôr aby neboli ako prasiatka....za mňa uplne normálna situácia....skoro v každej triede je jedna učiteľka tá lepšia čo ju deti majú račej a druhá tá prísnejšia

thoughtfulweirdo
21. mar 2024

@mogaa Mne sa teda ani náhodou nezdá v pohode, aby pedagóg pobádal ostatné deti, aby jednému hovorili, že je zlé. To je šikana a osobne to považujem za riadne šibnuté. Ťukala by som si na čelo, stretnúť takú učiteľku. Nehovoriac už o tom, že dieťa, ktoré neposlúcha, skutočne nie je zlé a takýto prívlastok mu nepatrí.

ivulec1
21. mar 2024

Mohla by som vedieť kde chodí vaše dieťa do škôlky úplne ako keby ste opisovala synovu bývalú učiteľku v škôlke

petrahl
21. mar 2024

MŠ v mestskej časti patriacej do BA IV? Lebo strašne mi to niekoho pripomenulo...

37373
21. mar 2024

@mogaa Nehnevaj sa, ale nesúhlasim s tvojim názorom. Ak povieš 3 ročnému dieťaťu, že je zlé je to to isté, akoby ti v práci povedali ak sa ti niečo nepodarí... ze si úplne neschopná. A teraz si predstav, ze ti to stále opakujú..a opakujú. Začneš sa cítiť ako zla a neschopná. Treba dieťaťu vysvetliť, že spravilo niečo zlé a nie, ze dieťa ako také je zlé. Ktoré dieťa 3 ročné je zlé? Také dieťa nie je ani zákerné, ani zlomyselne ako my dospeláci. A to hovorím aj napriek tomu, že mám veľmi živé a hlučné dieťa.

danielllka
21. mar 2024

Určite by som to riešila tak, ako už vyššie niekto písal - dohodnúť stretnutie s oboma učiteľkami a vykomunikovať si to. Je to Tvoje dieťa, zastaň sa ho! A keby mne povedala učiteľka, že nech ho vezmem ku kaderníkovi, lebo že vyzerá otrasne, ty kks.. toto by si za klobúk nedala! Povedala by som jej, že ona tiež vyzerá otrasne a neposielam ju ku kaderníkovi. Každopádne povedať "triednej", čo všetko ti tá druhá vyčítala ohľadom dieťaťa a že či sa s tým ona stotožňuje. A dôrazne si vyprosiť takéto chovanie voči dieťaťu, aj voči tebe! Kľudne sa povyhrážaj, že ak nedôjde k náprave, budeš to riešiť vyššie..

svetlonos
21. mar 2024

Riesila by som razne s riaditelkou a zaroven jej nadriadenymi pisomne! A dieta by som bez vahania ikamzite zo skolky vzala prec. Ved to je sikana dietata! A ucitelka nie je pani ake pizda, ktora si na detoch a rodicoch hobka svoje ego. Potrebuje poriadny preplesk, pokojne aj bolestny aby pochopila. Krava sprista!

aliaray1
22. mar 2024

Pre pana Jozefa, toto co opisujes nie je vobec normalne. Ved to znie, ze je narusena. A co bude zajtra? Trstenica alebo tresty ako v praveku?
Pridavam sa, ries s riaditelkou a idealne je sa spojit. No osobne by som zaroven hladalaaj inu skolku.

cookie29
22. mar 2024

@mogaa to nemyslis vazne? V prvom rade je totalne neprofesionalne davat detom alebo ludom "nalepky". Dieta nie je zle... dieta nerespektovalo pokyn to ano, ale to neznamena, ze je zle.... a celkovo ked si este raz precitas prispevok, tak tam je vlastne vsetko cez ciaru, ci uz zatvaranie a izolovanie dietata, prezyvky, posmech atd... nic z toho si profesional nemoze dovolit...

zuzanka.zuzu
22. mar 2024

@petrahl no a mne sa to podobá na jednu triedu 3ročných v škôlke v BA II.... očividne je takých pučí v školstve priveľa 😠

ktochytavzite
22. mar 2024

ach to je hrozna ucka.Ja by som sa na u stazovala,normalne sa jej opytala ci je pravda ze zatvara neposlusne deti a nuti ostatne nazyvat niekoho skaredo.Skus sa na to opytat ostatnych mamiciek,mozno spolu nieco podniknete.Takato xantioa nech ide vykladat do tesca tovar ked nema vztah k detom.