Príprava dieťaťa na škôlku

28. jún 2023

Ahojte maminky . Moje dievčatko ide od septembra do škôlky . Bude mať 3 roky . Ako ste prosím skúsene mamičky pripravovali deti na to že pôjdu do škôlky ? Naša sa tešila ale skôr vždy preto že podľa mňa nevie pochopiť na 100% čo to obnáša tam ísť . Dnes riaditeľka škôlky hovorila nech sa pripravíme že vsetky deti plaču velmi prvý týždeň . Da sa nejako pripraviť aby to nebol taký brutal ?

anjelicek26
28. jún 2023

My sme sa o skolke nejako do detailov nerozpravali, lebo casto je to skor na skodu, dieta potom spekuluje a rozmysla, ci sa mu ta ci ona vec vlastne bude pacit alebo nebude... nam vzdy dali moznost si obzriet triedu uz par dni pred nastupom, JA som im v klude mohla ukazat toaletu, mohli sa tam vycikat, pozreli, kde je toaletny papier, pozreli, kde su skrinky, ako vyzera ihrisko a pani ucitelka... vzdy to bolo v lete, kde nemali tak plno, vzdy sa dalo dohodnut... dieta tym padom vedelo aspon orientacne kam ide, velke plus a odporucam to skusit vybavit...

Kazdopadne pomozes dietatu najviac, ked nakupis jednoduche lahko sa obliekajuce a obuvajuce oblecenie, co ho nebude zdrzovat a ak rozpravas o skolke, tak hlavne v pozitivnom, ze boze ja ti zavidim, kolko tam budes mat kamaratov, to bude taka parada, tolko je tam hraciek... ale vravim nepitvat sa v tom moc, proste den D prijde, moji nerevali, ani drviva vacsina inych deti nie, takze "vsetky deti placu" mi prijde skor na ukludnenie rodica, keby to jeho place... je to bezne, ale nie pravidlom...

tosomja
28. jún 2023

Nedá. Skôr sa priprav na to ty. Aby si nepodľahla jej smutným a zúfalým očkam. Keď bude plakať aj po mesiaci, už by som ju nedala, ale prvé týždne plače "skoro každý"
Môj ide tiež od septembra, má dni, kedy sám povie, že ide, že sa tam bude hrať, papať, pôjdu vonku a keď sa naje, pôjde domov. A potom povie, že on v žiadnom prípade nejde nikde, ze on zostane doma so sestrou a so mnou. Uvidíme.

tosomja
28. jún 2023

@anjelicek26 no by si sa čudovala, aky orchester mali v dcerinej triede 🤣🤣 až domov som počula.

anjelicek26
28. jún 2023

@tosomja u nas su zmiesane triedy...takze 3-4-5-6 rocne dokopi... to znamena, ze na jednu triedu je maximalne 5 novych deti (je 6 tried) a tych 5 deti ak s toho revu dve koncert aj tak nikdy nebude 😂 Su dve ucitelky, takze jedna vezme jedno na ruky, druha druhe a tie dalsie tri maju v pazi a idu sa hrat s detmi a hrackami... hlavne ti predskolaci tieto male hned beru k sebe a staraju sa... keby dam do triedy 20 trojrocnych prvy den tak chapem, ze je tam cirkus ze dovidenia, lebo budu jeden druheho motivovat plakat...

tosomja
28. jún 2023

@anjelicek26 áno presne. Motivujú sa plakať. Či chce, či nie, plače, alebo aj druhý plače.

beata_k
28. jún 2023

Hlavne sa snaz vysvetlit, ze po nu urcite prides. To mi pride ako najvacsi kamen urazu. "A prides po mna? 😓"

nikolca
28. jún 2023

No moja mala sa velmi tešila chodili sme dennodenne okolo škôlky no a keď prišiel ten očakavany den no to bol cirkus tie nareky prišli sme do škôlky s plačom.dcerka nechcela isť ani dnu no napokon šla dvere sa zavreli a ona plakala a plakala a najhoršie na tom bolo že keď som odchadzala tak pani učitelka ju dala do okna že zakyvaj mamičke a ona plakala na celu ulicu,neviem načo to robila.dcera nechcela chodiť do škôlky rok sme bojovali to boli v škôlke take nareky že aj kucharka vyšla von no hrozne to znašala a teraz sa na tom smeje

mogaa
28. jún 2023

Príprava by mala byť skôr taká, že dávať dieťa niekomu na pol dňa , prípadne celý deň....Aby jednoducho nebolo naviazané len na mamu....Chodiť okolo škôlky a rozprávať že tam pôjde aj ona, že sa tam detičky hrajú, majú tam veľa hračiek a pani učiteľka dáva na detičky pozor....

sasesoe
28. jún 2023

Ahoj, my sme chodili na "miniskolku" - v ramci o.z. al materskeho centra... mali strukturovany 3h program, nieco spolu, potom i volna cas...najskor som tram bola s dietatom, postupne som odchadzala na co raz dlhsi cas... su i take, ze cele 3h bez rodica...
Najstarsia uplne v poho nastupila, stredny mal trosku narocnejsie ranne lucenia prve dni, ale potom uz bolo dobre a najmladsia uvidime...
Zatial obaja sa do ms tesili a radi tam chodili, chceli chodit,...

annm81
28. jún 2023

Ani jedno dieťa mi neplakávalo. Nemali sme žiadnu špeciálnu domácu prípravu, ale v škôlke sme mali adaptačný program, pri ktorom som mohla byť prvé dni prítomná s dieťaťom, kým spoznalo prostredie, deti a začalo dôverovať učiteľke. Existujú také možnosti aj v niektorých slovenských škôlkach, treba sa na ne pýtať.

dskjhfdlkdjhl
28. jún 2023

Moje deti neplakali, ani jedna predtym nebola bez nas (rodicov) sama, nijako sme ich nepripravovali. Toto velmi zavisi od konkretneho dietata, myslim si, ze pripravit sa na to neda.

stannkal
28. jún 2023

Podľa mňa deti plaču hlavne preto keď v skolke nie je žiaden adaptacny proces. Keď sa na to ide pomaly a podla potrieb dieťaťa tak je ten nástup do škôlky viac v pohode. Moja plakala len raz a to je veľmi citlivé dieťa. Okrem toho si myslím ze hovoriť deťom ako je v škôlke super tiež nie je moc vhodné, keďže zo začiatku to pre ne super nebude.

zuzkaa1991
28. jún 2023

Určite dat prvy týždeň na poldna moj nazor ja som nedavala tak malu mala.2.5r vtedy ale bolo by lepsie...v 5r mi spravila neskutočný. Cirkus (viac doma.ako v škôlke 3dni v skolke 2 tydne doma tak sme fungovali 3) tak sme.sk dali kompromis ze chodila na poldna aj na cely den ale ak bude v pohode znasat tak nechať na cely den ;) pripravovat asi tak ze som nastavila jej taky rezim resp.spanok okolo pol 12 az 12 a kecali sme co sa robi v skolke ;)

peter0123
28. jún 2023

Ani jedno z mojich detí neplakalo. Nemali sme žiadnu špeciálnu domácu prípravu, ani adaptačný progces, nič, hneď od prvého dňa boli celí deň. Väčšinou sa stalo že sa im domov nechcelo .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
28. jún 2023

@mogaa ja nemám komu dať dieťa na hodinu, nie to pol dňa a už vôbec nie celý. Sme nonstop spolu, nákupy, lekári, výlety. Takže toto sa nedá každému a určite by som ich nedala cudziemu, len aby sa navyklo.

babulkomale
28. jún 2023

U nas pomohol starsi brat a povaha mladsieho.
Brat mu rozpraval ake to tam bude, co tam budu robit, ze male deticky budu aj plakat lebo este niektore nerozpravaju a nevedia pochopit ze mama pride.
Plus pustali sme Spievankovo kde je o skolke.
Ukazovali sme skolku ked sme isli okolo, kde budu chodit na vychadzky, na ihrisko.
Nastupoval cez koronu, den otvorenych dveri nebol, ako byval dovtedy.
Vysledok bol, ze v prvy den som dostala studenu sprchu, preco som prisla tak skoro, ze nema dohrane 😃 ani raz neplakal. Ale je extrovert ktory si adoptuje na ihrisku aj cudzich sympatickych rodicov a zapoji ich do hry, takze neberiem si zasluhy, proste povaha do sveta.

babulkomale
28. jún 2023

@beata_k ano, moj starsi nastupoval skoro v styroch rokoch lebo ho nevzali predtym a ja som od neho pochopila ze tie deticky sa boja ze mama nepride.
Lebo bol x krat u babiek, ale toto je 20 cudzich deti a cudzia pani...takze musi zazit skusenost ze mama pride a ked sa to opakuje, ukludni sa.

eternity24
28. jún 2023

Nie, nedá. Ako sama píšeš, aj keď dieťaťu vec so škôlkou vysvetľujes, ono na 100% nerozumie o co ide. Moja mala mala 2 bratrancov, ktorý chodili do skolky a tak sme hocikedy šli po nich. Keď sa blížil jej čas, vysvetľovala som, že zachvíľku aj ona takto bude chodiť, v škôlke sa hrať a spinkať na malej postieľke. Aj sa bola pozrieť na akej bude spinkať, kde sa bude hrať. Aj hovorila ľudom , že od septembra už pôjde do škôlky. A keď prišiel deň D, prvý neplakala, ale potom už áno až do decembra. V januari sa to zlepšilo a už chodieva v pohode. Niektorý jej spolužiaci ale doteraz ťažko vhodia. Tiež spomínaní bratranci. Mladší z nich keď ešte nemal 3 roky chodieval kazde rano s matkou odniesť do škôlky staršieho brata. A vždy plakal, že on musí ist domov s mamou a nemôže tam zostať s bratom. Keď nastal aj jeho čas, šiel prvý deň s veľkou radostou. Domov už ale prišiel s plačom a potom každý deň rano tak plakal, že nechcel ani raňajky jesť. Časom sa to zlepšilo, ale on je z tých deti, ktoré placu doteraz. a teda je viac rán čo plače ako nie.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
28. jún 2023

@elizabet173 nemám. Susede by som nedala ani škrečka nakŕmiť, nie to moje deti postrážiť 😃

ariannazara
28. jún 2023

Nijako, išiel - plakal ;) zvykol si