Príliš citlivé 3 ročné dieťa

martina28p
28. nov 2011

mám problém s 3ročným synčekom,mám pomaly pred termínom pôrodu,aj ho na to pripravujeme,rozprávame mu,že mamina pôjde do nemocnice,že bude doma s ockom,ale u nás je ten problém,že niokdy nebol bez mamy...a teraz stále častejšie rozpráva-hoci vôbec netušíme prečo-že on nechce ostať sám,že bude smutný,začne plakať a je to pomaly každý deň...proste z ničoho nič rozpráva,že mu je smutno a príde sa postískať,potom napr.ked sme v meste,tak nám začne hovoriť,že aby sme ho tam nenechali,že bude smutný a už mu ide do plaču...vôbec neviem,prečo o tom začal hovoriť,nikdy sme ho tým nestrašili,som z neho smutná,že je taký citlivý,možno to má aj po mne,lebo ja som tiež moc precitlivelá....ale velmi ma to trápi,vôbec neviem niekedy ako mám reagovať...a to už bez neho nemôžem ani päty z domu vytiahnuť,strašne za mnou plače...a ešte nedávno to bolo tak,že ked sme ho nechávali so svokrou doma,tak ma len vyprevadil so slovami-mami ty preč,ja budem so starkou...viem že sa dieťa mení a že je to možno tým,že si uvedomuje,že pojdem do porodnice,ale ako mu mám vysvetliť,že ho nikde nenechám,že ho nikomu nedáme....prosím ak máte podobné skúsenosti,poradte ako s ním hovoriť...dakujem

anjelicek26
28. nov 2011

@martina28p - nevysvetlujes mu az prilis? Trojrocne dieta to aj tak dokonale nepochopi, vysvetlovat mu dopredu, ze bude dlho same mi prijde skor kontraproduktivne. Ved ten strach v nom budujes ty sama - tym, ze to stale pripominas.

My sme dcerke nepovedali vlastne nic. Prisli porodne bolesti, malu sme obliekli, povedali, ze ide babatko von z bruska a musime ist k lekarovi, odniesli ju k susedke a drahy ju odtial potom vyzdvihli. Poobede ma uz boli pozriet v porodnici. Traumu z toho nemala ziadnu. Ani to nijako neriesila.

Prosim pripravuj ho v style - ked pojdem do porodnice, maly bracek ti donesie uzasny darcek, uvidis! Saska dostala velku babiku zo vsetkym okolo toho "od braceka" Hned mala pozitivny zazitok v suvislosti s bracekom, dodnes rozprava, ze jej ju doniesol on 😉

megi1989
28. nov 2011

Môj snyček mal tiež akurát 3 roky, keď som mu šla do pôrodnice pre sestričku. My sme však mali to šťastie, že sme ho od začiatku viedli k tomu, aby sestričku ľúbil. Každú chvíľku mi mojkal bruško atď. Tak sa veľmi tešil na sestričkua našťastie vôbec nežiarli. Treba mu vysvetliť, že idete pre bračeka, aby sa mal stále s kým hrať a braček ho bude lúbiť. A vy ho budete stále rovnako lúbiť. A že s ockom Vás pôjde aj pozrieť do pôrodnice 🙂 Myslím, že 3 rôčky sú dosť aby to chápal 😉

martina28p
autor
28. nov 2011

my mu to tak rozprávame,on pri tom vôbec nie je smutný...hladká bruško,hovorí bračekovi,že sa naňho už teší,aby už vyšiel von...aj mu hovoríme,a aj on sám nám to hovorí,že každý deň nás bude chodiť pozerať do nemocnice.lebo braček už čoskoro príde...že mi donesie tú malú autosedačku....toto by som povedala,že tak berie to v pohode,len neviem prečo sa bojí toho,že ho niekde necháme a niekto ho zoberie,a tiež to že často rozpráva,že mu je smutno...
@anjelicek26
@megi1989 dakujem za názor

hoogy
28. nov 2011

@martina28p deti nevedia presne urcit cas. my s manzelom tiez vseko malemu vysvetlujeme. bolo obdobie ze velmi vela pracovne cestoval. uz sa to zmenilo,ale teraz musel odist na 4 dni. tak sme si doma spravili kalendar kedy pride tatino. kazdy den si preciarkneme jeden den a maly sa tesi ze uz za chvilu pride tatik. tiez som za to ze babatko donesie starsiemu surodencovi darcek. povedzte mu to. a na teraz by som prestala hovorit o tom ze pojdes do porodnice je to este dost vela casu zacnite mu hovorit tak den dva pred terminom. a urob si s nim ten kalendar najlepsie bude ked bude dlhsi lebo ked sa vratis skor tak to bude super,ale ked si ta budu musiet pre nieco nechat v porodnici tak bude nestastny. drzim palce 😉

anjelicek26
28. nov 2011

@martina28p - Fakt to nerozdiskutovavajte (je toto vobec slovo 😅 ??), nech to neanalyzuje v tej svojej malej hlavinke, nerobi si s tym starosti, uzivajte si tie posledne dni osamote. Prilis vela o tom rozpravate, potom ma toho plnu hlavu. Proste na nejaky porod "zabudni", ked to prijde, budete to riesit - bude aj on - ale ta uzasna "cakacia" atmosfera u pribuznych, cakanie na telefonat, uz je velky brat - on si ani nespomenie, ze je sam. Bude hrdy, ze to zvlada.

kamilka22
29. nov 2011

tiez si myslim, ze to prilis riesis, aj ja som sa tak bala, ako to dcerka bezo mna doma zvladne, predpokladala som, ze muzovi doma dokopy nic nezje... vysledok? Pribrala kilo za tyzden a po narodeni syna sa z velkeho introverta stalo smele dieta. Neboj, ono to prejde.

babul83
29. nov 2011

@martina28p Ahoj, poviem ti môj prípad. Náš malý tiež bol na mňa veľmi naviazaný, až moc. Iba raz spal u babky bezo mňa, aj to som hneď ráno prišla. Cez deň to ako tak zvládal, ale večer chcel len mňa a aj teraz keď má 4 to tak je. Nám sa narodil braček, keď mal 2 a pol roka. Veľmi sa tešil, že bude mať bračeka. O tom, že pojdem do nemocnice však nepadlo ani slovo, tak nato ani nemyslel. Do nemocnici som išla v noci, on spinkal, ani som sa s ním nerozlúčila. V deň pôrodu neprišiel za mnou, nakoľko som rodila cisárskym. A na ďalší deň prišiel, nechcel mňa, ale len bračeka. Mne ani pusu nedal, veľmi to bolelo, ale tvárila som sa akoby nič. Keď išli domov, hneď vo výťahu sa rozreval a začal vrieskať "že braček je kakaný, lebo mu zobral maminku", manžel mi to večer volal. Na druhý deň mi už dal pusu aj ma objal, aj bračeka, ale vo výťahu sa zase opakovalo to, čo deň predtým, tak to bolo každý deň až kým sme nešli domov. Bála som sa, že bude na malého zlý, keď to berie takto. Ale našťastie nie. Bračeka zbožňuje a po mesiaci kontrolovanie, či som sa od neho nevzdialila sa aj upokojil, že maminka je aj jeho.
Teraz však má ísť na výber nosných mandlí a situácia sa opakuje, pritom do nemocnice pôjdem s ním, aj som mu to hovorila, snažím sa to nespomínať, ale on to vie a nejak to nevie spracovať. Nemôžem niekedy ani do druhej izby odísť, aby neprišiel za mnou, že kde som (so strachom v očiach), nehovoriac, že sa hneď rozreve, keď mu povieme, že ideme k babke...
Tým som chcela napísať, že sú aj citivejšie deti, ktoré sa radi mojkajú, túlia a potrebuje väčšiu dávku istoty oproti iným deťom.
Skús o tom minimálne hovoriť. Radšej ho objím a povedz mu, že ho ľúbiš.

martina28p
autor
30. nov 2011

@babul83 ahoj,ani si nevieš predstaviť,ako ma tvoja správa potešila,až mi slzy vbehli doočí-bolo mi hrozne lúto že chlapec je taký smutný,mám neter a tosú úplne rovnako citlivé povahy,a som rada,že sú aj iný chlapci taký...ja som nemyslela že je smutný len preto že idem do nemocnice,my sme predtým o tom nehovorili,už skôr bol taký a toto som k tomu len pridala...stále mu hovorím ako velmi ho lúbim a on to vie,aj sám mi hovorí že bde s ockom gazdovať a že ma prídu pozrieť a potom si nás vezmú domov,je úplne zlatý...len sa obávam toho zaspávania,kedže nechce nikoho iného,ale verím,že sa bude inak správať ked tu neboudem,že to zvládnu a ja tiež 🙂 ešte raz ti strašne dakujem

mamabiba
30. nov 2011

@martina28p a skúšala si, keď si ešte doma, aby malinkého uspával ocino? Nebolo by fajn, keby si na uspávanie od ocina zvykol ešte skôr, ako ty pôjdeš do pôrodnice?

martina28p
autor
30. nov 2011

@mamabiba juj skúšali sme to,ale bez šance.raz mal obdobie,že chcel výslovne ocina,ale potom zas len mňa,ale ked tu nebudem,bude vedieť,že som preč,možno to bude iné a stresujem sa zbytočne ☹

atrami
30. nov 2011

@martina28p my sme len vysvetlili, že sa narodí braček a bude mať kamaráta. Keď sme niečo kupovali pre bábo, mohol si vybrať aj syn niečo.
Keď sa mal narodiť prostredný syn, tak sa to rýchlo zvrtlo a syna sme naložili kamarátke do auta ja som išla do porodnice. Syn bol neskor nahnevaný, ale po príchode domov sa to zmenilo. Majú pekný vzťah aj teraz, keď sú školáci.
Pri narodení najmladšieho syn sa to opakovalo s prostredným synom, tiež sa to časom upravilo. Keď som doma kojila, tak som ešte čítala aj rozprávku, pomáhali pri prebalovaní,kúpaní...
Viac povinností prebral manžel.
Synovia majú teraz naozaj krásny vzťah.

mamabiba
30. nov 2011

@martina28p nevie si vo svojej hlavičke spojiť mama odchádza. Podľa mňa..je zbytočné to moc rozoberať..presne ako písala @anjelicek26 ...možno, keby si mu to stále nepripomínala, tak by ani poriadne nezaregistroval, že nie si doma 😀 😀 😀 . Prepáč, srandujem. Len by to bral akosi ináč, tak normálne. Proste ocino by vysvetlil malému, že si v nemocnici kvôli bračekovi, že ťa pôjdu pozrieť a nie mu to dookola omieľať. Potom si to v tej hlavinke nevie dať do súvisu a naozaj mu môže z toho gulášu vísť, že braček berie maminku. 3 ročné deti nechápu 3 dni. Oni nevedia čo to je. pre neho je spracovateľná iba informácia, že ideš preč.