Milé maminky, zaujíma ma situácia v Nr, lebo psychologička nám povedala, že je problém s umiestnením týchto detí. 😒 Do jednej nám ho nezobrali(k sept-2r 9mes) a to ešte nevedeli že má ADHD 😝 Ďakujem
ja si myslím, že na vine nebude len ADHD, ale skôr vek dieťatka. všeobecne je problém, aby zobrali 3 ročné dieťatko do MŠ, keďže sú preplnené. 😖
nie som z Nr, ale u nás pri zápise do MŠ neriešia, či má dieťatko ADHD, alebo nemá. ak má potvrdenie od lekára, že je schopné ísť do kolektívu, nie je žiadny problém - teda až na ten nedostatok voľných miest.
U nas je to osetrene v skolksom poriadku tak, ze ak rodic neupozorni na zmenu zdravotneho stavu - tak riaditelka ms moze dierta vyradit z ms, pretoze vela deti ma diagnostikovane ADHD a ak sa stretnu dve alebo tri na triede, tak je to aj pre ucitelku ale aj ostatne deti velmi narocne a je nefer, ak rodic neinformuje pravdivo o zdravotnom stave svojho dietata.
Z vlastnej skusenosti - mali sme v triede mojej dcery taketo dieta a bol to uzasny problem - dieta neustale v pohybe, vyvolavalo konflikty, ublizovalo, rusilo vzdelavacie aktivity a nerespektovalo ucitelku. Dokonca sme mali preto samostatne stretnutie rodičov, ktore iniciovali sami rodicia.
Myslim, ze maminky by mali objektivne informovat riaditelku pri nastupe do ms a pokial sa zmeni pocas sk. roka stav dietata povedat to a netajit. Inac aj na ziadosti o prijatie do ms sme mali klauzulu ze rodic je povinný pri specialnych potrebach u deti prilozit potvrdenie o vysetreni z poradne (psychológ, psychiater). Moj nazor 🙂 - na zaklade skusenosti - aj ked davam klobuk dolu pred rodicmi, ktore v pohode a v klude tieto deti zvladaju. Vacsina deti z ADHD "vyrastie" .
Nechcem vyvolavat negativne reakcie, ale ucitelky v ms to maju predsa len pri detoch s ADHD tazsie a takymto detom sa treba individualne venovat a myslim, ze pri 24 detoch je to bez sance. Drzim palceky vsetkym maminkam s ADHD 🙂.
Zaujimave, moj syn ma podozrenie na ADHD, ale vraj sa to do 6 roka neda potvrdit. a vase deticky, ktore nemaju este ani 3 roky su uz diagnostikovane? nechapem. a co ja viem, tak deti do troch rokov v urcitych mestach neberu kvoli tomu, ze maju plne skolky.
som specialny pedagog a sucasne matka 2 rocneho maleho anjelika s certovymi rozkami....a som v soku....preco ako matky dovolite dietatu vo veku 2-3 rokov dat znacku ADHD??????aka diagnostika????kto ju robil????nech vrati VŠ diplom.....radsej konzultacie s viacerymi odbornikmi, ale diagnostika je predcasna.....uvedomme si, ze oznackujeme dieta a bude sa to s nim tahat cele roky.....a mozno staci malo.....doucovala som viacero deti s oznacenim ADHD- deti mojich kamaratiek, znamych- ale ked mi dieta dokaze 60 min sediet na mieste a citat, pisat a vnimat ma....kde je ADHD??Maminy mylsite na svoje deti a ich buducnost, prosim.....viem, ze to nie je k otazke....ale dost ma to sokovalo a musela som to napisat....dakujem a verim, ze stretneme len odbornikov, ktorym pojde o deti a nie o tabulky... 🙂
Môj syn má podobný problém,na prvom sedení psychologička povedala že má podozrenie na ADHD.Syn má 3,5 roka.Ja len jedno nechápem ako môže mať ADHD keď v pohode vydrží napr.pri puzzliach alebo pexesu aj hodinu.Učitelka sa sťažuje že nespolupracuje ruší iné deti.Pritom je šikovný na iné veci rád si spája čísla -kresli od bodu k bodu,skladá slová.Podla mňa potrebuje ísť k starším deťom,jeho pravdepodobne už tieto veci nebavia.Poradťe čo ďalej
Ide hlavne o pedagóga, lebo je fakt veľa takých čo sa len hrajú na nich. Raz som menila synovi škôlku práve kvôli prístupu, a preplakala som že bude musieť byť odlúčený z kolektívu. A aký bol problém, oddeľoval sa zo svojou hračkou od aktivít a nezapajala ho do spoločných aktivít. Ale má rád deti tak som sa po roku- mal 4 odhodlala ho dať do inej škôlky a tam čuduj sa svete ani ho nebolo treba počítať za dvoch, ten pracoval ako divý, pýtal sa sám do škôlky kým iné deti robili scény a plakali, a po roku takého režímu začal na obed aj spať čo nespal ani keď bol plienkoš,takže všetko je o prístupe. Inak mal od narodenia neur. vyšetrenie že je tam zrejmé že je hyperaktívny ale papier dostal až pred zápisom do školy nakoľko sa tam vyžaduje samostatnosť. Ja som s ním bola aj keď ma iné maminy odhovárali že je to jemu na škodu,ale mne sa zdalo že ak sa niečo zomelie ja si to budem vyčítať. V škole sa vôbec od ostatných nelíši, zo zašiatku som tam behala každý deň, či to zvláda a videla som ako všetky deti lietajú po triede,zabúdajú aj hlavu,nezaznačia si úlohu,atď. Takéto deti nie sú hrozné -týmto pozdravujem bývalú jeho angličtinárku- práve naopak sú šikovné a majú veľké srdiečka a sú citlivé. Momentálne študujem a dúfam že pomôžem v škole kopec takýmto deťom. 🙂
@alenah31 pekny vecer prajem..mozem sa spytat ako vas syn zvlada skolu? moja dcera ma poruchu pozornosti,ale inak je nesmierne sikovna..Chceme ju prihlasit do sukromnej Bulharskej skoly..nakolko maju v triede max 12 deti a skola propaguje individualny pristup..navyse to mame nedaleko od domu..Rozmyslam nad tymn prave preto, ze potrebujem aby sa dcere niekto venoval,nakolko ona spravi vsetko vzdy velmi rychlo a myslim ze sa jej dostane adekvatnej vyucbe prave na skole kde je v triedach menej deti a kazdemu sa venuju zvlast..Neviem ako to bude prebiehat ked bude starsia,ale momentalne mi to pride ako najrozumnejsia volba..Ja osobne mam poruchu pozornosti tiez..ako skoláčka som mala časom dost problem s ucenim,,co ma nezaujimalo som sa proste nedokazala naucit..iba nabiflit a o dva dni som nevedela ani prd z toho..Lenze v tedy sa to ako diagnoza nebralo a ziadne metody na to neboli..bolo s nami jednane ako s kazdym inym v triede..no ja som sa preto velmi trapila ze mi to v niektorych predmetoch neslo..ale inak som bola tiez velmi sikovna..Ako to prosim teraz vnimate vy? co by ste mi pripadne odporucala do blizskej buducnosti? nechcem s dcerkou nic zanedbat, velmi mi zalezi na tom,aby jej to v skole islo,nepotrebujem aby nosila same jednotky,,len chcem aby z tej skoly aspom nieco mala do buducna a aby som postupovala spravne..dakujem za kazdy typ..Kika 🙂
@mucher ahoj mozem sa spytAt ako si s tou skolkou dopadla? mi mame teraz nastupit do skoly stale hladam tu spravu..neporadis mi aku skolu pre taketo dieta vybrat? neviem odkial si..ja som z petrzalky BA..dakujem PS: ak tu pripadne je niekto kto by mi vedel poradit prosim napiste mi..dakujem
@kikina84 som z Nr....vystriedal 3sukromne, nakoniec az,ked som podala staznost na msu(diskriminacia zdrav sravu...mi ho umiestnili do statnej...posledny rok.Teraz chodi chvalaBohu do zakladky sukromnej pre det s NKS...som velmi vdacna, ze tam je.skola ho bavi, ide mu, hlavne matika, rozprava krasne, sem tam ho musim napomenut čšž.
@kikina84 skola je sukromna, ale vzhladom ,ze ma dg a odporucanie od spec.pedagogicky, neplatime skolne.som sa s detmi, vyzivne dostanem podla konstalacie hviezd, ale I keby som mala platit,, je to najlepsie co mu mozem zabezpecit...ja zvyknem hovorit, ze pokial hlinu z kvetinaca nejeme...je to v poho😁
Dobrý deň. Idem Vás veľmi, veľmi pekne poprosiť o jednú láskavosť. Som študentkou pedagogickej fakulty ako aj učiteľkou v materskej škole. Teraz však píšem bakalársku prácu a potrebovala by som Vašu pomoc.Mojou úlohou je zistiť, prečo bežné materské školy nechcú prijímať medzi seba detičky so znevýhodnením. Ak máte vy alebo ak poznáte niekoho kto má dieťatko s nejakým znevýhodnenim, by ste boli takí milí a vyplnili mi odpovede na pár krátkych otázok v dotazníku bola by som Vám veľmi veľmi vďačná. (prípadne keby ste to preposlali niekomu kto má skúsenosť s touto témou). Týka sa to hlavne Bratislavy ale kľudne môžu prispieť všetci, ktorí budú chcieť. Veľmi si budem vážiť každú odpoveď. Vopred srdečne ďakujem. 🙂
my sme pochodili rovnako... ☹ ale ja si myslím, že aj takéto detičky majú svoje práva... ! ☹