Syn chodí do prípravného ročníka na ZŠ, ktorá nie je spádovou školou pre našu ulicu. Na zápis do 1. ročniíka som bola v inej ZŠ, ktorá je spádovou školou pre našu ulicu. Včera mi volali, že syna neprímu do 1. ročníka, lebo je prihlásených 48 detí a môžu prijat len 44. Chcem sa opýtať ako to vlastne je. Nemal by byť syn prijatý? Však je to ZŠv spadovej oblasti kde patríme podľa ulice. Škola argumentuje tým, že keď teraz chodí do prípravného ročníka v inej ZŠ, tak by tam mal nastúpiť aj do prvého ročníka. Lenže tam chodí preto, lebo prípravný ročník u nás v meste je len v tejto škole. Do prvého ročníka som ho zapísala doškoly podľa spádovej oblasti, lebo je blízko nášho domu. Nemá rodič právo sa rozhodnuť kde zapíše dieťa do 1. ročníka? A myslím, že by ho mala uprednostniť, keďže je spádovou školou pre našu ulicu aj napriek tomu, že navštevuje prípravný ročník na ZŠ mimo spádovej oblasti. Alebo je to inak?
@engie35 do spádovej školy dieťa zobrať musia, preto sa volá spádová. Ak s tým máš problém a škola ti dieťa neprijme, obráť sa na zriaďovateľa (mesto, mestská časť) - odbor školstva. Nie je tvojou povinnosťou zisťovať či na škole nie je dieťa z iného obvodu, inej spádovej školy. Tvoje dieťa na spádovú školu prijaté byť musí. Na inú tebou vybratú nemusí, tam je to na rozhodnutí riaditeľa.
@engie35 niektorí členovia pracovali/pracujú v školstve. Ona sa potom môže obrátiť na zriaďovateľa a ak ten nedokáže uspokojivo vyriešiť situáciu, tak na vyšší územný celok - odbor školstva
Napr ja bývam na sídlisku a nie všetky deti sa dostanú na školu ktorú im rodičia vybrali a sú tu školy, kde tá kapacity ešte naplnená nie je, čiže im zriaďovateľ ponúkne miesto tam
@engie35 inak dali ti hnusný dôvod, že chodí na inú školu do priprav.rocnika. To je hnusne, najmä ak tato škola nemá prípravný ročník
Čiže ja by som uviedla, že dieťa chodí do pripr.rocnika na inú zs z dôvodu že spadova škola nemá priprv.rocnik, avšak teraz dieťa nastupuje do 1.roc. a ty ho chceš dať do spádovej školy, kam dieťa podľa rajónu patrí.
Poslať riaditeľovi a aj zriaďovateľovi.
@engie35 škola môže požiadať o vynimku - pri tom počte 4 deti 😏. Je to zase iba o šikovnosti riaditeľa, zriaďovateľa. Nemám úplne naštudovane zákony, ale pracujem v školstve a u nás sa vždy zoberú všetky deti z "obvodu" aj keď by sa mala otvoriť trieda navyše. Určite za to bojuj, tiež odporúčam to odvolanie podať zriadovatelovi školy. A ak by sa prišlo na to, že zobrali dieťa mi mimo obvodu a vás nie, je to problém. Držím palce
Ešte k tým počtu deti v triede. Deti môžu navýši to je pravda, ale niektoré deti napr zdrav.znevyhodnene sa počítajú za 2 deti, deti prijaté aj s asistentom
@pribinak syna som dala do pripravneho rocnika kvoli narusenej komunikacnej schopnosti. Podla rozvrhu mal kazdy den aj hodinu logopedie. Psychologicka nam odporucila tento pripravny rocnik. Rozhodovala som sa pre pripravny rocnik, ktory je mimo nasej spadovej oblasti alebo pre 1. Rocnik v spadovej skole. Ja som minuleho roku bola na zapis do 1. Rocnika v spadovej skole a na zapis do pripravneho rocnika mimo spadovej skoly, pretoze v spadovej skole pripravny rocnik nie je. Na zaklade odporucania psychologicky som sa potom rozhodla pre pripravny rocnik a spadovej skole som telefonicky oznamila, ze do 1. Rocnika nenastupi. Teraz ked sa v skole pytala triedna ucitelka rodicov v pripravke, ci pojdu do 1. Rocnika v tejto skole, tak som povedala, ze ho dam do zs podla spadovej oblasti. A podala som aj prihlasku do 1. Rocnika v spadovej skole. Riaditel argumentuje tym, ze kedze bolo vydane rozhodnutie min roku o prijati do pripravneho rocnika v danej skole, tak on vlastne zacal plnit povinnu 10 rocnu dochadzku v danej skole, tam by mal pokracovat v 1. Rocniku. Takze on ho nemusi teda prijat do prveho rocnika. Ja som uvazovala tak, ze tohto roku bude navstevovat pripravny rocnik a do prveho pojde na ZS podla svojho rajonu a automaticky ho prijmu.
@engie35 neodvolávaj sa na školu, choď priamo za zriaďovateľom (odbor školstva) a zober si rozhodnutie od školy. "žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (spádová škola), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie."
Ak ide naozaj o spádovú školu podľa Vášho trvalého pobytu, teda t.p. dieťaťa, tak tvoje dieťa musia prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky v tejto škole...je jedno koľko detí prijali a či je naplnená kapacita...to nie je problém rodiča, ale školy a zriaďovateľa, aby to riešili...
Príde mi to divné, že riaditeľ ZŠ napíše takéto rozhodnutie o neprijatí ...
Posielam link a treba sa obrátiť na kompetentných...
@engie35 máš právo zapísať dieťa do školy do ktorej chceš, avšak škola má právo dieťa odmietnuť
Aj spádova škola má svoju kapacitu. A ak sa naplní, tak môže odmietnuť aj deti ktoré podľa ulíc patria do jej rajónu
Je na tvojej šikovnosti, aby si zistila či náhodou alebo omylom nebolo prijaté do 1. roc. dieťa, ktoré do rajónu nepatrí
Tým by si sa v odvolaní mohla obhájiť že miesto je, len ho zabralo iné dieťa, ktoré však nespĺňa základnú podmienku a to rajón