Ahoj dnes moju syn zacal navstevovat MS , ma tri roky...chcela by som sa opytat ci tu niekto pobera prispevok na MS a ak ano ake su kriteriana jeho ziskanie...mam este malu dceru (1r.) na ktoru poberam RP...dakujem za info 🙂
@bastilly nie je to prispevok na MS, ale prispevok na starostlivost o dieta, ktory vyplaca soc. poistovna, ale len na dieta do dovrsenia troch rokov. Ak mal tri roky, narok na prispevok zanika. Prispevok na starostlivost nahradza rodicovsky prispevok. Cize ak by si aj teoreticky poberala na dieta v skolke RP, tym ze zaziadas o prispevok na starostlivost tak rodicak ti pozastavia nakolko bud mas jedno alebo druhe. Lenze ty si na RD S mladsim dietatom takze prispevok na starostlivost by si mohla poberat len ak by si do skolky ci jasli dala to mensie dieta, ale stratis RP. Okrem toho ten prispevok je len vo vyske skolneho takze tebe je asi lepsie poberat rodicak. Niektore mesta poskytuju sice prispevky na skolku, ale len soc. slabsim rodinam kde dokladujes, ze okrem davok nemas ziadny iny prijem-to ti povedia na MsU.
Ja som bola ppred tym nez mal maly tri roky a pani povedala.ze ked zacne navstevovat skolku mam sa prist opytat na prispevok na ms ze mi ho vypocita
No ja vam dam vediet lebo ta pani na urade mi to isto vravela
@bastilly pred Vianocami s tymto na mna vybehla kolegyna, ze si mam poziadat o prispevok, ked moje dieta bude chodit do skolky po dovrseni 3.rokov...tak asi na tom nieco bude...spomenula mi jedno kriterium, ono je ich vraj viac, vraj sa mam ist opytat....ze musis byt v hlavnom prac.pomere a pracovat 8a pol hodin denne. A viac neviem.
@bastilly a ak sa smiem opytat, kde, na ktorom urade si sa to bola na toto informovat? dakujem.
Upsvar v ke..ja som sa bola informovat ci by som nemohla poberat prispevok na byvanie ked sme sa osamostatnili a ona mi po vselijakych vypoctoch (hmotna nudza..a neviem co esye) povedala ze na to nemam narok len ze ked bude mat maly tri roky a pojde do skolky mam sa prist informovat ohladom tohto peispevku
Nám malej preplatili náklady spojené so škôlkou, keď začala chodiť do predškolskej a ja som chodila do práce. Je taký príspevok! Bolo to ale pred 4 rokmi, takže neviem ako je to teraz. Nám to poradili známe z jedného úradu a na ďalšom do ktorého spadáme nám tvrdili, že také niečo neexistuje, ale nakoniec sa mýlili oni sami to nevedeli a nikomu to ani nevraveli, asi to bolo nové. Dali sme potvrdenie od lekára a za celý rok som si nechávala ústrižky, čo som platila škôlku a na konci roka v júni som im to zdokladovala a oni mi to preplatili. 🙂
Ahoj, o konkretnom prispevku v MŠ na dieta starsie ako 3 roky som nepocula... Na nete som nasla toto: http://www.upsvar.sk/sn/socialne-veci-rodina/po...
Skor si myslim, ci sa nejedna o to, ze pokial je rodina v hmotnej nudzi a prinesie potvrdenie, neplati poplatok za skolku a za stravu uhradza tiez len pomernu cast. Ale o to ziada zriadovatel a tiez je len na riaditelovi skoly, aby to podstupil zriadovatelovi. Vyska poplatku za skolku (statnu) je rozna, ale platit mesacne od 15 - 30 Eur + strava alebo len napr. polovicu za stravu sa tiez oplati. Viac info daju asi v skolke.
@gumimaci u nas je SP a UPSVaR v jednej budove, mne sa to zlieva🙂 ale jasne mas pravdu🙂🙂 @maminalenka ak by taky prispevok existoval aj po 3 rokoch veku dietata tak by ho poberali vsetky maminky co pracuju v hl. prac. pomere na 8,5 hod. - tuto podmienku splnam aj ja a predpokladam, ze dalsich cca 60-65% pracujucich maminiek. Ja som ten prispevok na starostlivost do tych 3 rokov totiz poberala a mozes mi verit, ze hned ako mala 3 roky mi ho stopli. Nic nad 3 roky neexistuje, dokonca ani osamele matky ho nepoberaju dlhsie. Zrejme to ta kolegyna z prace pocula v telke a nepocula cely prispevok. Je to aj v zakone, staci si to dat do googlu. @bastilly pravdepodobne mas prist na ten upsvar znovu pre to, ze ti znovu vyskusa vypocitat, ci spadate do tej kategorie soc. skupiny na vyplacanie "priplatku na ms" tak sa to totiz oficialne vola, ale ak mas ty RP a tvoj muz pracuje tak vam to nevyjde. Nase mesto ho vyplaca iba dvom detom kde jedno zije s babkou, ktora pobera iba dochodok a vyzivne na vnuca a to druhe zije s mamou na inv. dochodku a otcom notorickym ozranom a je vo vyske skolneho-cize u nas 16€ a stravu si platia sami.
Kopirujem z jednej nasej skolky:
Úhrada príspevkov na dochádzku
Vzdelávanie v materskej škole sa uskutočňuje za čiastočnú úhradu. Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt dieťaťa v MŠ zriadenej obcou určil zriaďovateľ VZN 3/ 2012 ( Všetky VZN a metodické pokyny pre školy vydané zriaďovateľom sú k nahliadnutiu na stránke mesta Prešov.) Za pobyt dieťaťa v MŠ prispieva zákonný zástupca na čiastočnú úhradu nákladov mesačne na jedno dieťa sumou najviac 15% sumy životného minima pre jedno nezaopatrené dieťa podľa osobitného predpisu- § 2 písm. c) zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V materských školách s právnou subjektivitou na území mesta Prešov je tento poplatok určený na 13 €. Tento príspevok sa neuhrádza za dieťa
•ktoré má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky
•ak zákonný zástupca dieťaťa predloží riaditeľovi MŠ doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi
•ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu
Príspevok v MŠ na základe rozhodnutia riaditeľa školy sa neuhrádza aj za dieťa
•ktoré má prerušenú dochádzku do MŠ na viac ako 30 po sebe nasledujúcich kalendárnych dní z dôvodu choroby alebo z rodinných dôvodov preukázateľným spôsobom ( nie však opakovane niekoľko mesiacov po sebe )
•ktoré nedochádzalo do MŠ v čase školských prázdnin ( poplatky sú určené podľa osobitného predpisu ), alebo ak bola prerušená prevádzka MŠ zapríčinená mimoriadnymi udalosťami. V týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť určeného príspevku.
V skolke, kam chodila dcerka bolo aj, ze neplatili celu stravu...len pomernu cast.
@alenah31dakujem za objesnenie 🙂
@alenah31 dakujem za objasnenie 🙂
@lucia0108 ano mas pravdu, predskolaci ten poplatok neplatia. Len nechapem preco ste ho platili.......mali vam to hned povedat, preto vam to zrejme na konci roku vracali🙂🙂 aj v nasej skolke je to tak-hradi sa len strava. Ale to nie je prispevok, ale oslobodenie od poplatku dietata v predskolskej priprave.
@maminalenka 🙂🙂🙂az predskolaci neplatia, je to kvoli tomu, aby sme boli motivovani a rodicia vodili do skolky deticky aspon 1 rok pred nastupom do skoly-predsa len je tu ina priprava deti ako doma, hlavne adaptacia na kolektiv a rezim je dolezity🙂🙂
@alenah31 Nám preplácali aj stravu!!! Nie len príspevok. Ja neviem ako sa to volalo. Proste celé bločky, kde bola aj strava. Chodili sme obaja ja aj muž do práce a neboli sme v hmotnej núdzi 🙂 Naozaj sa treba len pýtať. Mali sme kopu problémov kým sme to vybavili, ale dalo 😉 sa... aspoň v tej dobe. Neviem ako teraz. Vravím na tom úrade nám tvrdili, že také niečo neexistuje, kým sme nepriniesli tlačivá z iného, kde o tom šikovné baby vedeli...
@bastilly ja viem,ze da sa platit menej,ak je nato dovod,ale aby niekto dostaval o tom som este nepocula,...