Problém s 3 ročným synčekom

sjuziv
4. júl 2012

Ahojte dievčatá. Potrebujem súrne poradiť. Mám doma dvoch synčekov: 2,5 ročného Tomáška a 5-týždňového Matúška. Problém s Tomkom nastal už keď som bola tehotná. Začal byť neskutočne tvrdohlavý, všetko robí naschvál, ako keby ma skúšal, 10x ho upozorním a on just bude robiť napriek. Keď sa konečne rozhodneme ísť von, nemôžem ho tam dostať a na obed je problém zase dostať ho domov, keď má isť spinkať. A tu je kameň úrazu... ☹ začne trucovať, hádzať sa o zem, zúriť až ho naťahuje, chudáčika..a potom sa začne hádzať o zem, a takto to vydrží aj pol hodinu. Viem, že ma niektoré odsúdite, ale pár krát mi praskli nervy a dostal pekných pár po ritke...posledné 4 dni si naozaj s ním neviem rady...ako keby bol z divých vajec. A ja som už na nervy z neho, lebo naozaj neposlúcha, nech sa akokoľvek snažím ☹ Čo mám s ním robiť? Myslíte, že z toho vyrastie? Ako dlho by takéto obdobie mohlo trvať..

maranat
4. júl 2012

skus temy o vzdore 😉

kukucka26
4. júl 2012

ach jaj mam to doma sice som tehulka som v 22tg a mam doma 8 a 2 rocneho chlapca, ten 2 rocny je teraz presne ako pises velmi velmi neposlusny vystraja, nepocuva, robi co chce sam nepomaha ani krkik a ńi po dupulke

sjuziv
autor
4. júl 2012

V septembri ide do škôlky, tak dúfam, že ho tam trošku skortia, ak neprídem o nervy pri ňom 😝 Ale dnes som bola už vážne zúfalá..až ma mrzelo, že dostal po prdleke ☹

erika1977
4. júl 2012

Ahoj.Môj starši syn toto robieval,ked sme priniesli z pôrodnice mladšieho.žiarlil naňho,ked som kojila matiasa a chcel niečo,tak som nemohla hned a malemu treskol po hlave.bože to boli chvile.už sa upokojil ale aj tak stale naňho žiarli.podla mňa s toho vyrastie,len žiarli na babätko. 🙂

tanitta
4. júl 2012

vzdy v nejakej teme 3-3,5rocnych ze problem... vidim ako keby o nas... takze sa aspon ukludnujem ze asi je to normalne... takze neriesim uz a tesim sa ze sme normalny 😀 .... vraj az okolo 4-4,5 roka si uplne uvedomuju co a ako... ale ak to tak nebude ma slahne 😝

sjuziv
autor
4. júl 2012

Keď takto vystrájal už keď sme čakali mimčo...asi sa to tak vystupňovalo tým, že máme ninino (mimino) 🙂 ...ale inak ho občas pusinkuje a podáva mu cumlík...najhoršie je, keď je niekto pri nás, úplne sa predvádza a robí ešte horšie, inokedy je ako anjelik...mi ani nehovor, tanitta že to bude trvať ešte tak dlho...veď ošediviem 😀

bosoriak
4. júl 2012

@sjuziv Svet sa zrazu prestal tocit len okolo neho. Skusa sposoby, ako ziskat tvoju pozornost. Aj negativna pozornost je lepsia ako nic. Ked ho hresis, ked ma "zachvat", tak pre teba neexistuje mladsi syn, iba on. To nie je moja teoria, to je kniha Deti ako vyzva od Dreikursa. Skvela kniha, vela veci objasni.
Takze - pozornost mu smeruj vtedy, ked je "dobry", ked sa hadze o zem, tak je najlepsie nechat ho tak a odist z izby.
Drzim palce.

sjuziv
autor
4. júl 2012

@bosoriak ja sa veľmi snažím ho vtedy ignorovať, nechať ho tak, že ho to prejde, ale dnes sa to tak vystupňovalo, že som mu po tej ritke dala...a najhoršie je, že tým bola svedkom aj moja mama, a keď zaspal tak mi vynadala, že prečo ho stále bijem...a pritom to bolo skôr výnimočná situácia, že dostal...

palomka
4. júl 2012

presne to iste sme mali doma aj my ked som sa vratila z porodnice. dcera (3roky) takym sposobom zrejme ziarlila a vynucovala si pozornost ked som syna dojcila alebo prebalovala. trvalo to asi mesiac kym pochopila, ze ked ma prestane rozculovat a hlucne sa hrat ked maly zaspi, budeme mat viac casu pre seba. zacala som ju nenapadne zapajat do nasich ritualov, aby mi pomihla doniest plienku, krem atd...ze aka je sikovna a mila, ako sa z nej tesim ked mi pomaha, ze sa mi paci viac taka ako ked ma zlosti...snaziala som sa jej vsetko opisovat co robim a preco to robim....a hlavne som sa snazila najprv vyhoviet jej ako m alemu. skor som dala papat jej a potom malemu...proste aby nemala pocit, ze uz k nam "nepatri" alebo co. par krat dostala veru po zadku, ked sa nedalo 😖 ale pre dceru bolo najhorsie ked sme ju ignorovali, hoci aj ked vystrajala tak sme k nej hovorili skor takym sposobom, ze aka je skareda ked sa tak hadze, alebo hneva, place...nikdy sme ju k malemu neprirovnavali alebo neporovnavali aby vedela, ze obaja budu u nas na rovnakom mieste. a ked maly spi tak sa mojkame my dve, alebo ju zoberie vecer manzel niekam do kina alebo na preliezky,,, teraz ma maly 4m a vsetko je tak ako sme chceli, planovali 🙂 respektuje ho ked spi lebo vie, ze budeme mat na seba cas 🙂 treba vydrzat, ono to prejde, len fakt neignorovat a pri kazdej prilezitzosti pochvalit a pomojkat, chceme predsa aby aj nase deticky spolu vychadzali. a myslim, ze je to ta lepsia forma ziarlenia ako keby mali starsi surodenci nejako robit zle babatku, tak hlavu hore 😉 drzmi palce

andrejka1974
4. júl 2012

takto sa moze u neho prejavovat ziarlivost na surodenca moja dcerka zasa prejavuje sa tak ze nic nechce robit sama len s mamou alebo tatinkom dokial nemala malu sestricku tak sa vyhrala sama inac svoju sestricku velmi miluje pomaha mi s nou pri prebalovani,kupani rada ju kocikuje treba len vydrzat a to doma mam este dalsich 3 synov

malinkaaninka
5. júl 2012

skús ho častejšie objať,pohladiť,porozprávaj sa s ním.ak je to žiarlenie,tak to pomôže.môže mať obdobie vzdoru,to chce len chladnú hlavu .trošku pomôže odpútať pozornosť,prípadne motivovať.

sante81
5. júl 2012

ja mam doma tiez skoro 3 ročného syna, z pôrodnice som prisla minuly stvrtok a to čo robí sa slovami opísat nedá. vzdorom sme si presli ked som bola tehotna, so zatatymi zubami som vydrzala 4 mes, bol ako-tak kludny, ale začíname od znovu. poradit ti neviem, len pevné nervy a trpezlivost. uz nekope len malu, ale kope aj mna. huka kričí, robí naschvál, všetko je zase len nie, smeje sa mi do očí, neposlucha, snazime sa mu venovat ked mala spí, ale učínok to nemá ziadny

tomika
5. júl 2012

baby nestrašte..toto čaká aj mna ked v septembri porodim????
Ja malého už na to pripravujem o 106..všade pozeráme bábetká,každy den sa o tom rozprávame,že čo a ako bude-že bejby bude vela plačkať,mamička nebude mať vtedy čas na neho,lebo bude s bábetkom..ked budem kojiť tak tiež sa nebudeme hrať.A že aj on chce cici 😀 ,teraz robieva to že pride ku mne ,pohladká brucho a dá usta k ceckám 😀 😀 .Včera mali dovolil aby ho večer osprchovala dcéra (ona má 12 r) 😀 že ked nebudem mať čas ked tu bude bejby tak takto to može byť..
Ináč mali má to obdobie vzdoru tak od 1,5r,ked mal 2-2,5 bol dosť intenzivny-hádzanie sa o zem a tak..v septembri mal 3 roky odvtedy to ustupuje,ale niekedy vie byť velmi histericky ale naštastie už iba doma,ked sa teraba obliekať sa alebo isť umyť sa..

petrake
5. júl 2012

@sjuziv mas to uplne ako u nas, Janik ma 3rocky a Kubko 1/2rocka, Janik sa na braceka tesil velmi sam mu vybral meno, pred spanim sa s nim v brusku lucil, Kubko ho stale pokopkal kedze som ho ukladala spat a tisol sa mi na brusko... ked sa narodil bolo to ako tak, mm sa Janikovi venoval, bol len on a Kubik bol mamkin. Janicek chodi do skolky od 2rockov, tam bol uplne ide dieta ako doma od kedy mame Kubika. Az som ucitelke vravela, ze zvazujem nad psychologom lebo sa neskutocne predvadza ak sme s nim obaja doma a nehovoriac o tom, ked je u nas niekto dalsi. Ked som s nimi sama alebo je len s mm, je to anjelik. Rovnake vzdory ako u vas, hadzeme sa o zem, ked mu uz urobim po voli v tom co chcel, zacne trucovat ze on to nechce, potom pride ze zas chce a to iste aj pol hodku dookola alebo chyti taky amok ze reve jak najaty a nie a nie ho utisit, vtedy mu netreba ani to co vlastne chce... Ucitelka mi povedala, nech to necham tak nech nechodim ani za psychologom, cez prazdniny som s n im doma, nedavam ho do skolky a ze sa to urcite urovna, ze vlastne az teraz mu dochadza, ze sice je to jeho bracek a vzorne sa on stara, nosi cumlik, kocikuje, hra sa s nim, uz mu da aj svoje hracky a odvsadial mu nejaku donesie (z kazdej navstevy kde Kubik s nim nie je mu nieco musi doniest ...) no na druhej strane v nom zacina citit velkeho nepriatela - Kubik sa nosi na rukach co on pochopit vie/nevie, Kubika krmi mamka, on musi papat sam, s Kubikom zaspava mamka (on sice spi teraz s mm) no ucime ho zaspavat sameho kedze to tak ma aj v skolke (no lezim pri nom az kym sa ukludni) ...
Nechavam tomu ale volny priebeh, vekovy rozdiel ako som uz mnohokrat pocula ci citala mame dobry (najviac sa odporuca) a tak sa snazim co najviac Janika potulit aj ked nan mm pokrici, zahriaknem mm ked sa chysta zvysit nan hlas a to su momenty ktore si Janik vazi. Aj ked urobi nieco co mi neurobilo radost obcas pokricim no zvacsa prehltnem a potom sam pride ze ja som taky zlaty mamka a ja sa len zasmejem a prikyvnem.
Zapajam ho aj nadalej do aktivit okolo Kubka a trpezlivo odpovedam na otazky preco naco, aby si uvedomoval ze obaja su moje lasky a venovat sa musime obom. Hovorime spolu o tom, ako sa budu hrat ked Kubko vyrastie, ze na Vianoce uz bude Kubim s nami papat a mamka ho nebude krmit a tak, vysvetlujeme vysvetlujeme.

Je to narocne no je to nasa uloha a o rok sa na tom uz zasmejeme 🙂

drzim palce

opica89
5. júl 2012

@sjuziv aj nas je taky ale nastastie sa nehadze o zem, a presne toto iste mam aj ja nemožem ho dostat von potom zase dnu, detvakom nechce hracky poziaciavat ale on si od nich berie a krici , že su jeho. ked mu nieco vravim tak ma ignoruje nepocuva darmo mu pekne poviem, to na neho neplati len krik a masaz po zadku. obcas mam aj ja nervy v haji. A tiež dufam, že v skolke sa to zmeni tiež nastupuje v septembri, a tamn bude mat iný režim a inu drezuru ako doma. Je toi len obdobie vzdoru tak dufam, že to nasich drobcov prejde co najskor. A z toho, že dostane par vychovny na rit si nic nerob aj mne je vela krat luto, že dostal aj my sme dostavali na rit a inak si vazime rodicov ako dnesna mladez, ktorá je zakonom chranena...

sjuziv
autor
6. júl 2012

@petrake
@opica89 Ďakujem za podporu, baby. Skúsila som zmeniť svoj prístup k Tomáškovi, snažím sa mu pekne všetko vysvetliť a čuduj sa svete, funguje to...už netrieska celou silou po TV (ma šlo poraziť, keď sa celou silou zahnal po obrazovke), nezvyšujem na neho hlas (a nie raz som musela aj dnes rozdýchavať) a už ma nevytláča z postele, keď ho idem uspať a ani nezúril keď sme šli domov z prechádzky..zázrak? 🙂 možno len prechodné obdobie a zapár dní bude z neho zase malý čertík...za posledné dva dni by som ho zjedla od lásky...dúfam, že to takto ešte dlllllho vydrží...ale aspoň viem, že nie som sama čo má doma srďoška..je to niekedy na nervy 😅