Problém po škôlke

zitaje
3. okt 2023

Ahojte, moja 4-ročná dcéra začala chodiť teraz v septembri do škôlky. Zdanlivo je všetko viac-menej ok, ale vždy keď ju vezmem po obede domov, je niekoľko hodín úplne neznesiteľná. Snažím sa ísť hneď na ihrisko, tam menej prekáža, ak vreští a zlostí sa... Teraz napr. sedí na opačnom konci ihriska a plače, vreckovku odmieta, takže je celá uslzená a usoplená. Väčšinou sa háda so starším bratom, uráža sa a nepovie prečo. Mojkať sa nechce, do škôlky ísť chce, ale zjavne má nejaký problém. Čo by ste s tým robili? Rozprávať sa jej o tom moc nechce.

tani777
3. okt 2023

Spi v skolke? Ak nie,je dost pravdepodobne,ze je unavena..vzala by som ju hned domov,oddychnut,kludne aj pri rozpravke...dalsia vec je,ze v skolke sa musi strasne ovladat,potlaca vsetky emocie,a ty si jej istota,cize to potom vsetko vypusti naraz pri tebe..starsia to robila tiez,hlavne prvy rok-tiez sla ako 4rocna..mladsia ma 3,je prvy rok v skolke,a tiez je mozno hodinku taka..

tosomja
3. okt 2023

@zitaje ventiluje. Môj je taký istý, kým nechodil do škôlky, bolo všetko ok. Teraz čo chodí do škôlky, poobede je hrozný. Urevaný, ukričaný, dupe, búcha, vyplazuje jazyk, a ten slovník.
Víkendy sú v pohode.

demodun
3. okt 2023

@zitaje tiež si myslím že potrebuje "vypustiť paru" alebo ešte sa spýtaj či nie je hladná.

zitaje
autor
3. okt 2023

@tosomja jasne, ventiluje, ale čo s tým? Ako jej pomôcť?

patka06
3. okt 2023

Nechala by som ju v škôlke aj spať, aby si po doobedňajších aktivitách oddýchla

denden77
3. okt 2023

ventiluje.. nasa 3r teraz nastupila, v skolke vsetko ok ale doma je ako dive vajco 😁 ale teda neplace, ani sa nezlosti, len sa urve z retaze 😁
nechavam ju ventilovat, kym nerobi vyslovene zle 😊

panda21
3. okt 2023

Jasné, pustí všetky emócie dná von. Cíti v tebe istotu, dôveru, vie, že pred tebou môže.. Nič s tým neurobis, pokiaľ teda nechceš emocie potláčať a trestať ju za to.. Keď sa naučí ovládať emócie, tak to prestane. Okolo 6teho roku sa im začína vyvíjať kortex, ktorý tomu pomôže.

martul
3. okt 2023

@zitaje v škôlke treba poslúchať, počúvať pani učiteľky a robiť veci ako kolektív, nie čo chce jednotlivec. Potom príde domov a musí niekde vypustiť ventil
Prejde to, zvykne si w bude všetko ok

poopsie
3. okt 2023

@zitaje píšeš to o 13.00 , určite je hladná a unavená... deti to nevedia pomenovať , preto ti to nepovie...len máloktoré dieťa zje celý obed v MŠ, väčšinou sa v tom rýpu...

nikpa
3. okt 2023

@zitaje nemá žiadny problém, je to ,,bežné,, správanie niektorych detí po škôlke. Tam nie je úplne sama. Keď prídeš potom pre ňu, všetko čo v škôlke dusila, zo seba zrazu pred tebou môže vypustiť. Chce to len čas, náš to robil skoro celý prvý rok v škôlke. Potom už býval v pohode.

zuzinka888
3. okt 2023

Co s tym? Nic, iba byt s nou. Mozno potrebuje byt s tebou- fyzicky kontakt. Ihrisko mozno neskor, alebo len prechadzka.

zitaje
autor
3. okt 2023

@zuzinka888 práveže v tom stave po škôlke vôbec nie je kontaktná a keď plače a zlostí sa, tiež ma nechce...

jaond19
3. okt 2023

@zitaje moja bola v skolke ukazkove dieta. No ked sme isli domov to bolo peklo. Zacinalo to este vzdorom v satni a naplno spustila ked sme zavreli dvere, to nebol ani plac, ale rev, odpor. Doslova som ju vliekla nasilu inak by sa pleskla o zem a hucala tam. Domov sme to mali 5 minut ale to bol boj. Dost ze som isla znicena z roboty, este denno denne teatro, doma hucala este asi hodinu, nereagovala na nic. Proste sa vyhučala. Trvalo to cely rok.

nikaeli
3. okt 2023

môže byť unavená nielen z aktivít, ale aj z hluku a z dodržiavania pravidiel.. najlepšie by bolo ísť domov a ak nechce spinkať, nechala by som ju chvíľu 'robiť si čo chce' - predstav si seba, keď prídeš unavená z práce a z každej strany od teba niekto niečo chce, zatiaľ čo ty túžiš iba po jednom - mať chvíľu pokoj.. moje obe deti boli v MŠ na celý deň a keď prišli domov, zavreli sa vo svojej izbe 😉

akvi
3. okt 2023

@zitaje aj keď ťa odmieta, daj jej najavo, že si tam pre ňu. Pomôž jej zvládnuť ten nápor emócií. Môžeš skúsiť opísať, ako sa asi cíti. Aj podľa reakcie uvidíš, či si sa trafila. Len ju tým preved, netrestaj, nekrič, iba pomenuj. Je to veľmi dôležité, aby sa naučila emócie spracovať. A áno, takto reaguje väčšina "poslušných" detí, ktoré sú v škôlke v strese, lebo nemôžu prejaviť emóciu, snažia sa vyhovieť učiteľke a to je fakt pre tak malé dieťa náročné.

eeffka
3. okt 2023

@zitaje ved je unavena, v skolke by spala pohrala sa a bola poobede kludna. Preco ju vyberas a nedas spat?

zitaje
autor
3. okt 2023

@eeffka nespí od dvoch rokov...
@nikaeli ona keď prídeme domov, práveže sa začne otravovať alebo vadiť, kričať, urážať sa, dožadovať sa nejakého programu, nezmestí sa do kože, preto je lepšie to ihrisko, aspoň trocha vypustí paru... ona teda vôbec nie je typ dieťaťa, čo si bude pekne doma sedieť a kresliť si 😀

elmivelmi
3. okt 2023

@zitaje Nic,prejde to.To je dost bezne u deti,zvykne si.

venikaa
3. okt 2023

Dietatko pri vas vypusta emocie, ktore v skolke drzalo. Casom sa to unormalni, resp. Nebude to v takej intenzite. Su deti a deti. Ja toto mam u syna este obcas a to uz ma 8r.

akvi
3. okt 2023

@zitaje skús si s ňou prejsť aj ten deň v škôlke, možno ti povie aj čo je pre ňu ťažké, ona sama to ešte nevie dať do slov, ale ty áno. Buď konkrétna, pomenuvaj veci, preved ju dňom, takto si to ona bude vedieť lepšie spracovať. A určite by som ju tam nechávala dlhšie, ako je nutné, obzvlášť, ak už nespava. To je ďalší stres zbytočný.

zitaje
autor
3. okt 2023

@akvi tiež si myslím, že jej bohato stačia tie 4 hodiny...
Vždy sa s ňou snažím hovoriť o škôlke, ale nie je veľmi zdieľna. Rozpráva nám kadečo, napr. že mali na obed citrónovú, alebo baklažánovú polievku a na desiatu modrú kašu, prípadne že niektorý deň vôbec nedostali obed alebo boli autobusom v Maďarsku, takže to beriem s rezervou 😀

timilv
3. okt 2023

@zitaje naša keď je takáto nervózna, tak je hladná. Učiteľky Vám nehlásia ako a koľko zjedla v škôlke?

zitaje
autor
3. okt 2023

@timilv nie, nehovorila mi učiteľka. Opýtam sa, vďaka.

akvi
3. okt 2023

@zitaje no hovoriť o škôlke a previesť ju dňom s tým, že spracuje emócie, sú trochu rozdielne veci. A väčšina detí nie je príliš zdielna, to je normálne. Rozprávať skús ty, iba si to od nej nechaj potvrdzovať, pýtaj sa jej, ale nenut ju odpovedať, ak sa rozhovori, ok, ak nie, tiež ok.

sofia1979
3. okt 2023

@zitaje ventiluje nič sa jej nerobí neboj

timilv
3. okt 2023

@zitaje naše učiteľky v školke nám hlásili všetko, aký mali deň, koľko zjedla, či spala, ešte aj či kakala😂 ako mama nejedáčky to bolo pre mňa super a postupne som sa naučila nosiť jej nejaký olovrant ak som videla, že z tých jedál čo majú v ten deň v škôlke veľa nezje.
Manžel je tiež hrozne nervózny keď je hladný, tak to asi zdedila po ňom

tosomja
4. okt 2023

Tak ju nechaj. Nech plače a hnevá sa. Prejde to. Keď ideš pre ňu na obed, skús jej priniesť nejaký rohlík, alebo čo zje. Možno je naozaj hladná. Môj chodí len doobeda, obed zje tak pol polievky a tri lyžičky z druhého. Ale po ceste domov zje buď pizza slimáka, alebo croasant, či suchý rohlík. A keď zoberiem kočík pre mladšiu, tak veľakrát aj chce sadnúť a zaspí v ňom. Ale aj tak je ako utrhnutý z reťaze.